‘We zouden graag in gesprek willen met iemand van de gemeente die vrij van geest is en niet direct het boekje erbij pakt’.

We spreken Paul Vos, die samen met zijn broer Peter eigenaar is van onder meer de Albert Heijn vestiging in Koog aan de Zaan. 

Geheel vrij van geest heeft hij een oplossing bedacht om de elf parkeerplaatsen waarvoor hij geen vergunning had ontoegankelijk te maken. Hij plaatste betonblokken, zogenaamde biggenruggen, op de plekken: 

‘Het doet zeer dat je allerlei dwangsommen krijgt. De intentie is om er samen iets moois van te maken. Nu wordt ons verzocht om stenen te vervangen voor stenen. Trottoirtegels omdat we het in de oude staat terug moeten brengen.’ 

In juli 2019 weigerde Zaanstad een vergunning voor een parkeerterrein aan de Raadhuisstraat in Koog a/d Zaan naast de AH supermarkt van Vos. De eigenaren hadden het parkeerterrein echter al laten aanleggen. Steunfractielid Menno de Haas van ROSA vroeg destijds aan Zaanstad waarom er niet gehandhaafd werd.

Burgemeester Hamming zegde toe te handhaven. In oktober zouden de parkeerplekken weg moeten zijn. Door de biggenruggen zijn ze niet verdwenen, maar ook niet te gebruiken. 

Paul Vos zou graag doorgaan met de ontwikkeling van het terrein. Liefst in goed overleg met de gemeente. Hij geeft toe dat het niet handig was om die parkeerplaatsen aan te leggen. Hij zou graag als compensatie een stuk groen aanleggen op de plek waar nu, naast het pand, een fietsparkeerplek is: 

‘Als daar jaarlijks twintig fietsers gebruik van maken is dat veel. We hebben ook fietsenrekken op het plein, en daar staan mensen veel liever.’ 

Menno de Haas van ROSA, inmiddels gewoon raadslid, had de biggenruggen ook al gezien. Hij gaat ervan uit dat het tijdelijk is: 

‘Het ontoegankelijk maken is waarschijnlijk niet een gewenste oplossing.’