Vrijplaats Orkaan: Cultuurcluster Referendumweek

Woensdag 20 juni mag jij – ja jij! Mits stemgerechtigd in Zaanstad – je stem laten horen over het wel of niet clusteren van onze cultuur. Niet vanachter je ti-ta-toetsenbord, maar in het echt: naar een stembureau met een stemformulier in de hand.

De week ervoor stellen we De Orkaan, met een etalage van zo’n 10.000 voorbijgangers per dag, ter beschikking van iedereen met een mening.

Laat je horen!

Voorstanders, tegenstanders, omwonenden, leerlingen van de muziekschool, ouders van RTVZaan-DJ’s, bezorgde burgers, blijde burgers, wanhopige wethouders, wollige wethouders, creatieve individuen met een geheel eigen sound, kleurloze meelopers, amateuristische experts, alwetende amateurs… Per dag plaatsen we maximaal vier uitingen over het Cultuurcluster.

Spelregels

Die zijn er haast niet. Wees creatief of niet. Gedichten, liedjes, interviews filmpjes, podcasts, romans, het kan allemaal. Tekst, beeld en/of geluid. Wij plaatsen je stuk (maximaal 4 Referendumweek-stukken per dag, in de week van 13 juni tot en met 20 juni). Of je voor, tegen of neutraal bent, maakt ons niet uit. Schelden (en op de man m/v spelen) vinden we minder fijn en HOOFDLETTERS zien we als geschreeuw en dat zouden we ook graag beperken.

Reacties onder de stukken worden gemodereerd volgens De Orkaan-regels. Discussie juichen we toe, anonieme beschuldigingen laten we niet door.

Aanbevelingen en insturen

De lengte van de tekst is aan jou. Maar over het algemeen geldt dat stukken met niet meer dan 400 woorden, beter worden gelezen. (om je een idee te geven, dit artikel heeft 298 woorden) Kort en krachtig dus? Een sprekende foto is meer dan welkom, maar mocht dat niet lukken, dan zoeken wij er iets bij in overleg met jou. Filmpjes en/of podcasts embedden we in een artikel (tekst door jou of in overleg met ons).

Mail ons je bijdrage of vragen: deorkaan@gmail.com

We hopen op een (h)eerlijk debat!

Deel dit artikel:

6 reacties

 • joop tralala

  Dacht van de week een optocht van cultuurknutsers in Zaandam te mogen aanschouwen, bleken het een kudde schapen te zijn. Pracht gezicht.

 • luttik

  We hebben toch een klutser? Een uhhhh, wethouder met een garde? Nee flauw van mij. De Groote Weiver in Zaanstreek Noord is een fijn cultuurcentrum. En zit de andere cultuur podia daar niet dwars. Maar helaas ook de Groote Weiver zit op de Wip. Die Klutser in Zaandam heeft alleen voordeel voor de NS. Echter, ben je een beetje te laat dan overnacht je op het station omdat de laatste trein……..enfin. Laat alles gewoon waar het is. De Fabriek met een café-restaurant en de kerk aan de overkant. De Klauwershoek en de Zuiddijk en de Dam, met lekker van alles door elkaar. Multi: functioneel, cultureel; volks. Grieks, Turks. Slager, Bakker, historie tsaar Peter. Winkels profiteren mee. Een Cluster is een modern woord voor Ghetto. Wie wil er nou een Ghetto?

 • Pim van nugteren

  Het cultuurcluster is de decadentie ten top, we hebben immers alles al.
  Theaters, filmhuis, bioscoop , het kan niet op., of die ruim 30 miljoen niks is.
  Er is/was ooit en nooit geld voor een dependance van de gemeente in zaanstad noord, secretarie en politiepost, was allemaal te duur enz.enz.
  Zaanstad noord bewoners moeten voor veel gemeentelijke zake naar zaandam.

 • JanWillem van der Ham

  Omdat een aantal culturele voorzieningen in Zaanstad al mooie eigen ruimtes hebben, denk aan De Fabriek, de muziekschool, de bibliotheek, begrijp ik niet dat een Cultuurcluster nodig is. Ook het feit dat de voorzieningen nu over de stad verspreid zijn lijkt me eerder een voordeel dan een nadeel.
  Ik kan me voorstellen dat bijvoorbeeld De Kade een betere, grotere en voor popmuziek meer geschikte ruimte zou kunnen gebruiken, en zo zijn er wellicht nog meer zaken die momenteel niet optimaal gehuisvest zijn. Ik vraag me daarom af of er bij het station niet een meer bescheiden gebouw neergezet zou kunnen worden.

 • Egbert Visser

  Ik ga tegenstemmen omdat ik van mening ben dat een Cultuurcluster niets toevoegd aan Zaanstad en het geld kan beter gebruikt worden om bijvoorbeeld de spoorlijn te ondertunnelen thv de Guisweg.
  De Gemeente Zaanstad heeft nu 35 miljoen euro uitgetrokken voor dat gebouw maar ook dit budget zal te laag blijken. In de vorige ronde ging Zaanstad uit van ca 25 miljoen en was de laagste inschrijving al 7 miljoen euro duurder dan de gemeente dacht en die prijsaanbieding was nog in de slechte tijd van der aannemers. Nu de bouwsector uit de crisis is worden bouwmaterialen duurder, zijn de lonen hoger en is er de inflatiecorrectie. De kosten van Cultuurcluster zullen ergens tussen de 5 en 10 miljoen euro hoger gaan uitvallen dan de 35 miljoen die de gemeente denkt te moeten betalen. Dat geld zal ergens vandaan moeten komen en het Filmhuis of Fluxus zullen fors in de buidel moeten tasten. Ook de bezoekers zullen flink voor een kaartje moeten gaan betalen en ook zal een consumptie aan de prijs gaan worden. Kortom laat alles bij het oude!

 • wim mulder

  Heeft Zaanstad wel een gehoord van Paradiso, misschien weet U het niet maar dat was een kerk, en nu een prachtige muziek ruimte.Zaanstad heeft de Bullekerk voor klassiek, De Vermaning in Westzaan voor klassiek en flux concertzaal.Misschien staat er nog ergens een kerk leeg. Voor andere activiteiten. Gebruik deze oude gebouwen met meestal een prachtige akoestik. Er is veel meer dan een leeg modern klustergebouw. Muziek, modern of klassiek behoren in oude gebouwen thuis, sfeervol, geleefd en beleefd .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *