Vincent Poorter (ex-ZOG) is terug (met Dirk Scheringa)

Dirk Scheringa sluipt via een achterdeur de beurs op. Uiterst ongewenst volgens beleggersvereniging VEB in de Volkskrant.

Scheringa (65), oprichter van de failliete DSB Bank, doet dat via de “lege beurshuls Lavida NV in Alkmaar”. En wie staat aan het hoofd van deze lege huls? Een oude bekende, voormalig ZOG-raadslid Vincent Poorter.

Vincent Poorter, ‘pur sang ondernemer’ (Volkskrant) zal met Scheringa de directie van CS Factoring gaan vormen. Dat bedrijf is ondergebracht bij Lavide (niet Lavida zoals de Volkskrant schrijft).

Op zijn eigen website geeft Poorter een nogal gekleurd overzicht van zijn activiteiten:

ik heb mij in de periode 1998/2002 naar de top van het intermediairsbedrijf voor de banken en verzekeringsmaatschappijen kunnen toewerken

Uit een gevoel van lokaal chauvinisme kwam bij mij in 2002 de behoefte naar boven om me aan te sluiten bij een plaatselijke politieke partij: de Zaanse Onafhankelijke Groepering in Zaanstad. Ik werd in 2002 gekozen als volksvertegenwoordiger voor deze partij. De onervarenheid in die plaatselijke partij heeft de partij na de verkiezing meteen uiteen laten spatten. Na een verkiezingszege met ruim 30% van de zetels versplinterde de partij in eilandjes. Ik ben mij daarna 3½ jaar als onafhankelijk gemeenteraadslid blijven inzetten voor mijn eigen partij, Leefbaar Zaanstad, voor de boomstam ‘ondernemerschap’.

Het FD meldt over Poorter dat deze:

op zijn zestiende rijk werd met de verkoop van omstreden aandelenleaseproducten. Daarna baatte hij een restaurant uit in Zaandam en opereerde hij als tussenpersoon in de verzekeringswereld, totdat toezichthouder AFM zijn vergunning introk.

Medeaandeelhouder van Poorter is René van Vegten, een Alkmaarder die zijn fortuin vergaarde met een coffeeshop.

Er is natuurlijk meer aan de hand met Poorter. Lees Erik Schaap’s blog-posts er maar eens op na:

Vincent Poorter (Leefbaar Rechtvaardig Zaanstad) werd in 2005 veroordeeld tot het terugbetalen van zijn raadsvergoeding aan Zaanstad. Daar moest hij aftreden als raadslid omdat hij in Bergen woonde. Hij werd al eerder veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf voor aanranding.

Poorter keerde voor de aandeelhoudersvergadering met Scheringa terug naar de Zaanstreek, ze kwamen bijeen in De Walvis (klik op link voor foto FD).

De foto van Poorter komt van zijn Google Plus-account, bij de NH-kerk in Bergen (“ik ben een gelovig mens”, dominee Engele Wijnsma is commissaris bij zijn bedrijf) zijn nog meer foto’s van de ge/herboren ondernemer te zien.

8 Reacties op Vincent Poorter (ex-ZOG) is terug (met Dirk Scheringa)

 1. Erik Schaap schreef:

  Pas maar op, voor je het weet heb jullie Vincents dreigende advocaat aan de lijn. Ik zal volgende week bij jullie concullega Dagblad Zaanstreek een stukje wijden aan zijn pressiepraktijken. Tot die tijd alvast een advies: besteed je geld niet bij Lavide.

 2. Ruud Pauw schreef:

  Soort zoekt soort, een spoor van financiële ellende achterlatend voor veel mensen.

 3. De Orkaan schreef:

  Wij dekken ons in, alles komt uit betrouwbare bron: Poorter zelf, Volkskrant, FD, Eriksgaap….

 4. Hans schreef:

  Brrr.. een naam die je doet huiveren. Maar daar zal hij geen moment van wakker liggen. Miljonair worden over de ruggen van onnozele halzen zoals ik. Je moet het maar kunnen.

 5. Ernst Debets schreef:

  Het trucje dat Poorter en Scheringa uithalen is niets nieuws: De activiteiten van een niet beursgenoteerde onderneming worden met een zgn.reverse listing ondergebracht in een “lege beurshuls” (een beursgenoteerde onderneming die al z’n oorspronkelijke activiteiten verkocht of afgestoten heeft).Lavide was ooit een automatiserder die al z’n activiteiten verkocht heeft en overbleef als beursgenoteerde onderneming met een heel klein werkkapitaal. Scheringa brengt nu zijn factoring activiteiten naar de beurs zonder dat daar de lange, dure en moeizame weg van een emissie met prospectus, AFM en Euronext goedkeuring voor nodig is. Deze truc is de afgelopen jaren vaker uitgehaald door Value8, het beursgenoteerde investeringsvehikel van ex-VEB directeur Peter Paul de Vries. O.a.Fornix Biosciences naar Snow World en Witte Molen via MTY Holdings naar IEX.nl.
  Ik zou zeggen : uit de buurt blijven van het fonds Lavide of het daaruit volgende beursfonds van Scheringa

 6. Gert Jan Negrijn schreef:

  Aardig komisch duo, die twee.

  Nieuwe dimensie voor mij is dat de heer Poorter aangeeft gelovig te zijn en mede daardoor
  Zijn lokale pastoor tot comissaris heeft benoemd.
  Is dit een nieuwe trend in ondernemersland.

  Wellicht tijd voor een docu soap op de Orkaan.

  We gaan nog veel horen van dit stel.

  We gaan nog horen van dit duo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *