VVD wipt fractievoorzitter Marianne de Boer

Marianne de Boer-Doeves, fractievoorzitter van de VVD in de gemeenteraad van Zaanstad treedt terug. Ze wordt weer gewoon raadslid.

Vicefractievoorzitter Stephanie Onclin zal voorlopig de taken als fractievoorzitter van De Boer overnemen.

Dat maakte de VVD vandaag bekend op haar website. Het nieuws was dit weekend al uitgelekt via Dagblad Zaanstreek. De VVD had het via een brief aan de mederaadsleden en B&W bekend gemaakt.

Volgens het bestuur van de VVD Zaanstad heeft Marianne de Boer–Doeves “besloten om haar functie als fractievoorzitter neer te leggen.”

“De afgelopen dagen zijn intensieve gesprekken gevoerd over de te varen koers van de fractie. Hierin is naar voren gekomen dat Marianne De Boer-Doeves de rol van fractievoorzitter niet meer op zich kan en wil nemen. In gezamenlijk overleg is besloten dat vicefractievoorzitter Stephanie Onclin voorlopig de taken als fractievoorzitter van Marianne De Boer-Doeves overneemt.

Afgelopen zaterdag is dit kenbaar gemaakt aan het college en de gemeenteraad van Zaanstad. Marianne de Boer- Doeves zal onderdeel blijven van de VVD fractie en als fractielid het liberale geluid laten horen in de aanloop naar de vaststelling van de voorjaarsnota, welke momenteel voorligt in de gemeenteraad.”

De fractie zal binnenkort een nieuwe fractievoorzitter kiezen. Stephanie Onclin is een voor de hand liggende keus, ze is niet alleen vicefractievoorzitter en nu dus waarnemend voorzitter maar ze trad tijdens de behandeling van de voorjaarsnota ook al op als spreker namens de VVD.

Voorkeurstemmen

De VVD schreef dat ze begrijpen dat er bij de leden “veel vragen zijn waar wij in dit stadium als bestuur ook nog geen antwoord op kunnen geven omdat dit nog niet volledig uitgekristalliseerd is.” De fractie wil de komende tijd energie steken in behandeling van de voorjaarsnota. Daarom wordt er nog geen Algemene Leden Vergadering (ALV) uitgeschreven, dat zou “op korte termijn meer druk op de situatie zetten”.

Het terugtreden van De Boer is even opmerkelijk als haar aantreden. Ze voerde nadrukkelijk campagne in haar woonplaats Assendelft en werd via voorkeurstemmen (598) gekozen in de raad. Ze passeerde daarmee Simone van Otterloo die zesde stond en die daardoor niet in de raad kwam. Omdat lijsttrekker Gerard Ram wethouder werd, kwam Van Otterloo toch in de raad. (verhaal gaat onder affiche verder)

Verrassend werd nieuwkomer De Boer daarop ook nog eens gekozen tot fractievoorzitter. Ze passeerde daarbij ‘oudgedienden’ Rina Schenk, Annemarie van Nieuwamerongen en Tjeerd Rienstra. Ook Stephanie Onclin was soort van oudgediende, tijdens de vorige raadsperiode was zij steunfractielid. Bij de landelijke verkiezingen was ze lid van het campagneteam van de VVD. (verhaal gaat onder foto verder)

Foto Jan van Run, via Twitter: Rutte en Onclin in Wormerveer

We vroegen dit weekend de betrokken om commentaar maar ze wilden niet inhoudelijk reageren, De Boer: “Ik kan nog geen commentaar geven”. Onclin (foto onder): “De VVD fractie heeft haar focus op de voorjaarsnota en heeft om die reden geen behoefte om te reageren. Daarnaast hechten wij er waarde aan om dit intern te bespreken.”

 

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *