Maandag 29 augustus: NS staking – Update

Werknemers van de NS gaan de komende week estafette-staken. De acties beginnen in het noorden van het land. Maandag 29 augustus is de regio Noord-West aan de beurt (Noord-Holland boven Noordzeekanaal). Het treinverkeer zal die dag waarschijnlijk volledig stilliggen.

UPDATE: in de eerste versie van dit artikel stond dat het om vrijdag 26 zou gaan, dat klopt niet, dan is ‘West’ aan de beurt (groot deel van Zuid-Holland). Het treinverkeer in de omringende regio’s zal wel hinder ondervinden maar wordt niet stilgelegd. Op dinsdag 30 wordt het treinverkeer in Noord-Holland onder het Noordzeekanaal stilgelegd, ook in de omringende regio’s zal dat te merken zijn (treinen van en naar Utrecht en Schiphol).

De werknemersorganisaties VVMC, FNV Spoor en CNV Vakmensen stellen dat als na afloop van de stakingen de NS nog altijd niet akkoord gaat met de cao-eisen, er in de week erna landelijke stakingen volgen.

De acties zijn het gevolg van de stukgelopen cao-onderhandelingen tussen de vakbonden en de NS.

Vrijdag 5 augustus heeft FNV Spoor een ultimatum naar NS verstuurd. Op 12 augustus bleek dat de NS niet akkoord ging. De bonden willen onder meer een automatische prijscompensatie, € 600 eenmalig ineens, structureel € 100 loonsverhoging, compensatie voor rusttijden en minder weekenddiensten.

LEES OOK: Minder treinen op Zaanlijn vanaf september

De stakingen zijn op werkdagen en beginnen woensdag 24 augustus, ze duren t/m woensdag 31 augustus.

Foto: Station Zaandam eerder deze week, met waarschuwing voor minder treinen door personeelsgebrek.

Hier de stakings-aankondiging bij het FNV, en hier alle 27 punten uit het ultimatum.

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *