Voor Paal: Stockholmsyndroom…

Wachten voor een stoplicht, een oversteek, een zebrapad, een veerpont… Iedereen staat daar korter of langer voor een paal, een geliefd object voor plakkers, stickeraars, activisten, guerilla-marketeers…

Wij letten de komende tijd (elke donderdag) niet op het langsrazende verkeer maar op de paal zelf, een cultuurhistorische verkenning van de Zaanse wildplakpraktijk. Vandaag een ingewikkelde: ‘Je bent geen kapitalist. Je bent een arbeider met Stockholmsyndroom’.

Op de hoek van de Fresiastraat/Westerstraat in Wormerveer trof Anna de Groot een paal aan zonder verkeersbord:

“Welk bord ooit de bekroning van de paal vormde weet ik niet (meer). Op de paal is een sticker geplakt met de tekst: ‘Je bent geen kapitalist. Je bent een arbeider met stockholmsyndroom’. De sticker intrigeert me. Het is in elk geval een linkse tekst. Maar de lezer moet wel even opzoeken wat een Stockholmsyndroom* is.

En dan nog. Zijn de lezers van de sticker arbeiders die gegijzeld zijn door het kapitalisme en zich verbeelden kapitalisten te zijn?

Geef mij maar een duidelijk SP- sticker.”

* “Het stockholmsyndroom is het psychologisch verschijnsel dat soms optreedt tijdens een gijzeling. Het verschijnsel houdt in dat de gegijzelde sympathie voor de gijzelnemer krijgt. Het is een vorm van een traumaband” (Wikipedia)

Sta je ook wel eens voor paal en wil je dat met ons delen? Mail de foto met beschrijving naar info@deorkaan.nl.

Hier alle tot dusver gepubliceerde palen.

Detail van de sticker
Paal zonder bord
Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *