Vierdaagse schoolweek bij Zaan Primair… maar waar?

Het plan van de Zaans scholen om een vierdaagse schoolweek in te voeren lijkt meer dan een schot voor de boeg.

Zaan Primair, de koepel van het Openbaar Onderwijs in Zaanstad heeft aangekondigd na de herfstvakantie (20 t/m 28 oktober) de leerlingen van groep 5 van één van haar scholen maximaal zeven vrijdagen (en één halve vrijdag) geen les te geven.

Welke school dat is wilde Zaan Primair niet bekend maken. Maar waar zijn de vacatures? In totaal zijn dat er 9:

 1. De Voorzaan – Leerkracht groep 3, 0.2-0.5 (in ieder geval de vrijdag)
 2. Dynamica XL – Groepsleerkracht, jonge kind SBO, 0.4-0.6
 3. De Dijk – Leerkracht(en) groep 1/2, 0,6
 4. De Gouw – Leerkracht groep 4, 0,2 op vrijdag
 5. Et Buut – Leerkracht voor onder -, midden- of bovenbouw, 0.5
 6. De Kernschool voor nieuwkomers, 1,0
 7. De Spiegel – Leerkracht groep 5, 0.6 – 0.7
 8. De Komeet – Groepsleerkracht bovenbouw, 0,5–0,8
 9. De Spiegel – Kleutergroep, 1.0

Er zijn dus twee kleutergroepen bij De Dijk en De Spiegel (daar is verkorting niet toegestaan) en ook Dynamica XL en De Kernschool lijken buiten schot te blijven, die hebben geen groepsindeling. Voorzaan en De Gouw vragen leerkrachten voor 3 en 4.

De beste gok lijkt De Spiegel te zijn, waar ze expliciet en ‘per direct’ naar een leerkracht voor groep 5 vragen (voor het hele schooljaar, in ’tijdelijke’ dienst weliswaar). De Komeet is ook optie, de ‘bovenbouw’ omvat groep 5. Bij Et Buut wordt alles gevraagd, dat is dus ook mogelijk.

UPDATE: Zaan Primair heeft bekend gemaakt dat het inderdaad om De SpIegel gaat (on te beginnen).

Deel dit artikel:

8 reacties

 • joop tralala

  Triest dat dit moet gebeuren. Natuurlijk is het van uit het ministerie makkelijk om naar de wet te wijzen. maar wat te doen als er geen leerkrachten zijn ??? Daar zwijgt het ministerie over en zegt je hebt je maar aan de wet te houden zonder enige oplossing aan te dragen! In en in triest!

 • Erik Esteie

  Er zijn geen leerkrachten omdat er geen mensen zijn die de functie kunnen/willen opvullen. Bovendien wordt er alleen maar gewerkt met nul uren contracten zodat je absoluut geen zekerheid hebt of je de baan over drie jaar nog hebt(zodat je misschien een vaste aanstelling krijgt, voor nul uur, want drie keer contract verlenging betekent vaste baan, voor nul uur!)

  Ik gooi nu misschien heel veel dingen door elkaar en vergeet de zzp-er

  Maar ten eerste hebben we een tekort aan mensen om alle vacatures op te vullen(of missen we de bereidheid bij de mensen zonder werk om het op te vullen en dit geld ook voor de bouw, of de politie, of welke sector dan ook, maar niet de ambtenaren!)

  Misschien is de bereidbaarheid er wel om ergens voor te gaan maar krijg je totaal geen zekerheid, in welke sector dan ook. als je de mazzel hebt om drie keer een contract verlenging te krijgen dan wordt je onheroepelijk op straat gezet na drie contract verlengingen omdat geen enkele werkgever je in vaste dienst wil nemen….

  De beste sector om dit te kunnen waarnemen is de detailhandel met als uitschieter onze nationale trots Albert Heijn, maar het geld voor vele sectoren, inclusief de sector waarin we onze kinderen opleiden/opvoeden

  En dit hebben we allemaal te danken aan, derde punt, onze gewaardeerde liberalen verenigd in de VVD.

  De VVD wil graag dat iedereen een ondernemer wordt en geen werknemer meer is. dus je verhuurt jezelf aan een bedrijf, instelling of overheid en dat zonder enige zekerheid of je morgen nog werk hebt, of inkomsten. maw een nul uren contract….

  Het scheelt ook nog eens enorm in sociale zekerheid, pensioen, zoek het zelf uit. Ongevallen verzekering, eigen schuld. WW, had je maar beter je best moeten doen om niet ontslagen te worden. Bijstand, eigen schuld. Compassie, doen we niet aan

  Zie hier mijn blik op het huidige Nederland, of Europa(rest van de wereld), het recht van de sterkste komt vanzelf boven drijven….

  • De Orkaan

   De opmars van de tijdelijke/flex-baan is inderdaad geen aantrekkelijk aspect van werken in het onderwijs. Voor de 9 banen die hier worden aangeboden geldt dat er 4 vast of met uitzicht op vast zijn, bij 3 wordt daar niets over gezegd (zou dus tijdelijk kunnen zijn) en bij 2 staat er duidelijk tijdelijk. 50/50 dus…

   • Erik Esteie

    4 vast, oftewel met uitzicht op een vaste aanstelling zegt eigenlijk al genoeg

    maw, of je nog een baan hebt in 2021 is onzeker…

    En dit is precies wat ik bedoel met het afstompen van mensen

    De huidige maatschappij vraagt betrokken mensen in het onderwijs, mensen die nog ergens voor gaan en idealen hebben maar op het moment dat je nog ergens voor wil gaan dan wordt je geen enkele zekerheid geboden en moet je het zelf uitzoeken

    Hier is een filmpje van andere tijden en ik blijf er bij dat het zogenaamde liberale gedachtengoed de kern is van het probleem en wie vertegenwoordigd dit gedachtengoed van het nul uren of geen zekerheid, de VVD

    https://www.anderetijden.nl/programma/1/Andere-Tijden/aflevering/764/Ode-aan-de-onderwijzer

  • joop tralala

   Ben absoluut geen liberaal maar om de schuld alleen bij de VVD (andere benaming wordt gecensureerd) te leggen is ook wat overdreven. Volgens mij zijn er meerdere partijen die deel uitmaken resp. uitgemaakt hebben van regeringen en dus ook mede schuldig zijn.

 • Hallo

  De schuld mag ook wel eens bij de schoolbesturen worden gelegd. Het is waar dat er op scholen (te) weinig personeel rond loopt, de klassen te groot zijn en er bijna nergens geld voor is. Op de werkvloer zelf, tenminste.
  Want vanuit de overheid is er genoeg geld richting de schoolbesturen gepompt. Daar ligt het niet aan. Er blijft zelfs geld op de plank liggen! Maar daar hoor je niemand over. Helaas is het geld nooit geoormerkt geweest en is het alle kanten op gegaan, behalve naar de plek waar het had moeten zijn: de school zelf. Directeuren hadden hier met elkaar ook beter een vuist in kunnen maken naar hun besturen toe.

  Ik ben in ieder geval heel hard het onderwijs uit gerend. Zag de bui al aankomen. Ik heb er nooit spijt van gehad, want ik heb het onderwijs alleen maar meer achteruit zien gaan.

  • joop tralala

   Misschien waren de kinderen je wel dankbaar? Misschien had je je ook kunnen inzetten om de schoolbesturen dit te vertellen en meewerken om tot een oplossing te komen. Wegrennen is altijd laf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *