Vluchtelingen in ‘t Veldpark. Hoe kan jij helpen?

Gisteren werd bekend dat ZNSTD zo’n 500 vluchtelingen gaat opvangen in de tenten die zijn gebruikt voor de Dam tot Damloop.

De reacties bleven niet uit, landelijk werd het nieuws opgepakt, de kranten schreven erover en Zaanse wethouders bevolkten de tv.

Iedereen had een mening en deelde deze kwistig via de sociale media. Twitter en Facebook ontploften.

Angst
‘De Zaankanter’ toonde angst – Zijn onze kinderen veilig? -, verbazing – Waarom in tenten, er staan genoeg kantoren leeg? -, jaloezie – Ik wil ook geholpen worden! -, feitenkennis – Het park heeft geen kampeerfunctie! -, wantrouwen – D’r komen er nog veel meer! -, wilde selecteren aan de poort – Alleen kinderen! -, sommigen leken de vluchtelingen te kennen – Goudzoekers! – of gaven reacties die wij nooit hadden willen lezen en niet zullen herhalen.

Hulp
Er waren er ook veel die direct wilden helpen en zochten naar een manier om duidelijk te kunnen maken dat de mensen welkom zijn. Momenteel ligt de focus op het klaarmaken van de tenten voor de opvang, maar je kan al twee dingen concreet doen.

1. Word vrijwilliger
Via Het Rode Kruis kan je jezelf aanmelden als vrijwilliger. Je kan helpen met de eerste opvang van vluchtelingen. Als je Arabisch spreekt of als je een EHBO-diploma hebt dan is dat handig, maar niet noodzakelijk.

2. Geef kleding
Jassen, broeken, schoenen, wintergoed, liefst niet al te grote maten, maar alles is welkom. Majoor William Koskamp en zijn team van het Leger des Heils nemen het graag -schoon- in ontvangst op: maandag: 13:00 uur – 15:30 uur of op dinsdag t/m vrijdag van 9:00 uur – 12:00 uur.  Adres: Tuinierstraat 32 Zaandam 

Kleding die in de container aan de Johanna Elisabethstraat in Koog aan de Zaan wordt gestopt, komt ook terecht bij Majoor Koskamp.

NB: Ook dekens en slaapzakken zijn welkom. Deze zijn niet speciaal voor de vluchtelingen, maar voor iedereen die het koud heeft en behoeftig is.

ZNSTD heeft beloofd ons op de hoogte te houden van nieuwe ontwikkelingen en nieuwe manieren waarop wij kunnen helpen.

Deel dit artikel:

21 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *