“Gisteren hoorde ik voor de radio een reportage over de expositie van de Nebra-schijf in het Drents Museum onder de titel De ontdekking van de hemel. Die bronzen Nebra schijf is bijna 4.000 jaar oud en de gouden sterrentekens zouden te maken kunnen hebben met de manier waarop heel vroeger de jaargetijden werden ingedeeld. 

Dat was belangrijke voor de landbouw, wanneer te zaaien en wanneer te oogsten. Het schijnt dat deze manier van tijdrekenen ook werd toegepast door de Inca’s en Egyptenaren.”

Door: Hans Leeuwenkamp, voorzitter Comité Behoud Vermaning Wormer

Waarom boeit ons dat zo? We weten toch wat we willen en moeten. Nee dus. Twijfel alom.  Daarom zijn we zo geïnteresseerd in het verleden hoe deden ze dat toen? En misschien belangrijker hoe zag het er toen uit. Als je de Facebook pagina van Appie Jacobsen bekijkt: de rijke historie van de Zaanstreek dan is het een begrijpelijk ach en wee wat er allemaal in de Zaanstreek aan historisch moois verloren is gegaan. Hoe kan het plan dan logisch zijn om het werkelijk fantastisch originele en sobere interieur uit de Vermaning kerk in Wormer te slopen en terug te plaatsen in een nep-Vermaning op de Zaanse Schans. De kerk zelf zou dan mooi als uniek woonhuis verkocht kunnen worden. Wat een armoe, Wie haalt zoiets nou in zijn hoofd? 

Terecht dat het liberale raadslid Fred Sanders aan de burgemeester van Wormerland vroeg, kan dat nou zomaar? Het is toch een gemeentelijk monument? Vervolgens gekissebis of ook het interieur wel of niet onder de monumentale status zou vallen.

Voor mij was dat aanleiding om het Comité behoud Vermaning Wormer op te richten om deze snode plannen te voorkomen. Hoewel wij ons initiatief luid en duidelijk in de media hebben aangekondigd dacht het college van Wormerland we besluiten zoals we willen en zij (de opposanten) zoeken het maar uit. Naar nu blijkt alle moeite voor niets: advies van de oud-directeur van de Rijksdienst monumentenzorg, professor Fons Asselbergs, bouwkundig onderzoek naar de staat van de kerk, oriëntatie op fondsenwerving voor herstel van de kerk. Het College had immers al besloten tot sloop van interieur en verkoop van de kerk. 

Deze constructie was bedacht door de bestuurders van de Zaanse Schans wie het te doen is om nog veel meer bezoekers te trekken. Zaanse doopsgezinden gingen daarin mee, maar Zaanstad is geen Wormerland. Natuurlijk het is een nobel streven maar mag niet ten koste gaan van de kostbare historie van Wormerland. Ik vind dat het College van Wormerland door puur kapitalistische belangen erin geluisd is. Ik maak me door de hele aanpak van het college nu nog meer zorgen over de toekomst van het pakhuis Wormerveer, over het historisch beeld van de Zandweg, het groene huis aan de Veerdijk, de Bartelsluis. Het mag toch niet zo zijn, dat je erfgoed eerst door de tijd laat instorten door de grond vervolgens aan het grootkapitaal weg te geven.