Versoepeling corona-regels, besmettingsniveau Zaanstreek blijft hoog

Volgende week mogen terrassen een beetje open, hbo’s en universiteiten kunnen studenten één dag lesgeven en winkels worden meer toegankelijk. De cijfers in de Zaanstreek zijn afgelopen week nauwelijks beter dan in de week ervoor.

Het besmettingsniveau in de Zaanstreek daalde licht maar is nog steeds ‘zeer ernstig’. Het aantal ziekenhuisopnames liep opnieuw op in de afgelopen week; het aantal sterfgevallen ging omlaag.

Besmettingen

In onderstaande grafiek is het aantal besmettingen (oranje balken) per dag in de Zaanstreek te zien vanaf 1 januari 2021. Omdat het dagcijfer sterk fluctueert, is ook het gemiddelde over de afgelopen 7 dagen (blauwe lijn) in de grafiek gezet. Het gemiddelde over de laatste week is nu 70 besmettingen per dag (vorige week: 75).

Besmettingen per dag en gemiddelde over de laatste 7 dagen vanaf januari 2021

De Zaanstreek zit in de categorie ‘zeer ernstig’ (boven 250 positief geteste personen per 100.000 inwoners per week). In de afgelopen week was het 275 in Zaanstad, 240 in Wormerland en 154 in Oostzaan). Het aantal besmettingen op weekbasis is 5 procent lager dan vorige week.

Aantal besmettingen per week per 100.000 inwoners vanaf september 2020

Besmettingen zijn van belang om het risico-niveau aan te geven, als indicatie van de ernst van de pandemie heeft het tekortkomingen, vooral omdat het sterk afhankelijk is van het aantal mensen dat zich laat testen.

Ziekenhuisopnames

Het aantal ziekenhuisopnames van Zaankanters met corona was 8 in de laatste week. Totaal kwamen 336 streekgenoten met corona in het ziekenhuis terecht.

Ziekenhuisopnames van Zaankanters per week sinds september 2020

Sterfgevallen

Het aantal sterfgevallen is de afgelopen week gestegen met één. Totaal overleden er 210 Zaankanters aan corona, 154 daarvan in de tweede golf (vanaf september). De meeste sterfgevallen waren in Zaanstad (169), in Wormerland waren 33 doden te betreuren, in Oostzaan 8.

Sterfgevallen aan corona per week, Zaanstreek, vanaf oktober 2020.

Cijfers: RIVM en GGD, grafieken: De Orkaan.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • E. Renkema

    Vorige week vertelde Rutte: geen onnodige risico’s, we willen echt zien dat we over de piek van die derde golf heen raken. Nu: In de modellen van het RIVM zien we dat een daling van het aantal patiënten in de ziekenhuizen in zicht komt. Dus: éérst wilde het kabinet echt zien dat de daling van het aantal coronapatiënten was ingezet, nu is de aanname dat dit in de toekomst gebeurt al voldoende.
    Met zijn uitspraken geeft de heer Rutte aan dat ze er totaal geen grip meer op hebben en schijt hebben aan de echte deskundigen die het afraden. Heer Rutte wanneer mogen de ziekenhuismedewerkers, politie, handhavers enz. even lucht halen??? Deze mensen lopen al vanaf het begin op hun tenen!

  • E. Renkema

    De ziekenhuizen kunnen het bijna niet meer aan, de besmettingen lopen op, de heer Gommers van Nederlandse Vereniging voor Intensive Care geeft aan dat komende week de kans bestaat dat code zwart kan ingaan waardoor niet alle covid-patiënten meer geholpen kunnen worden.
    Maar de regering Rutte en trawanten zijn van mening dat er weer versoepelt kan worden. Wordt het niet eens tijd dat de echte deskundigen het voor het zeggen krijgen want met deze hotsieknots strategie van de regering zitten we misschien in 2030 nog in de shit.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *