Vier jaar geëist voor Monet-roof Zaans Museum

De officier van justitie heeft vandaag vier jaar gevangenisstraf geëist tegen een 49-jarige man uit Amsterdam. Volgens het OM is het bewezen dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan diefstal met geweld in vereniging van een schilderij van Monet uit het Zaans Museum op 15 augustus 2021. Medewerkers en bezoekers van het museum wisten de roof te verhinderen.

De verdachte in het verleden al eens veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf voor een diefstal van twee Van Gogh schilderijen in Amsterdam

Het OM meldt dat de verdachte “op klaarlichte dag, tijdens openingstijd van het Zaans Museum en in aanwezigheid van bezoekers en medewerkers, het schilderij ‘De Voorzaan en de Westerhem’ van de Franse kunstschilder Claude Monet probeerde te stelen.” Het schilderij is in 2015 aangekocht voor ongeveer € 1,5 miljoen.

Pruik

De verdachte is het museum binnengegaan

“voorzien van pruik, hoedje, handschoenen en mondkapje, trekt daar brutaal het schilderij van de muur en rent ermee naar buiten. Op de parkeerplaats wordt hij opgewacht door een tweede man met een gereedstaande vluchtscooter.”

Tijdens de vlucht verliest de verdacht zijn hoedje met pruik. Als hij de pruik wil oppakken, kan een omstander het schilderij afpakken. De verdachte schreeuwt volgens het OM gun gun gun, “waarop de bestuurder van de scooter een vuurwapen pakt en daarmee in de richting van twee omstanders schiet.”

DNA

Er raakt niemand raakt gewond, “maar de schoten maken veel indruk op de gezinnen met jonge kinderen, andere bezoekers en medewerkers van het museum. De verdachten gaan er op de scooter vandoor, zonder schilderij.” Volgens het OM is er geen twijfel:

“Het DNA-materiaal van verdachte is aangetroffen op de achtergebleven netkous die onder zijn pruik zat en op een door hem gedragen mondkapje. Een maand na de roof wordt hij aangehouden. Bij de rechter-commissaris legt hij een bekennende verklaring af.”

Begin dit jaar is ook een tweede man aangehouden. Het OM moet nog tot zijn vervolging besluiten.

De officier van justitie:

“Verdachte heeft slechts oog gehad voor zijn eigen geldelijk gewin. Door zijn toedoen is het schilderij bovendien beschadigd. Voor het Zaans Museum behoort het schilderij tot de kerncollectie en is daarom van groot commercieel belang. Ondanks restauratie hangt het nog niet op z’n plek. Verdachte heeft door zijn handelen niet alleen het museum maar ook de samenleving benadeeld, omdat nu niemand van het kunstwerk kan genieten.”

De officier van justitie acht medeplegen van diefstal met geweld wettig en overtuigend bewezen en eist vier jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

“In het formuleren van de strafeis speelt mee dat hij recent nog is veroordeeld voor diefstallen en in een proeftijd liep. Ook is de verdachte in het verleden al eens veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf voor een diefstal van twee Van Gogh schilderijen in Amsterdam. ‘Dit alles heeft hem er kennelijk niet van kunnen weerhouden opnieuw een kunstroof te plegen, hetgeen voor herhaling in de toekomst doet vrezen’’.

De rechtbank doet naar verwachting over twee weken uitspraak (bron: OM)

UPDATE 3 mei 2022: Monet’s ‘Voorzaan’ volgende maand weer te zien in Zaans Museum

Lees ook:

De replica die nu nog in het museum hangt
Deel dit artikel:

2 reacties

 • hans van rheenen

  Waarom …

  worden waardevolle schilderijen (of kunstwerken in het algemeen) dusdanig onprofessioneel aan de wand gemonteerd, dat je er zomaar mee kunt weglopen?

  Trouwens maakt een beetje schilder voor nog geen € 500,- een, voor de doorsnee bezoekers niet van het èchte werk te onderscheiden kopie van en dat is beduidend gunstiger dan het hoge verzekeringsgeld dat jaar voor jaar opgebracht moet worden.

  Over (moedwillige) beschadigingen en restauratiekosten nog niet eens te spreken.

 • Rens Kamminga

  Zojuist (3-5-’22) is bekent geworden dat de verdachte daadwerkelijk 4 jaar detentie aan zijn broek heeft gekregen, plus nog een aantal dagen uit een eerdere veroordeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *