Voorzitter Monet stopt wegens ‘onfatsoenlijk’ gedrag ZNSTD

Zonder enig overleg met de stichting die het initiatief nam voor het Monetjaar 2021, besloot gemeente Zaanstad het feest te claimen als slinger voor haar 50ste verjaardag in 2024.

Begin van de maand meldden we dat donkere wolken zich samenpakten boven het Monetjaar in Zaandam. Welnu, de wolken braken, zojuist ontvingen wij een mail: Monet in Zaandam-voorzitter Gert Schouten stopt ermee.

‘De (meer dan) onfatsoenlijke behandeling van de stichting door de gemeente Zaanstad, de persoonlijke teleurstelling over dit besluit, het gebrek aan perspectief en gemiste kansen zijn de redenen hiervoor. De energie en motivatie is weggeslagen onder het werk van de stichting in het algemeen en de kans die Monet de stad biedt in het bijzonder.’

Tijdens een persoonlijk onderhoud vorige week donderdag op het stadhuis, heeft Schouten zijn besluit aan verantwoordelijk wethouder Sanna Munnikendam toegelicht. Munnikendam betuigde daarbij spijt over de gang van zaken, maar gaf ook aan dat 2024 vaststaat.

Wij vroegen Sjoerd Cusveller, de penningmeester van de stichting Monet in Zaandam, hoe het nu verdergaat. Hij laat weten teleurgesteld te zijn over de manier waarop de gemeente omgaat met initiatieven vanuit de samenleving. Voor de stichting was het Monetjaar 2021 een middel om Monet permanent in de Zaanse samenleving te verankeren, door duurzaam om te gaan met het budget. Daarnaast zou een eenmalige speciale gebeurtenis als een tentoonstelling de feestvreugde vergroten.

Munnikendam zou tijdens het gesprek vorige week wel een opening hebben gegeven voor 2021, maar, meldt Cusveller:

‘We verkennen de komende tijd wat die opening exact betekent. Het is allemaal heel recent. We moeten ook op zoek naar het schaap met de vijf poten: een nieuwe voorzitter.’

Gert Schouten blijft de lopende zaken tot 1 januari 2019 uitvoeren. De mail van Schouten eindigt met:

‘De voorzitter bedankt alle vrijwilligers, de mede- en voormalige bestuursleden, de Raad van Advies en het Comité van Aanbeveling die een enorme bijdrage hebben geleverd aan het op de kaart zetten van Monet én Zaandam. Zaanstad is het waard.’

Deel dit artikel:

10 reacties

 • bert

  Los van het feit dat de gemeente zelden luistert naar haar inwoners krijg ik heel veel jeuk van deze uitspraak: Voor de stichting was het Monetjaar 2021 een middel om Monet permanent in de Zaanse samenleving te verankeren, door duurzaam om te gaan met het budget.
  Dat kan geen ambtenaar beter.

 • joop tralala

  Gemeente Zaanstad heeft sch..t aan alles en pikt gewoon het Monetjaar bij de Stichting waar het thuis hoort. Een kundig en bevlogen voorzitter stapt op door een hebberig en niets ontziend wethoudertje die straks zal lopen te pronken dat zij het voor elkaar heeft gekregen. Dat heet dan straks politiek. Bah!

  • De Orkaan

   Of het huidige college zal ‘pronken’ met het Monetjaar is nog maar de vraag. In 2024 zit er een ander college. Als het in 2021 zou zijn gevierd was het wel het feestje van dit college geweest.

   • joop tralala

    Sorry Orkaan ik had het over dat wethoudertje en niet de huidige coalitie. De partij van het wethoudertje zal in zijn/haar vaandel schrijven dat zij het toch voor elkaar gekregen hebben het Monet jaar samen te laten gaan met 50 jaar jubileum. Op wat voor manier praten ze dan niet meer. Hulde aan de voorzitter van de Stichting die dus niet over zich heen laat lopen.

 • Erik Esteie

  Wat een geneuzel over subsidies en wanneer(en of) er een Monet jaar moet komen…

  Net alsof de gemiddelde Zaankanter hier wakker van kan liggen, delicieux important 😉

 • Berry van Adrichem

  Jammer dat dit weer zo gaat, bevlogen vrijwilligers worden zonder pardon gepasseerd. Als de gemeente Zaanstad zich er mee gaat bemoeien vrees ik het zoveelste fiasco dat veel subsidiegeld opslokt. Wacht met spanning af hoe dat jubileum feestje er dan in 2024 gaat uitzien.

 • Arjan

  Deze wethouder Sanna Munnikendam drukt elk initiatief de kop in, behalve als het van haar zelf is… zie de wanvertoning met het referendum en het Kultuurcluster

  • De Orkaan

   Het Cultuurcluster was natuurlijk een ‘feestje’ van de hele coalitie die er toen zat (en van de vorige met GroenLinks)…

   • Nico Hofstede

    Tot zover onafhankelijk journalistiek

   • Erik Esteie

    Ik denk echter dat dit wel de kern raakt

    Er is elke 4 jaar een verkiezing van de gemeenteraad, en zaken, zoals een cultuurcluster, die over verkiezingen heen getild worden, wat de uitkomst ook mag zijn van de verkiezingen….

    maw, er is een agenda die de verkiezingen oversteigt en het staat een ieder vrij om tegen te stemmen wat betreft het Monet jaar icm het vijftigjarig huwelijk van sommige Zaan gemeenten bij de komende verkiezingen…

    Ik raad dus iedereen aan om tegen te stemmen in 2022 als je vind dat het Monet jaar niet in 2024 moet plaatsvinden maar in 2021(kunnen we hier aub een officiel verkiezings dingetje van maken!)

    Mocht dit allemaal niet lukken dan kan de stichting Monet zich misschien richten op het plaatsen van een icoon zoals het Iamsterdam “standbeeld” wat moet verdwijnen volgens de gemeenteraad van Amsterdam

    Ik zou het dan graag IamZaandam(of misschien is IamZaanstad beter ?) willen noemen en de uitgekozen plek lijkt mij tegenover het kussende paartje aan het Noordzeekanaal

    Of misschien kan dit geplaatst worden bij het nieuw te realiseren museum op het Krimp?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *