VVD en PVV Zaanstad tegen motie GL Oostzaan

In Oostzaan wordt maandag 5 juli een motie van GroenLinks in stemming gebracht waarin B&W opgeroepen wordt “recreatieve overnachtingen en grootschalige festivals in het Twiske niet (meer) toe te staan”.

In Zaanstad zijn de VVD en de PVV daar op tegen, maar in de raad van Oostzaan hebben ze niks te vertellen dus hebben ze vragen gesteld (VVD) en een motie (PVV) ingediend waarbij stelling genomen wordt tegen het aannemen van de motie in Oostzaan.

GroenLinks in Oostzaan wil het Twiske zoveel mogelijk natuurgebied houden en ziet zich gesteund door een handtekeningenactie met 5.000 ondertekenaars.

Dat plan zou inhouden dat festivals als het Lentekabinet en Welcome to the Future niet meer mogelijk zijn en dat ook de plannen voor een kampeerterrein in de ijskast kunnen.

De VVD vraagt aan het college in Zaanstad of die het niet vreemd vindt dat een gemeente die minder dan 1 procent van de begroting bijdraagt (het Twiske is een gemeenschappelijke opgave van 9 gemeenten en de Provincie) kan beslissen over wat daar gebeurt.

De PVV gaat nog een stapje verder en wil als de motie wordt aangenomen uit het Twiske stappen en met het vrijgevallen geld (ruim € 200.000) de hondenbelasting afschaffen.

Aanbieden van 5000 handtekeningen aan burgemeester Polak van Oostzaan
Deel dit artikel:

20 reacties

 • Reijer van’t Slot

  Waarom gaat het nu altijd over de centjes; we hebben het hier over een stukje natuur! Laten we daar aub zuinig op zijn, daar past geen festival in!

 • Kees Olie

  Onder de meer dan 5000 ondertekenaars van de petitie waren ook heel veel Zaankanters.

 • Ed Renkema

  Laat de VVD en PVV van Zaanstad eerst maar eens zorgen dat het in hun gemeente enigszins goedgaat in plaats van de puinhoop die daar is. Denk aan meer dan 190 geheime stukken, onvrede op stadhuis, ambtenaren die elkaar de deur uit kijken, de bruggen en bomenkap in Zaanstad en zo kan je nog wel een tijdje door gaan. Handen af van Oostzaan, laat de natuur zegevieren er is al zo weinig!

  • Eens: als we ergens behoefte aan hebben is het rust, en die vind je in de natuur! De natuur, waarin je bij kunt komen van het drukke leven, heeft al onze hulp nodig. Hoeveel geld er ook in ‘natuurbehoud’ gestoken wordt: het gaat jaar-in-jaar-uit alleen maar in rap tempo achteruit. Als je ook een rijksoverheid hebt,die weigert de stappen te zetten, om die broodnodige natuur (en wij zijn natuur!) echt te beschermen – mest/ammoniak/stikstofuitstoot drastisch omlaag brengen – schiet het ook niet op. Ze handelen al decennia lang dwars tegen al die adviezen in. Verder worden veelal vaste natuuradviesbureaus ingeschakeld, die te graag toeschrijven naar hun opdrachtgevers – en dan wordt er weer een stuk natuur afgeknabbeld of wordt er toch meer stikstofuitstoot toegestaan. Dat er daarbij ook nog eens apert onjuiste rekenmethodes gebruikt worden – helpt ons moedertje natuur ook niet echt…
   Dus laat Het Twiske alsjeblieft met – en in rust: het is al erg genoeg dat je ook daar qua geluid van een van de luchtsnelwegen niet veilig bent…

  • Peter van Haasen - PVV Zaanstad

   Goed plan, laten we de 217.993 euro die we nu in het Twiske dumpen gebruiken om de puinhoop in Zaanstad op te ruimen.

 • Siefko G.R. Julius

  Zie ook het krachtiger amendement, is “opdracht” aan het College van B&W, dat D66 en CDA in Oostzaan hebben ingediend. Een motie is immers slechts een “advies”.
  Het ontwerp van de Omgevingsvisie en de visiekaart vereisen volgens D66 en CDA aanpassing zodat het Natura 2000 gebied gevrijwaard blijft van verblijfsrecreatie met overnachtingen en grootschalige evenementen waaronder festivals.

 • Louis Dirksen

  Wellicht weet VVD Zaanstad het nog niet of hebben ze al een voorschot op de toekomst genomen? Oostzaan is ZELFSTANDIG en mag als zelfstandige gemeente ZELF uitmaken wat er aan moties wordt aangenomen. Hebben we geen VVD Zaanstad bij nodig. Leuk toch, zo’n festival bij de buren, hoef je je eigen gemeente niet bloot te stellen aan een invasie van tienduizenden festivalgangers……

  Maar waar maken ze zich druk om? Een motie is een gevoelsuitdrukking van een volksvertegenwoordiging die een bestuurscollege kan aanvaarden of verwerpen.
  Dit wordt een interessante spagaat voor het Oostzaanse College. Aanvaardt het de motie aan dan kan het moreel gezien niet anders dan een aanvraag voor een festival afwijzen. En als het de aanvraag wel inwilligt dan kan de Raad een motie van wantrouwen indienen tegen het College.

  Ik betwijfel of GL in zo’n geval haar eigen wethouder naar huis stuurt, maar er is dan wel duidelijkheid bij de gemeenteraadsverkiezingen waar de diverse politieke groeperingen alhier voor staan.

 • Louis Dirksen

  Helaas vergat ik te vermelden dat de helft van het Twisjke Oostzaanse gebied is en de andere helft is gemeente Landsmeer. Waarvan akte!

 • Dick Marinus Sr

  Nog even de uitkomst van een simpel rekensommetje:

  Biidrage Twiske Oostzaan: 1,73 € per inwoner
  Bijdrage Twiske Zaanstad: 1,40 € per inwoner

 • Willem Huisman

  Mensen mensen, het festival Welcome to the Future (WTF) is 1 dag per jaar!
  WTF is het meest groene en alternatieve festival wat er bestaat en wordt vooral bezocht door mensen die de mens, natuur en het milieu een groen hart aandragen inclusief mijzelf. Ik ben zelf natuur-vrijwilliger en ik verzeker jullie: Daar kan het Twiske wel tegen hoor!

  • Louis Dirksen

   Nou als jij dat zegt geloof ik dat graag. Waarschijnlijk genoeg credits op je CV dienaangaade.

   Maar ik ga liever af op eigen waarneming. Zoals twee jaar terug: Een Oekraïense dame die een spontaan opgeworpen muur bewaakt, zodat ik niet naar Landsmeer kon fietsen, anders dan over het Noorder Twiske. 4 km om. En dat dan nu drie dagen lang als de plannen doorgaan?
   Een barrière in mijn eigen dorp, geplaatst door een groene en duurzame ondernemer, ja ja…..
   .
   Daarna tienduizend of meer toeschouwers over een smal fietspad van Amsterdam Noord naar het festival.
   Daarna honderden bezoekers die met een pendelbus naar het Festival gingen. Geen Oostzaanse middenstander die er een stuiver aan over houdt.
   Maar gelukkig tot laat in de avond boenke, boenke, boem. Daar zijn de vogeltjes blijkbaar gek op….

   Gelukkig hebben 5000 tegenstanders toch een ander besef over natuur, milieu en rust.

   • Willem Huisman

    Beste Louis,
    Ik begrijp je frustraties. Hoewel ik je reactie over mijn cv niet begrijp. Ik heb geen cv. 😉
    Er moeten bij dergelijk grote evenementen nu eenmaal barrieres opgeworpen worden om de duizenden mensen in de goede richting te krijgen. Anders lopen ze door je tuin.
    Ik ben het volledig eens met de provincie om geen meerdaagse evenementen en een camping toe te staan.
    Ik probeerde alleen te benadrukken dat je met het WTF evenement heel veel mensen een plezier doet en dat de druk op de natuur voor die ene dag reuze mee valt.
    Met vriendelijke groet.

 • Ruud Meijns

  Beste Willem, het gaat om mensen die een festival nodig hebben om zich te vermaken en daarvoor moet een week lang een dorp en een natuurgebied op zn kop gezet worden. En dan heeft het gebied nog geruime tijd nodig om hiervan te herstellen. Het is de waan van deze tijd. Niet doen.

 • Bert Versteeg

  GL weet niet waar ze over praat !
  Ze vergeten dat het onderhouden van zo`n groot gebied veel geld kost dat voor een behoorlijk deel wordt opgehoest door de festivals.
  Of is GL zo naief te denken dat de organisatie van een festival als Welcome to the Future het terrein gratis tot haar beschikking krijgt?
  Een kaartje is behoorlijk aan de prijs en in die prijs zit gegarandeerd een paar euro voor de pacht van het terrein!
  Hoeveel dat is weet ik niet maar stel dat het 3 euro p.p. is en er komen 40.000 mensen op af dan is dat al € 120.000,-!

 • Louis Dirksen

  Misschien weet GL. wel degelijk waarover het praat, namelijk dat de gemeentelijke autonomie van Oostzaan over de helft van het Twiske gewoon voor iedereen geldt……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *