Sloop Wilhelminabrug, maanden omrijden…

Op 23 september gaat de Wilhelminabrug voor alle verkeer dicht. In de komende zes maanden wordt de brug gesloopt ten behoeve van het werk aan de Wilhelminasluis.

In februari begint de sloop van de Beatrixbrug. Dan zal t/m eind mei geen autoverkeer over de Zaan kunnen bij de sluis. Beide bruggen moeten in mei 2020 klaar zijn. Voor voetgangers en fietsen komt een tijdelijke pontonbrug ter hoogte van het Zaantheater.

Het scheepvaartverkeer is tot januari beperkt tot enkele ‘blokken’ per dag, in de periode maart-mei 2020 zal er twee maanden lang geen scheepvaartverkeer mogelijk zijn.

Tijdens de blokuren (6.00 tot 8.00 uur, 12.00 tot 14.30 uur en 18.30 tot 22.00 uur) zal de potonbrug (tijdelijk) niet te gebruiken zijn voor langzaam verkeer als er schepen door moeten. De tijdelijke brug wordt in december gebouwd.

Na mei 2020 duurt het werk aan de sluis nog tot het einde van het jaar. Het scheepsverkeer en auto’s zullen dan geen hinder meer ondervinden.

Tijdens de werkzaamheden zal de Czarinastraat tweerichtingsvekeer worden. Bouwverkeer en vrachtauto’s voor de bevoorrading van bedrijven mogen over Dam richting Beatrixbrug.

Hieronder de omrijroutes in de periode tot medio januari 2020 (apart voor niet-marktdagen en marktdagen, klik voor vergroting).

Deel dit artikel:

12 reacties

 • Lida Korver

  En hoe gaat het met het openbaar vervoer? Ben daar op aangewezen.

 • Sely Friday

  Ik snap niet dat de tijdelijke brug ’s ochtends in de spits juist opzij wordt geschoven.

 • Anneke Jansen

  Lekker die pontonbrug eruit tussen 6.00 en 8.00 als veel mensen naar hun werk moeten of richting station.

  • Johan van Vliet

   Waarschijnlijk omdat dan de eerste schuttingen zijn. Dus scheepvaart krijgt voorrang. De sluis begint ook om 6:00 met de eerste scbutting.

 • Jaap Meeuwsen

  Tja, hoe kom je dan bij het station als direct beide bruggen eruit liggen ?
  Hebben ze waarschijnlijk niet bij nagedacht.
  Omfietsen via Alexanderbrug naar station Koog aan de Zaan denk ik.

 • P.W.D.Ruig

  Kan bij het Ruyterveer niet het oude pontje of een ander vaartuig in de vaart
  worden gebracht? Of dat reeds gesloopt.

 • Gre Luttik

  Bruggen die worden verwijderd – worden de oude bruggen weer teruggeplaatst – (?)
  Naar je werk via Den Uylbrug – (?) een planning die in het verleden heeft gefaald beloofd niet veel goeds – evenals de pecunia die ermee gemoeid zijn. Tweerichtingverkeer op de Hogendijk – daar is toch een school? fietsers krijgen voorrang? Aha, er is een gele fietsroute! Maar als je nu niet op de dam wilt zijn? De hele sluisgeschiedenis is een blamage zowel land-als waterverkeerstechnisch, financieel en logistiek.
  Zullen we wedden om een flesje wijn? Minstens half 2021? Accoord? Ik ga alvast plek vrijmaken voor een 100 flesjes.
  En ik kan aardig gokken. Ik krijg van de medewerker van de provincie ook nog een flesje toen hij beweerde dat de klus met de sluis een jaar zou vergen en ik hier mijn gerede twijfels over uitte. Alleen…..geen flesje. Mannen kunnen slecht tegen hn verlies.

 • Dick Marinus Sr

  De bruggen in Zaandam,Russich roulette….Altijd weer verheugd als je de andere kant weer veilig bereikt hebt.

 • Eelco Aartsen

  “Tijdens de blokuren (6.00 tot 8.00 uur, 12.00 tot 14.30 uur en 18.30 tot 22.00 uur) zal de potonbrug (tijdelijk) niet te gebruiken zijn voor langzaam verkeer als er schepen door moeten. De tijdelijke brug wordt in december gebouwd.”

  Ik hoop dat ze bedoelen dat tijdens die uren de pontonbrug af en toe ‘open’ gaat voor schepen, net als dat nu de bruggen af en toe open gaan.

 • Frenk van Heeswijk

  op school kun je zegge…,ik ben wat later want de brug stond open.., heerlijk
  toch!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *