Vragen over harddrugs bij OFC-sponsor

Op 12 mei 2016 viel de Fiod binnen bij de Oostzaanse voetbalclub OFC en bij de woningen van de voorzitter Oscar Westphal en hoofdsponsor Marwan Khairi.

Bij de huiszoeking zijn drugs in het pand Twiskeweg 59 aangetroffen: 114,4 gram harddrugs en 58 tabletten MDMA (XTC).

Dit pand werd als kantoor gehuurd door hoofdsponsor Marwan Khairi. De hoeveelheid wordt door justitie aangeduid als “handelsvoorraad”.

De Oostzaanse burgemeester Rob Meerhof heeft op 13 juni, dus een maand later, als Khairi al vrijgelaten is, hem meegedeeld dat het pand gesloten zou worden. Khairi tekende bezwaar aan tegen deze maatregel.

‘Klusjesman’

Op 6 september schrijft burgemeester Meerhof aan de raad dat hij besloten heeft de woning toch niet te sluiten omdat de “eigenaar daarmee onevenredig getroffen zou worden” en Khairi een “waarschuwing” te hebben gegeven.

De advocate van Khairi heeft intussen gezegd tegen het Dagblad Zaanstreek dat niet haar cliënt maar een ‘klusjesman’ die drugs zou hebben verstopt en dat de zaak “als een nachtkaars uit zou gaan.” (De belastingontduiking – die aanvankelijk werd ontkend – zou “geschikt” worden.)

Wie die klusjesman is, of hij is vastgenomen, verhoord en misschien zelfs al heeft bekend, is onbekend.

Vragen GroenLinks

GroenLinks in Oostzaan neemt geen genoegen met de uitleg van de burgemeester, ze zijn wel degelijk bang dat de affaire OFC (en Oostzaan) schade op zal leveren. Zij vragen:

  1. Het gaat hier om nieuwe strafbare feiten. Hoe gaat het Openbaar Ministerie hiermee om? Is er al meer bekend over het lopende onderzoek?
  2. Wat zijn de relaties van de gemeente met: OFC, Stichting Topvoetbal Oostzaan en Stichting Sportcomplexen Twiskeweg? En kan het college de onderlinge relaties tussen OFC – Stichting Topvoetbal Oostzaan en Stichting Sportcomplexen Twiskeweg in kaart brengen?
  3. Als er een (indirecte) relatie is tussen Stichting Sportcomplexen Twiskeweg en Stichting Topvoetbal Oostzaan hoe gaat het college hier dan mee om?
  4. Neemt het college nog verdere stappen naast deze openbare brief? Zijn andere betrokkenen (denk aan bestuur OFC en de KNVB) op de hoogte gebracht? Komt er bv een persbericht? Of worden er nog anderszins stappen ondernomen?

UPDATE 30-9-2016, 19:00

Voetbalvereniging OFC heeft op haar Facebook-pagina een verklaring gepubliceerd waarin ze ontkennen iets met de drugsvondst te maken te hebben. Volgens OFC gaat het om “een aantal extacy-pillen die net iets meer dan wat is toegestaan voor eigen gebruik.”

De gemeente meldt echter: “114,4 gram harddrugs en 58 tabletten MDMA (XTC).” De richtlijn van het Openbaar Ministerie is dat 0,5 gram als ‘eigen gebruik’ geldt. In het kantoor van de sponsor werd dus ongeveer 130 keer zoveel aangetroffen EN 58 tabletten XTC.

Onmiddellijk werd uitgezocht “hoe die pillen in godsnaam aan het pand aan de Twiskeweg terecht kwamen.” OFC houdt het op de klusjesman, “een derde”. De gemeente weet wie het is en “de persoon heeft een bekentenis afgelegd.”

De drugsvondst “heeft niets maar dan ook niets met OFC of STO (Stichting Topvoetbal Oostzaan) zelf te maken.”

Dat weten we natuurlijk pas echt als de ‘klusjesman’ terecht staat of zijn ‘bekentenis’ gepubliceerd wordt. Tot die tijd zijn de drugs nog steeds in het kantoor van de hoofdsponsor van OFC gevonden waardoor de club er alles mee te maken heeft.

OFC geeft toe dat “openstaande belastingverplichtingen” voldaan gaan worden. Eerder werd door de sponsor ontkend dat er zaken niet betaald waren.

 

ofc-facebook

Het Orkaan OFC-dossier.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *