VVD wil autotunnel Westerwatering

De VVD in Zaanstad zou het een goed idee vinden als Westerwatering via een tunnel in de buurt van de Vincent van Goghweg verbonden wordt met de rest van Zaandam.

Nu is de enige volwaardige ontsluiting de Houtveldweg volgens de partij, en dat is te weinig. Vooral omdat wijk nog steeds groeit.

Busbrug De Binding tussen Westerwatering en Westerkoog is nog steeds dicht tijdens de spits. Er zijn overigens wel plannen voor 24-uurs openstelling.

Westerwatering begon met 3.000 woningen, dat is gegroeid tot 3.500 en zal door diverse nieuwe bouwprojecten toenemen tot 4500.

Een derde ontsluiting zou een tunnel onder het spoor richting de Provincialeweg zijn, volgens de VVD zijn er drie opties:

 1. Houtveldweg ter hoogte van de hoogspanningsleiding. Aansluiting op de Provincialeweg. (Voordelen: Veel ruimte, afname drukte Den Uylbrug. Nadelen: Toename drukte Provincialeweg en Vincent van Goghweg.)
 2. Houtveldweg ter hoogte van de Vincent van Goghweg. Hier is het mogelijk om een tunnel rechtstreeks op de Vincent van Goghweg aan te leggen. (Voordelen: Snelste route naar de A8, afname drukte Den Uylbrug. Nadelen: Toename drukte op de Vincent van Goghweg.)
 3. Houtveldweg ter hoogte van de fietstunnel. Hier kan gebruik worden gemaakt van de reeds bestaande fietstunnel. (Voordelen: Deel tunnel al gereed. Nadelen: Nieuwe fietstunnel nodig, toename drukte Provincialeweg en onduidelijk of dit technisch mogelijk is)

De liberalen willen ook laten onderzoeken of een brug een haalbaar alternatief is. (Dat moet dan wel een hele hoge worden.)

Een nadeel dat ongenoemd blijft is de ‘afwaardering‘ van de A7 (Prins Bernhardweg) vanaf de rotonde richting de A8. Dat moet in de nieuwe plannen van Zaanstad juist geen doorgaande route worden. Bij een drukker wordende Vincent van Goghweg neemt de druk op de A7 ook toe.

Deel dit artikel:

22 reacties

 • Jonathan Romans

  Goed initiatief! Dat zal een hoop verkeersdruk wegnemen van de busbrug!

 • M. v. d. Poel

  En dan ook gelijk een tunnel onder de Zaan door i.p.v. de Bernhardbrug. Vincent van Goghweg staat nu al regelmatig een file door de vele brugopeningen.

 • Karin Singeling

  Goed idee! En natuurlijk ook een tunnel onder het spoor in Zaandijk.

  • De Orkaan

   Die tunnel in Zaandijk wordt alleen voor fietsen, voor auto’s komt die waarschijnlijk ter hoogte van de Coentunnelweg in Koog.

   (goede grap trouwens, Zaanstad kon die fietstunnel een paar jaar geleden bijna gratis aan laten leggen maar zag daar toen vanaf omdat ze een volledige tunnel wilden die daar dus niet past.)

   • Eelco Aartsen

    Ja, lachen zeg 😭

   • Rienk Spiekstra

    Vanavond is er in Zaanstad Beraad een informatiesessie over de stand van zaken en de keuzes die nu voorliggen rond de Guisweg. In een filmpje van de Vervoersregio wordt de stand van zaken rond de varianten geschetst ( youtu.be/G_bLE9YkgmM ). Ook wordt aangegeven hoe het keuze en beslisproces verder verloopt.
    In die film is aangegeven dat er wel een autotunnel wordt onderzocht bij het spoor in Zaandijk.

   • Karin Singeling

    Het blijft lachen hè met Gemeente Zaanstad…

 • P.Hoogkamer

  Wat voor Sprookje schrijft de VVD volgende week?

 • Piet Davon

  Voor ontsluiting van de Westerwatering volgens mij de enige logische oplossing. Eindelijk eens een duurzaam en goed idee. Veel beter dan 30 jaar gezeur over de busbrug.

 • Tycho Laan

  Wie gaat dit betalen? De gemeente heeft al een schuld van enkele honderden miljoenen euro’s, die ooit ook weer moeten worden terugbetaald…

 • G.Marjew

  Daar gaan we weer…

 • Johan Stadt

  Dat zou lekker zijn strak plan Gem zaanstad,dan wordt het voor ons een stuk rustiger in me tuin. Dan kan ie helemaal dicht de Busbrug (racebaan) en hem gebruiken waar voor ie gebruikt zou moeten zijn BUSBRUG.

 • Erik schaft

  Het zal gerust nog wel 30 jaar duren…

 • hans van loo

  Tunnelvisie.

 • Andre van Beveren

  In de negentiger jaren is het voorstel van een tunnel ter hoogte van de Vincent van Goghweg al besproken door wijkbesturen van Westerkoog en Westerwatering. De politiek was daar toen niet voor en dus blijkt weer eens dat de politiek geen toekomstvisie heeft. Is toen ook besproken met de toenmalige wethouder tijdens hoorzittingen over het gebruik van de busbrug. Inderdaad, 30 jaar gezeur en gezever, Was niet nodig geweest als die tunnel vòòr 2000 was gebouwd. En had een hoop ellende gescheeld voor de bewoners van Westerwatering.

 • Piet Davon

  en helemaal voor de bewoners van Westerkoog. Om maar niet te spreken over alle verspilde miljoenen aan wegaanpassingen, ontwerpen, rechtzaken, onderzoeken en nog meer onderzoeken en straks weer rechtzaken, afhandelen tientallen bezwaarschriften, onderzoeken, geluidswerende maatregelen en weer aanpassingen. M.a.w. de “never ending story” busbrug. Hadden voor al dat geld misschien al drie tunnels kunnen bouwen. En de busbrug al jaren geleden open kunnen doen voor bestemmingsverkeer.

 • Jan Jonker

  er is maar een goede oplossing en dat is een treintunnel direct uit de noordzeekanaaltunnel tot voorbij Zaandijk.

 • Vooruit denkend naar 2040-2050 zou het misschien zinvol zijn om een eenrichtingsverkeer randweg vanaf de Thorbeckeweg naar de afrit van de A8 uit te werken. In samenwerking met MRA en de Provincie kan de verlichting en ontsluiting van de andere verkeersproblemen in Zaanstad ook in een keer worden opgelost. Door een 8-vormige cirkel rond Zaanstad aan te leggen die ook via stadstraten de drukke stads gebieden daarmee een aansluiting hebben op de ringweg Daarmee vele bestaande congestie verlichten of zelfs geheel beëindigen. Durf anders en vooral buiten de bestaande structuren te denken.

 • Annechris de Cock

  Heel slecht idee! De Vincent van Goghweg is nu al een heel gevaarlijke racebaan met veel geluids-, fijnstof en stankoverlast, waar nota bene twee scholen aan liggen. De Schildersbuurt zou volledig verziekt zijn.

 • M.Pool

  Ach, dat ik 44 jaar terug kwam wonen in Westerkoog was er al sprake van ontsluiting, in die 44 jaar is alles enorm gegroeid van bijna nog een stoomtrein naar nu een continu trein bij de overweg, 10 minuten wachten is daar heel normaal, zucht…. we leven in een besluiteloos Zaanstad.

 • A. Visser

  De kortste weg naar de A8 inderdaad, maar de snelste? Vanaf dat punt via de busbrug door Westerkoog lijkt mij sneller. Immers geen oponthoud door verkeerslichten bij de Prins Bernhardbrug en de rotonde bij het Prins Bernhardplein.Leuke afleidende luchtballon van de VVD, maar richt je nu eerst eens op een goede oplossing voor het vraagstuk in Westerkoog. Je kan dat geld voor die tunnel ook gebruiken voor het aanpassen van de Westerkoogweg. (de optie die stelselmatig door de VVD wordt genegeerd.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *