Vriendjespolitiek in Zaanstad? (Het Hek van de Hemkade)

Erg blij zullen ze er niet van worden op het stadhuis van Zaanstad. Maar in de serie Opstandelingen over ‘zwakke plekken in lokale democratie’ is ook ook Zaanstad opgenomen met ‘Het Hek van de Hemkade’.

Het persbericht belooft weinig goeds voor de gemeente: “Vriendjespolitiek lijkt de meest voorkomende oorzaak dat burgers in opstand komen. De ene burger krijgt alles voor elkaar, de ander niets.”

Het Hek van de Hemkade wordt op 9 juli uitgezonden als laatste deel van de serie:

“Elvira Guilazova woont met haar moeder op een industrieterrein op de Hemkade in Zaanstad. Hoewel zij eigenaar zijn van hun woning probeert een grote evenementen-ondernemer hen daar weg te krijgen. Hij heeft het terrein afgesloten met een groot hek en kan zelf bepalen wie er in of uit gaat. De gemeente geeft de ondernemer ruim baan, maar Elvira vecht terug en mobiliseert haar buurtgenoten.”

Presentator Sophie Hilbrand “probeert samen met de opstandelingen en bestuurders de kern van het probleem te ontrafelen. Hoewel er momenteel nog gedraaid wordt voor de laatste aflevering, is er dit seizoen tot dusver niet één portefeuillehouder bereid om verantwoording af te leggen over het onrecht dat inwoners ervaren.”

Het dossier is lang, lijvig, ingewikkeld en heeft de gemeente al veel tijd en geld gekost.

UPDATE: We hebben portefeuillehouder Wessel Breunesse gevraagd om een reactie. De woordvoerder meldt dat burgemeester Jan Hamming namens het college het woord zal voeren, hij zal geïnterviewd worden over de zaak door de makers van het programma.

Lees hier nog meer over de Hemkade.

Opstandelingen is vanaf donderdag 4 juni om 20.30 uur wekelijks te zien bij BNNVARA op NPO 2.

poort hek hemkade mei 2020 orkaan

Deel dit artikel:

11 reacties

 • Wendy Kind

  Volgens mij heet die mevrouw Guiliazova (dus met een i ertussen). De informatie van BNNVARA, hierboven geciteerd, klopt dus niet helemaal. De documentaire ongetwijfeld wel……

  • De Orkaan

   Dat zullen we zien, de beschuldiging van ‘vriendjespolitiek’ is er nogal eentje, grenzend aan curruptie. Dat het een uitermate giftig dossier is, was bekend, zelden zijn er over zo’n soort zaak zoveel rechtszaken en procedures geweest. Dat Zaanstad niet overal even handig heeft opgetreden en gecommuniceerd, is bekend, maar dat van ‘vriendjespolitiek’ moeten wij nog zien. Het suggereert dat de uitbaters van de NSV ‘vriendjes’ binnen de gemeente hebben die wat voor ze geregeld hebben. Namen en rugnummers graag.

   • Wendy Kind

    Als de programmamakers de naam van een van de hoofdrolspelers verkeerd communiceren, geeft dat te denken over de documentaire zelf. Maar in mijn opmerking hierboven gaf ik ze het voordeel van de twijfel. Over de inhoud, daar kunnen we pas over oordelen als ie is uitgezonden.

 • Wat een SOAP die oude Terrein van munitie fabriek,, Eurometaal,, ( m’n oude werkgever) de bewoners wonen al jaren op de Hemkade, en die Gladde jongens hebben daar niks te zoeken om hun evenementen terrein op te zetten.. Gemeente Zaanstad had daar woningen kunnen plaatsen, en de goede gebouwen behouden en er appartement van maken.. Was een goude zet geweest.. Want achter Eurometaal heb je die andere oude wijk…

 • Ab Ras

  Zaanstad raakt zelfs bezwaarschriften kwijt die persoonlijk worden langsgebracht en nadat de procedures onherroepelijk zijn geworden komen de stukken opeens weer tevoorschijn. Dit hebben wij zelf meegemaakt dus er is wel degelijk iets mis in Zaanstad

 • Burgemeester van Zaandam moet bij Abutaleb van Rotterdam stage lopen ,want die burgemeester durft goudeerlijke knopen door te hakken!

 • T. Scheffer

  Deze toestanden gebeuren niet alleen in het uiterste zuiden van onze gemeente, maar ook in het uiterste noorden (industrieterein Mercurius in Krommenie). Woningen die hier al meer dan 25 jaar zijn gevestigd blijken illegaal te zijn en worden een dwangsom opgelegd en aanvragen voor legalisering worden afgewezen, terwijl binnen hetzelfde bestemmingsplan toestemming wordt gegeven voor de bouw van 17 appartementen. Misschien omdat de projectontwikkelaar € 25.000 in een “fonds” stort?

 • Presentator Sophie Hilbrand, zal wel weer een heerlijk links tintje door deze dame er aan gegeven worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *