VVD gaat toch over ‘ontwikkelingen’ vergaderen

Op 15 juli gaat de VVD-afdeling toch vergaderen over de “ontwikkelingen bij VVD Zaanstad [om] de leden mee te nemen in de stappen en gebeurtenissen van de afgelopen weken.”

Het is een besloten bijeenkomst, alleen toegankelijk voor voor leden, die zich vooraf moeten aanmelden, spreektijd moeten aanvragen en hun vragen moeten insturen.

Aanvankelijk was de eerste VVD-afdelingsvergadering voor september gepland. Ook toen de eerste tekenen van een crisis zich aandienden en fractievoorzitter De Boer aftrad werd aan die datum vastgehouden. VVD-voorzitter Ingrid Jahn schreef op 12 juni nog aan de leden:

“Aangezien de energie van de fractie de komende tijd moet liggen op de voorbereiding van de voorjaarsnota zou een ALV [Algemene Leden Vergadering] op korte termijn meer druk op de situatie zetten en heeft het bestuur besloten om op dit moment deze niet in te plannen.”

Die druk kwam er dus toch, er waren weliswaar “intensieve gesprekken gevoerd over de te varen koers van de fractie” maar een week na het aftreden van De Boer wees alles erop dat ook Van Otterloo de fractie de rug zou toe keren. Een paar dagen daarop (23 juni) schreven Marianne de Boer en Simone van Otterloo een brandbrief aan het VVD-bestuur over de situatie bij de VVD over het verkwanselen van de liberale idealen en het intimiderend optreden van wethouder Ram, die ook nog eens van het rijden onder invloed werd beschuldigd.

Een week later (30 juni) lekt de brief uit waarna de zaak volledig escaleert. De Boer en Van Otterloo worden uit de fractie gezet, beginnen een eigen partij waardoor de coalitie haar meerderheid verliest en de wethouders aftreden.

En dan gaat de VVD er toch maar eens met de leden over praten, in een besloten vergadering, voorzitter Ingrid Jahn:

“Om tijdens deze bijeenkomst een ieder de mogelijkheid te geven om volledig vrijuit te praten zal deze besloten zijn en alleen de leden van VVD Zaanstad aanwezig kunnen zijn.”

Leden moeten zich per mail aanmelden maar dat is niet alles. Wie wat wil zeggen moet dat vooraf aangeven en zijn of haar vragen schriftelijk bekend maken:

“om deze avond zo gestructureerd mogelijk te laten verlopen vragen om vooraf spreektijd aan te vragen en uw vragen/onderwerpen kenbaar te maken. Dit zodat de antwoorden op uw vragen volledig gegeven kunnen worden en u niet naar huis wordt gestuurd met een uitgesteld moment van antwoord.”

Zo krijgt het begrip ‘liberaal’ weer een volledig nieuwe invulling. (De Boer en Van Otterloo zijn ook nog steeds lid en mogen natuurlijk wel komen.)

De vergadering is op 15 juli 2019 vanaf 19:30 uur in Koog aan Zee, Lagedijk 3 in Koog aan de Zaan.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *