Vluchtelingen: extra opvang in Taets, Veldpark 6 maanden langer open

De vluchtelingen in ’t Veldpark blijven 6 maanden langer. In de evenementenhal van Taets op het Hembrugterrein worden nog eens 440 vluchtelingen extra opgenomen. Dit nieuws lekte vanmorgen uit.

Twee maanden geleden, op vrijdag 2 oktober, arriveerden ‘onze’ vluchtelingen in het kamp in Burgemeester in ’t Veldpark in Zaandam.

Ze zouden ‘in principe’ tot half december blijven. Nu is de kogel door de kerk: ‘in principe half december’ wordt in principe met 6 maanden verlengd.

Voor de opvang in Taets wordt een omgevingsvergunning aangevraagd, maar gedurende de procedure wordt actief gedoogd. Het COA zal voor de locatie in het Veldpark ook opnieuw een vergunning aan moeten vragen.

Het uitlekken van deze beslissingen die in een zeer “geheime besloten vergadering” werd genomen, is een raadsel en zet een streep door de rekening als het gaat om het voornemen van de gemeente om als eerste “de belanghebbenden zo volledig, zorgvuldig en duidelijk mogelijk” te informeren.

Update: net ontvingen wij een persbericht van de gemeente. Wij plaatsen het hieronder 1 op 1 door.

Persbericht

College geeft gehoor aan urgente oproep COA

Noodopvang Veldpark verlengd, ook tijdelijke opvang op Hembrugterrein

Vanwege de aanhoudende stroom asielzoekers heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers de gemeente Zaanstad verzocht om de noodopvang in het Veldpark te verlengen. Daarnaast heeft het COA gevraagd om tijdelijke opvang op het Hembrugterrein mogelijk te maken. Het college van B&W heeft de urgente oproep van het COA besproken en besloten hieraan gehoor te geven. Dat betekent dat het college instemt met verlenging van de noodopvang in het Veldpark met in beginsel een half jaar. Daarnaast stemt het college in met tijdelijke opvang van nog eens 440 vluchtelingen voor een periode van bijna drie maanden in de evenementenhal van Taets op het Hembrugterrein.

Wethouder Rita Visscher: ‘Wij vinden het belangrijk om een bijdrage te blijven leveren aan de oplossing van dit maatschappelijk vraagstuk. De manier waarop de Zaanse bevolking zich tot op heden heeft opgesteld, sterkt ons in die opvatting. Wij zijn trots op de constructieve manier waarop inwoners en organisaties zich hebben opgesteld. Het aantal vrijwilligers dat een bijdrage levert is hartverwarmend.’

De gemeente Zaanstad heeft sinds begin oktober een noodopvanglocatie in het Veldpark voor de opvang van 500 asielzoekers tot medio december 2015. Vanwege de aanhoudende stroom asielzoekers en het gebrek aan alternatieve locaties in de regio Zaanstreek-Waterland heeft het COA gevraagd om verlenging van de noodopvang in het Veldpark. ‘Het blijft een noodoplossing die niet onze voorkeur heeft’, aldus burgemeester Geke Faber. ‘Maar de nood is hoog en de alternatieven zijn schaars.’ De verlenging is in beginsel tot half juni 2016.

Naar aanleiding van alle berichten in de media heeft Taets zijn evenementenhal beschikbaar gesteld als opvanglocatie. Het COA is hierop in gesprek gegaan met Taets en het Rijksvastgoedbedrijf. Dat heeft tot een akkoord geleid om 440 personen  op te vangen in de hal op het Hembrugterrein voor de periode van 11 december 2015 tot 8 maart 2016. Daarna is de hal in verband met geplande evenementen niet meer beschikbaar voor het COA.

Aan de veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland is door het Rijk gevraagd om voor 500 mensen nog dit jaar noodopvang te realiseren voor een periode van drie tot zes maanden. Het college heeft uitgesproken dat zij met de regio wil gaan zoeken naar een alternatieve locatie om de 440 personen op te vangen die vanaf 8 maart 2016 niet meer bij Taets terecht kunnen.

De omwonenden van het Veldpark en het Hembrugterrein zijn inmiddels geïnformeerd over het besluit. Voor omwonenden van het Hembrugterrein is er op donderdagavond 3 december een inloopavond waar onder meer vertegenwoordigers van gemeente, COA en Rijksvastgoedbedrijf aanwezig zijn om vragen te beantwoorden. Voor omwonenden van het Veldpark is er op diezelfde avond een informatiebijeenkomst in de Noorderkerk.

Hier de brief die vandaag bij de omwonenden is bezorgd.

brief noodopvang

Deel dit artikel:

59 reacties

 • de koning

  Er is al een akkoord waarom dan nog een inloop avond het besluit is al genomen zonder overleg met de omwonenden,als die het er niet mee eens zijn en dit ook goed kunnen onderbouwen word het dan teruggedraaid?

 • Ans Pieper

  Heel heel dom van de Gemeente.

 • J.Klok

  eerst overleggen en dan pas doen,nu wordt het opgedrongen,burgemeester+raad kunnen het wel verzinnen maar hoe zit het met de mening van de bewoners,veel groepjes mannen die door het dorp lopen ,ik ga op avond niet meer met de hond naar buiten,schandalig zoals het gaat,men kan een voorbeeld nemen aan steenbergen daar ging het om de mening van het volk,niet de eer van een burgemeester die voorop wil lopen.

  • Hans Kuyper

   Beste meneer Klok, het is jammer dat u niet met uw hond naar buiten durft. Daar is geen reden voor. De vluchtelingen in het In ’t Veldpark gedragen zich stukken beter dan ‘het volk’ in Steenbergen. Verder is het niet zo dat ‘de burgemeester voorop wil lopen’. Het college en de raad van Zaanstad realiseren zich dat vluchtelingen moeten worden opgevangen om te voorkomen dat ze op straat terechtkomen. Als andere gemeentes, zoals het door u genoemde Steenbergen, zich ook wat meer bewust waren van die urgentie, zou Zaanstad minder opvangplekken hoeven leveren.

   • Herman Aartsen

    Beste Hans Kuyper, ben het geheel met je eens. De heer Klok moet zich niet door (ongegronde) angst laten beïnvloeden. Angst is nog altijd een slechte raadgever.

  • Dwarsligger

   ‘De mens lijdt het meest onder het lijden dat hij vreest.’ Waar bent u bang voor J. Klok? Marianne Vaatstra bleek uiteindelijk vermoord te zijn door een autochtone buurman en niet door een asielzoeker zoals de goegemeente jarenlang dacht.

  • Barend

   J. Klok. Anders dan de reacties van Hans Kuyper, Herman Aartsen en Dwarsligger hier op uw reageersel, hoor ik wel wat u in feite zegt; u vindt dat alles zonder overleg door de neus geboord word. Zo komt het bij mij ook over, dat de burgers in Zaanstad besodemieterd worden. Hans Kuyper gaat de autochtone Nederlander zelfs nog tegen elkaar opzetten. Zonder in te gaan op wat u werkelijk nou zegt in uw reactie. En dwarsligger gaat een moord op een meisje erbij halen om uw angst eigenlijk belachelijk te maken.(Dwarsligger heb je al gehoord van kindbruidjes?…ook zo’n godwin) Zelf kan ik uw angst begrijpen, maar ook ik denk dat uw angst niet echt zo groot hoeft te zijn. Ik ben ervan overtuigd dat zodra u contact zou zoeken met de vrijwilligers in het veldpark om eens een kijkje te nemen hoe het daar toegaat, of zelfs in contact te komen met de mensen in het noodopvang, uw angst minder zou worden.

   Mijn vragen gaan verder; welke bewoners zijn nou echt vluchteling, zitten er mensen bij die zelf oorlogsmisdaden begaan hebben, zitten er evt. mensen bij die IS wel gevallen, weten de mensen daar dat er in NL bv homorechten zijn?, wat zijn de kosten van dit alles?, denken de bestuurders werkelijk dat op deze manier “door de strot douwen” het draagvlak groter zal worden, etc. etc. Ik wacht tot er verlichtte geesten opkomen die een eerlijke en realistische discussie beginnen, zonder te wijzen op bv de nagedachtenis van een WO2, zonder te roeptoeteren dat “ze” allemaal moeten opdonderen of te willen dat er nóg meer hierheen komen zonder te kikken wát er binnenkomt.

  • Marion van Heeswijk

   Dit gaan om humaniteit J. Klok. Die groepjes mannen zijn gewone mensen net als jij en ik. Je kan gerust met je hond een rondje om, maar hou ‘m aangelijnd. Veel vluchtelingen zijn bang voor honden omdat ze in de Balkanlanden slechte ervaringen hebben gehad doordat er honden op ze losgelaten zijn, er zijn mensen die uren boven in bomen hebben gezeten uit angst. Deze mensen zijn banger voor jou met je hond dan jij voor hun hoeft te zijn. Heb je al eens geprobeerd om een praatje te maken met een vluchteling? Ga een keer naar de Noorderkerk tussen 14.00 – 16.00 uur en je kan jezelf een eerlijke mening vormen, ik weet zeker dat je angst daarmee verdwijnt.

   • Barend

    En ook Marion gaat niet in op het gestelde dat dit alles door de strot gedouwd word in Zaanstad.

    • En ook Barend gaat maar door, met ongefundeerd negatief geraaskal.

     Asielzoekers zijn in de eerste plaats mensen. Mensen, zoals jij en ik, die er helemaal geen belang bij hebben om zich op welke manier dan ook te misdragen. Mensen, die alleen maar op zoek zijn naar een stukje veiligheid. Er is geen enkele reden om bang te zijn of angst te zaaien.

     Feit: asielzoekers zijn er.

     Feit: deze mensen moeten worden opgevangen. Iemand met maar een heel klein beetje medegevoel in z’n donder, begrijpt dat.

     Ons gemeentebestuur heeft dat medegevoel kennelijk. Ik kan niet anders dan trots zijn, op een bestuur, dat zo adequaat reageert. Hulde!

     • Barend

      Rob is de ongefundeerde die bij anderen een harde rechtse mening teweeg brengen!
      Iemand met een beetje gevoel voor realisme weet dat er enige reden is om bezorgd re zijn en waakzaam te blijven.

     • @Barend: Ongefundeerd, zeg je… Dan lees je niet goed. In feite is jouw reactie precies wat je mij verwijt: ongefundeerd. Niet onderbouwd, dus Lees hier maar eens: http://www.encyclo.nl/begrip/ongefundeerd

      Je kunt het niet met me eens zijn; geen probleem. Maar dan zul je met onderbouwde tegen- argumenten moeten komen. Zomaar wat roepen is wel erg (te) gemakkelijk.

     • Barend

      Rob, jij verwijt mij ongefundeerd angst te zaaien. Waar dan? In de vragen die ik stel soms? Komen die vragen jou niet uit soms? Verstoor ik je feestje? Zomaar wat populistisch roepen tegen mij is wel erg makkelijk. Geef jij nou eens antwoord op mijn gestelde vragen Rob. Als je durft. En graag gefundeerd!

     • @Barend: Als je niet wenst in te gaan op mijn argumenten vind ik dat prima. Ik zal de “jij- bak” in jouw antwoord dus maar negeren; op deze manier discussieren leidt nergens toe.

      – Je stelt, dat “alles ons door de strot wordt gedouwd in Zaanstad” (jouw woorden). Dat doe je niet één keer, maar, in verschillende bewoordingen, meerdere malen. Je toont je niet ontvankelijk voor argumenten van anderen.
      – Bij de argumenten die je zelf gebruikt, wijs je -terecht- op Godwin’s law (https://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_van_Godwin). Daar ga ik – vanwege diezelfde wet- dus ook maar niet op in.
      – Met opzet heb ik je, in tegenstelling tot wat jij schrijft, nog geen angstzaaien verweten. Maar nu je het er toch over hebt: de vragen die je stelt, zijn op zijn minst suggestief en daarmee angstzaaiend (“…. welke bewoners zijn nou echt vluchteling, zitten er mensen bij die zelf oorlogsmisdaden begaan hebben, zitten er evt. mensen bij die IS wel gevallen, weten de mensen daar dat er in NL bv homorechten zijn”….).

      * Met één van jouw stellingen ben ik het overigens van harte eens; je schrijft: “Ik ben ervan overtuigd dat zodra u contact zou zoeken met de vrijwilligers in het veldpark om eens een kijkje te nemen hoe het daar toegaat, of zelfs in contact te komen met de mensen in het noodopvang, uw angst minder zou worden.” Naar mijn mening is dát nou precies waar het om gaat. Neem je angst weg, door te gaan kijken hoe het nou werkelijk zit.

      Soms is er ruimte voor inspraak. Soms is die ruimte er nu eenmaal niet. In een democratie worden beslissingen (vervolgens) genomen door gekozen volksvertegenwoordigers. Dat die beslissingen niet altijd voor iedereen even prettig zijn, moge duidelijk zijn. Maar dan vervolgens gaan praten over “door de strot douwen”… dat gaat echt te ver.

      Over een tijdje mag iedereen weer laten zien wat zij/hij van de -door die volksvertegenwoordigers- genomen beslissingen denkt. In het stemhokje; dat is de enige plek waar je stem écht telt.

     • Barend

      Rob,
      Dat van dat stemhokje. Zoals de peilingen nu nog laten zien stemt jou zeker niet tot tevredenheid. Die peilingen zijn een graadmeter die kunnen leiden tot, zoals je het zelf zeg, beslissingen die niet tot ieders tevredenheid stelt.
      De waarheid omtrent wát er tussen de echte vluchtelingen kan zitten, achterhaald jou van dag tot dag. Ook nu weer staat er op teletekst een item over 1 van de aanslagplegers die 2 mannen geronseld had in Hongarije die met de vluchtelingenstroom binnen gekomen zijn. Dat is geen angstzaaien, maar realisme. Zolang oa jij daar niet eerlijk mee om kan gaan door mensen die dit te berde brengen te negeren of belachelijk te maken, zal de kloof tussen rechts en links groter en groter worden. Onderhand gaan de peilingen omhoog in een richting die iig jij, en misschien ook ik, niet willen.
      Dat de “angst” waar jij het over hebt weggenomen zou worden door te kijken hoe het “werkelijk eraan toegaat” in een noodopvang, is een oppervlakkige geruststelling. Ikzelf heb die angst niet, zou zo met die mensen kunnen praten, maar neemt mijn “zorgen” niet weg. Nogmaals, de waarheid achterhaald jou van dag tot dag.
      Vraagje; waarom heeft de centrumlinkse regering in Zweden grenscontroles ingesteld?
      Niet omdat ze dat leuk vonden om te doen. En, de hoge pief van de AIVD werd laatst in Nieuwsuur met 2 simpele vragen uitgelokt tot de uitspraak dat de AIVD onmogelijk kan weten wat en wie er nu Nederland binnen gekomen zijn. Alleen al dat deze vraag gesteld werd, zegt al genoeg; er kunnen dus mensen tussen zitten met andere bedoelingen dan echte vluchtelingen……EN IK SCHREEUW HET NOGMAALS WANT ANDERS WORDT IK WEER VOOR HARTELOOS UITGEMAAKT; ECHTE VLUCHTELINGEN PRIMA, GEEF ZE EEN PLEK IN NEDERLAND. Maar scheid het kaf van het koren en zo snel mogelijk, wil je draagvlak houden.

     • @Barend: Wat mij betreft, is deze discussie nu afgelopen; er is genoeg gezegd en we lopen het risico om in circels te gaan praten.

      Een korte reactie op jouw bericht wil ik nog wel geven:
      – Inderdaad, een ruk naar rechts bij eventuele verkiezingen, zoals de peilingen nu aangeven zou mij zeker niet tevreden stellen (eufemisme).
      – Lieden die met geweld iets gedaan proberen te krijgen, noem ik criminelen. Of dat criminele gedrag nou voortkomt uit hebzucht of geloofsfanatisme: het blijft crimineel gedrag. Oók terrorisme valt daaronder; want doet een geloofsterrorist niet eigenlijk gewoon hetzelfde als een onderwereld/maffia- afperser? Misdadigers, oftewel criminlen dus.
      – Iedere groepering in onze samenleving, autochtoon zowel als allochtoon kent een percentage criminelen. In iedere groepering in onze samenleving, allochtoon zowel als autochtoon, bestaat angst voor criminelen. Vluchtelingen zijn niet anders dan andere mensen; die zullen dus zeker geen uitzondering vormen.
      – Criminelen hebben we zelf al, die hoeven we niet te “importeren”. Het kaf van het koren scheiden, zeg je. Mee eens. Maar NIET ten koste van de gemiddelde vluchteling.

      Dat was het, voor deze discussie, wat mij betreft; ik wil verder niet in herhalingen treden. De standpunten zijn nu wel duidelijk.

     • Barend

      Gut Rob. Kijk net op de NOS.nl: vluchtelingen-identificatiecentra, er zouden 8 gebouwd worden er zijn er nog maar 2 in werking. Een Italiaanse burgemeester werkt ook tegen, zij zegt: “”We zitten hier niet te wachten op de komst van dat identificatiecentrum. Augusta heeft al het nodige binnen de gemeentegrenzen, waaronder een petrochemische industrie en een NAVO-basis. Een gevoelig object als een hotspot willen we er niet bij”, zegt Di Pietro. “Zeker niet in het licht van de terreuraanslagen in Europa. Je weet gewoon niet wie er allemaal zo’n centrum binnenkomen.”…. En Zweden wil de brug naar Denemarken sluiten om asielzoekers tegen te houden. Allemaal waarheid..waaruit blijkt dat er iets moet zijn waarom dit alles zo gedaan word.

      Of moet iedereen maar eens kijken hoe het er aan toe gaat op bv een noodopvang om op andere gedachten te komen en iedereen maar binnen te laten?

     • Marion

      Voor mij is het niet zo moeilijk hoor Barend. We moeten niet de illusie hebben dat we terroristen kunnen weren, daarvoor is de wereld veel te klein geworden. De europeanen zijn alleen maar bang voor hun eigen rijke, veilige hachie. De politiek moet daarin mee anders raken ze zieltjes kwijt. Angst en egoisme voeren de boventoon. Wij zijn als samenleving verantwoordelijk dat mensen niet ontaarden in terroristen. Door niet te discrimineren en iedereen evenveel mogelijkheden te bieden. Een mens gedraagt zich zoals hij behandeld wordt. En waarom zou je niet eens een kijkje in een kamp nemen? Wij hebben inmiddels al heel wat Syrische vrienden, waar we heel blij en trots op zijn. Noem jij het maar naief, ik noem het vertrouwen en naastenliefde. Daar geloof ik in.

     • Barend

      Rob, nogmaals de waarheid achterhaald je weer:
      “Syrische asielzoeker vast om deelname aan terroristische organisatie?

      De politie heeft een 18-jarige man uit Syrië in Den Haag aangehouden vanwege deelname aan een terroristische organisatie.
      Dat maakt het Landelijk Parket donderdag bekend.
      De man verbleef op een asielzoekersboot in Zaandam, waar hij tegen vluchtelingen zou hebben gezegd dat hij een strijder is van al-Qaeda en Islamitische Staat (IS).
      De man is maandag aangehouden en wordt verhoord over zijn mogelijke betrokkenheid bij terrorisme.
      De Syriër is in oktober aangekomen en heeft in Nederland asiel aangevraagd.
      De voorlopige hechtenis van de man is donderdag met twee weken verlengd.

      Niet ten koste van de gemiddelde vluchteling, dat is mijn mening ook. Maar veelal is het in de linkse reacties niets ten koste van alle vluchtelingen. En dat gaat mij te ver net als dat alle vluchtelingen niet oke zouden zijn.
      Jij geeft en hebt geen echt antwoord op serieuze vragen die spelen, je geeft alleen masr een platonische uitwijding over crimineel gedrag etc. Discussie is gesloten, de waarheid gaat je te snel.

  • R.Beestebreur

   Beste heer Klok,

   Ik werk al 2 maanden op het Veldpark en sta heel erg veel in contact met omwonenden die elke dag voorbij lopen en zo nu en dan een praatje maken.
   Er is hier absoluut geen sprake van gevaar voor omwonenden vanuit de bewoners van het Veldpark.

   • Aart Molenaar

    Voor de duidelijkheid: een wethouder in zijn rol is zeker geen gekozen volksvertegenwoordiger laat staan een burgemeester. Feitelijk is die alleen voorzitter van een college (met slechts een magere stem meerderheid.
    Tot zover de staatsinrichting.

 • Marion van Heeswijk

  Wat een geweldig nieuws! Ik hoop van harte dat de tenten en het eten in het Veldpark worden verbeterd voor het aankomende half jaar. De mensen hebben nauwelijks privacy, het eten is niet goed en de mensen moeten naar buiten voor de toilet en de douches. In de winter is dat veel te koud. Mensen gaan vaak ‘s-nachts douchen voor een beetje warm water. Ik denk dat de gemeente en het COA dit soort dingen wel weet, fingers crossed om dit te verbeteren.

 • Renate

  Wat goed, erg fijn om in een gemeente te wonen die op een positieve manier een bijdrage levert. Dat is mijn mening, en ik ben ook ‘het volk’.

 • MK

  i am a Syrian refugee in the same camp you are talking about, and on my behalf and all other refugees we apologize from neighbors for any bad behaviour came out from us, and in the same time i want to share with them our bad experience here because of the bad weather, and bad food, and how bad is it to wake up in the middle of the night to walk in cold weather for almost 50 meters to reach the toilet, beside the lack of information about our situation, for how long do we have to stay here, could anyone explain to us what is next, and last i want to assure you that we are not from another planet”aliens”, we have the same fears you all have, we are here seeking for life. and thanks alot for your kind understanding.

  • Merel Kan

   Thanks for your comment, and I hope everyone can, as quickly as possible, live warm and safely (and I ‘m glad to hear that you are not alien☺)

  • patricia

   So you understand dutch? If you can read al this……..
   perhaps you can explane, wy the netherlands? If you are save in the first country you enter wy futher to Holland?

   • Barend

    Patricia, misschien is die MK wel de Fatima Dakmar van deorkaan, een verzonnen reageerder.

   • Ilse

    Zelf vertaald via Google Translate? Een Nederlandse vrijwilliger die het heeft vertaald? Het is nogal een aanname om te beweren dat de persoon dit dit schreef voordat hij in Nederland aankwam zich veilig voelde.

    • Barend

     Ik denk dat ze bedoelde dat MK bv eerst in Turkye geweest is. Geen land in oorlog. Daarna nog bv Griekenland, ook geen land in oorlog. Daarna nog…etc. etc.

   • MK

    Dear Ptricia i decided to come to the Netherland becoze i have been told that people here are the most kind and generous people in all europe!!!

    • Marion van Heeswijk

     I think that’s true MK. The people who are negative, have fear for the unknown situation. They have there own safe and rich life and want to keep it like that. They should read more about the whole situation of the refugees and think more human. Unfortunately we have a politician who feeds the fear of that people. I really hope this people can think by themselves in future.

  • Marion van Heeswijk

   I agree with you MK. I have seen the inside of the White House (I don’t like the word camp;)). Everything is very basic. For a few weeks it’s okay, but for months it’s not good. I really hope COA, Gemeente and volontiers will help to make it better soon. I’m sure the volontiers (I am too;)) will find ways to make the life better in the White House. Wish you Good luck!

 • patricia

  Al die mensen die zo vreselijk naief positief zijn bieden zich bij deze aan als vrijwilligers om asielzoekers in huis op te nemen, dan wel in in enten in voor en achtertuin. Wat een struisvogels zeg bah.Als er wat gebeurd zijn dit de eerste piepers die je hoort. Het gaat om het hele verhaal dat iedereen het in zijn stot geduwd krijgt zonder keuze, je hebt het maar te slikken wat er bepaald wordt hier. En diegene die zo gaag willen denken dat het echte asielzoekers zijn, lees lekker de berichten nu in utrecht. Fijn. Daar zitten echte vluchtelingen en juist die worden geterroriseerd. Denk na iedereen en steek je kop niet in het zand.

  • Marion van Heeswijk

   Ben je al eens in de Noorderkerk geweest Patricia om met vluchtelingen te praten?

  • Je klaagt erover, dat je geen keuze hebt. Hebben deze mensen een reële keuze gehad, toen ze alles dat ze liefhadden verlieten voor de levensgevaarlijke tocht die voorlopig in “ons” Veldpark is geëindigd?

   Keuze betekent, dat je binnen redelijke grenzen iets te kiezen hebt.

   En als je heel eerlijk bent: Wat voor concrete last heb je tot nog toe gehad van het feit dat er asielzoekers worden opgevangen in ons Veldpark? En áls je al last hebt ervaren: hoe verhoudt zich die last tegenover het feit dat deze mensen zonder onze hulp misschien ergens op straat moeten slapen?

 • Erik Esteie

  Laat ik als eerste zeggen dat ik mensen begrijp die zeggen dat ze angstig zijn, we weten nl niet precies wie of wat er binnen komt.

  We staan echter voor een voldongen feit, er zijn vluchtelingen en ze komen hier heen, ongeacht of het gelukszoekers zijn of mensen die vluchten voor geweld.

  Het beste lijkt mij dat we ze zo goed mogelijk proberen op te vangen en dat houd in dat er noodopvang moet komen, mensen op straat laten slapen is denk ik geen optie, en volgens mij wil niemand dat mensen op straat komen te leven, want dan ben je helemaal de controle kwijt.

  Tuurlijk is het een aanslag/inbreuk op onze welvaartsmaatschappij maar ik denk dat we het wel aan kunnen, ondanks alle andere gebruiken/gewoontes die de mensen meenemen, het blijven nog steeds mensen, toch?

  Tot slot, Ik vind dat iedereen gewoon zijn hond moet uitlaten in het veldpark, ook de nieuwkomers moeten een beetje inschikken en rekening houden met onze gebruiken. het is geven en nemen….

  • Goed gezegd; helemaal mee eens!Lijkt me een prima afsluiter van deze discussie.

  • Jeroen

   Vertel dat de homo’s en joden in Amsterdam West dat ze 24/7 rustig hun hondje over straat kunnen laten voor zover ze de stad al niet uitgejaagd zijn.

   • Erik Esteie

    @ Jeroen

    Kun je even het precieze aantal joden en homo’s aangeven wat amsterdam ontvlucht is?

    Zijn dat er enkelen
    Tientallen
    Honderden
    Duizenden

    Gewoon even om de discussie zuiver te houden, en graag alleen de gevallen die gerelateerd zijn aan moslim geweld richting joden en homo’s

 • Corine

  Ik vind het echt heel erg belangrijk dat er ergens een plaats blijft waar mensen (op nette manier) hun angsten of ongenoegens kunnen blijven uiten. Ik kan dat niet genoeg benadrukken. Maak mensen niet monddood, maak ze niet belachelijk, bagatelliseer niet, luister, en als het even kan, beantwoord dan de vragen.
  Dat Barend oproept tot een eerlijke en realistische discussie lijkt me zowel eerlijk naar Nederlanders, als naar de vluchtelingen. Ook die mensen hebben er niets aan wanneer we ze hoop geven als we helemaal nog niet zeker weten of we dat wel waar kunnen maken. En wat de Nederlanders betreft: het draagvlak brokkelt steeds verder af. Neem dat serieus. Lijkt me verstandig voor iedereen.

  • Barend

   Corine jij begrijpt het. Eerlijk naar de vluchtelingen toe en eerlijk naar de Nederlanders. Geef ons een paar heldere geesten die het voortouw nemen.

 • patricia

  Iedereen gelezen in ALLE MAAR ALLE kranten, nieuw en tv dat er toch een is opgepakt is??????
  “Zielige asielzoeker”
  Nou mensen, neem ze lekker in huis

  • Er is er één opgepakt ja… En dat zullen er gerust nog meer worden… so what’s new?? Hoeveel autochtonen zijn er de laatste tijd opgepakt wegens crimineel gedrag? Zoals ik al eerder zei: vluchtelingen zijn gewoon mensen, net als jij en ik. Onder vluchtelingen zitten criminelen, net als onder Nederlanders. Het zou me verbazen als dat niet zo was.
   – Criminelen… die *sluit* je op.
   – En vluchtelingen… die *vang* je op.
   – Punt.

 • patricia

  Marion van heeswijk….. nog blij. Blijft er niet bij 1 he dit…..

  • Marion

   Je kan niet voorkomen dat er kaf tussen het koren zit. Maar je generaliseert Patricia, dat is gevaarlijk. Tien hooligans in een stadium wil nog niet zeggen dat alle supporters hooligans zijn. De mensen die hun land ontvluchten, vluchten voor de oorlog en voor IS. Heb je wel eens met vluchtelingen gesproken of je verdiept in hun oorlog? Vast niet! Dan blijft het een ver van m’n bed show en zal je mening niet veranderen. Dat is het gevaar van de samenleving: desintresse, onbegrip en egoisme naar je medemens. Gelukkig bewijst Zaandam het tegendeel. Blijf jij maar lekker in je angst en je negativiteit rondwaren. Ik kies voor begrip en liefde en daar voel ik me prima bij.

 • Jeroen

  Goede moslims, slechte moslim, wahabieten, haatbaarden, salafisten, jihadisten, echte vluchtelingen, gelukzoekers en ga zo maar door. Uiteindelijk krijg je toch een mixure in je samenleving wat uiteindelijk het onderstaande resultaat zal geven:
  Tot 5% islam in een samenleving –> sociale onrust, intolerantie en bedreigingen.
  5% tot 10% islam –> vrijheid van meningsuiting wordt aangetast, oorspronkelijke bewoners weggejaagd, segregatie en politieke onrust.
  10% tot 25% islam –> verregaande onlusten en destabiliteit van de samenleving.
  25% en meer islam –> Zie Kosovo en voormalig Joegoslavië.
  50% of meer islam: Totale dictatuur, verval van wetenschap, onderwijs, gezondheidszorg en welvaart. Andersdenkenden worden vervolgd, geïsoleerd of gedood. Zie Saoedi-Arabië, Iran, Pakistan etc.

  Kijk nu wat er gisteren in Amerika is gebeurd. Zo op het oog een normaal gezinnetje. Geradicaliseerd en knallen 14 onschuldigen dood.
  Guttmenschen ga jullie eerst eens verdiepen wat de Islam inhoudt en waarom het overal ter wereld teveel islamieten zijn een onleefbare situatie is. Kijk nu naar de no-go gebieden in de Westerse steden. Is dat de samenleving die jullie wensen.

  • Corine

   Bronnen, graag. Als we het dan toch over wetenschap hebben, laten we dan beginnen met het vermelden van bronnen.

  • @Jeroen: Je haalt Amerika erbij… Als er één land is, waar nog regelmatig doden en gewonden vallen door Christenfundamentalisten is het daar wel.

   Zomaar een quote van Joop.nl: “Het is opvallend: een man schoot in een Amerikaanse abortuskliniek 12 mensen neer waarvan er 3 overleden. De media berichten echter niet over de haatcampagne die fundamentalistische christenen al decennia tegen het vrouwenrecht voeren en waarbij al eerder doden zijn gevallen.” ( http://www.joop.nl/media/detail/artikel/34937_media_laten_christendom_ongemoeid_bij_terreuraanslag_abortuskliniek/ ) Over terrorisme gesproken…

   Angst voor het “vreemde”, vreemdelingenhaat zelfs, vind je overal. Ook hier in de Zaanstreek. Een Zaandammer kennis van me werd ooit opgewacht door een groep Oostzaners bij het bruggetje. Een Zaandammer die verkering had met een Oostzaanse… dat kon niet, natuurlijk. Dat was voldoende reden om hem na een pak slaag ook nog met fiets en al te water te gooien. Hij is overigens later wel met zijn lief getrouwd… 🙂

   Zoals ik al eerder betoogde: Asielzoekers zijn gewoon mensen, net als jij en ik. En in iedere groep mensen zitten wel een of meer rotte appelen. Dos nogmaals: “what’s new?” Ik zal mijzelf verder niet herhalen; lees maar eens terug wat ik daarover al geschreven heb.

   • Barend

    Angst voor het vreemde? Rob zou je nóg meer christenfundamentalisten hier willen hebben? Nee neem ik aan. Nu komen er vluchtelingen die de islam aanhangen. Waarvan je niet weet in welke mate zij dit geloof aanhangen. Met daarbij nog de mogelijkheid dat een klein gedeelte dusdanig radicaliseert dat zij echt voor problemen gaan zorgen. De vraag is dus ook of we wel willen dat er vele mensen binnenkomen met een bepaald geloof. Regelmatig is in het nieuws gekomen dat door het geloof dat zij aanhangen er homo’s en ander gelovigen gediscrimineerd worden in AZC’s en noodopvangen. Dat begint al lekker en is een voorbode hoe ze in de maatschappij zullen gedragen. Jouw vergelijking dat er onder Nederlanders ook crimineel gedrag is, is wederom een godwin om aan een eerlijk antwoord niet te hoeven voldoen of zelfs na te willen denken.

    • @Barend: Ik denk, dat je een stuk slimmer bent dan je je voordoet; je weet je in ieder geval telkens in allerlei bochten te wringen om maar niet serieus op de zaken in te hoeven gaan. Nu kom je alweer met zo’n gratuite jij- bak. Op een spelletje ping- pong zit niemand hier te wachten; daar doe ik dus niet aan mee.

     Tip: voor je opnieuw over Godwin spreekt, bekijk dan eerst eens even de definitie. Ik heb je al een link gegeven, dus zo moeilijk kan het toch niet zijn..

     Angst voor het vreemde, oftewel xenofobie komt voort uit onbegrip, onwetendheid. Sommigen hebben daardoor problemen met buitenlanders, of zelfs met niet- stads(dorps-)genoten. Anderen hebben dat met mensen die een andere seksuele voorkeur of een ander geloof hebben. En laten we vooral huidskleur of sexe niet vergeten. Zoals je in de reclame ook wel ziet: combinaties van deze zijn ook mogelijk.

     Onbegrip en angst kun je wegnemen door kennis te nemen van hoe het nu werkelijk zit. Wat jij doet, is het tegenovergestelde. Je roeptoetert in de (geen-)stijl van Wakker Nederland, en wakkert daarmee alleen maar angsten en onbegrip aan. Niet productief.

     Geweld en terrorisme zijn niet op te hangen aan één bepaald geloof. Of vluchtelingen nou Christelijk zijn, Islamitisch, Bhoeddistisch, Hindoestaans of Pastafarians (leden van “the curch of the flying Spaghettimonster” http://www.venganza.org/)… ga maar door, dat doet volstrekt niet terzake.

     Wat wél ter zake doet, is hoe “vreemdelingen” zich hier gedragen. Of ze zich aan de wet houden en de Nederlandse normen en waarden op zijn minst respecteren. Als dat niet gebeurt, horen ze hier niet thuis.

     • Barend

      @Rob. Oke, met godwin bedoel ik dooddoeners waarmee een discussie voor de één afgesloten zou moeten zijn.
      Ik probeer niks aan te wakkeren, ik zeg de dingen zoals ze blijkbaar zijn. Dat kan je uit diverse media, idd ook een GeenStijl (waarvan ik weet dat ze soms er enorm naast zitten en iig ik door de “straattaal” heen kijk) maar ook een nieuwsuur of NOS etc. etc., halen. Dan zijn er nogal wat items waarbij je je kan afvragen wat er zoal binnenkomt. Wat idd terzake doet is hoe men zich gedraagt, maar ook rekening houdend met hoe men zich zal gedragen. Dan heeft men veel schijn tegen zich als men gewent is om in een maatschappij te leven waarin het niet normaal is dat bv homo’s rechten hebben, laat staan dat er openlijk over gepraat word. Om nog verder te kijken kan je je afvragen waarom men niet eerder, toen er nog geen oorlog was daar, naar een vrij land als Nederland gekomen is. Nu de mensen als vluchtelingen komen, mag je daar als Nederlandse maatschappij, waartoe ook ik toe behoor én straks mijn kinderen ook, “eisen” aan stellen. En of dat nou een grote groep islamieten, jezidi’s, flying spaghettimonsters of christenen zijn, maakt geen drol uit. Maar nu, nu dus!, gaat het om een grote groep islamieten en niet om vliegende pasta’s. Zelf heb ik geen angsten omtrent al die vluchtelingen, al zouden er nog 10 IS’ers tussen de vluchtelingen zitten, wél vind ik dat we eens gewoon eerlijk moeten kijken en er naar handelen. Dat scheelt een hoop discussie’s en jij-bakken. En komt een ieder, dus ook echte vluchtelingen, ten goede. Het liefst zo snel mogelijk.

     • @Barend: OK… duidelijk. Voorop staat, dat mensen, die zich hier voor langere of kortere tijd willen vestigen (over geloof zal ik het in deze niet meer hebben) zich op zijn minst aan de wet houden en daarnaast onze normen en waarden willen leren kennen en respecteren.

      Onder meer, het bespugen, wegpesten of erger van “LGTB’s” (lesbian, gay, bisexual, en transgender) en andersdenkenden is volkomen onacceptabel*. Dat, zoals jij zegt, dus zo gauw mogelijk “het kaf van het koren moet worden gescheiden” lijkt me dan ook nogal voor de hand liggend; mee eens dus.

      * Terzijde: of dat pesten etc. nou gebeurt door mensen die hier geboren zijn of door nieuwkomers, dat doet er in principe niet toe. Wel moeten we voorkomen, dat er nog meer van zulke engerds in ons land bijkomen. We hebben er helaas zelf ook al genoeg/teveel. 🙁

      Jij vraagt je af, waarom een aantal van deze vluchtelingen niet eerder hierheen zijn gekomen. Dat lijkt me toch nogal logisch: iedereen wil wonen, waar hij thuis is; in de “eigen” sociale omgeving. Voorbeeldje: Waarom zouden anders de meeste Nederlanders in dit koude, natte land blijven in plaats van te verhuizen naar een gebied met wat meer zonneschijn? 😉

 • Erik Esteie

  @ Jeroen

  ik kan ook lijstjes maken, wat echter het nut is van zulke lijstjes ontgaat mij en ik vraag mij af of zulke lijstjes wetenschappelijk zijn onderbouwd, of komt hier misschien een dikke duim bij kijken?

  25% en meer Christenen: –> Zie srebrenica
  50% of meer Christenen: Totale dictatuur, verval van wetenschap, onderwijs, gezondheidszorg en welvaart. Andersdenkenden worden vervolgd, geïsoleerd of gedood. -> Zie de geschiedenis

  Ken je trouwens de uitdrukking liever turks dan paaps?

 • Sonja

  @Patricia
  Je zegt: ‘er is er eentje opgepakt’. Opgepakt betekent dat er een verdenking is. Meer niet. Hoe dan ook, deze persoon is opgepakt doordat hij tegen andere vluchtelingen bepaalde opmerkingen heeft gemaakt, oftewel met behulp van de andere vluchtelingen.

 • Nion

  Volgens (een brief van) de gemeente vertrekken de laatste asielzoekers 15 juni uit de tenten in het park. Daarna wordt het geheel weer klaargemaakt voor de van dam tot dam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *