Waar was DZ? (En waar was Aart Molenaar?)

Een hele fractie afwezig bij de raadsvergadering. Dat kan natuurlijk bij een eenmans/vrouws-fractie wel eens gebeuren. Maar als je vier raadsleden hebt?

Donderdag gebeurde het dus wel: alle DZ’ers: fractieleider Juliëtte Rot, Jos Kerkhoven en comeback-kid Eric Sellmeijer – en het afgescheiden enfant-terrible Aart Molenaar, lieten het afweten bij de raadsvergadering.

Molenaar is van een andere fractie, maar volgens Juliëtte Rot had het wegblijven van de overgebleven drie DZ’ers “geen speciale reden. We zijn volgende week gewoon weer compleet.”

Ook Aart Molenaar is om commentaar gevraagd, maar hij heeft (nog) niet gereageerd. We hebben hem ook gevraagd waarom hij sinds april 2016 vrijwel altijd afwezig is bij de raad.

De Zaak Molenaar

In april 2016 laat Molenaar zich “wegens persoonlijke omstandigheden” als fractievoorzitter vervangen door Juliëtte Rot. Gezondheidsproblemen zorgen ervoor dat hij de raadszaal nauwelijks bezoekt, in mei 2016 start burgemeester Faber met “Afwezig, bericht van uw leden de heer Molenaar en Folla…” en dat patroon herhaalt zich vrijwel elke vergadering.

Molenaar heeft ruzie met de andere fractieleden, hij verdenkt ze ervan hem te willen wippen. In juni 2016 barst de bom. Molenaar zoekt via Facebook “andere medewerkers” en haalt uit naar de overige fractieleden die “hun ego” voorop zouden stellen.

Juliëtte Rot meldt De Orkaan: “Er is niks gebeurd, er zijn geen problemen. Er is geen aanleiding aan te nemen dat er iets mis is.” Maar al snel blijkt dat aan Molenaar gevraagd is om zijn zetel tijdelijk op te geven, en dat is helemaal verkeerd gevallen. Molenaar keert niet terug als fractievoorzitter, Rot blijft de baas bij DZ.

Molenaar laat zich op sociale media niet onbetuigd over Poelenburg (deelt onder meer enkele fake-berichten) maar laat zich bij de raadsvergadering over dat onderwerp niet zien.

De Sellmeijer-affaire

In de loop van september 2016 escaleert de oorlog bij DZ. Fractielid Eric Sellmeijer schrijft op Facebook dat Molenaar “het DZ-standpunt niet uitdraagt” met zijn “stomme en onware internetbraaksels” en bovendien een oppositiezetel leeg laat.

Het wordt de ondergang van Sellmeijer zelf. Op Facebook haalt Sellmeijer ook in beledigende bewoordingen uit naar de woordvoerder van burgemeester Geke Faber, Geralt Lammers, en naar Roland van Braam, Patrick Zoomermeijer (SP) en Rosanne Kolvers (GL). Hij wordt tot de orde geroepen door gemeentesecretaris Jan van Ginkel en past het bericht een beetje aan.

Maar na een gesprek met de fractie houdt Sellmeijer de eer aan zichzelf en stapt eind september 2016 op “Ik heb er domweg geen zin meer in.” (in juli 2017 heeft Sellmeijer er toch weer zin in en keert terug in de raad.)

In december 2016 keert Molenaar na een afwezigheid van acht maanden terug in de gemeenteraad. Het is zijn laatste optreden als DZ-raadslid. Halverwege de avond verlaat hij de bijeenkomst zonder daarvan zijn fractiegenoten op de hoogte te stellen.

Twee DZ’s

DZ spat officieel uit elkaar. Molenaar stelt dat hij, en niet zijn voormalige fractiegenoten, recht heeft op de naam ‘Democratisch Zaanstad‘. Voor de volgende verkiezingen moeten “de overblijvers een nieuwe partij vormen”.

Eind januari 2017 blijken er twee DZ’s te zijn: Democratisch Zaanstad–Molenaar en Democratisch Zaanstad–Rot. Dat komt ook op de bordjes van de gesplitste fractie. De raad heeft nu 13 partijen.

Molenaar’s naam valt wel regelmatig tijdens de raadsvergaderingen, Ruud Vreeman opent de vergadering van 26 januari 2017 met “De heer Molenaar heb ik niet gezien, dus die zal ook afwezig zijn…” Op 28 februari: “En ik zie de heer Molenaar niet”. Op 16 maart: “Er is bericht van verhindering binnengekomen van de heer Molenaar van de DZ-fractie in verband met ziekte.” Op 20 april: “Afwezig met bericht: mevrouw Palabiyik, de heer Van der Laan, de heer Molenaar.” Op 8 juni: “De heer Molenaar heb ik ook niet gezien, die is ook afwezig.” En op 29 juni: “Er is bericht van verhindering van de heer Molenaar.” En dus afgelopen donderdag: “Wie zijn er afwezig: mevrouw Rot, de heer Molenaar, de heer Van der Laan, de heer Kerkhoven, de heer Folla…

€ 25.813

Molenaar mag dan afwezig zijn, voor die afwezigheid ontvangt hij wel een vergoeding. Voor het hele jaar 2017 is het € 25.813 (voor 2016 iets minder). We hebben Molenaar gevraagd hoe hij kan verantwoorden dat hij die vergoeding krijgt. Hij heeft daar nog niet op geantwoord.

Waarom Molenaar zijn zetel niet opgeeft, is overigens wel duidelijk, dat zou namelijk betekenen dat het ‘nieuwe’ DZ van Juliëtte Rot met één lid verstrekt wordt (de eerstvolgende op de lijst is Ineke Boon, eerder gepasseerd als steunfractielid en gewipt als bestuurslid).

Molenaar’s bordje stond uiteraard nog in de koffiekamer van het stadhuis op hem te wachten. Daar viel op dat de aanduiding “Democratisch Zaanstad–Molenaar” is verdwenen. Op de website van de raad is Molenaar nu fractievoorzitter van de “Fractie Molenaar”, een nieuwe partij dus.

Juliëtte Rot heeft zich meester gemaakt van de oude partijnaam en is “Fractievoorzitter Democratisch Zaanstad”, Jos Kerkhoven hoort ook bij die partij maar Eric Sellmeijer is nog gewoon raadslid voor “DZ”. (Zouden er nu drie DZ’s zijn?)

De foto hierboven komt van het Twitter-account van PvdA-fractieleider Songul Mutluer, de ‘overbuurvrouw’ van Democratisch Zaanstad/DZ.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Ruud (brabozaankanter)

    Gewoon pro rato terug laten betalen ..

  • Czaar Peter

    In maart zijn er weer nieuwe verkiezingen, dan kan dit gebrek aan interesse door de kiezer beoordeeld worden.
    Met de ontwikkelingen dat de PVV, FvD en Denk zich ook in de lokale politiek gaan mengen zal er waarschijnlijk toch wel wat veranderen in het politieke spectrum van Zaanstad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *