VVD Verknalt Vega-feestje

De Partij voor de Dieren kreeg een dagje vleesloze Stadhuis-kantine voor elkaar op Dierendag. Mega-Vega-Feestje bij de PvdD’ers.

Maar niet bij de carnivoren van de VVD. Fractielid Annemarie van Nieuwamerongen verorberde een stuk beest, en collega Stephanie Onclin stelde vragen over dit “ultieme voorbeeld van overheidsbetutteling”.

De subversieve viseetactie van Annemarie van Nieuwamerongen werd vastgelegd door PvdA’er Geert Rijken en gedeeld via Twitter. Annemarie at dus geen vlees zoals we eerst dachten maar zalm (dat was een optie in het restaurant).

Annemarie lacht breeduit boven haar bordje dier, maar collega Stephanie is ‘not amused’:

De VVD heeft met verbazing kennis genomen van de uitvoering van de motie eet-geen-dierendag van de Partij voor de Dieren en ROSA. Wat ons betreft is deze motie een ultiem voorbeeld van overheidsbetutteling als wij bepalen dat op dierendag niemand in het stadhuis vlees mag eten.

De VVD was beloofd dat er alleen met de cateraar over een gevarieerd en gezond menu gesproken zou worden, maar ziet zich onverhoeds de frikandel door de neus geboord:

“Nu is het 4 oktober en worden wij geconfronteerd met de uitvoering van deze motie. Van 5 zetels
weten wij dat zij voor uitvoering van de motie zijn maar de overige 34 zetels hebben niet de kans
gekregen om hun mening te geven en worden nu voor een voldongen feit gesteld.”

Onclin wil de onderste steen boven en heeft wethouder Groothuismink gebeld, die meldde vals dat het plan “met steun van het college” is uitgevoerd, dus inclusief VVD-wethouders Gerard Ram en Hans Krieger die kennelijk wel van de quinoa-salade hebben geknabbeld. Tweespalt bij de liberalen!

Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, de VVD-fractie voegt daar eet-vrijheid aan toe, zodat “ieder de vrijheid heeft om voor zichzelf te bepalen wat hij/zij eet.”

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Kees

  Tja VVD, wanneer niet?

 • Bruce

  “ieder de vrijheid heeft om voor zichzelf te bepalen wat hij/zij eet.” Wordt mevrouw Onclin gedwongen bij de kantine te eten? Of vindt zij dat de cateraar gedwongen moet worden vlees aan te bieden, zodat zij vrijheid heeft om te bepalen wat zij eet? Als de cateraar na een gesprek met wat politici besluit geen vlees aan te bieden, is dat toch zijn (m/v) in vrijheid genomen keuze?

  De Febo heeft een heel mooi nieuw pand geopend, wellicht kan mevrouw Onclin daar naartoe wandelen voor haar kroketje. Maar tenzij de gemeente wettelijk gaat afdwingen dat er geen vlees in de kantine ligt, zie ik niet hoe iemands vrijheid is beperkt. Echter, wanneer onder dwang van de VVD er verplicht vlees moet liggen, zie ik de vrijheid van een ondernemer flink ingeperkt worden – had ik niet verwacht van de liberalen!

 • Herman Gallé

  Kleutergedrag van mevrouw Van Nieuwamerongen. Je zal er maar zo eentje in de Raad hebben.

 • Egbert Visser

  Mevrouw van Nieuwamerongen heeft helemaal gelijk !
  Zie het als een soort protest tegen het belachelijke idee van de pvdd.
  Iedereen moet eten waar hij of zij trek in heeft en men moet zich niet gek laten maken door een partijtje dat tegen het eten van vlees en vis is.
  Vlees en vis moet, elke dag ! Wat is er nu lekkerder dan een mooi stuk vlees of een moot vis bij de aardappelen en groente of lekkere rosbief of ham op je brood?

 • Hans Mandjes

  Er zijn geweldig smakende vegetarische produkten te krijgen in supermarkten. Een gemeente die zich zelf respekteerd houdt rekening met de sterke toename van vegetariërs en veganisten in onze samenleving. Wat een kinderachtige reactie van die VVD-ster op een door het college van B@W genomen besluit!

  • Bart Prins

   Hans, helemaal met je eens, er zijn steeds meer heerlijke vegetarische produkten. Er is niets mis mee om zowel vleesmaaltijden als vegetarische maaltijden aan te bieden, en een bedrijfsrestaurant dat meegaat met de tijd doet dat ook. Maar het in de ban doen van vlees is een beperking van keuzevrijheid, en wekt om die reden irritatie bij mensen die wél geregeld vlees eten. Zeker als dit allemaal via een motie moet. De slechtste motivatiereden om vegetarisch te proberen is dwang. Dit is gewoon geen handige aktie geweest van de PvdD.

 • Bart Prins

  Zoiets kan ook alleen maar in het restaurant van een gemeentehuis… wat een tenenkrommende poppenkast! En dat allemaal onder werktijd.

  Bij het bedrijfsrestaurant waar ik eet zouden de rapen gaar zijn wanneer vlees om deze reden een dag niet verkrijgbaar zou zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *