Vluchtelingen Oekraïne in oude ‘Et Buut’

In de ‘oude’ basisschool Et Buut aan de Parkstraat komen 11 wooneenheden voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. 

Het gebouw is volgens Zaanstad “een geschikte locatie omdat het pand leeg staat en met relatief kleine aanpassingen direct beschikbaar te maken is voor noodopvang van vluchtelingen uit Oekraïne.”

De verwachting is dat de verbouwing op 26 april begint. Ongeveer een maand later kunnen de eerste vluchtelingen er wonen.

In de wooneenheden kunnen maximaal 45 vluchtelingen tijdelijk wonen voor een periode van 6 maanden tot 2 jaar.

“Buurtbewoners van de Parkstraat hebben dit gebouw voorgesteld als opvanglocatie. Hier heeft de gemeente serieus naar gekeken en besloten het hoofdgebouw van de school om te bouwen naar wooneenheden. Kort geleden maakte Zaanstad ook bekend dat er twee riviercruiseboten bij de Havenstraat komen te liggen voor de opvang van zo’n 260 mensen uit Oekraïne.”

Het Rijk heeft alle veiligheidsregio’s in Nederland verplicht zo snel mogelijk te zorgen voor opvangplekken waar vluchtelingen langere tijd kunnen verblijven. Voor de regio Zaanstreek Waterland betekent dit 2.000 plekken, waarvan Zaanstad – als grootste gemeente – ongeveer 1.000 plekken voor haar rekening neemt.

Tot 1 mei worden vluchtelingen opgevangen bij Taets op het Hembrugterrein. Daarvoor in de plaats komen twee riviercruiseschepen aan de Havenstraat en in Et Buut bij als opvanglocatie voor langere tijd.

Daarmee is het zoeken naar opvangcapaciteit niet ten einde:

“Ook op andere plekken in Zaanstad kijken we naar oplossingen voor het opvangen van vluchtelingen. Welke dat zijn, weten we op dit moment nog niet. De verwachting is dat er binnen enkele weken nog meer locaties worden toegevoegd.”

Burgemeester Hamming:

“We gaan er vanuit dat onze inwoners begrip hebben voor het feit dat we daadkrachtig handelen. De directe omgeving van Et Buut ontvangt vandaag een informatiebrief van de gemeente. Ook gaan we  binnenkort met de bewoners in gesprek over de kansen die de opvang biedt of de zorgen die mensen erover hebben.”

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *