De Orkaan heeft geen kantine, geen koffieautomaat en geen studio. Maar we hebben een website bomvol nieuws en we hebben mensen – Orkaankrachten! – die samen met de redactie het nieuws maken.

Veel van de krachten achter De Orkaan hebben niet de ambitie zelf zichtbaar te zijn. Toch laten we ze graag aan het woord de komende dagen. Om te voorkomen dat onderschat wordt wat onze gemeenschap bijdraagt aan de gemeenschap. Met hun bijdragen zijn we een Orkaan, anders waren we niet meer dan een briesje geweest…

Vandaag het woord aan: Winnie de wit

Haarvaten

Haarvaten, was eigenlijk het woord dat ik zocht: De Orkaan zit in de haarvaten van de Zaanse samenleving! Want op welk ander medium vind je dagelijkse een afwisselende mix van informatie – diepgravend ook vaak en met fijne grafieken – grappige foto’s, een onveilige verkeerssituatie voor fietsers of een liefdadigheidsdoel? Waar worden alle nieuwbouwprojecten op de voet gevolgd? En waar vind je zoveel historische series, zoals De oudste Zaanse sportclubsDe oudste bedrijven van de Zaanstreek en De Geveltoerist, die wel 100x verscheen. Of neem de geschiedenis van de pareltjes van arbeiderswijkjes van begin 20ste eeuw: voor mij als erfgoedmens om van te smullen!

Waarom ik mee schrijf

Om te beginnen hou ik erg van schrijven, en ben ik mijn hele werkzame leven al ‘bij het nieuws maken’ betrokken. In 1973 kwam ik als tele-typiste in dienst bij het Haarlems Dagblad en typen gaat daardoor een beetje als praten – en dat helpt het schrijfproces enorm.  Als redactiesecretaresse bij Dagblad Zaanstreek schreef ik zo nu en dan een 60 seconden, een persoonlijk stukje over een opmerkelijke gebeurtenis. Daarnaast tikte ik kleine stoprubrieken als Kort Zaans. En daar was nogal eens strijd over, want journalisten vonden het te min, en er waren zelfs chefs die de rubriek ‘niet nodig’ vonden. Daar ging ik dan fel tegenin, omdat ik vond dat elke Zaanse club die iets te melden had daarvoor ook in het dagblad terecht moest kunnen – al was het dan ultrakort.

En daar was ineens De Orkaan, waarin – naast kleine of grote berichten van menige organisatie – dergelijke bijzondere of persoonlijke gebeurtenissen  een plek kregen. Wanneer je zoals ik De Orkaan dagelijks leest,  dan ben je aardig op de hoogte van wat er in alle Zaandorpen speelt. En spelen er belangrijke zaken, zoals al dan niet een Cultuurcluster, dan krijgen voor- én tegenstanders het woord.

Kennis – meer dan macht alleen

Het gevarieerde nieuws op De Orkaan draagt bij aan meer kennis over de streek. Ze maken mensen bewust van wat er leeft aan de andere kant van het lange lint van Zaanse dorpen. En wanneer je je meer bewust bent van – wanneer je meer kennis hebt over anderen – dan draagt dat bij aan een gevoel van saamhorigheid, wakkert het compassie aan. En daar kunnen we in de wereld wel wat meer van gebruiken…

Fake – of toch niet?

Belangrijk is ook de Orkaan-Junior, waarbij kinderen bewust worden gemaakt dat sommig nieuws wel, en ander nieuws niet te vertrouwen is. Leert hen dus ‘fake news’ te herkennen. Dat zal in de toekomst – wanneer de basisschoolkinderen van nu volwassenen zijn – nog veel belangrijker blijken te zijn dan nu.

Kort Zaans – de wereld beter begrijpen

Het idee dat bij De Orkaners leeft om speciaal te gaan schrijven voor mensen die laaggeletterd zijn doet ertoe: naar verhouding zijn er in de Zaanstreek meer mensen die het nieuws – of het nu in een krant staat of vanuit de gemeente tot hen komt – maar moeilijk kunnen begrijpen. Deze mensen verdienen een website waarin ze op begrijpelijk taal uitgelegd krijgen, wat voor anderen zonder enige moeite kan worden begrepen. Belangrijk in de strijd om iets ten goede te veranderen in de steeds groter wordende kenniskloof in de maatschappij. 

Dit moet toch anders kunnen?

Piet ken ik van het Zaanlands Lyceum en van Monumenten Spreken, dat prachtige erfgoedproject ter nagedachtenis aan wat het fascisme aan vreselijks teweeg heeft gebracht, en waarbij ik ook Merel leerde kennen. Bij voortduring sta ik versteld van de inzet van deze twee oer-Orkaankrachten, die ongelooflijk veel tijd en energie in dit nieuwsplatform steken, en daarbij dan nog zelf in de buidel moeten tasten om bijna 3500 mensen van een wekelijkse Nieuwsbrief te voorzien.

Maar… dit moet toch anders kunnen? Deze streek met zijn lange geschiedenis van vrijdenkers, tolerantie ten opzichte van ‘mensen van buiten’, met gevoel voor mensen die het niet zo goed getroffen hebben en met dat onwijze relativeringsvermogen… Al deze eigenschappen kom je weer tegen in de berichtgeving op De Orkaan. En dat werkt verbindend.

De Zaanstreek verdient het!
Financiële ondersteuning vanuit de Zaangemeenten zou betekenen dat wij Zaankanters op nog veel meer gebieden geïnformeerd zullen gaan worden. Dat zal dan hopelijk op dezelfde prettige, gekke of grappige manier zijn, en ongetwijfeld ook vaak via informatie waar degelijk onderzoekswerk aan ten grondslag ligt. Dat daarbij ook de bestuurders tegen de haren kunnen en zullen worden ingestreken, is bittere noodzaak voor het goed functioneren van onze samenleving.  De Zaanstreek verdient het!