Verkeerdbord… Kanaalweg

Orkaan-lezer Jan Schoen had een idee voor ’een aardige zomerrubriek’ waarin lezers foute, rare en overbodige verkeersborden kunnen inzenden. Hij stuurde deze.

Zo’n serie hadden we overigens twee jaar geleden ook al!

Dat is uiteraard geen reden om de draad niet weer op te pakken.

De tweede inzending kwam van Peter Bos: “Vanaf Zaandam naar Westzaan over de Kanaalweg kom je met 70 km/h dit verkeerdbord tegen.” Volgens Bos is het uitgesloten dat met met die snelheid (of zelfs flink minder), kan lezen wat er allemaal op staat.

Met behulp van Google Streeview en een beetje Photoshop maakten we het hele verhaal leesbaar.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Het gegeven dat de tekst “LET OP!!” in een íets groter lettertype gezet is (ofwel: iets leesbaarder) maakt het extra vreemd. Van dubbele uitroeptekens leerde ik vroeger op school dat dat enkel aan stripverhalen voorbehouden is.

 • Menno de Haas

  Ook verkeersborden kan je ‘uit hun context’ halen. Voor dit bord is een redelijk scherpe bocht, staat al eerder een bord 50 km en 50 meter verder is de rotonde. Dus met 70 hier langs scheuren is wel een dingetje……

  • Peter Bos

   Menno, ik kan niet tegelijkertijd remmen, op mijn snelheidsmeter kijken en dit bord lezen. Ongetwijfeld is mijn snelheid ter plekke inderdaad minder dan 70 km/h want ik geef de voorkeur aan het remmen. Het is mij in ieder geval nog nooit gelukt dit bord in het voorbijgaan te lezen.
   Los van de plek is er nog wel het een en ander op te merken aan het bord zelf dat een vreemde combinatie is van een blauwe achtergrond (blauw = toestemming) en een rood/wit verbod dat op dat punt nog helemaal niet geldt.

   • Fred Mulder

    Tsja. Een mens leest gemiddeld zo’n 250 woorden per minuut. (Statistiekjes hoor, wees voorzichtig met de interpratatie daarvan.)
    Dit bord heeft ongeveer 30 woorden (?). Dus dan doe je er al gauw rond de 8 sekonden over om dit te lezen.
    En dat bij de daar toegestane snelheid van 70 km/u, vlak na een redelijk scherpe bocht en vlak voor een rotonde waar je toch een beetje extra moet opletten?

   • Menno de Haas

    Het was vooral de genoemde snelheid doe mij triggerde. Je hebt natuurlijk helemaal gelijk dat de grootte van en de hoeveelheid tekst uitermate discutabel zijn. Maar dit lijkt voor zo ongeveer alle borden zo te zijn die een tijdelijk gesloten c.q inrijverbod aangeven. bijvoorbeeld bij het inrijden of uitrijden van Oostzaan. Het kleine rode verbodsbordje in het midden, wat iets beter op afstand waarneembaar is, alarmeert mij in de regel dat er wel eens een inrijbeperking zou kunnen zijn, maar ideaal is het niet. Maar autorijden blijft natuurlijk altijd een beetje multi-tasken ;-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *