Waar is de design-politie?

Het voelt een beetje als klikken. Maar aan de andere kant: regels zijn regels. Op de wekelijkse inspectie van de Gedempte Gracht trof het Orkaan-schouwteam een ‘verboden’ bord aan.

De boosdoeners is de kersverse Specsavers (oude ANWB-winkel) waar ze kennelijk de kleine lettertjes bij het huurcontract niet goed hadden gelezen.

In 2014 werd verordenend door B&W van Zaanstad (in de Beleidsregel Reclameborden Voetgangersgebied Inverdan) – op gezag van Sjoerd Soeters – dat alleen borden werden toegestaan die “recht doen aan de ruimtelijke kwaliteit van de binnenstad” (dat wil zeggen: de keuze uit drie door Soeters ontworpen neo-Zaanse gevelbordjes). Eind 2015 werden de borden officieel ingevoerd.

Als ondernemers zich daar niet aan zouden houden “is de kans groot dat alle borden weer verboden worden”.

Boven: de overtreder, onder: hoe het heurt.

Deel dit artikel:

17 reacties

 • Robert Koopman

  De Orkaan politie?? BAH.

 • hans van rheenen

  Het is me óók opgevallen … ORDNUNG MUSS SEIN

  óók dat de Gedempte Gracht voortdurend schoongemaakt en schoongehouden wordt door gemeentelijke werkers, die waarschijnlijk onder toezicht staan van de Gedempt Gracht schoonheidspolitie.

  Kom je echter op de Westzijde, val je over de in de weg staande reclameborden in alle mogelijke formaten en kleuren en hoef je als vreemdeling de rommel-op-straat-sporen maar te volgen om naar de juiste winkel te komen.

  Wanneer de winkeliers extra moeten bijdragen aan de ORDNUNG, waarom dan niet in het hele centrum en rond alle supermarkten?

 • Bas van Veen

  Op gezag van Sjoerd🤮

 • Fransje Santifort

  Een nieuwe winkel met een strakke, moderne uitstraling.
  Daar hoort géén ouwbollig ‘neo-Zaans’ (lees nep-Zaans) reclamebord bij.
  Specsavers snapt het, de hr Soeters niet.

  Echter……zónder reclameborden en andere rommelige uitstallingen zou de Gracht er sowieso beter uitzien.
  Over design gesproken…..

  • Oliver de Wit

   Gooi liever de kranten-abonnement-aasgieren en ander straatpromotiegespuis in de ontdempte gracht, in plaats van te zeuren om een bordje.

 • hans van rheenen

  Design hoorde klaarblijkelijk bij de taak van de heer Soeters …

  Het zal dus in zijn contract met de opdrachtgever gestaan hebben. Dat de architect waakt over de uitstraling van zijn product Inverdan en de Gedempte Gracht in het bijzonder, vind ik wel logisch. Het was ook dáárom, dat ik met de aankondiging van het plaatsen van hekjes langs de gracht al waarschuwde om te kunnen verhinderen dat op gezag van de supervisor Soeters, alle hekjes weer verwijderd moeten worden.

  Het specsavers-billboard is wederom onderdeel van de designafdeling (identiteit), die ervoor waken moet om alle filialen herkenbaar op de kaart te zetten. De geringe afwijking van vorm en kleur met de Soeters-boards, staat m.i. niet in verhouding tot de strafmaatregel: alle of géén.

 • Lorenzo Poulain

  Jezus, wat een onzin post dit 😮

 • Michel Capel

  De designpolitie?? In Zaandam?? Met al die nepzaanse oogverziekende lelijkheid?? Designpolitie heeft zich de laatste 30 jaar in de lelijkste stad van Nederland (oke, na Tilburg) niet meer laten zien.

 • Babs Kielman

  Helemaal mee eens!!!

 • Bert Versteeg

  De Designpolitie is Soeters !
  Neo Zaanse gevelbordjes? Laat me niet lachen, neo en nep scheelt maar 1 letter.
  Weg met die man die meer kapot heeft gemaakt in Zaanstad dan ons lief is.
  Als een winkelier een bord voor zijn winkel wil zetten laat hem dat zelf bepalen wat voor bord dat wordt alleen moet het bord wel aan bepaalde afmetingen voldoen, niet dat iemand een bord van 5 meter lang en anderhalve meter breed in het slootje, dat gracht wordt genoemd, plaatst.

 • Hennie Mazurel

  Komkommertijd?

 • Ze kunnen beter wat doen aan het illegaal fietsen op de gedempte gracht. Dat is veel hinderlijker en nog een gevaarlijk voor het winkelende publiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *