Voor mij geen Moederdag

Vandaag is het Moederdag. Hoe goed het ook met mij gaat, dit is en blijft een pijnlijke dag voor mij. En misschien is Moederdag ook wel pijnlijk voor jou? Of voor een vrouw in jouw omgeving.

Door Amy Schermer

In aanloop naar Moederdag word ik ermee geconfronteerd dat deze dag eraan komt. In de winkels zijn de Moederdagcadeautjes niet te missen en in de supermarkt liggen de Moederdagvlaaien in de schappen.

Ook op de redactie van de Orkaan komt het onderwerp natuurlijk aan bod. Als we informatie opzoeken voor een artikel over moeders overvalt het verdriet me ineens. Ik zal nooit weten hoe het is om op Moederdag een ontbijtje op bed of een zelfgemaakt knutselwerkje te krijgen. Óf gewoon een ‘Moederdagknuffel’ als kinderen ouder worden.

Het is voor mij geen feestdag. Het is één van die dagen waarop ik me besef dat ik geen moeder ben en ook nooit zal kunnen worden.

Er zijn veel meer vrouwen die vandaag met dubbele gevoelens rondlopen. Vrouwen die – net als ik – ongewenst kinderloos zijn, maar ook vrouwen die een kind hebben verloren, mensen die geen moeder meer hebben of geen contact meer met hun moeder hebben. Er is weinig aandacht voor hen voor wie Moederdag eigenlijk helemaal niet zo leuk is.

Dat betekent niet dat we alle lieve moeders niet extra moeten verwennen. Maar ik hoop ook dat we mogen stilstaan bij degenen voor wie deze dag niet zo leuk is. Laat je vriendin, zus, buur, collega, op deze dag weten dat je aan haar denkt. Een klein gebaar kan het verschil maken.

Deel dit artikel:

9 reacties

 • mooi verwoord voor alle vrouwen die hier op de een of andere manier mee te maken hebben.

 • Petra Spierings

  Wat mooi omschreven! Ik voel mee met je verdriet. Mijn moeder is al een jaar of 5 mijn moeder niet meer. Haar verschijning is er nog wel maar het is meer mijn oudste kind geworden. Er is geen besef meer van wie ik ben. Geen warme herkenning. Geen felicitatie als ik jarig ben en omgekeerd. Ik mis haar iedere dag. Op een dag als deze hoef ik niet naar haar toe. Dat doe ik een andere dag van de week. Dan zal ik haar douchen en haar haren wassen. Even samen. Steeds hopen op een glimp van die moeder die ze altijd voor mij was…….. Een dikke knuffel voor iedereen die vandaag dat specifieke moedergevoel mist ❤️🥰

 • Wendy Kind

  Heel goed dat je dit deelt, Amy. Knuffel!

 • hans van rheenen

  … en een empatisch bericht voor moeders die hun kind letterlijk kwijtgeraakt zijn.

  Ook wordt er beslist gedacht aan alle kinderen die niet weten wie en waar hun moeder is.

 • Marieke en Marlou Lurvink

  Lieve Amy en lieve Michel,

  Super fijn om te lezen!
  Al je ongewenst kinderloos bent, zoals ook wij zijn, dan zijn dit best verdrietige dagen.
  Maar voor alle ouders en moeders last je verwennen, want ook dat verdienen jullie

 • Frits Krom

  Deze dag denk ik aan mijn oudste zus, die een kind heeft, dat niet meer van haar weten wil. Ga er ook niet verder op in: zo al pijnlijk genoeg.

 • Cisca veuger

  Zo mooi geschreven en als je kind vindt dat je geen moeder meer bent , doet dat ook zeer. En is het een rot dag. Maak er dan zelf maar iets van.

 • Anne-Marie Meijer

  Goed dat hier aandacht aan besteed wordt TOP!

 • Minet van Staden

  Mooi geschreven en beschreven…. Je slaat de spijker op z’n kop. Dankjewel 🙏🏻

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *