Vliegverkeer Schiphol neemt fors toe

Het aantal vluchten van en naar Schiphol was in juli van dit jaar 29.000. Dat is het hoogste aantal vliegbewegingen sinds het begin van de corona-pandemie in maart 2020.

Het aantal is ruim 50 procent hoger dan het aantal vluchten in juni van dit jaar. Vergeleken met juni 2020 is het ruim 86 procent hoger.

De aantallen dit jaar zijn nog wel lager dan in 2019, het laatste pre-coronajaar. Toen werd er in juli 45.000 keer op en van Schiphol gevlogen. Het totaal aantal vluchten in dat jaar lag toen bijna op 500.000

Die 500.000 is het maximum waar Schiphol graag vanaf wil. De luchthaven zou met instemming van het kabinet tot 540.000 vluchten willen doorgroeien, maar dan moeten er wel maatregelen genomen worden om de overlast te beperken. De luchtvaartsector denkt deze onder meer te vinden in stillere vliegtuigen en slimmere navigatie, maar of die daadwerkelijk tot minder geluidshinder zullen leiden, is een onderwerp van discussie.

Boven het aantal vluchten dit jaar: vanaf februari een stijgende lijn (achtergrondfoto Marjan Hoffman: vliegtuig boven Nauerna). Onder het aantal vliegbewegingen per maand vanaf 2019. Een eerste daling in maart 2020 en daarna bijna geen vliegverkeer in februari 2020. Daarna krabbelt het op tot augustus 2020 waarna het daalt tot februari 2021. Daarna een permanente stijging.

Hieronder de vliegbewegingen sinds 1992. Sinds dat jaar – tot 2020 – is het aantal vluchten meer dan verdubbeld. In het coronajaar 2020 halveerde het aantal vluchten.

Bron: Schiphol, grafieken: De Orkaan

Deel dit artikel:

19 reacties

 • M. Dekker

  De nieuwe manier van navigatie heeft geen enkel effect. In Saendelft is het vreselijk. Wat een lawaai, praten in tuin is onmogelijk. Non stop vlieggen er vliegtuigen over, meestal 2 tegelijk. Toptijd: 19.00-20.00 uur.

 • Ook in wormerveer heel veel overlast . Is normaal en hoort erbij.. Zowel jij als ik gaan weleens vliegen, dus dat is onze schuld met al die lawaai en luchtvervuiling. Optie, lekker in je eigen land op vakantie gaan ! dan minder lawaai, schonere lucht en dichterbij huis

  • Josefien Gigengack

   Er zijn heel wat mensen die bewust niet meer het vliegtuig pakken. Ik ga er sowieso al niet inzitten wetende wat het aanricht. Het is een misvatting om te denken dat al dat vliegverkeer alleen onze landgenoten vervoert. Onze regering heeft van Schiphol een station gemaakt en over de hele wereld komen ze hier om over te stappen. Dit is een van de redenen dat we elke minuut in de herrie zitten en geen knal blauwe en gezonde luchten meer hebben. Leuke toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen.

  • M. de Boer

   Henk hoe kun je dat opschrijven en mij aanwijzen – IK heb al 50 jaar niet gevlogen.

  • Gerda Brasser

   Ik vlieg nooit! Wil een ander niet met mijn ellende opzadelen. Ook niet voor het milieu!!

 • Fred Blijestein

  ’s ochtends vroeg in Krommenie komen ze om de minuut. Vreselijke herrie, wanneer wordt dat heilige Schiphol eens aangepakt? . Wij kunnen melden wat wij willen maar dat is natuurlijk de grootste flauwekul,er zal echt geen enkele maatregel genomen worden om de enorme geluidsoverlast en de luchtvervuiling te verminderen. Het economisch belang gast voor de gezondheid. Meer dan 500.000 vluchten pj, dat is toch echt te gek oor woorden.

  • Het wordt tijd dat volksvertegenwoordigers, op welk niveau dan ook, hun verantwoordelijkheid gaan nemen. Als zij hier niet tegen ageren – op welke manier dan ook -zijn ze er medeplichtig aan dat dit (staats)bedrijf dat Schiphol heet, burgers hun gezonde levensjaren afneemt.
   Onderzoek uit 2013 (Harvard School of Public Health): ouderen onder aanvliegroutes belanden significant vaker in het ziekenhuis met hartfalen. En zo zijn er in het buitenland al tientallen onderzoeken waarin de schadelijkheid van vliegtuigen wordt aangetoond.
   SOS-Zaanstreek vraagt al jaren om gezondheidsonderzoek naar getroffen burgers, maar wij krijgen het niet voor elkaar. Je kunt je niet achter de Rijksoverheid blijven verschuilen, je hebt – als gemeente, maar ook als provinciebestuurders in Noord-Holland – toch echt zorgplicht voor jouw burgers.

  • Gerda Brasser

   Helemaal mee eens!!

 • Siem van Westen

  Voor de mensen, die het niet zo merken of er aan gewend zijn is het misschien wat duidelijker als ze eens op de B.A.S.APP een 24 uurs plaatje bekijken!
  De herrie als je er pal onder zit is wel wat anders dan op 1 km afstand.

 • Tineke Emmer

  T lijkt wel,of de baan veranderd is en ze nu recht over Krommenie vliegen ipv meer richting Uitgeest . Klopt dat? Is er een klachten meldpunt? Zo ja, kan de orkaan dat adres of nummer melden? Misschien helpt t als er heeeel veel klachten binnen komen…

  • vliegherrie.nl 5 weken geleden gelanceerde – onafhankelijke – website heeft al meer dan 10.000 klachten over Schiphol geregistreerd.
   Mensen zijn ten einde raad – slapen niet of slecht – woest – hun kinderen hebben lat van al dat lawaai, ze snappen niet waarom dit allemaal zo heeft kunnen gebeuren – of maken zich ernstige zorgen over hun gezondheid. Daarbij maken velen zich zorgen over de klimaatimpact van al die uitstoot van vliegtuigen.
   Dus iedere Zaankanter die last heeft: maak eenmalig een account aan, en laat jouw zorgen achter op die site. Daar komen wij – verontruste burgers – verder mee…

   • Jan Betlem

    Hoe meer mensen met overlast van van het lawaai of zorgen over de luchtvervuiling (mooi woord voor deze overlast) gebruik maken van deze onafhankelijke website hoe beter het is, gewoon doen.

 • Dirk Marinus

  Beter 1 vliegtuig aan de grond dan de lucht van 10….

 • Mike van Dam

  Weet je wat pas erg is en zwaar onderschat? Overlast van je buren! Hebben wij een paar jaar gehad en om die reden verhuisd naar Saendelft. De vliegtuigen komen recht over de tuin. Het enige toestel waarbij je soms even elkaar niet kan verstaan is een oude Boeing 747. Die vliegen niet veel meer. Kortom….. heerlijk hier en stuk beter dan de rotherrie en overlast van je buren!

  • Bert Versteeg

   Helemaal met je eens Mike !
   Ik hoor ook de vliegtuigen maar ik heb er totaal geen last van en het is toch een prachtig gezicht zo`n enorme Boeing 777 of een Airbus A380 te zien en horen overvliegen?
   In vergelijking met 25 jaar geleden zijn vliegtuigen zoveel stiller en zuiniger geworden.
   Vroeger ging ik vaak kijken bij de Kaagbaan en het was altijd een fascinerend gezicht om zo`n grote 747 te zien opstijgen of landen en dan die Engelse toestellen, Boeings 737-200`s, BAC One Elevens en HS Tridents !
   Dat leken net Formule I wagens uit het V10 of V12 tijdperk, wat een herrie maakten die dingen, heerlijk.
   Er zijn ergere dingen in de wereld dan het geluid van overkomende vliegtuigen.

 • Het kan nog heel veel uitmaken waar je precies ten opzicht van de baan/banen woont, want een kennis die in Saendelft woont, en vanwege zijn blindheid afhankelijk is van zijn gehoor, die heeft het in die wijk juist heel moeilijk. Hij is van ongestoord geluid afhankelijk of hij bijv. veilig kan oversteken. Zo niet, dan kan hij geen fietser – of elektrische brommen of auto – horen aankomen.
  Een andere kennis van mij woonde op de Gele Ring, werd horendol en is als luchtvluchteling naar Kolhorn vertrokken. Daar krijgt ze tenminste frisse lucht in haar neus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *