Vragen over biggenruggen bij Albert Heijn Vos

‘We zouden graag in gesprek willen met iemand van de gemeente die vrij van geest is en niet direct het boekje erbij pakt’.

We spreken Paul Vos, die samen met zijn broer Peter eigenaar is van onder meer de Albert Heijn vestiging in Koog aan de Zaan. 

Geheel vrij van geest heeft hij een oplossing bedacht om de elf parkeerplaatsen waarvoor hij geen vergunning had ontoegankelijk te maken. Hij plaatste betonblokken, zogenaamde biggenruggen, op de plekken: 

‘Het doet zeer dat je allerlei dwangsommen krijgt. De intentie is om er samen iets moois van te maken. Nu wordt ons verzocht om stenen te vervangen voor stenen. Trottoirtegels omdat we het in de oude staat terug moeten brengen.’ 

In juli 2019 weigerde Zaanstad een vergunning voor een parkeerterrein aan de Raadhuisstraat in Koog a/d Zaan naast de AH supermarkt van Vos. De eigenaren hadden het parkeerterrein echter al laten aanleggen. Steunfractielid Menno de Haas van ROSA vroeg destijds aan Zaanstad waarom er niet gehandhaafd werd.

Burgemeester Hamming zegde toe te handhaven. In oktober zouden de parkeerplekken weg moeten zijn. Door de biggenruggen zijn ze niet verdwenen, maar ook niet te gebruiken. 

Paul Vos zou graag doorgaan met de ontwikkeling van het terrein. Liefst in goed overleg met de gemeente. Hij geeft toe dat het niet handig was om die parkeerplaatsen aan te leggen. Hij zou graag als compensatie een stuk groen aanleggen op de plek waar nu, naast het pand, een fietsparkeerplek is: 

‘Als daar jaarlijks twintig fietsers gebruik van maken is dat veel. We hebben ook fietsenrekken op het plein, en daar staan mensen veel liever.’ 

Menno de Haas van ROSA, inmiddels gewoon raadslid, had de biggenruggen ook al gezien. Hij gaat ervan uit dat het tijdelijk is: 

‘Het ontoegankelijk maken is waarschijnlijk niet een gewenste oplossing.’  

Deel dit artikel:

12 reacties op Vragen over biggenruggen bij Albert Heijn Vos

 1. Rob Wolvers schreef:

  Fietsparkeerplekken opofferen voor groen?
  Er zijn er nu al veel te weinig.

  Waarom geen groen realiseren op die niet geoorloofde parkeerplaatsen?

 2. Wendy Kind schreef:

  Lijkt me weer zo klaar als een klontje. Parkeerplaatsen moeten weg, conform vergunningenbeleid, inclusief pesterige biggenruggen. Maar ja, gemeente Zaanstad kan niet zoveel met klaar-als-een-klontje. Het moet ingewikkeld, langs omweg, of sowieso dan maar zo laten.

 3. Ed Win schreef:

  Zonde, je kunt al slecht parkeren daar en door bureaucratie dus nog minder. Maar goed als ze weg moeten dan is het misschien een idee om deze ruimte te rverdelen over de oppervlakte en tussen ieder vak een klein groenstrookje te maken. Zodoende parkeer je ruim en veilig zonder dat iemand zijn deur of winkelwagen tegen je auto aan knalt. De meeste kleine schades gebeuren op dit soort plekken.

 4. Bert Versteeg schreef:

  De Gemeente heeft duidelijk aangegeven dat de 11 illegale parkeerplaatsen verwijderd moeten worden en dat is niet gebeurd.
  Maar er zijn daar meer dingen gebeurd die niet door de beugel konden.
  Zo stonden er op de plaats van de illegale parkeerplaatsen 19e eeuwse arbeiderswoningen die waren opgekocht door Vos en vervolgens zonder vergunning plotseling werden gesloopt omdat men er lucht van had gekregen dat de Vereniging Zaans Erfgoed probeerde deze panden op de Gemeentelijke Monumentenlijst te zetten waardoor sloop niet meer mogelijk zou zijn. .
  Daarna moest de supermarkt verbouwd worden waarbij slager Kelder op niet al te fraaie wijze te horen kreeg dat hij daar weg moest.
  Tenslotte werden er tijdens de verbouwing van AH enkele kapitale bomen dusdanig zwaar beschadigd dat deze gekapt moesten worden.
  Mijn idee is ook om op de plek van de illegale parkeerplaatsen een stukje groen te maken met een paar bomen en een bankje.

 5. Kick van der Horst schreef:

  Ik dacht aan een mooi plantsoentje, boompje, bloempje, beestje. Graag iets inheems en lekker fleurig.
  Vos heeft nog iets goed te maken na het slopen van die populieren op de Koog.

  Om over die prachtige magnolia naast dat gesloopte woonhuis oo de plek waar Vos een Gall&Gall wil neerzetten nog maar te zwijgen. Of was dat onze gemeente weer?

  Zet die Gall&Gall ook onder het viaduct! De AH winkel is mooi geworden, dus het kan een interessant projectje worden. En je hoeft niet te heien.

 6. Peter Blokker schreef:

  maak er een klein dierentuintje van waar alleen vossen mogen verblijven

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *