Voorjaar NU begonnen: klein hoefblad & grutto’s

Op 21 maart is het officieel zover. Maar dit weekend is voor De Orkaan het voorjaar al begonnen.

In de Kalverpolder spotten we gistermiddag zwermen grutto’s, wintertalingen, meeuwen andere vogels en op de Engewomerdijk zagen we bloeiend klein hoefblad.

Klein hoefblad (Tussilago farfara) zien we soms al in februari. Deze keer pas in maart. Volgens Wikipedia rookten de Romeinen de plant als genotsmiddel, ons grootste genot is ze langs de weg aan te treffen.

De grutto (Limosa limosa) is een weidevogel uit de familie strandlopers en snippen aldus Wikipedia. In 2015 werd de vogel gekozen tot Nationale Nederlandse Vogel. De grutto wordt bedreigd, er zijn steeds minder broedende paren in Nederland. In de Kalverpolder en Engewormer zijn ze nog vaak te zien.

Het onderstaande (nogal saaie) filmpje (geen minuut maar slechts 49 seconden) is gemaakt aan het eind van de Kalverringdijk, vlakbij de Engewormer. In het half ondergelopen stuk land in die hoek verblijven duizenden vogels.

 

Deel dit artikel:

2 reacties op Voorjaar NU begonnen: klein hoefblad & grutto’s

  1. Peter Schaap schreef:

    Duizenden vogels?

  2. David Sluis schreef:

    Niet lullig doen, maar Wintertalingen, zijn idd Wintergasten, ( dit ITT de Zomertaling) Slechts weinige Wintertalingen broeden in NL. Ze trekken nu snel weg.
    Wel een van de meest mooie eenden ter Wereld!

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *