Zaanstad wil het externe advies van verkeerskundig bureau Goudappel Coffeng over de Wilhelminabrug dat ze al twee maanden in bezit heeft niet openbaar maken.

Aanvankelijk beloofde wethouder Gerard Slegers dat eind maart 2021 de opties voor aanpassing van de brug openbaar gemaakt zouden worden, maar toen was het externe advies nog niet binnen. Maar nu dat wel binnen is, wordt het rapport niet openbaar gemaakt.

De woordvoerder van wethouder Slegers laat weten op de vraag van De Orkaan of wij het rapport konden krijgen:

“Helaas kunnen wij het rapport nog niet aan je verstrekken omdat we eerst de raad willen informeren. Wij zullen dit op korte termijn doen.”

De Orkaan heeft een verzoek op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) ingediend om het rapport openbaar te maken.


UPDATE: De Orkaan heeft begrepen dat de Fietsersbond wel inzage in het rapport heeft gekregen, dus voordat de raad het kreeg en zonder dat het openbaar is gemaakt.

Goudappel heeft ook vooraf overleg met Zaanstad gehad over het rapport en heeft het rapport aangepast aan de wensen van de gemeente.


Peter van Haasen van de PVV die eerder vragen over de uitblijvende aanpassing van de brug stelde, noemt het ‘schrikbarend’ dat het zo lang moet duren, volgens hem heeft de raad nog niks ontvangen, ook geen scenario’s die op grond van het rapport gemaakt zouden worden.

De Wilhelminabrug werd ruim een jaar geleden geopend, binnen een week werden de fietsstroken afgesloten omdat er veel ongelukken gebeurden.

Lees hier ons dossier over de brug