Vrij & Willig: Eelco Aartsen

De Orkaan heeft geen kantine, geen koffieautomaat en geen studio. Maar we hebben een website bomvol nieuws en we hebben mensen – Orkaankrachten! – die samen met de redactie het nieuws maken.

Veel van de krachten achter De Orkaan hebben niet de ambitie zelf zichtbaar te zijn. Toch laten we ze graag aan het woord de komende dagen. Om te voorkomen dat onderschat wordt wat onze gemeenschap bijdraagt aan de gemeenschap. Met hun bijdragen zijn we een Orkaan, anders waren we niet meer dan een briesje geweest…

Vandaag het woord aan Eelco Aartsen:

In eerste instantie vond ik De Orkaan vooral grappig en hilarisch. Leuke nieuwsfeitjes kwamen langs en werden op een spitsvondige manier besproken. En dat is nog steeds zo, maar De Orkaan is uitgegroeid tot een plek waar het beleid van de (gemeentelijke) overheid en de gevolgen daarvan kritisch worden gevolgd.

Juist omdat in principe iedereen onderwerpen kan aandragen worden de gevolgen van het beleid over de volle breedte goed zichtbaar. De Orkaan is daarom, samen met het NHD, een onmisbare schakel voor een democratisch proces. Dat je kan reageren op artikelen maakt het nog een stuk toegankelijker en democratischer. Als je netjes blijft mag je er alles zeggen. Een unieke plek dus voor de Zaankanters om hun mening te kunnen uiten. Het vormt daarmee een uitstekende barometer waaraan af te lezen valt hoe het ervoor staat in de Zaanstreek. Als ik ambtenaar van de gemeente ZNSTD zou zijn, of Zaans politicus, dan zou ik elke dag De Orkaan in de gaten houden om te kijken hoe het beleid ‘valt’ in de Zaanse samenleving.

Dat De Orkaan, op het huidige niveau, al zo lang puur door vrijwilligers wordt gerund verdient bewondering. Maar het verdient ook financiële steun om dit vol te blijven houden en verder uit te bouwen. Piet en Merel zullen dit niet eeuwig kunnen blijven volhouden. En zonder verdere steun kunnen ze dit zeker niet verder uitbouwen. Ik zou graag zien dat De Orkaan (met meer mensen en dus nog meer verschillende meningen) op allerlei manieren de ontwikkelingen in de Zaanstreek zouden kunnen volgen en daarvan verslag doen. RTV Zaansteek is leuk en gezellig, De Orkaan is kritisch en democratisch. Ik hoop dat de gemeenteraad, om het democratisch proces te versterken, het aandurft om dit kritische kanaal te ondersteunen. Ik denk dat we daar als Zaanstreek alleen maar sterker van worden.

Als De Orkaan de machtiging krijgt (en dus ook de financiële steun) hoop ik dat de breedte van de onderwerpen nog groter wordt. Dat ze nog meer tijd en aandacht kunnen besteden aan de beslissingen van de gemeente en wat er allemaal gebeurt op het stadhuis. Maar ook aan wat er gebeurt in de samenleving, het is daarmee ook de spreekbuis van de Zaanstreek. Als we dat allemaal kunnen volgen op de website, via podcasts en (YouTube)video’s zou dat fantastisch zijn. Een Radio en tv-zender hoeven ze niet te worden, dat kost veel geld en voegt in verhouding te weinig toe. Als ik een gezellig Tv-programma wil zien, kijk ik wel naar omroep Max ;-)’

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *