Vluchtelingen protesteren bij bajesboten Zaandam

Vandaag rond 15:30 uur werd er geprotesteerd bij de noodopvang bij de boten waren asielzoekers worden opgevangen in de Achtersluispolder. De demonstratie verliep vreedzaam.

Roland van Braam bij de SP van Zaanstad bezocht de vluchtelingen en hij sprak met Ammar, één van hen. De opname van het gesprek is hier te horen.

Amar verwijt de COA en de opvang op de boten niets, “het gaat niet om het kamp, het gaat niet om het eten, het gaat niet om het geld, we klagen over niets, we willen alleen een eerlijke procedure.”

De volgende stap voor veel vluchtelingen is het kamp in Ter Apel, waarna men hoopt naar een meer permanente plek door te stromen. Maar de procedure van de IND is voor de bewoners ondoorzichtig.

Van Braam belooft de zaak met de burgemeester te bespreken, maar zoals hij zegt “ik kan jullie niks beloven.”

Een van de mannen maakt duidelijk waar de onvrede over gaat. Er is onduidelijkheid over hoe de procedure verloopt. Het lijkt volkomen random, een loterij:

“Het gaat er niet om hoe lang het duurt, maar het zou op volgorde moeten gaan. Als het 6 maanden duurt dan is dat zo of een jaar, dat is ook prima. Maar we zouden willen weten wat de procedure is.”

Momenteel zien de vluchtelingen dat mensen die later zijn aangemeld bij de IND, eerder worden aangemeld. Mensen weten niet waar ze aan toe zijn.

“We hebben gevraagd of er iemand kwam om het uit te leggen. Ze hebben toegezegd dat er vandaag of morgen iemand zou komen. Maar er werd een briefje opgehangen in de keuken met daarop: ‘Sorry, we kunnen niet komen. Misschien volgende week’ Maar ‘misschien’ is niet goed. We hadden een afspraak op maandag of dinsdag en die kwamen ze niet na.”

 

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Abdel

  Het zou eerlijker zijn om recht toe recht aan de vluchtelingen zo snel mogelijk te benaderen, dan ze aan het lijntje houden en ze daardoor steeds verder in onzekerheid houden, dat is ook duidelijk kenbaar gemaakt door deze mensen dat ze dat juist niet willen! die onzekerheid en de tijd die dat met zich meebrengt!

 • DikkieDik

  Het zou gewoon lekker zijn als de IND wat inzicht geeft waarom er niet op tijdvolgorde gewerkt wordt.
  Ik kan me een voorstelling maken dat er geregistreerd is wat de documenten zijn die mensen bij zich hebben en waar ze vandaan komen. Bij bijvoorbeeld geldige paspoorten en een duidelijk herkomst verhaal kan er veel sneller een beslissing genomen worden. Zo kun je sneller afhandelen en loop je achterstand in. Daarna komen de probleemgevallen, die toch al wat langer duren, wat later aan de beurt. Gewoon uitleg geven geeft rust bij de betrokkenen. Ik vermoed dat zelfs schiftelijke uitleg, misschien ook in het Engels gewoon aan komt en rust brengt, daarvoor hieft niemand van de IND te komen.

  • Broekjevol de 3e

   Denk alleen dat er weinig asielzoekers met een net mapje met alle benodigde documenten aankomen. Het lijkt mij niet meer dan logisch dat het bij de een langer duurt dan bij de ander en, er van uit gaande dat ze sommige info bij derden vandaan halen, ze er ook niet gemakkelijk een een tijdsbestek aan kunnen hangen die ook daadwerkelijk gaat kloppen.

 • dirk

  weet de IND zelf wel waarom ze zo werken……..?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *