Nu ‘onze’ vluchtelingen langer mogen blijven en er zelfs 440 mensen bijkomen, wordt de Zaanse gastvrijheid steeds meer getest.

De vrijwilligers in de Noorderkerk, de particulieren rond het Veldpark die soms hun huizen openstellen, de masseurs, muzikanten, artiesten, geestelijken, en ook de sportclubs. Alle mensen die dachten dat de opvang misschien half december afgelopen zou zijn…

Gelukkig lijkt er van sleetsheid nog geen sprake.

Wij stalkten Martijn Jonker –duo voorzitter van ZCFC– omdat we zijn verhaal graag wilde horen. We wisten dat de club vanaf half november een groep vluchtelingen aan het voetballen had gekregen op de vrijdagavond, maar daar wilden ze niet over praten want “daar doen we het niet voor.”

Communicatie (oproepen voor vervoer van en naar het kamp, kleding, handdoeken etc..) ging per mail, terwijl normaal de site gebruikt wordt. Zeer geheim, maar niet geheim genoeg.

We kregen Jonker aan het praten:

“Vanaf het moment dat duidelijk was dat er vluchtelingen in het Veldpark zouden gaan verblijven, voerden Jan (Westrik) en ik gesprekken met Jeroen Olthof, en later met het COA. We wilden als vereniging graag iets betekenen en dat werd positief ontvangen. Al snel bleek dat meerdere mensen binnen onze vereniging soortgelijke ideeën hadden. “

Er waren 26 vluchtelingen die behoefte hadden aan wekelijks trainingssessies en voetbalpotjes. Er kwam kleding, ballen, schoenen (ook van Sport Sportief en Ziggo), en de vrijwilligers stroomden binnen voor vervoer van en naar het kamp.

De eerste training maakte diepe indruk:

“Op vrijdag de 13e (..) gestart met de eerste training voor deze groep. Onder leiding van ZCFC trainers en onze eigen tolk en scheidsrechter Nasser. Top avond. Blij dit als vereniging te kunnen doen. Bijzonder avond ook (mijn verjaardag), zo staat er 26 man sterk ‘Gappy birthday’ te zingen, en ’s avond word je geconfronteerd met verschrikkelijk nieuws over de aanslagen in Parijs. Bizar om te zien dat de terroristen waarvoor vele naar Nederland zijn gevlucht dan zo akelig dichtbij komen. Inmiddels de 3e training achter de rug.”

In het kader van integreren zijn de Veldparkspelers ook blootgesteld aan een goedheiligman en zijn pieterbazen. Het filmpje werd gemaakt door David Kooi.