Voorkeurstemmen Oostzaan en Wormerland vooral naar vrouwen…

Eén raadslid in Oostzaan, GroenLinks-kandidaat Annemarie van Duijnhoven, heeft genoeg voorkeurstemmen (291) gehad om een plaats in de raad te bemachtigen. Maar Annemarie stond al op de tweede plek, dus ze is sowieso gekozen (GL haalde 3 zetels in Oostzaan).

In Wormerland haalde Elly Fens (GL) 261 voorstemmen, maar ook Elly stond al op een verkiesbare plek. Ook de Yvonne Boer-Kocx (VVD), Alie Smit-de Ridder (POV) en Monique Klootwijk (PvdA) behaalden genoeg stemmen om de ‘voorkeurdrempel‘ te halen, maar ook zonder die extra steun zouden ze in de raad komen.

Die drempel is 50 procent van de kiesdeler en de kiesdeler is weer het aantal geldig uitgebrachte stemmen gedeeld door het aantal zetels.

In vier van de vijf hierboven aangehaald gevallen ging het om de vrouw op de hoogste plek bij partijen die geen vrouw als lijsttrekker hadden. GL Wormerland had wel een vrouw (Karen Schoonheim) als lijsttrekker. Na deze twee kandidaten bij GL Wormerland gingen de meeste stemmen naar Nienke Kerssens (170) die 6e stond (ze kreeg er 10 meer dan wethouder Halewijn). Maar 160 is niet genoeg, 50 procent van de kiesdeler in Wormerland is 216. Hier alle stemmen in Wormerland per kandidaat.

In Oostzaan kreeg lijsttrekker Rosemarijn Dral 1.169 van 1.658 VVD-stemmen (71 procent). Rob Monen (GL) haalde 30 procent van de GL-stemmen. Hier alle stemmen per kandidaat.

In Zaanstad worden vrijdag 18 maart de stemmen per kandidaat bekend gemaakt (daar is de drempel lager: 25 procent van de kiesdeler).

Foto boven: stembureau Oostzaan

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *