Volgende week mogen terrassen een beetje open, hbo’s en universiteiten kunnen studenten één dag lesgeven en winkels worden meer toegankelijk. De cijfers in de Zaanstreek zijn afgelopen week nauwelijks beter dan in de week ervoor.

Het besmettingsniveau in de Zaanstreek daalde licht maar is nog steeds ‘zeer ernstig’. Het aantal ziekenhuisopnames liep opnieuw op in de afgelopen week; het aantal sterfgevallen ging omlaag.

Besmettingen

In onderstaande grafiek is het aantal besmettingen (oranje balken) per dag in de Zaanstreek te zien vanaf 1 januari 2021. Omdat het dagcijfer sterk fluctueert, is ook het gemiddelde over de afgelopen 7 dagen (blauwe lijn) in de grafiek gezet. Het gemiddelde over de laatste week is nu 70 besmettingen per dag (vorige week: 75).

Besmettingen per dag en gemiddelde over de laatste 7 dagen vanaf januari 2021

De Zaanstreek zit in de categorie ‘zeer ernstig’ (boven 250 positief geteste personen per 100.000 inwoners per week). In de afgelopen week was het 275 in Zaanstad, 240 in Wormerland en 154 in Oostzaan). Het aantal besmettingen op weekbasis is 5 procent lager dan vorige week.

Aantal besmettingen per week per 100.000 inwoners vanaf september 2020

Besmettingen zijn van belang om het risico-niveau aan te geven, als indicatie van de ernst van de pandemie heeft het tekortkomingen, vooral omdat het sterk afhankelijk is van het aantal mensen dat zich laat testen.

Ziekenhuisopnames

Het aantal ziekenhuisopnames van Zaankanters met corona was 8 in de laatste week. Totaal kwamen 336 streekgenoten met corona in het ziekenhuis terecht.

Ziekenhuisopnames van Zaankanters per week sinds september 2020

Sterfgevallen

Het aantal sterfgevallen is de afgelopen week gestegen met één. Totaal overleden er 210 Zaankanters aan corona, 154 daarvan in de tweede golf (vanaf september). De meeste sterfgevallen waren in Zaanstad (169), in Wormerland waren 33 doden te betreuren, in Oostzaan 8.

Sterfgevallen aan corona per week, Zaanstreek, vanaf oktober 2020.

Cijfers: RIVM en GGD, grafieken: De Orkaan.