Voorheen: De Nieuwe Brug…

We waren jong, we hadden dorst
We dronken bier, bestelden leverworst
We werden ouder, kwamen terug:
biljarten in De Nieuwe Brug

Met links effect, via de band
Met nonchalant, de keu in hand
Totdat we lazen in de krant:
De Nieuwe Brug is afgebrand

Nu staat er iets met heel veel glas
Het lijkt in niets op hoe het was
Maar soms dan denk je even terug:
aan biljarten in De Nieuwe Brug

Foto boven: nieuwbouw op de plek van het voormalige café, onder Orkaan-redacteur Piet Bakker (2e van links, 2016) in De Nieuwe Brug, daaronder de brand (2018, Tijmen de Vries).

Deel dit artikel:

8 reacties op Voorheen: De Nieuwe Brug…

 1. Martin Rep schreef:

  Een nieuwe Kan Hottentot is geboren!

 2. Jacob Cabida schreef:

  Toevallig liep ik gistermiddag langs de Oostzijde, en dus ook langs dit nieuwe pand. Begrijpelijk dat er een woning is gebouwd, maar wat ik zo jammer vind is dat dit totaal niet past bij de Zaanse huisjes die er naast staan. Daar had beter op gelet moeten worden. Er staan daar tenslotte een aantal monumenten!

 3. Stefanie Ettema schreef:

  Dat vind ik ook van dat nieuwe hoofdkantoor van KRK aan de Westzijde.

  • Tessa Berghouwer schreef:

   Ja, daar moest ik ook gelijk aan denken! Op zich best een aardig ontwerp dat kantoor van KRK vind ik persoonlijk. Alleen het past niet in de omgeving, en het ontwerp komt daardoor zelf ook helemaal niet tot z’n recht. Op een passende plek zou het veel beter gewaardeerd worden denk ik.

 4. Tessa Berghouwer schreef:

  Wat ik ook interessant vind is dat hier sprake zou zijn van een archeologische vindplaats en dat deze volgens de ruimtelijke onderbouwing van het bouwplan uitgegraven moest worden alvorens de bouwwerkzaamheden gestart zouden worden. Echter ik kan hier verder niets over vinden (alleen dat er bij boringen, een soort archeologisch vooronderzoek, scherven uit de 17e en 18e eeuw zijn gevonden – altijd spannend, is mijn bescheiden mening tenminste). Maar misschien is het bouwplan naderhand nog aangepast om de archeologische vindplaats niet te verstoren?

 5. Mark Merkies schreef:

  Wat leuk dat de Orkaan nog een column heeft geschreven over dat oude café.En hoe het daar na de brand is veranderd.Toen dit café was afgebrand was kon je eigenlijk al verwachten dat op die plek niet opnieuw zoiets zou verschijnen.Ik kan me goed voorstellen dat de buurt dat helemaal niet zo erg vindt maar toch had het ook wel weer iets,zo’n oud cafe.Die verdwijnen toch steeds meer uit het straatbeeld.
  Verder ben ik het eigenlijk ook wel eens met bovenstaande reacties:het nieuwe huis past daar qua ontwerp niet zo goed op die plek in de Oostzijde.

 6. Johan Schurink schreef:

  Als dit gebouw er voor is teruggekomen, dan mogen ze de architect met pek en veren de stad uit jagen. Wat is dat lelijk zeg, in een stukje Oostzijde waar nog echt oude pandjes staan.

 7. Rik Jan Bakker schreef:

  Mooi of niet, over smaak valt niet te twisten.
  Ze kunnen ook niet heel Zaanstad vullen met neppige Zaanse huisjes met plastic planken.

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.