Vijf BV’s betrokken bij faillissement J.H. Beheer

Alle projecten waarbij Jan Hein Bakker via diverse BV’s is betrokken zijn gestaakt: het Sportfondsenbad, project Peperstraat, Hotel Kalverschans, de verhuur van het Rochdale op het Eiland, het stationsgebouw in Kwadijk en het voormalige klooster in het Belgische Durbuy.

Curator Mulder van Pot Jonker Advocaten uit Haarlem is bezig de waarde van de projecten vast te stellen.

In december van 2015 ging J.H. Beheer, één van de BV’s van de Zaanse bouwer Jan Hein Bakker, failliet. Uit het verslag van de curator blijkt dat vier andere bedrijven bij het faillissement zijn betrokken.

De failliete beheersmaatschappij bezit 95% van Investeringsmaatschappij Sportfondsenbad en 50% van het Belgische Reliplan. J.H. Bakker Bouwprojecten en Beleggingsmaatschappij J. Bakker zijn 100%-dochters van J.H. Beheer BV. De enige aandeelhouder en bestuurder van J.H. Beheer BV is Jan Hein Bakker.

J.H. Bakker Bouwprojecten
Deze BV is als projectontwikkelaar betrokken bij de ontwikkeling van vier projecten, waarvan drie in de Zaanstreek.

  • het stationsgebouw in Kwadijk
  • het Sportfondsenbad (gezondheidscentrum)
  • het project Peperstraat waarbij bedrijfsruimte en (zorg)appartementen gebouwd moesten worden
  • Hotel Kalverschans op het terrein van sportpark De Kalverhoek

hotel kalverhoek

Beleggingsmaatschappij J. Bakker
Deze BV is betrokken bij het project Badhuisweg aldus de curator. Dat betreft het voormalige William Pont kantoor op het Eiland in Zaandam. Bakker huurde het van de latere eigenaar Rochdale en had recht op koop, hij verhuurde op zijn beurt bedrijfsruimtes.

badhuisweg bakker

In de zomer van 2015 werd Bakker door Rochdale uit het pand gezet. Volgens Bakker was er een conflict over de datum waarop het pand zou worden overdragen. Rochdale vordert bijna één miljoen op twee BV’s van Bakker (J. Bakker BV en J.H. Beheer BV).

Investeringsmaatschappij Sportfondsenbad / J.H. Beheer BV
In het Sportfondsenbad aan de Jan van Goyenkade, hoek Mauvestraat, zou een multifunctioneel gezondheidscentrum moeten komen. Dit jaar zouden de gebruikers erin moeten trekken. Maar de zaak stagneert. Een tegenslag was de vestiging van het Medisch Centrum Zaanzorg in het Van Raaltenpark, een paar honderd meter verderop.

Bakker kocht het pand in 2008 maar heeft het pand slechts in erfpacht. De gemeente Zaanstad:

In 2008 is het pand bij openbare inschrijving verkocht. Toen hebben 4 partijen geboden en Bakker heeft toen het hoogste bod neergelegd. Het pand is verkocht voor 4,5 ton aan J.H. Beheer BV. Bakker heeft vervolgens de gemeente verzocht het in erfpacht te mogen afnemen. Dit is voor Zaanstad een niet ongebruikelijke constructie en voor de koper scheelt dat een stuk voorfinanciering, omdat hij anders ineens het aankoopbedrag moet betalen. In een later stadium kan je, indien gewenst, alsnog het blooteigendom verwerven.

Omdat wij de zakelijk rechten hebben overgedragen, hebben wij niets meer te zeggen over de grond. De overeenkomst tussen J.H. Beheer BV en de gemeente is niet openbaar, dat geldt ook voor de wijze waarop ze al dan niet aan haar verplichtingen voldoet.

sportfondsenbad impressie binnen

Het Sportfondsenbad is dus in erfpacht bij J.H. Beheer BV terwijl J.H. Bakker Bouwprojecten de ontwikkeling voor z’n rekening neemt.

Reliplan België SA
Deze onderneming houdt zich bezig met de herbestemming van kerkelijk goed. Met name met de ontwikkeling van een voormalig klooster in Durbuy.

durbuy

Reliplan moet aan J.H. Beheer €17.000 betalen maar zegt dat voor het faillissement al voldaan te hebben. Er is in de zaak hoger beroep aangetekend. Een vordering van ruim een half miljoen op J.H. Beheer is afgewezen.

Liquiditeitsproblemen
J.H. Beheer is wel veroordeeld tot het betalen van € 284.000 aan Reliplan België. Ook hier loopt hoger beroep en er is een extra vordering van € 434.000 van Reliplan. Een procedure waarbij ook A.D. Koomen Beheer (uit Zaandam) is betrokken, is geschorst.

Bakker zegt volgens de curator dat de crisis tot liquiditeitsproblemen heeft geleid.

Het personeel (2 personen) is inmiddels ontslag aangezegd, de huur van Wijdewormer 75 is opgezegd. Verder was er weinig te halen, twee auto’s waren geleased en zijn verkocht na aflossing van de contracten, de inventaris was minimaal terwijl er € 4.331,34 in kas was.

Jaarrekening
Wel zijn er diverse vorderingen (van in totaal ruim een miljoen) van de verschillende BV’s op elkaar. Bakker zegt zelf nog € 344.072 tegoed te hebben van J.H. Beheer.

J.H. Beheer was ernstig achter met de administratie, de laatste jaarrekening was van 2012. Die jaarrekening was – evenals die van 2011- overigens te laat ingediend.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *