Vier mannen herdacht aan de Leeghwaterweg

Vanochtend om 08.00 uur, 71 jaar geleden, vertrok de bommenwerper Betty Jane van de basis in Norfolk, Engeland.

Haar missie was het bombarderen van een olieopslag bij Hannover-Misburg.

Vlak voor het doel, wordt ze geraakt door Duits afweergeschut.

Springen
De Betty Jane keert direct terug, ondanks het gebrek aan vermogen draait de motor door. Langzamerhand verliest het aangeschoten toestel hoogte en boven de Zaanstreek besluit piloot Merril Olson dat de bemanning het vliegtuig moet verlaten.

Monument
Hier begint voor de Zaankanters een verhaal dat zal eindigen in de dood van vier jonge mannen. Hun namen staan op het monument aan de Leeghwaterweg, bij de Zaanse Schans.

Hoekmanfonds
hoekmanGisteren legden mensen van het Hoekmanfonds en Rotaryclub Zaandam bloemen bij het monument. Het Hoekmanfonds bestaat 35 jaar en is opgericht en vernoemd naar verzetsman Adriaan van Os. Zijn schuilnaam* was Hoekman. Het fonds zet zich in ‘om de nagedachtenis levendig te houden’.
Sinds 1995 heeft Rotaryclub Zaandam – waar van Os lid van was- het fonds overgenomen.

St Michaël College
monumentHet monument is geadopteerd door het Michael College dat er dichtbij ligt. Vandaag herdenkt de Havo 4 klas van Mariska Broertjes de gebeurtenissen die leidden tot de dood van Jan de Barbanson, Herman Groenendijk, Piet Hartog en Gerrit Verdonk. Rond 13:30 uur zullen ze een krans bij het monument leggen en tijdens de les zal de minidocumentaire die Monumenten Spreken maakte worden getoond.

* Hier vind je een overzicht van schuilnamen uit de Zaanstreek in WO2.

 

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *