Vis van vandaag: Erwtensoep

De immer scherpe Bas Sommeijer spotte deze bijzondere aanbieding bij De Koperen Bel op de Dam in Zaandam: “Vis van vandaag: Erwtensoep.”

Het is al eerder gezegd: niet elke traditie is heilig, dus waarom geen vis in de erwtensoep. Met roggebrood en katenspek (waarom geen ‘gratenspek’ denken wij dan).

Wie wel van vis maar niet van erwtensoep houdt, kan natuurlijk ook voor de skrei gaan (onze spellingscorrectie maakt daar consequent ‘sprei’ van trouwens). Skrei is eigenlijk kabeljauw – bij de Koperen Bel krijgt deze vis een varkens-logo (‘Piggy’) mee… verwarrend allemaal.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • ach, sinds de vegetarische slager ‘qipstucjes’ aanprijst, kijk ik nergens meer van op.

 • Louis Dirksen

  60 jaar terug. Louis gaat naar de Marine. Het land wordt op de wereldzeeen gediend maar voorlopig is daar de eerste militaire vorming in Hilversum. Hele generaties maken daar kennis met de HMT: Heilige Marine Tradities. Op maandag erwtensoep, waar ook ter wereld, gevolgd door nasi goreng zoals je ze alleen bij de Marine opgediend kreeg. Het was natuurlijk jaren zestig; opstandigheid alom. Dus waarom de nasi niet in de erwtensoep gegooid? Het smaakte prima. Gelukkig volgde geen straf op deze heilgschennis. Ik heb het twee jaar volgehouden en kreeg zowaar nog navolgers ook.
  De tweede heilige traditie was en ik hoop echt nog steeds is, de Indische rijsttafel. Daarmee ging je niet experimenteren.

  Ik denk dat het recept voor de derde heilige traditie, echte marinekoffie voor de meeste lezers iets te sterk zal zijn. Gelukkig werd deze uiterst krachtige drank (afknippen bij de tuit van de ketel) ook bij NS geschonken.
  Het grote aantal NS’ ers dat eerst bij de marine zat zal hier niet vreemd aan zijn geweest…..

 • Co van den Brink

  met 450 Piggy punten inleveren krijg je korting, staat er heel duidelijk. Vandaar het Piggy logo. Dat je niet weet dat er Piggy punten bestaan…tja…dat ligt niet aan de maker van het bord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *