Vrouwen in raad Oostzaan krijgen de meerderheid

Net als in Zaanstad nemen vrouwen de raad in Oostzaan over. In de huidige raad zitten 4 vrouwen tussen 9 mannen. In de nieuwe raad is de verhouding 7:6 in het voordeel van de vrouwen.

De CDA-fractie (2 zetels) bestaat geheel uit vrouwen, bij GroenLinks zijn 2 van de 3 raadsleden vrouw. PvdA heeft één man en één vrouw, bij de VVD zijn 2 van de 5 raadsleden vrouw. D66 is een eenmansbolwerk.

Dat kan allemaal veranderen als één of meer raadsleden opschuiven naar een wethouderspost. Bij alle partijen (behalve bij D66) is de eerstvolgende kandidaat man. (verhaal gaat door onder grafiek)

De VVD krijgt 5 raadsleden: wethouder Rosemarijn Dral, Bart Baaten, Janneke Lagerwaard, Martin Alblas en René Blokzijl.

Bij GL komen wethouder Rob Monen, Annemarie van Duijnhoven en Sarah van Brussel in de raad. Annemarie van Duijnhoven is het enige raadslid (afgezien van de lijsttrekkers) dat de drempel voor een voorkeurszetel haalde (291 stemmen).

Anja Visser en Lize van Boshoven vormen de CDA-fractie. Eelco Taams krijgt gezelschap van Laura van Gunzel bij de PvdA en Aart Ruijter moet het voor D66 alleen doen.

De opkomst in Oostzaan was 56 procent.

Op dinsdag 29 maart wordt afscheid van de huidige raad genomen, op woensdag 30 maart wordt de nieuwe raad geïnstalleerd, de vergaderingen beginnen om 19.30 uur.

Onder de verschuivingen sinds 2014. De VVD-GL-coalitie houdt de meerderheid. Maar de VVD kan ook met CDA of PvdA in zee gaan.

Lees ook: Vrouwen nemen raad Zaanstad over

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *