De PVV, die bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer van 15 maart 15 procent van de stemmen behaalde in Zaanstad gaat meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen van  21 maart 2018 in de gemeente.

Dat maakte de partij bekend via haar website. In het verleden deed de PVV alleen mee in Den Haag en Almere. In 2018 wil de partij in 62 gemeenten meedoen. In Noord-Holland in Zaanstad, Den Helder, Purmerend, Edam-Volendam en Zandvoort.

In Zaanstad werd de partij tweede na de VVD wat haar ‘virtueel’ zes zetels op zou leveren. In december 2016 kondigde de partij al aan in “zoveel mogelijk gemeenten” mee te willen doen.

Met welke kandidaten de PVV wil deelnemen heeft ze nog niet bekend gemaakt. Op dat gebied is er nog een voorbehoud:

“De Partij Voor de Vrijheid wil bij de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen meedoen in tientallen gemeenten door heel het land. In samenwerking met de Provinciale Statenfracties is daarom een lijst samengesteld van plaatsen waar de PVV de raad in wil mits er genoeg geschikte kandidaten zich aanmelden.”

Geert Wilders roept dan ook kandidaten zich bij de PVV te melden:

“De opmars van de PVV zet door. We zijn inmiddels de tweede partij van Nederland! En ook lokaal is er een grote behoefte aan een sterke PVV. Alle PVV’ers die in de gemeenten wonen waar wij mee willen doen roep ik daarom op om zich aan te melden als kandidaat-raadslid via kandidaat@pvv.nl

(graag met cc aan deorkaan@gmail.com)

Ook in Oostzaan en Wormerland behaalde de PVV genoeg stemmen om zetels te behalen (in iedere gemeente twee) maar die staan niet op de lijst van de PVV.

Ook Thierry Baudet’s FVD, 50PLUS en DENK (samen virtueel goed voor vijf zetels in Zaanstad) denken eraan om aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 mee te gaan doen.