Vuilnisboetes Zaanstad bij Raad van State

Vier inwoners van Zaanstad vechten deze week bij de Raad van State in Den Haag de ‘boete’ aan die ze van Zaanstad kregen vanwege het onjuist aanbieden van huisvuil.

Zaanstad heeft de kosten (€ 192 per overtreding) voor het verwijderen van ‘onjuist aangeboden afvalstukken’ op de overtreders verhaald nadat in het huisvuil namen of adresgegevens werden aangetroffen.

Sinds 2018 treedt Zaanstad ‘bestuursrechtelijk handhavend’ op tegen het verkeerd aanbieden van huisvuil door het toepassen van ‘spoedeisende bestuursdwang’:

Dit houdt in dat het verkeerd aangeboden afval direct door de gemeente wordt afgevoerd. Indien het afval kan worden herleid tot een persoon dan worden de kosten van het verwijderen van het afval op deze persoon (overtreder) verhaald.

Drie inwoners van Zaandam en één uit Zaandijk hebben bezwaar bij Zaanstad aangetekend tegen het verhalen van de kosten. De gemeente heeft dat bezwaar ongegrond verklaard in april en juni van 2019. Daarom stappen ze nu naar de Raad van State. Voor elke zaak heeft de Raad een half uur uitgetrokken, ze dienen tussen 13.15 en 15.15 op donderdag 23 juli in Den Haag.

Afvalscheiden

Het vuilnis op de foto’s hieronder is niet het vuilnis waarvoor Zaanstad een rekening heeft gestuurd. Ze zijn van de laatste maanden en worden ons met grote regelmaat opgestuurd door lezers (Westzanerdijk, Rustenbrug, het Eiland, Koog a/d Zaan, Krimp, Rooswijk, Kleurenbuurt Zaandam, Vaartkade, Herengracht, Czaar Peterstraat, Poelenburg…). Daarnaast krijgen we klachten over volle containers, verstopte containers, kapotte containers en bakken die niet volgens de dienstregeling (of app) worden opgehaald. Ergens lijkt het toch niet helemaal jofel te gaan met het nieuwe afvalscheiden. Elke wijk heeft kans op z’n eigen vuilnisbelt. Als als er een keer vuilnis naast de container ligt, groeit dan in no-time naar een reuze hoop. (Mensen moeten natuurlijk gewoon hun afval in de bak of container gooien, maar zorg dan wel voor een werkend systeem.)

(Stuur ons geen nieuwe foto’s, we hebben er zat – te veel zelfs. Klaag bij HVC en gemeente en blijf klagen.)

Deel dit artikel:

21 reacties

 • Petra Lodewijk

  Al meerdere malen heb ik gemeld over illegale afval dumpingen en enorme zwerfafval op straat. Zelf woon ik in de kleurenbuurt en overal waar je loopt ligt het vol zwerfafval. Bij de milieustraat van de AH liggen ook weer opengetrokken vuilniszakken en afval wat daar niet eens hoort. Meld zowat elke week wel, dan is het opgelost volgens de gemeente. In een rap tempo ligt het weer vol en beginnen we weer van voor af aan. Hopeloos gewoon en de burgers die het wel allemaal goed doen betalen de rekening.

  • Peter van Hoije

   Zwerfafval is overal een zorg, maar omgeving Pannerood is het idd wel heel erg.

  • Dumpen moet bestraft worden als er een adres erin zit, punt… Is die container vol, dan weer meenemen en de HVC bellen, Dumpen is verboden punt. GEEN discussie mogelijk. Wees schoon. EN let ook erop dat iemand anders dit gaat dumpen, kwestie van foto, ’s maken… EN ga goed je afval scheiden, scheelt weer….

 • M. de Vries

  Hier in peldersveld het zelfde. Volle containers. Kan het hele weekend niet gebruikt worden.
  HVC doet te weinig eraan.

  • Judith Friso

   Op zondag een rondje over de Zuiddijk: niets dan overvolle prullebakken. Waarom kan hier niet wat bijv. in de Spaanse steden wel kan???

 • Nico Spiegels

  Hier in Nederland wordt er van alle kanten gekeken hoe er bezuinigt kan worden op personeel.Daar zit een grens aan die door de gemeente nu is overtreden. Afval blijft liggen. In de zuidelijke landen is dat minder en wordt elke dag(heel vroeg in de ochtend op vakantieadres) het vuil opgehaald en hebben ze dat probleem niet. Kunnen we een voorbeeld aan nemen.

 • Hanneke Kiburg

  Zo jammer dat we mensen niet kunnen overtuigen van het netjes opruimen van hun eigen afval. En een stukje omlopen is ook al lastig. Dat begrijp ik nog. Als je boodschappen wil doen dan moet je eerst naar huis je afval wegbrengen en dan alsnog weer op pad.
  Misschien is het een optie om i.p.v. 1 bak twee bakken te plaatsen, m.n. in Poelenburg. Als de ene vol is of defect, dan kan de andere gebruikt worden.

 • Jaap Meeuwsen

  Ik blijf erbij dat wanneer de gemeente wil dat we ons restafval deponeren in de containers dit wel mogelijk moet zijn.
  Dus bij kapotte of overvolle niet op tijd geleegde containers niet de verantwoording bij de burger leggen.
  Stop met grutten in de zakken ( niks beter te doen ? ) Zaanstad en maak goede afspraken met HVC of wie het ook doet.

 • Kees Nugter

  Jammer dat de Orkaan niet verder vermeld op welke gronden de bewoners hun boete aanvechten bij de raad van state.

  • De Orkaan

   Dat weten we niet. We hebben informatie van de Raad van State, de website van de gemeente en een reactie van Zaanstad. Maar we beschikken niet over de contactgegevens van de vier klagers.

 • Margreet Godri

  Mijn moeder(94 jaar) had laatst stapeltje krantjes, en wat papier, netjes naast de papierbak gelegd, op de cz. Peterstraat , omdat ze het niet kwijt kon, in de uitpuilende bak! waar ook al het nodige papier lag! helaas zat daar ook envelop met adres bij. Wel haar glas en plastic kon ze kwijt.
  en inderdaad paar weken later de bekeuring! Zij kon het papier niet meenemen, omdat zij haar boodschapjes bij de Vomar ging doen, rolator vol.
  Bezwaar gemaakt, op gemeentehuis geweest, maar helaas de boete moest betaald! Dit is de laatste keer geweest, dat mijn moeder haar afval scheidt, goed bezig gemeente!!😡( elke week ligt het er vol met troep, hele inboedels! bakken altijd overvol!!) veel te weinig geleegd!!! SCHANDALIG!!!

 • Ruud Mantel

  Als je ziet wat voor afval men in de afvalcontainers probeert te doen, snap ik wel dat ze vaker vol zitten.

 • Rob Zwart

  Natuurlijk moet het zo zijn dat HVC de containers tijdig leegt (als ik goed geinformeerd ben wordt bij een beladingsgraag van +/- 60% automatisch HVC hiervan op de hoogte gebacht. Echter om als burger je afval dan maar te dumpen is uiteraard niet wenselijk. Hou je buurt schoon en loop naar de volgende beschikbare container. En nou niet gelijk gaan roeptoeteren:”ja maar dat is me te ver”.

 • M.montijn

  Wij hebben ook een boete gehad we hebben het hele weekend de vuilniszakken in de tuin laten staan 3 dagen op de tuintafel.dinsdagmiddag kwam ik thuis en zag een auto van de gemeente bij de container waar wat zakken naast de bak stonden mijn vrouw had die van ons erbij gezet want die dacht dat het opgehaald werd maar helaas het werd opgehaald door handhaving.twee weken later een boete met een foto van papier met mijn naam erop.dus 4 dagen geen vuilnis kwijt gekund maar wél een boete.hufters zijn het zorg dat die bakken gebruikt kunnen worden of geef de grijze bak maar weer terug.

 • De gemeente heeft een inzamelingsplicht. Daar betalen de inwoners een groot bedrag voor. Als de gemeente of een door hen aangewezen instantie/dienst niet instaat is om een correcte inzameling te garanderen dan is dat niet het probleem van de inwoners van Zaandam maar een probleem van de gemeente. Een aanbiedingsplaats is 24uur van 7dagen een inzamelingspunt. Gemeente ZAMELIN.

 • Richard Oosterveld

  Heb al 3 keer in 4 weken tijd gebeld omdat de containers, er staan er 2 allebei niet werkte. Kreeg een zeer onverschillig antwoord van een dame bij de “helpdesk” van HVC. Heb dit ook gemeld bij de gemeente. Maar geen enkele reactie. Is toch te gek voor woorden, meer kosten en minder service, lijkt wel of de gemeente goed naar de banken en verzekeraars kijkt.

 • Merel Kan

  Onder dit bericht is gereageerd door Kees, maar zijn emailadres klopt niet. Toch zouden we graag met hem in contact komen. Kees, zou je willen mailen naar deorkaan@gmail.com?

 • Kees Pieterse

  Net terug uit Den Haag om nogmaals mijn punt te maken. Bij mijn flat wordt papier en karton ingezameld t.b.v een voetbalclub. Dit wordt op maandag altijd door 2 senioren opgehaald. Om de 1 of andere reden is het een keer niet opgehaald wat mij ontgaan was omdat ik een paar dagen weg was. En ja hoor, dikke boete. Heb mijn verhaal mogen doen bij de gemeente. Hele aardige, redelijke mensen. Maar uiteindelijk verweer ongegrond verklaard. Vanmiddag in Den Haag vond de rechter mijn argumenten ook heel redelijk en vroeg d e gemeente waarom ze in bepaalde gevallen niet een beetje coulant kunnen zijn (zoals in mijn zaak). Gemeente kiest hier niet voor omdat ze dat dan bij iedereen moeten doen???? Dit argument gaat natuurlijk niet op want elke zaak is anders. Gemeente is verzocht toch nog iets met mij te regelen maar omdat Zaanstad de wet heeft gevolgd kon hij dit niet afdwingen. Dus nu afwachten of Zaanstad alsnog iets veranderd

 • Jaap Meeuwsen

  Nog even een aanvulling hierop.

  Ik las in het Zaans Stadsblad week 29, Zaanstad Journaal, dat de gemeente Zaanstad vanaf 1 september zelf aangemeld grof vuil aan huis
  gaat ophalen, niet meer door HVC dus.

  Voordeel voor bewoners hiervan is, dat zij vanaf 15 augustus alle meldingen van zogenoemd ” los afval ” ( grof afval, dumping, zwerfafval ) op een plekkunnen doen : via http://www.zaanstad.nl.

  Betreft dus ook het zwerfafval bij de containers lijkt mij.
  Dus voor iedereen die het ziet, melden, melden en nog eens melden ! Misschien dat ze bij Zaanstad dan eens wakker worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *