Vrij & Willig: Jan Schoen

De Orkaan heeft geen kantine, geen koffieautomaat en geen studio. Maar we hebben een website bomvol nieuws en we hebben mensen – Orkaankrachten! – die samen met de redactie het nieuws maken.

Veel van de krachten achter De Orkaan hebben niet de ambitie zelf zichtbaar te zijn. Toch laten we ze graag aan het woord de komende dagen. Om te voorkomen dat onderschat wordt wat onze gemeenschap bijdraagt aan de gemeenschap. Met hun bijdragen zijn we een Orkaan, anders waren we niet meer dan een briesje geweest…

Vandaag het woord aan Jan Schoen:

Het voortbestaan van De Orkaan.

In 1986 maakten wij met een stel vrienden in het souterrain van modern antiquariaat ‘Het Groene huis’ het eerste en het jubileumnummer van ‘De Orkaan’. Het was een satire op dagblad ‘De Typhoon’, waarvan wij de berichtgeving braaf, saai en te weinig kritisch vonden. Nu, 35 jaar later, zou het voor het lokale nieuws een zegen zijn geweest ware ‘De Typhoon’ er nog geweest. Het kan verkeren.

‘Is er nog licht, nog hoop 
Of rest ons slechts de alcohol
Of het kille water van de Zaan.
Maar nee mijn vriend

Er gloort nog licht
Er is nog: DE ORKAAN.

Zo eindigde het gedicht dat Piet Bakker schreef op de laatste pagina van de eerste op papier verschenen Orkaan. En zo is het. De Orkaan heeft het gapende gat in de karige nieuwsvoorziening met minimale middelen opgevuld. Ik ben blij dat De Orkaan er als digitaal nieuwsplatform is. Elke ochtend raadpleeg ik wat er in onze omgeving actueel is en of er behartenswaardigs te lezen valt. Waar anders vind je dat zo snel? Ik ben vrijwilliger bij De Orkaan omdat ik het belangrijk vind dat de burger zonder omhaal goed en kritisch geïnformeerd wordt over lokale zaken en gebeurtenissen die er toe doen.

Echter, de rek raakt er een beetje uit. De Orkaan wordt door twee vrijwillig werkende redacteuren gerund. Dat is een kwetsbaar model. Want wanneer één van de twee uitvalt is het gedaan met De Orkaan. Daarom wil het bestuur van stichting De Orkaan met een ambitieus beleidsplan hét mediumplatform van de Zaanstreek worden, met potentie om uit te groeien tot de beste lokale omroep van Nederland. Waarbij de nieuwsvoorziening professioneel gebracht wordt. Gebracht door geschoolde journalisten, met een mix van vrijwilligers, professionele medewerkers en middelen voor een zo breed mogelijk publiek. Waarbij alle facetten van de Zaanse samenleving aan bod komen, met rubrieken, programma’s, interviews, achtergrondinformatie en dagelijks nieuws. Daar heeft de Zaanse bevolking recht op, vind ik. Dat is alleen te realiseren wanneer De Orkaan de lokale media licentie verwerft. De gemeenteraad beslist er straks over welke partij die licentie krijgt. Als jij, net als ik, wil dat De Orkaan doorgaat en beter wordt, laat het weten en reageer op de rubriek Vrij & Willig.

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Bert Valk

  Ik ben het helemaal met Jan Schoen eens. Zaanstad en de Zaanstreek verdienen een kritische onafhankelijke pers. De Orkaan laat dagelijks zien dat dit mogelijk is.

 • Menno Jonker

  De Orkaan moet blijven. Onafhankelijke pers is onmisbaar in Zaanstad.

 • Jan de Bruin

  Ik ben het van harte met Jan schoen eens dat DE ORKAAN
  HET enige onafhankelijke en kritische mediaplatform van de Zaanstreek moet blijven en worden. Ondersteuning van het beleidsplan
  door coalitie en raad is ervoor zorgen dat het hiervoor bestemde geld
  goed besteed wordt. Goede journalistiek zonder aanziens des (politiek)
  Persoons is meer dan ooit noodzakelijk

 • De Orkaan is mijn venster op de Zaanstreek; kritisch, soms met een knipoog, maar vooral veelzijdig. Veel informatie is makkelijk en soms alleen bij De Orkaan te vinden. Ik herinner me de berichtgeving rond het cultuurcluster: nergens kon je zo’n volledig overzicht krijgen als hier – misschien bij de gemeentelijke website, maar die is nogal ontoegankelijk.

  Zoals de Fransen zeggen: keep up the good work!

 • Rob Boere

  De Orkaan is voor mij de navelstreng met de Zaanstreek naar het Oosten waar ik nu al geruime tijd woon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *