Waarheen? 1 mei, persvrijheid, 4 & 5 mei

Toen de lockdown inging zijn we gestopt met onze Waarheen-agenda. Je kon namelijk toch nergens heen. Maar met het verlichten van de maatregelen en een beetje creativiteit kan je toch af en toe de deur uit om iets te doen: een buurtactiviteit of een expo… of iets online.

De terrassen zijn tussen 12.00 en 18.00 uur open. Echte evenementen mogen waarschijnlijk pas vanaf 1 juli.

1 mei viering Rood aan de Zaan

Om 16.30 start het 1 mei programma Rood aan de Zaan via Zoom. met Jan Hamming (Zaanstad over criminaliteit), Judith Michel-de Jong (Burgemeester Wormerland), Martin van Rijn (voorzitter van Aedes over 1 miljoen woningen erbij waarvan 10.000 aan de Zaan), Hans Spekman (oud-voorzitter PvdA over de toekomst van de PvdA), met reactie van Songül Mutluer, een column van Marcel van Roosmalen, Piet Oudega over het Arie Lems Fonds, en reacties van Gre Boom, Jeroen Olthof en René Tuijn. Opgeven kan hier.

3 mei: Internationale Dag van de Persvrijheid

Om 13 uur plaatst volkskunstenaar Ralph Posset zijn sculptuur ‘Under Attack’ (boven) aan de buitenmuur van PLAY room aan de Westzijde in Zaandam. Ander werk van Posset hieronder

4 mei herdenkingen online: Bekijk hier het hele overzicht.

Om 19.58 uur klinkt de taptoe en het Wilhelmus, gespeeld door trompettiste Constance Pieters vanaf de toren van de Bullekerk.

Theater Na de Dam vanuit het Zaantheater

Vanaf 21.00 uur brengen vijf zangers met Zaanse roots mooie nummers over oorlog, vrede, vrijheid, verlangen en herdenken. Begeleid door Wim Veenhof (piano) en Gert Wantenaar (accordeon en bandoneon) zingen Joost Spijkers, Daphne Groot, Sam Eggenhuizen, Bruun Kuijt en Jeannine La Rose de mooiste nummers van Charles Aznavour, Vera Lynn, Willem Wilmink, Nina Simone en anderen. De regie is in handen van Bruun Kuijt. 

Dit concert is gratis te volgen via een livestream en mogelijk gemaakt door het 4 en 5 mei Comité Zaanstad en het Fonds Podiumkunsten. Via website van het Zaantheater.

5 mei online – Bevrijdingsdag / Bullekerk

Het 4 en 5 mei Comité Zaanstad organiseert in samenwerking met Raaz en The Creative Factory een tafelgesprek gericht op jongeren onder leiding van auteur en dichter Hans Kuyper. Aan tafel zitten kenners en slachtoffers van een drietal oorlogen: Sjef Swolfs en Erik Schaap over de Tweede Wereldoorlog, Saša Rađenović, Marleen Berkhout en Herman van Kordenoordt over de Balkanoorlog en Karim en Salma Abd Adin over de Syrische oorlog en hun vlucht naar Nederland. De gesprekken worden afgewisseld met muziek van Cencio en AJ The Familyman en spoken words door Sophie Waij. De opname is op woensdag 5 mei te zien via www.4en5meizaanstad.nl, social media en YouTube.

Op woensdag 5 mei speelt het CineMusic Orkest van Ruud Luttikhuizen vanaf 19.30 uur een programma met beelden uit bekende films: een selectie van James Bond, Pink Panther, Baantjer, Lord of the Rings, Pirates of the Caribbean, Jungle book, Dances with wolves, Superman, The Godfather, Monsters inc. Forrest Gump en Game of Thrones. De filmbeelden worden vertoond op een groot scherm en voorzien van live muziek, gespeeld door het CineMusic Orkest onder leiding van Henk Ummels. Dit concert is gratis te volgen via een livestream en tot stand gekomen dankzij een bijdrage van Gemeente Zaanstad en het 4 en 5 mei Comité Zaanstad. De link naar de livestream is te vinden op www.bullekerk.nl en op Facebook.

Beeldenroute Bullekerk

Beeldenroute door het centrum van Zaandam langs maar 30 beelden. Met interessante weetjes, anekdotes en bijzondere verhalen die achter deze beelden schuilgaan. Aanmelden bij de ToGo-stand van de Bullekerk Vanaf 4 personen kunt u de beeldenroute lopen met een gids. Aanvragen via info@bullekerk.nl.

Play Room: Hollands Glorie III, 3 april t/m 2 mei

Opening: zaterdag 3 april 16.30 u via Facebook-live events, open vr. t/m zo. 13 tot 18 u. of op afspraak: +31 6 208 97 951. www.playroom-zaandam.nl. Adres: Westzijde 99, 1506 GA Zaandam. Boven: Bram Ellens (Mad King, 2020), onder: Jordy Koevoets (z.t. – naar Ai Weiwei -, Delftsblauwe vaas met gouddraad, 2017)

7 mei: Presentatie Zaans Regenboogbier

“Een heerlijk fris biertje met een vleugje kers”, brouwerij HOOP, 15.00 – aanmelden hier.

18 mei: Concordia (Oostzaan) wandeltocht

Vanaf het parkeerterrein van Dirk van de Broek, er starttijden, zodat niet iedereen tegelijkertijd aanwezig is. Informatie via 06 413 538 26.

Zaterdag 24 april tot en met maandag 24 mei Elenora Stol bij ArtZaanstad

Ter gelegenheid van de 75e verjaardag van Eleonora Stol organiseert kunstuitleen/ galerie Artzaanstad een solo-expositie met ouder en vooral veel nieuwe schilderijen.

Zaterdag 5 juni

  • Roots aan de Zaan: Sara Milonovich’ Daisycutter, Pasveerzaal, FluXus, Westzijde

4 t/m 12 juni

  • ZaanPride
Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *