Vier aangemelde demonstraties bij Sint-intocht

Vier demonstraties zaterdag tijdens de intocht van Sinterklaas: één bij de Lagedijk en een andere bij de Leeghwaterweg. De twee andere groepen krijgen een plek op ruime afstand van de route.

Nederlandse Volks Unie (NVU) en ‘Demonstratie VOOR Zwarte Piet Nationale Intocht Zaandam’ van Kevin Panen de Koning betonen hun steun aan de traditionele Zwarte Piet. De tegenstanders zijn ‘Inclusief Sinterklaasfeest Zaanstad’ en de tot dusver onbekende groep ‘Opinnzwawidi’.

De burgemeester heeft minstens één demonstratie verboden. Vier personen hebben vorige week al een gebiedsverbod gekregen, waaronder Michael van Zeijl en Rogier Meijerink. Burgemeester Hamming kondigde dinsdag meer gebiedsverboden aan. Zaanstad wil niet bekend maken hoeveel dat er zijn en aan wie ze zijn opgelegd.

Aan de route zijn twee demonstratievakken ingericht in de nabijheid van de Julianabrug. De vakken liggen ver uit elkaar om confrontaties te voorkomen en zijn duidelijk afgescheiden van plekken waar kinderen staan. Demonstranten zullen door de politie naar hun plek begeleid worden.

De groepen hebben aangegeven uit te zijn op een vreedzaam protest en zich aan de voorschriften te houden. Zaanstad:

“Voor demonstraties geldt dat ze geen wanordelijkheden mogen veroorzaken. Bij een evenement waar veel kinderen aanwezig zijn, en dat is hier het geval, is de tolerantie voor wanordelijkheden zeer laag. Kinderen kunnen best iets meekrijgen van een demonstratie, maar zij hebben het recht om niet blootgesteld te worden aan gespannen situaties, verbale of fysieke confrontaties en andere grensoverschrijdende zaken. Daar wordt een scherpe grens getrokken.

Voorschriften die gelden voor demonstrerende groepen zijn onder meer dat men in het aangewezen vak dient te blijven, zelf zorgt voor een ordedienst en geen gezichtsbedekkende kleding draagt. Ook mogen er geen gevaarlijke of brandbare materialen worden meegenomen, zijn alcohol en drugs verboden en is versterkt geluid niet toegestaan (met uitzondering van een megafoon, alleen als stemversterker). Indien voorschriften niet worden nageleefd, zal handhavend worden opgetreden.

Eenmansprotesten mogen geen demonstratie verhinderen of de openbare orde verstoren.”

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Bart

  “De vakken liggen ver uit elkaar om confrontaties te voorkomen en zijn duidelijk afgescheiden van plekken waar kinderen staan.”

  De kinderen staan toch overal langs de route? Volgens mij is dat vak ook langs de route. Wat klopt er niet?

 • Willemsen

  Waarom die demonstratie niet ergens op 10 km of verder van de intocht. Of wil die nieuwe burgemeester het uitbreken van rellen tijdens de intocht toch een gerede kans geven?

 • Alex

  Ben wel benieuwd naar de eigen ordediensten of die hun demonstranten in toom kunnen houden. De ervaring leert dat er altijd demonstranten worden aangehouden vanwege provocerende acties of gebaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *