Waarheen? Zaanpride, Zaans Klarinet Kollektief, Atellierroute…

Dit weekend o.a.: Zaanpride, Zaans Klarinet Kollektief, MonetAtelier, Jake La Botz, Tengel Atellierroute, Jaarmarkt Wormerveer, Kunstgenieloods, feest kinderboerderij ’t Weidje, The Best ABBA Tribute, De Saen Festival, ‘en plein air’ schilderen, PLAY room, Jazz Inverdan, Zaansgroen en het Weefhuis…

Verderop deze week: ‘Met Zonder Ballen’ bij De Fabriek, avondvierdaagse Oostzaan, debat in Het Motorblok, bijeenkomst ’50 jaar Zaanstad’, Vespucci kwartet & Ekaterina Litvintseva (MuziekHaven) en eenmansband Biram (Podium de Flux). 

Vrijdag 2 juni

 • Zaanpride 2023 gaat vandaag van start. Om 13.00 uur wordt de Zaanse Regenboogvlag bij het St. Michael College gehesen als startsein en officiële opening Zaanse Regenboogweek/ZaanPride. Tot en met 10 juni zijn er iedere dag activiteiten. Meer informatie en het complete programma vind je op de website ZaanPride. Locatie: Leeghwaterweg 7, Zaandam. (foto boven)
 • PLAY room Specials voorstelling ‘GAY&A’ door Linda van Pesch-van Ginneken. Een one woman theatervoorstelling van ongeveer een half uur tijdens Zaanpride 2023. De voorstelling wordt twee keer gegeven begint om 19.30 en 19.45 uur. Kaarten kosten € 9,50. Locatie: Westzijde 99, Zaandam.
 • Het Zaans Klarinet Kollektief treedt o.l.v. dirigent Simon Dubbeld op in de Zuidervermaning. Het voorjaarsconcert begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 8,00 (tot 18 jaar gratis) in de voorverkoop, te bestellen via het Klarinet Kollektief. Aan de deur kosten kaarten € 10,00. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
Zaans Klarinet Kollektief
 • Ursulien van Berge-Bakkum geeft deze maand (tot 25 juni) een expositie in het MonetAtelier. Haar schilderijen zijn geïnspireerd door de Zaanse Monets. De expositie is van 12.00 – 16.45 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Westzijde 14d, Zaandam.
 • VrijdagMiddagBorrel met Nol Sicking in de Bullekerk. it keer neemt hij twee heel musici mee: Jim van de Klundert en Steve Zwanink. De middag begint om 16.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Nol Sicking, Jim van de Klundert en Steve Zwanink
 • Kunstenaar Bert van Santen geeft een expositie bij PLAY Room. Bert van Santen viert zijn 35 jarige professionele kunstcarrière met de expositie ‘Pink’. De expositie is t/m 11 juni 2023, van vrijdag tot en met zondag van 13.00 – 18.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Westzijde 99, Zaandam.
 • De Amerikaanse singer-songwriter Jake La Botz komt naar Podium de Flux. De band The Lecendary Hangovers zijn deze avond de support-act. Het optreden begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 17,00 in de voorverkoop (€ 18,00 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • Richard Grands Latin & Soul Night met cd-release in de Bullekerk. De avond begint om 20.00 uur, waarbij verschillende artiesten zullen optreden. Kaarten kosten € 12,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Zaterdag 3 juni

 • Stichting Tengel organiseert de atellierroute door Zaanstad. In het weekend van 3/4 en 10/11 juni kun je ateliers van bijna 60 kunstenaars bezoeken. De route is ingedeeld in een noord- en zuidroute. Vandaag en morgen kan de zuidroute tussen 12.00 – 17.00 uur worden gevolgd. Meer informatie over de route en deelnemende kunstenaars vind je op de website van Stichting Tengel.
 • Jaarmarkt / braderie met 100 – 150 kramen in de Zaanbocht in Wormerveer. De braderie is van 09.00 – 17.00 uur. Locatie: Zaanweg, Wormerveer.
 • Nieuwe Huys Concerten met het Fadrily Pianotrio (Judith van Driel, Michelle Lynn en David Faber) in de Doopsgezinde Vermaning Zaandam. Het concert begint om 20.00 uur. De entree is vrij, u kunt zelf een bijdrage kiezen. Reserveren kan via www.nieuwehuysconcerten.nl. Locatie: Westzijde 80, Zaandam.
 • Hardlopen, wandelen en taart bij reünie Start to Run bij sportpark Omzoom. Het motto ‘Niet komen is geen optie’ voor oud-deelnemers van AV Lycurgus. Aanmelden via jubileumzaterdagochtendgroep@avlycurgus.nl. Locatie: Jaap Bootpad 4, Assendelft.
 • Daniëlle van der Erve, Sabin Kech en Rein-Willem Gloudemans geven een expositie bij Zaansgroen. De expositie is onderdeel van de Tengel Atelierroute die plaatsvindt in het weekend van 3 / 4 juni en 10 / 11 juni. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Sabin Kech
 • Rommelmarkt bij buurtcentrum de Bovenkruier. Iedere laatste zaterdag van de maand is de rommelmarkt van 09.30 – 14.00 gratis te bezoeken. Locatie: Drielse Wetering 49, Zaandam.
 • Sweet Empire viert hun 15e verjaardag samen met The Dissociates (UK), As We Go (Dui) en Slekt (Zaanstad) bij de Groote Weiver. Het optreden begint om 21.00 uur en kaarten kosten € 6,00 in de voorverkoop (€ 8,50 aan de deur). Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.
 • In de weekenden 3-4 en 10-11 juni gaan de deuren van de ateliers in de Kunstgenieloods weer open. Het vaste team kunstenaars staat van 11.00 tot 17.00 uur voor u klaar. Er is veel nieuw werk te zien. De deelnemende kunstenaars zijn Carla de Graaf, Susan van Ham, Mirjam Voets, Willem Moeselaar, Katrine van Klaveren, Laura van Dijk, Ingrid Roos en Ed Oosterhoorn. Locatie: Busch en Dam 13, Uitgeest.
 • Feest bij kinderboerderij ’t Weidje. Van 10.00 – 16.00 uur wordt het 50-jarig bestaan gevierd met o.a. een ambachtenmarkt, oudhollandse spelletjes, een springkussen en Rad van Fortuin. Locatie: Spatterstraat 105a, Wormer.
 • Expositie WeART in het Weefhuis. WeArt is Angenita de Groot, Fabienne Kootstra, Jurgen Sorber en Guido de Groot. Alle vier een eigen stijl en toch zijn er overeenkomsten. De expositie is vandaag en morgen van 11.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
Kunstwerk van Angenita de Groot
 • Tussen 11.00 – 13.00 uur kun je vrijblijvend kijken bij roeivereniging Zaankanaries. Met een ervaren instructeur ga je het water op en kun je ervaren wat het is om te roeien. Locatie: Veerdijk 28A, Wormer.
 • The Best ABBA Tribute speelt vanaf 20.00 uur in de Bullekerk. Dit concert maakt onderdeel uit van de ZaanPride. Kaarten kosten € 22,50 en zijn te reserveren via de Bullekerk. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
The Best ABBA Tribute
 • Senia faciliteert leesclubs door heel Nederland. In buurtcentrum de Lorzie wordt een informatiebijeenkomst georganiseerd. Deze begint om 11.00 uur en de toegang is gratis. Aanmelden kan door een mail te sturen naar aanmelden via gerrygeurkink@gmail.com. Bij voldoende belangstelling wordt er ter plekke een nieuwe leesclub geschiedenis opgericht. Locatie: Marktplein 3, Wormerveer.
 • Stichting Monet in Zaandam organiseert een ‘en plein air’ schilderevent. Ze staan hiermee stil bij het verblijf van Claude Monet en zijn gezin in het jaar 1871. Kunstenaars worden opgeroepen om langs de Wilhelminasluis ‘en plein air’ te komen schilderen. Aanmelden is niet verplicht, maar kan via info@monetinzaandam.nl. Het evenement begint om 10.00 uur. Locatie: Westkade 2, Zaandam.

Zondag 4 juni

 • Stichting Tengel organiseert de atellierroute door Zaanstad. In het weekend van 3/4 en 10/11 juni kun je ateliers van bijna 60 kunstenaars bezoeken. De route is ingedeeld in een noord- en zuidroute. Vandaag kan de zuidroute tussen 12.00 – 17.00 uur worden gevolgd. Meer informatie over de route en deelnemende kunstenaars vind je op de website van Stichting Tengel.
 • Daniëlle van der Erve, Sabin Kech en Rein-Willem Gloudemans geven een expositie bij Zaansgroen. De expositie is onderdeel van de Tengel Atelierroute die plaatsvindt in het weekend van 3 / 4 juni en 10 / 11 juni. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Expositie WeART in het Weefhuis. WeArt is Angenita de Groot, Fabienne Kootstra, Jurgen Sorber en Guido de Groot. Alle vier een eigen stijl en toch zijn er overeenkomsten. De expositie is vandaag en morgen van 11.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
Kunstwerk van Jurgen Sorber
 • Kofferbakmarkt op evenemententerrein De Groene Wig in Wormer. De kofferbakmarkt is van 09.30 – 16.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Koetserstraat, Wormer.
 • Clinton Fearon & The Riddim Source Band geven een optreden bij Podium de Flux. Het optreden met reggea, ska en global begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 27,50 in de voorverkoop (€ 32,50 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • ‘De Saen Festival’ met muziek op het plein in Zaandijk. Van 14.00 – 17.00 uur zijn er verschillende optredens van o.a. Slagwerkgroep De Saen en Premier Drumcorps. Bij slecht weer is het festival binnen. Locatie: Dr. JJ van der Horststraat 2b, Zaandijk.
 • Rondleiding met gids op het Hembrugterrein. De rondleiding is van 11.00 – 12.30 uur en eindigt bij Artzaanstad met een gratis kopje koffie of thee. Deelname kost € 11,50. Locatie: Kanonnenloods 14, Zaandam.
 • Jeroen van Paassen, eigenaar van galerie PLAY room, geeft een lezing over hoe verschillende kunstenaars na WO2 hebben bijgedragen aan de emancipatie en gelijke behandeling van de LHBTIQ+ gemeenschap wereldwijd. De lezing bij PLAY room is van 14.00 – 15.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Westzijde 99, Zaandam.
 • Jazz Inverdan met een optreden van het Tijs Klaasssen Quintet. Het optreden begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 18,00. Locatie: Westzijde 80, Zaandam.
 • In de week van de Zaanpride is er vandaag een feestelijke Roze viering in de Kogerkerk. Het thema van de viering is ‘een plek voor iedereen’. De viering begint om 16.00 uur. Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan.
 • De laatste ZaanFolk Sessie van het seizoen vanaf 16.30 uur in Café de Melterij in Wormerveer. Iedereen mag aanschuiven. Iers, Amerikaans, singer-songwriter, Nederlands: alles kan voorbij komen. Tijdens de soepsessie rond 18.00 uur treedt zanger, gitarist en mandolinespeler René Lute op. Locatie: Wandelweg 76, Wormerveer.
 • In de weekenden 3-4 en 10-11 juni gaan de deuren van de ateliers in de Kunstgenieloods weer open. Het vaste team kunstenaars staat van 11.00 tot 17.00 uur voor u klaar. Er is veel nieuw werk te zien. De deelnemende kunstenaars zijn Carla de Graaf, Susan van Ham, Mirjam Voets, Willem Moeselaar, Katrine van Klaveren, Laura van Dijk, Ingrid Roos en Ed Oosterhoorn. Locatie: Busch en Dam 13, Uitgeest.
 • De Heemtuin verandert in een culinaire hotspot. Vanaf 11.00 uur is jong en oud welkom om mee te smullen. Met een strippenkaart van € 4,00 kun je langs allerlei plekjes in de tuin. Het hoofdgerecht is een brandnetelsoep. Locatie: Heijermansstraat 74, Zaandam.
Eten in de Heemtuin
 • Met schepnetjes waterdiertjes zoeken bij natuurmuseum E. Heimans. Deelname is gratis en een schepnetje en zoekkaart kun je lenen. Locatie: Thijssestraat 1, Zaandam.
 • Popup Choir Singalong The Cure – Friday I’m in Love in de Bullekerk. De laatste singalong van het seizoen begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Verderop deze week:

Maandag 5 juni

 • Vereniging Dorpscontact Westzaan organiseer een vergadering bij School Wij-Land. De vereniging houdt geïnteresseerden op de hoogte van de ontwikkelingen en wetenswaardigheden in Westzaan. Er is daarnaast een presentatie door Will Evers en een EHBO workshop. De avond begint om 20.00 uur. Locatie: Roerdomstraat 41, te Westzaan

Dinsdag 6 juni

 • ‘Zaanpride: ‘Met zonder Ballen’ is deze week de Special bij De Fabriek. Openhartig portret van een trans zoon en zijn moeder over zijn zoektocht naar gender en identiteit en haar reactie daarop als ouder. De film wordt ingeleid door ZaanPride ambassadeur Angel Fox en voorafgegaan door de korte film Hokjes. De avond begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 10,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • De jaarlijkse avondvierdaagse van Oostzaan gaat van start. Van 6 t/m 9 juni wordt er gewandeld door recreatieschap  het Twiske. Vanavond kun je je voorafgaand aan de start nog inschrijven. Deelname kost € 8,00 (contant). De start en aankomst is op het O.K.V. korfbalterrein. Locatie: Twiskeweg 101, Oostzaan.

Woensdag 7 juni

 • Zaanse jongeren en studenten gaan in gesprek met klimaatprofessor Jan Rotmans over perspectief in tijden van crises. Scholieren, studenten, of gewoon een geïnteresseerde jongvolwassenen zijn welkom om mee te doen aan het debat in Het Motorblok. Het debat begint om 20.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Oostzijde 381, Zaandam.
 • Eerste Informatiebijeenkomst ’50 jaar Zaanstad’. In 2024 bestaat Gemeente Zaanstad 50 jaar. Het moet een feestjaar van en voor iedereen worden. Daarom worden er twee informatiebijeenkomsten georganiseerd. Op deze avonden wordt meer verteld over de achtergrond, opbouw van het jaar en hoe u uw idee kunt indienen. Ook is er een beperkt subsidiebudget beschikbaar. De bijeenkomst is van 19.00 – 21.00 uur in de Vermaning. Locatie: Westzijde 82, Zaandam.
 • Opendeurenroute in de wijk Kogerveld. Van 16.00 – 20.00 uur openen tientallen organisaties hun deuren voor (toekomstige) buurtbewoners. Het doel van deze route is de buurt en omgeving te verbinden. Het startpunt is bij het Informatiecentrum Oostzijderpark. Locatie: Bob Angelostraat, Zaandam.

Donderdag 8 juni

 • Een gastprogrammering met het Vespucci kwartet & Ekaterina Litvintseva bij de MuziekHaven. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 25,00. Locatie: Papenpad 12, Zaandam.
 • De eenmansband Biram komt naar Podium de Flux. Het optreden van deze zelfverklaarde ‘Dirty Old One Man Band’ begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 15,00 in de voorverkoop (€ 17,00 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.

Vrijdag 9 juni

 • Zaanpride wordt in het Zaans Museum gevierd met ‘Zaans Paars: lhbtiqa+ verhalen in het museum’. Je kunt het verleden en heden van de lhbtiqa+ gemeenschap in de Zaanstreek ontdekken en jouw eigen verhaal delen. Het programma begint om 19.30 uur (opening door burgemeester Hamming). De avond duurt tot 22.00 uur en deelname is gratis. Aanmelden kan door een mail te sturen naar a.zuidema@zaansmuseum.nl. Locatie: Schansend 7, Zaandam.
 • Diederik Nomden & Rumble Royal geven een optreden bij Podium de Flux. Klassieke composities met ijzersterke melodieën in late jaren ’60-stijl uitgevoerd door een energieke, strakke en tegelijk groovende band. Het optreden begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 12,00 in de voorverkoop (€ 15,00 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • De vijfkoppige muziektheatergroep Släpstick geeft de voorstelling ‘Schërzo’ in de Bullekerk. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 26,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Het Zaanse Hiphopduo Middenweg organiseert de derde editie van Middenweg Live bij De Groote Weiver. Op het programma staan o.a. TheBeatRuckus, Psychose en Lucas de Gier. De avond begint om 21.00 uur en kaarten kosten € 10,00. Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.

Zaterdag 10 juni

 • Het Kapiteinskoor presenteert het boek ‘een kwart eeuw Kapiteinskoor’ geschreven door Ron Couwenhoven. De middag is in het Tolhuys aan de Zaan van 14.00 – 17.00 uur met optredens van Benjamin van der Logt, Laurens van Rooijen, Daan de Groot en Rinke van Sante, Mark Enthoven en natuurlijk het Kapiteinskoor zelf. Rond 15.30 uur wordt het boek gepresenteerd. Locatie: Westzijde 216, Zaandam.
 • In de week van de Zaanpride kun je vandaag meelopen met de Zaanse Regenboogparade. De parade begint om 12.00 uur op het Stadhuisplein. Aansluitend start het ZaanPride Event om 13.00 uur in de Bullekerk. Daanra is er feest in het Damstraatje en op andere locaties. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Stichting Tengel organiseert de atellierroute door Zaanstad. In het weekend van 3/4 jen 10/11 juni kun je ateliers van bijna 60 kunstenaars bezoeken. De route is ingedeeld in een noord- en zuidroute. Vandaag en morgen kan de noordroute tussen 12.00 – 17.00 uur worden gevolgd. Meer informatie over de route en deelnemende kunstenaars vind je op de website van Stichting Tengel.
 • Ouderwetse ‘korrierace’ in de Parklaan te Zaandijk gehouden n.a.v. het 100-jarig bestaan van ‘De Ontmoeting Koog-Zaandijk’. Het programma duurt van 13.00 tot 22.00 uur. Om 14.15 uur begint de korrierace met om 16.30 uur de prijsuitreiking. Locatie: Parklaan 1, Zaandijk.
 • In het weekend van 10-11 juni gaan de deuren van de ateliers in de Kunstgenieloods weer open. Het vaste team kunstenaars staat van 11.00 tot 17.00 uur voor u klaar. Er is veel nieuw werk te zien. De deelnemende kunstenaars zijn Carla de Graaf, Susan van Ham, Mirjam Voets, Willem Moeselaar, Katrine van Klaveren, Laura van Dijk, Ingrid Roos en Ed Oosterhoorn. Locatie: Busch en Dam 13, Uitgeest.
 • Miranda Vissers geeft de expositie ‘Een wereld van kleur’ in het Weefhuis. Om sfeerbeelden van de natuur en de jaargetijden te maken heeft zij gebruik gemaakt van postzegels. De expositie is vandaag en morgen van 11.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk
Werk van Miranda Vissers
 • Collegium Vocale Zaandam en Barokensemble Arx Ardens geven o.l.v. Cor Brandenburg een concert in de Oostzijderkerk. Het concert begint om 17.00 uur en kaarten kosten € 15,00 (kinderen t/m 16 jaar gratis). Locatie: Zuiddijk 1, Zaandam.
 • Daniëlle van der Erve, Sabin Kech en Rein-Willem Gloudemans geven een expositie bij Zaansgroen. De expositie is onderdeel van de Tengel Atelierroute. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Rein-Willem Gloudemans
 • Jeugdtheaterschool Theater MUS geeft met medewerking van 20 leerlingen uit de reguliere musicalklassen de voorstelling ‘MarsJongensVenusMeisjes’ bij theater de KunstGreep. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 10,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • De Historische Vereniging Wormerveer houdt een boekenmarkt in het clubhuis van de vereniging. Van 10.00 – 15.00 uur is iedereen welkom. De Historische Vereniging Wormerveer staat vandaag ook met een kraam met kunstboeken en prenten op het ‘Kunst uit de Bocht’. Locatie: Zaanweg 124, Wormerveer (ingang achterzijde naast Steijnstraat 2).
 • ‘Kunst uit de Bocht’ langs de Zaan in de Zaanbocht Wormerveer. Een kunstmarkt met een grote diversiteit aan kunst, waar meer dan 30 kunstenaars aanwezig zullen zijn. Het evenement is van 10.00 – 16.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Zaanweg, Wormerveer.
 • Het jaarlijkse Clam Dycke MS&K Buitenvolleybaltoernooi vindt plaats op de voetbalvelden van Sporting Krommenie. Het toernooi begint om 09.30 uur en duurt tot circa 15.30 uur. Op het veld zijn attracties voor de jeugd en er is muzikale ondersteuning voor de sporters en toeschouwers. Locatie: Marslaan 10, Krommenie.
Impressiefoto van het toernooi in afgelopen jaren

Zondag 11 juni

 • Stichting Tengel organiseert de atellierroute door Zaanstad. In het weekend van 3/4 en 10/11 juni kun je ateliers van bijna 60 kunstenaars bezoeken. De route is ingedeeld in een noord- en zuidroute. Vandaag kan de noordroute tussen 12.00 – 17.00 uur worden gevolgd. Meer informatie over de route en deelnemende kunstenaars vind je op de website van Stichting Tengel.
 • Daniëlle van der Erve, Sabin Kech en Rein-Willem Gloudemans geven een expositie bij Zaansgroen. De expositie is onderdeel van de Tengel Atelierroute. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Miranda Vissers geeft de expositie ‘Een wereld van kleur’ in het Weefhuis. Om sfeerbeelden van de natuur en de jaargetijden te maken heeft zij gebruik gemaakt van postzegels. De expositie is van 11.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk
 • De oudste Modeltreinbeurs komt deze zondag naar buurtcentrum De Vuister. De beurs is van 09.45 – 14.15 uur. De toegangsprijs bedraagt € 3,00 voor volwassenen en € 1,50 voor kinderen t/m 12 jaar. Locatie: Molenwerf 44, Koog aan de Zaan.
 • De deuren van de ateliers in de Kunstgenieloods weer open. Het vaste team kunstenaars staat van 11.00 tot 17.00 uur voor u klaar. Er is veel nieuw werk te zien. De deelnemende kunstenaars zijn Carla de Graaf, Susan van Ham, Mirjam Voets, Willem Moeselaar, Katrine van Klaveren, Laura van Dijk, Ingrid Roos en Ed Oosterhoorn. Locatie: Busch en Dam 13, Uitgeest.
 • Een MAAK ‘T! workshop in het Zaans Toneelhuis voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Het thema van de workshop is ‘Cardboard’. Leuk figuren maken van karton. Het platte materiaal wordt op zo’n manier bewerkt dat het als kunstwerk tot leven komt.. De workshop is van 14.00 – 16.30 uur en deelname kost € 10,00. Locatie: Cornelis van Uitgeeststraat 2, Zaandam.
 • Het eerste concert en tevens de afsluiting van het project Nieuw Talent Orkest bij theater de KunstGreep. Het concert begint om 14.30 uur. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • De Zaanse zanger René Eshuijs treedt op in de Bloesem. Het optreden is van 14.00 – 16.00 en kaarten kosten € 6,00. Reserveren kan vanaf 1 juni in de zaal van de Bloesem (op ma/di/do/vrij) of telefonisch (tussen 10.00 – 15.00) via 06-49344588 . Locatie: Vinkenstraat 2, Wormerveer.
 • Fiets- en wandel Bannetocht. De tocht begint om 09.00 uur en de route is ongeveer 26 km. Deze gaat o.a. door Wormer, Oostknollendam, Jisp en Neck. Deelname kost € 5,00 (kinderen t/m 12 jaar gratis). Informatie over de route en reserveren van kaarten kan via Stichting De Bannetocht. Locatie: Starnmeerdijk 22, Spijkerboor (brandweerkazerne).  

Dinsdag 13 juni

 • Museum Zaanse Tijd opent haar deuren speciaal voor alle Zaankanters: op vertoon van je door de gemeente Zaanstad uitgegeven paspoort, rijbewijs of identiteitskaart bij de kassa kun je het museum gratis bezoeken. Om 10.00 en 12.00 uur worden er rondleidingen gegeven. Het aantal plaatsen daarvoor is beperkt. Wil je deelnemen, stuur dan uiterlijk donderdag 8 juni een e-mail naar info@hettijdmuseum.nl. Tijdens de rondleidingen is het museum voor nieuwe bezoekers gesloten. Van 13.00 – 17.00 uur is het museum open voor iedereen. Locatie: Kalverringdijk 3, Zaandam.

Woensdag 14 juni

 • Nationale buitenspeeldag op het terrein van zwembad Het Zwet in Wormer. De Buitenspeeldag is van 14.15 – 16.45 uur gratis toegankelijk voor kinderen en hun ouders. Er zijn allerlei spelletjes en een 14 meter lange stormbaan is weer van de partij. Locatie: Sternstraat 2, Wormer.
 • Tweede Informatiebijeenkomst ’50 jaar Zaanstad’. In 2024 bestaat Gemeente Zaanstad 50 jaar. Het moet een feestjaar van en voor iedereen worden. Daarom worden er twee informatiebijeenkomsten georganiseerd. Op deze avonden wordy meer verteld over de achtergrond, opbouw van het jaar en hoe u uw idee kunt indienen. Ook is er een beperkt subsidiebudget beschikbaar. De bijeenkomst is van 19.00 – 21.00 uur in de Wormerveerse Vermaning. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.

Vrijdag 16 juni

 • Babbels Live Festival met op het programma Clouseau, Waterproof Shampoo, Nederpop All Stars en DJ Kevin D!. Het festivalterrein is vanaf 15.00 uur geopend. Kaarten kosten € 39,50. Locatie: Omweg, Assendelft.
 • Sport- en Feestweek in Oostzaan met tussen 19.00 – 21.00 uur levend tafelvoetbal, voetbaldarten en penalty’s nemen. Daarna kun je naar Tante Roosje on Tour in de Sporthal. Het feest duur van 21.00 – 01.30 uur en kaarten kosten € 15,00. 
 • Insanely loud! Harder dan je hebben kan! in de Groote Weiver. De avond is van 21.00 – 03.00 uur en kaarten kosten € 7,50 in de voorverkoop (€ 10,50 aan de deur). Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.
 • Puur de Nijs geeft een akoestische theatervoorstelling en brengt een ode aan Rob de Nijs in de Bullekerk. De avond begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 22,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Zaterdag 17 juni

 • Babbels Live Festival. Het festivalterrein is vanaf 13.00 uur geopend en in de line up staan o.a. Gerard Joling, George Baker en de Snollebollekes. Kaarten kosten € 55,00. Locatie: Omweg, Assendelft. (kaarten zijn nog beperkt te koop)
 • Een nieuwe dag van de Sport- en Feestweek in Oostzaan. Vanaf 09.00 uur kunnen kinderen van 8 t/m 13 jaar meedoen aan de bootcamp. Deelname is gratis. Vanaf 10.15 kunnen volwassenen de strijd met elkaar aan gaan. Daarna volgt themavolleybal  bij Compaen en daarna een avondfeestje in de sporthal (kaarten kosten € 17,50).
 • Sport- en speldag voor de jeugd met demonstraties van verschillende sportverenigingen in het Wilhelminapark. Muziekvereniging Ratatouille uit Wormer treedt deze dag op. De middag is van 14.00 – 17.00 uur en wordt gecombineerd met Burendag Wormerveer-Zuid. Locatie: Wandelweg 53, Wormerveer.
 • Volkstuinen complex ‘Ons Ideaal’ viert haar 60-jarig bestaan. Dit doen zij door met alle tuinders een barbecue te houden en een speurtocht voor de kinderen te organiseren. Wethouder Breunesse geeft om 15.30 uur een feestelijk tintje aan deze dag.
 • Een expositie met leden van de Amsterdamse kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken bij Zaansgroen. De expositie “5” met werk van o.a. Berty Sieverding, Gabrielle Nunez Larraz en Hans Gritter is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Hans Gritter
 • Een nieuwe editie van The Metal Jam in de Groote Weiver. ‘The Metal Jam – Industrialised’ begint om 20.30 uur en de toegang is gratis. Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.
 • Een tentoonstelling in het Weefhuis met werk van Daphne Emmen Riedel (schrijft en schildert) en Myra Emmen Riedel (kunstdocent en illustrator van prentenboeken). Moeder en dochter exposeren vandaag en morgen van 11.00 – 17.00 uur. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
Werk van Myra Emmen Riedel
 • Seniorenkoor Golden Pennies, Popkoor LovetoSing en Country en Westernkoor Rumberley geven een concert in de Noorderkerk in Zaandam. Het concert ‘Remember the Legends, part III’ begint om 19.30 uur. Kaarten kosten € 12,50 en zijn vanaf 18.30 uur aan de zaal te koop. Locatie: Heijermansstraat 127, Zaandam.
 • Open dag op het eilandje Kooiakkers in de Kalverpolder. De werkgroep Kooiakkers van KNNV Zaanstreek- Waterland vertelt tijdens de Open dag van 11.00 – 16.00 uur wat het beheer inhoudt en waarom het botanisch zo interessant is. Op een (kleine) wandelroute is er meer te zien. Je kan de Kooiakkers bereiken vanaf de Leeghwaterweg via een loopplank over de wegsloot. Het is, in oostelijke richting, ongeveer 800 meter voorbij het Sint Michael College.
 • Alexander Broussard & Friends geven in de Bullekerk een muzikaal eerbetoon aan Elvis met ‘Elvis Aloha from Hawaii’. De avond begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 35,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Alexander Broussard & Friends
 • De FluXus Musical Academy “ver-Zaanst” de iconische Broadway musical ‘The WestSideStory. Deze moderne versie van Romeo en Julia is vandaag en morgen te zien als locatievoorstelling in én rondom de Verkadefabriek. De show wordt vandaag om 17.00 uur en 21.00 uur gegeven. Kaarten kosten in de voorverkoop € 25,00 incl. 2 drankjes (€ 30,00 aan de deur). Kaarten reserveren kan via de website van Fluxus. Locatie: Westzijde 168, Zaandam.
 • De Zuidervermaning organiseert i.s.m. SUPFUN een Suptour door Westzaan. Om 13.00 uur wordt er verzameld en start na een korte uitleg het suppen. Onderweg wordt er verteld over de flora, fauna en historie van de polder Westzaan. Rond 14.00 uur wordt er aangemeerd bij de Zuidervemaning. Met appeltaart even uitrusten en tot slot een korte wandeling langs het dorplint terug naar het startpunt. Deelname kost € 25,00. Groep 1 start om 13.00 uur bij SUPFUN op JJ Allanstraat 105, Westzaan. Groep 2 doet de tour andersom en start om 14.30 uur bij de Zuidervermaning op Zuideinde 233, Westzaan.

Zondag 18 juni

 • Babbels Live Kids Festival van 14.00 – 19.00 uur met optredens van o.a. Luna (winnaar Junior Songfestival) en One Two Trio. Naast muziek ook een springkussen, draaimolen, schminken en meer. Locatie: Omweg, Assendelft. UITVERKOCHT
 • De laatste dag van de Sport- en Feestweek in Oostzaan. Familiedag voor jong en oud met o.a. een fietspuzzeltocht van 15 km, een meerkampfinale en optredens in The Match.
 • Een tentoonstelling in het Weefhuis met werk van Daphne Emmen Riedel (schrijft en schildert) en Myra Emmen Riedel (kunstdocent en illustrator van prentenboeken). Moeder en dochter exposeren van 11.00 – 17.00 uur. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
Werk van Daphne Emmen Riedel 
 • Een expositie met leden van de Amsterdamse kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken bij Zaansgroen. De expositie “5” met werk van o.a. Berty Sieverding, Gabrielle Nunez Larraz en Hans Gritter is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • De FluXus Musical Academy “ver-Zaanst” de iconische Broadway musical ‘The WestSideStory. Deze moderne versie van Romeo en Julia is vandaag en morgen te zien als locatievoorstelling in én rondom de Verkadefabriek. De show wordt vandaag om 16.00 uur en 20.00 uur gegeven. Kaarten kosten € 25,00 incl. 2 drankjes in de voorverkoop (€ 30,00 aan de deur). Kaarten reserveren kan via de website van Fluxus. Locatie: Westzijde 168, Zaandam.
 • Bij FluXus is er elk seizoen is er een Open Podium. Niet alleen voor leerlingen van de muziekschool, maar ook voor amateurmuzikanten van andere docenten en voor leden van muziekverenigingen in de Zaanstreek. Wil je meedoen? Aanmelden kan door te mailen naar bhalsema@fluxus.nl. Het zomerconcert begint om 19.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Westzijde 148, Zaandam (Pasveerzaal).
 • Probieren in de Groote Weiver. Tijdens de bierproef worden dan 5 bieren geproefd die voldoen aan het bier-thema. De middag begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 20,00. Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.
 • De Vonk organiseert een derde debatavond in café De Fabriek. Het debat gaat over ‘Waarom verliezen steeds meer mensen het vertrouwen in de overheid?’. René Cuperus presenteert zijn ‘Atlas van afgehaakt Nederland’. Vervolgens gaan media experts Peter Kee en Jan Kees Emmer met de zaal in gesprek over wat dit betekent voor de Zaanstreek. De avond begint om 20.00 uur en de entree is gratis. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • De jeugdafdeling van Bel Canto is in maart weer gestart met lessen. Vandaag geeft de nieuwe groep een mini-voorstelling in theater de KunstGreep. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan. (Meer informatie is op dit moment nog niet bekend).

Dinsdag 20 juni

 • Beachvolleybal avond, voor bedrijven en medewerkers van Stadshart Zaandam. De avond is van 17.00 – 22.30 uur. Locatie: De Burcht, Zaandam.

Woensdag 21 juni

 • Alzheimer Café Zaanstad in zorgcentrum Het Pennemes. Het café begint om 19.30 uur en de toegang is gratis. Locatie: Bloemgracht 95, Zaandam.

Donderdag 22 juni

 • Tijdens amateurkunstmaand ‘Iktoon’ geeft Theatergroep 126 de voorstelling ‘Alles onder Tafel’ bij FluXus. De voorstelling wordt deze avond twee keer gegeven. De eerste voorstelling is van 19.00 – 20.00 uur en de tweede van 21.00 – 22.00 uur. Kaarten kosten € 5,00. Locatie: Westzijde 148, Zaandam.

Zaterdag 24 juni

 • De Oostzaanse kunstenaars zoeken elkaar aan het eind van de exposities in de Kunstgreep en het Bartel Jacob centrum op. Gezamenlijk sluiten ze de exposities af met ‘Kunst in de tuin’. De kunstenaars exposeren van 13.00 – 17.00 uur bij elkaar in een zestal tuinen en zijn zelf natuurlijk aanwezig. Locaties: Kerkbuurt 41, 42 en 43, Dahliasingel 67, Dromerstraat 8 en Burg. Swartstraat 2, Oostzaan.
 • De allereerste Silent Disco Party (vanaf 20 jaar) in Wilhelminapark Wormerveer. Twee DJ’s bouwen een feestje vanaf de muziektent. De Disco Party begint om 19.00 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Wandelweg 53, Wormerveer.
 • Marjo Dames geeft de voorstelling ‘Hansje Brinker’ in de Zuidervermaning. De muzikale vertelvoorstelling (vanaf 6 jaar) gaat over De legende van het jongetje met zijn vinger in de dijk. De voorstelling begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 7,50. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
 • Nieuwe Huys Concerten met het Narratio Quartet (Johannes Leertouwer, Franc Polman, Dorothea Vogel en Viola de Hoog) in de Doopsgezinde Vermaning Zaandam. Het concert begint om 20.00 uur. De entree is vrij, u kunt zelf een bijdrage kiezen. Reserveren kan via www.nieuwehuysconcerten.nl. Locatie: Westzijde 80, Zaandam.
 • Het jaarlijkse Zomerfeest in de Groote Weiver. Het seizoen wordt feestelijk afgesloten met muziek, cocktails, activiteiten voor jong en oud, eten en diverse bieren op de fles en tap. Het feest begint om 15.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.
 • Harmonie Soli Do Gloria Zaandam organiseert in samenwerking met Stichting Binnenstadmanagement Zaandam en FluXus het jaarlijkse muzikale evenement ‘Muziek op de Gracht’ tijdens de amateurkunstmaand IktoondeZaanstreek. Tussen 11.00 – 17.00 uur treden verschillende muziekverenigingen op in de muziekkoepel. De toegang is gratis. Locatie: Gedempte Gracht, Zaandam.
 • Marie-Thérèse Mentink en Marilou van Vlaardingen exposeren dit weekend in het Weefhuis. De expositie ‘Oergrond – oorsprong in beeld’ is vandaag en morgen van 11.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
Werk van Marie-Thérèse Mentink en Marilou van Vlaardingen
 • Kees te Kolsté zit 50 jaar in het vak en exposeert zijn werk bij Zaansgroen. Kees is Boeddhist en voor hem is schilderen als mediteren. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Kees te Kolsté
 • Het ‘smerigste feestje van Westzaan’ gaat weer van start. Vanaf Dorpshuis De Kwaker start de vijftiende editie van de prutrace. Het parcours is bijna 3 km door echte poldersloten met weinig water en veel prut. Deelname kost € 3,00 voor 8 t/m 15 jaar, € 5,00 vanaf 16 jaar en voor teams hangt het af van het aantal. Meer informatie over de starttijden en inschrijven op de website van Dorpshuis de Kwaker. Locatie: JJ Allanstraat 127, Westzaan.
 • MonetWandeling ‘In de voetsporen van Monet’. met Marene Kok als gids. Aansluitend is er een ‘Monetje Maken’ in het MonetAtelier. De Monet rondleiding duurt 1,5 tot 2 uur en kost € 12,50 per persoon. Locatie: Westzijde 14g, Zaandam.

Zondag 25 juni

 • De Oostzaanse kunstenaars zoeken elkaar aan het eind van de exposities in de Kunstgreep en het Bartel Jacob centrum op. Gezamenlijk sluiten ze de exposities af met ‘Kunst in de tuin’. De kunstenaars exposeren van 13.00 – 17.00 uur bij elkaar in een zestal tuinen en zijn zelf natuurlijk aanwezig. Locaties: Kerkbuurt 41, 42 en 43, Dahliasingel 67, Dromerstraat 8 en Burg. Swartstraat 2, Oostzaan.
 • Marie-Thérèse Mentink en Marilou van Vlaardingen exposeren dit weekend in het Weefhuis. De expositie ‘Oergrond – oorsprong in beeld’ is van 11.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Maria & Nathalia Milstein spelen Schubert bij de MuziekHaven. Het concert begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 25,00 (€ 10,00 voor studenten/jongeren). Locatie: Papenpad 12, Zaandam.
Nathalia en Maria Milstein – fotograaf: Marco Borggreve
 • Stichting Comité 30 juni/01 juli Zaanstreek organiseert verschillende activiteiten om het bewustzijn over het Nederlandse Slavernijverleden te vergroten. Vandaag een lezing en dialoog door Baba Kenneth vers Babel. Verdere informatie is nog niet bekend. Ook voor kinderen zijn er activiteiten: luisteren, zingen, tekenen, schilderen en kleuren. Van 14.30 – 18.00 uur in buurtcentrum De Vuister. Locatie: Molenwerf 44, Koog aan de Zaan.
 • In het Zaans Museum kun je je handen uit de mouwen steken in de Botanische werkplaats. Tussen 10.00 – 15.30 uur kun je experimenteren met materialen en technieken en zo jouw mooiste botanische tekening creëren. Deelname kost € 3,00. In de werkplaats is ook kunstenaar Eline Hoogendijk aan het werk. Tijdens haar demonstratie tussen 11.00 – 15.00 uur kun je live meekijken naar de aquarellen die zij maakt. De demonstratie is gratis te bezoeken. Locatie: Schansend 7, Zaandam.
 • Kees te Kolsté zit 50 jaar in het vak en exposeert zijn werk bij Zaansgroen. Kees is Boeddhist en voor hem is schilderen als mediteren. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Kinderboekenfestival in bij stadsboerderij het Darwinpark. Van 11.00 – 17.00 uur (tweedehands) boekjes kopen, kinderboekenschrijvers ontmoeten en deelnemen aan doe-activiteiten. De Hotze de Roos prijs wordt tijdens de Kinderboekenmarkt uitgereikt. Toegang en activiteiten gratis, eten en drinken voor kleine prijsjes. Locatie: De Weer 31, Zaandam.
 • Jong Talenten Concert met o.a. de finalisten van Jan Pasveer Concours 2023 in het kerkje van Krommeniedijk. Daarnaast treden jonge muzikale talenten van muziekschool Fluxus op. De middag begint om 15.00 uur en de toegang is gratis (wel een collecte). Locatie: Krommeniedijk 182, Krommeniedijk.
Lucy
 • Politie Zaanstreek organiseert een open dag / Veiligheidsdag. Er wordt nog gewerkt aan de inhoud van de dag, maar de datum staat vast. Verder informatie volgt.

Woensdag 28 juni

 • Ter afsluiting van het seizoen houdt het Zaans Interkerkelijk Mannenkoor haar Sing-in voor donateurs en andere belangstellenden in de Bullekerk. Koor en samenzang staat onder leiding van onze dirigent en pianist/organist Hugo van der Meij. Het koor wordt begeleid op het orgel door Arjan Wouters. Het optreden begint om 20.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Vrijdag 30 juni

 • De zevende editie BouleVaart met het thema ‘inside out’ gaat voor het eerst twee dagen duren. Vandaag van 19.00 – 23.00 uur een filmavond in een buitenbios. Welke film er vertoond wordt is nog een verrassing. Locatie: Parklaan, Krommenie.
 • Stichting Comité 30 juni/01 juli Zaanstreek organiseert verschillende activiteiten om het bewustzijn over het Nederlandse Slavernijverleden te vergroten. Vandaag een herdenking ‘Nederlandse Trans Atlantische Slavernij’ van 18.30 – 21.00 uur. Locatie: DS. Martin Luther Kingweg, Zaandam.
 • Dansavond met dj D-Niece in de Bullekerk. De dansavond Summeredition is van 21.00 – 01.00 uur en kaarten kosten € 8,50 (excl. € 1,50 servicekosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
dj D-Niece

Zaterdag 1 juli

 • De tweede dag van BouleVaart van 12.00 – 23.00 uur met live muziek op twee podia, foodtrucks, silent disco, theater, workshops, demonstraties en meer in het Agathepark in Krommenie. Locatie: Parklaan, Krommenie.
 • Stichting Comité 30 juni/01 juli Zaanstreek organiseert verschillende activiteiten om het bewustzijn over het Nederlandse Slavernijverleden te vergroten. Vandaag een feestelijke opening van het herdenkingsjaar. De dag is van 14.00 – 21.00 uur. Verdere informatie is nog niet bekend.
 • 2de Kans Kunst (kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier), wordt voor kleine prijsjes aangeboden bij galerie Zaansgroen. Verkoopexpositie openingstijden zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur – vrij entree – ook op 2, 8, 9, 15 en 16 juli. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Tango Orkest Amsterdam neemt bezoekers van de Bullekerk mee door de rijke historie van de Argentijnse tango. Het (zit)concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 15,00 (excl. € 1,00 reserveringskosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Tango Orkest Amsterdam
 • Tussen 11.00 – 13.00 uur kun je vrijblijvend kijken bij roeivereniging Zaankanaries. Met een ervaren instructeur ga je het water op en kun je ervaren wat het is om te roeien. Locatie: Veerdijk 28A, Wormer.
 • Kunstcollectief Kwadrant geeft een expositie in het Weefhuis. De kunstenaars van Kwadrant zijn Margreet Dijkstra, Marja Nieuwendijk, Els Smit en Cathrien Sturm. De expositie is vandaag en morgen van 12.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.

Zondag 2 juli

 • 2de Kans Kunst (kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier), wordt voor kleine prijsjes aangeboden bij galerie Zaansgroen. Verkoopexpositie openingstijden zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur – vrij entree – ook op 8, 9, 15 en 16 juli. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Kunstcollectief Kwadrant geeft een expositie in het Weefhuis. De kunstenaars van Kwadrant zijn Margreet Dijkstra, Marja Nieuwendijk, Els Smit en Cathrien Sturm. De expositie is van 12.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Amateurkunstfestival Gluren bij de Buren met optredens in tuinen verspreid over de gemeente. Tijdens het festival treden lokale amateurkunstenaars tussen 13.00 – 18.00 uur op in de openlucht. Na 14 mei zijn alle deelnemende tuinen en acts te vinden op de website Gluren bij de Buren.
 • Voor de eerste keer vindt het Nederlands Kampioenschap Living Statues voor professionals in Zaandam plaats. De 40 beste living statues van Nederland strijden om de titel “Nederlands Kampioen”. Van 13.00 – 17.00 uur staan de living statues in het centrum en op de route staan ook Kids Statues. De prijsuitreiking begint vanaf 17.30 uur in de Bullekerk. Locatie: centrum Zaandam.
 • De Zaanse Big Band geeft en optreden in buurthuis De Pelikaan. Het optreden is van 15.00 – 17.00 uur. Locatie: Kervelstraat 185-A, Krommenie.
 • Ontmoetings- en tourrit voor motorrijders door de Zaanstreek. Vanaf 10.30 uur wordt er verzameld bij Huis te Zaanen (Wijn te Zaanen). Tussen 11.30 – 12.00 uur begint de tourrit van zo’n 40 – 50 km. Na afloop is er een lunch bij Huis te Zaanen. Aanmelden kan door een mail te sturen. Locatie: Zaanweg 94, Wormerveer.
 • Rondleiding met gids op het Hembrugterrein. De rondleiding is van 11.00 – 12.30 uur en eindigt bij Artzaanstad met een gratis kopje koffie of thee. Deelname kost € 11,50. Locatie: Kanonnenloods 14, Zaandam.

Zaterdag 8 juli

 • 2de Kans Kunst (kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier), wordt voor kleine prijsjes aangeboden bij galerie Zaansgroen. Verkoopexpositie openingstijden zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur – vrij entree – ook op 9, 15 en 16 juli. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Imkerij Guisveld houdt vandaag en morgen open dagen in de bijenstal die te bereiken is via de doorgang onder het spoor van station Wormerveer. De imkers staan van 10.30 – 16.15 uur klaar om bezoekers alles te vertellen over het houden en verzorgen van honingbijen. Er is ook een honingproeverij. Locatie: Frans Marspad / Guisveld (naast Saenden).
 • Een tweede editie van Zaanse Natuurmarkt bij kinderboerderij het Darwinpak. Van 12.00 – 16.00 uur zijn een groot aantal Zaanse verenigingen, organisaties en stichtingen die zich bezighouden met de natuur in de Zaanse omgeving aanwezig. Er zijn verschillende activiteiten en kinderen kunnen zich op allerlei manieren vermaken. Locatie: De Weer 31, Zaandam.
 • De Nederpop coverband De Heeren van Haerlem geeft een optreden in de Bullekerk. Het optreden begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 20,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
De Heeren van Haerlem

Zondag 9 juli

 • 2de Kans Kunst (kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier), wordt voor kleine prijsjes aangeboden bij galerie Zaansgroen. Verkoopexpositie openingstijden zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur – vrij entree – ook op 15 en 16 juli. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Imkerij Guisveld houdt een open dag in de bijenstal die te bereiken is via de doorgang onder het spoor van station Wormerveer. De imkers staan van 10.30 – 16.15 uur klaar om bezoekers alles te vertellen over het houden en verzorgen van honingbijen. Er is ook een honingproeverij. Locatie: Frans Marspad / Guisveld (naast Saenden).
 • Een MAAK ‘T! workshop in het Zaans Toneelhuis voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Het thema van de workshop is ‘Slapstick theater’. Kinderen leren in deze workshop op een grappige manier toneelspelen, door fysiek te overdrijven. De workshop is van 14.00 – 16.30 uur en deelname kost € 10,00. Locatie: Cornelis van Uitgeeststraat 2, Zaandam.
 • ‘A Lovely Afternoon in the Parc’ met Margriet Eshuijs Popkoor in het Wilhelminapark. Het optreden begint om 14.30 uur. Locatie: Wandelweg 53, Wormerveer.

Vrijdag 14 juli

 • De zevende editie van Foodfestival aan de Zaan in Wormerveer. Het grootste openluchtrestaurant van de Zaanstreek van 16.00 – 22.00 uur met ruim 80 foodtrucks, muziek en kindervertier. Locatie: Zaanweg, Wormerveer.
 • Zaanse 80’s & 90’s met Honeybadger & MOERSTAAL bij Podium de Flux. De avond begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 10,00 in de voorverkoop (€ 12,00 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.

Zaterdag 15 juli

 • 2de Kans Kunst (kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier), wordt voor kleine prijsjes aangeboden bij galerie Zaansgroen. Verkoopexpositie openingstijden zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • ZaanFolk Festival in het Wilhelminapark Wormerveer (’s middags) en bij Café de Melterij (’s avonds). Het festival begint om 13.00 uur met een hoofdpodium, een kleiner – open – podium en een balfolk podium. Bands die optreden zijn o.a. he Old Time String Band en De Band Zonder Toekomst. Het toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt erg op prijs gesteld. Locatie: Wandelweg 53, Wormerveer.
 • De drie Oostzaanse muziekverenigingen Crescendo, Excelsior en Concordia zullen op het Kerkplein in Oostzaan van zich laten horen als afsluiter van het muziekseizoen. Het concert begint om 13.00 uur. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Het jaarlijkse Zaanse vrijwilligersfeest bij de Grootte Weiver. Zaankanters voor Elkaar en de gemeente Zaanstad organiseren dit feest elk jaar en deze keer is het thema jaren 70/disco. Het feest is van 19.30 – 23.00 uur. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via het aanmeldformulier. Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.
 • De Tribute To The Cats Band treedt op in de Bullekerk. De band bestaat uit Thoom Veerman, Nico Tol, Harmen Veerman, Michel de Haan en Jan Veerman en wordt versterkt door ‘jonkies’ Cees Veerman, Larry Koning en Marcel Veerman. Het optreden begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 22,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam. UITVERKOCHT
Tribute to the Cats Band

Zondag 16 juli

 • 2de Kans Kunst (kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier), wordt voor kleine prijsjes aangeboden bij galerie Zaansgroen. Verkoopexpositie openingstijden vandaag van 13.00 – 17.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • DE FLUX Popschoolbands hebben voor de zomervakantie keihard naar de presentatie toegewerkt. Van 14.30 – 19.00 uur vindt het Flux Popschool zomerfeest plaats bij FluXus. De toegang is gratis. Locatie: Westzijde 168, Zaandam.

Donderdag 20 juli

 • Filmtheater De Fabriek en Stichting Monet Zaandam organiseren samen een speciale benefietavond voor het project Monet in Street Art. De documentaire Bomb It 2 wordt vertoond in De Fabriek. Kaarten kosten € 10,50 en de volledige opbrengst wordt gedoneerd als bijdrage aan de muurschilderingen die kunstenaars Piotr Bac(z)ynski en Maciej Gadek in Zaandam gaan maken. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Vrijdag 21 juli

 • Buurtcamping seizoen 2023 op het terrein van zwembad het Zwet. De ligweide wordt dit weekend (21/22/23 juli) deels omgetoverd tot camping. Meer informatie vind je op de website van de Buurtcamping. Locatie: Sternstraat 2, Wormer.

Check altijd:

Nog meer? Check de Zaanse Evenementen Kalender.

Langlopend

Van 23 maart tot de zomer is er in de Wormerveerse Vermaning een nieuwe tentoonstelling van collages van de Zaanse kunstenares Letty Hesselink te bezoeken. Daar werkt ze driedimensionaal met klei en maakt ze beelden uit steen. Mensen, dieren en de natuur zijn een grote inspiratie voor haar. Haar werk is internationaal bekend door haar samenwerking met o.a. Versace. De expositie is tijdens evenementen en op dinsdag- en donderdagochtend van 10.00 – 12.00 uur te bezoeken.

Werk van Zaanse kunstenares Letty Hesselink

Van 21 mei t/m 3 juni is de expositie van de Zaanse kunstenaar Mas Vrooman te bezoeken in de Bullekerk. Zijn kleurrijke sprookjes op doek en paneel zijn mysterieus en overgoten met verborgen boodschappen en symboliek. De vrijheid van interpretatie staat hierbij centraal. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Werk van Mas Vrooman

Van 9 mei t/m 8 juni exposeert de Westzaanse Gerda Bekker-Visser haar fotografiewerk in chocolaterie ‘De Cacaoboom’. Haar werk bij deze expositie bestaat uit een 10-tal foto’s van diverse soorten inheemse dieren. De expositie ‘Wat wij mensen doen, doen dieren ook’ is van dinsdag t/m zaterdag van 10.30 – 16.30 uur te bezoeken. Locatie: Lagedijk 142b, Zaandijk.

Fotograaf Gerda Bekker-Visser

Van 22 april t/m 11 juni is in de expositieruimte van Artzaanstad de expositie ‘Beestenboel’ te bezoeken. 15 kunstenaars gaan los op het thema dieren met zeer divers werk, in alle vormen en maten, van realistisch tot abstract: schilderijen, tekeningen, brons en keramiek, taxidermie en meer; kortom, er valt ontzettend veel te zien. Artzaanstad is geopend van woensdag t/m zaterdag van 10.00 – 17.00 uur en zondag van 12.00 – 17.00 uur. Locatie: Grote Hulzen 11, Zaandam.

Van 2 juni t/m 11 juni is de expositie ‘Pink’ van de in Zaandam werkende kunstenaar kunstenaar Bert van Santen te bezoeken bij PLAY Room. Hiermee viert Bert van Santen zijn 35 jarige professionele kunstcarrière. De expositie is van vrijdag tot en met zondag van 13.00 – 18.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Westzijde 99, Zaandam.

Schilderij van Bert van Santen

Van 4 mei tot 21 juni 2023 is er in bezoekerscentrum de Poelboerderij een tentoonstelling van werk van Annie Harsveld-Leeuwerink (uit Wormer) te zien. Acrylverf heeft haar voorkeur, alhoewel ze het laatste jaar met olieverf op waterbasis is gaan werken. De natuur en polderlandschappen heeft sterk haar interesse. De Poelboerderij is van donderdag t/m zondag van 10.00 – 16.00 uur geopend. Locatie: Veerdijk 106, Wormer.

Werk van Annie Harsveld

Van 21 april t/m 23 juni is in de publiekshal van het gemeentehuis de tentoonstelling ‘Eerste stenen’ te bezoeken. De geschiedenis ligt op straat. Foto’s, (bouw)tekeningen en krantenartikelen uit het archief maken van elke eerste steen een verhaal. Het stadhuis is maandag, woensdag en vrijdag geopend van 08.30 – 17.00 uur en dinsdag en donderdag van 08.30 – 20.00 uur. Locatie: Stadhuisplein 100, Zaandam.

Van 2 juni t/m 25 juni geeft Ursulien van Berge-Bakkum een expositie in het MonetAtelier. Haar schilderijen zijn geïnspireerd door de Zaanse Monets. De expositie is van vrijdag t/m zondag van 12.00 – 16.45 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Westzijde 14d, Zaandam.

De Oostzaner Jol door Ursulien van Berge-Bakkum

Van 17 mei t/m 26 juni is de voorjaarsexpositie van de Samenwerkende Oostzaanse Kunstenaars te bezoeken in de KunstGreep. De expositie is op maandag t/m donderdag van 08.30 – 17.00 uur en op vrijdagmorgen tot 12.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan

Samenwerkende Oostzaanse Kunstenaars

Van 13 mei t/m 29 juni is een tentoonstelling van de Samenwerkende Oostzaanse Kunstenaars in het Bartel Jacobsz Centrum. Deze expositie wordt georganiseerd naast de traditionele voorjaarsexpositie i.v.m. de aanloop naar het 25 jarig bestaan van de Oostzaanse Kunstenaars. De expositie op vrijdagmorgen van 10.00 – 12.00 uur en op zondagmiddag van 14.00 – 16.00 uur. te bezoeken (uitgezonderd 14 mei en 25 juni). Locatie: Kerkbuurt 12, Oostzaan.

Van 22 mei t/m 30 juni geeft de Expogroep van FluXus tijdens ‘IktoondeZaanstreek’ de expositie ‘Contrast’ in de Verkadefabriek. De Expogroep werkt al jaren samen om voor de tentoonstellingen in Fluxus te zorgen. Nu werd het eens tijd voor een een eigen expositie. In de gangen het Fluxus-gebouw is werk te zien, iedereen is van harte uitgenodigd om langs te komen. De expositie is te bezoeken tijdens de openingstijden van FluXus. De toegang is gratis. Locatie: Westzijde 168, Zaandam.

Prachtige herfstkleuren in Canada door Marielle Timmerman-Scheffer

Van 20 mei t/m 26 augustus is de verkooptentoonstelling ‘Zonder Haast’, gericht op hedendaagse kunst, te bezoeken bij Galerie Staphorsius. De tentoonstelling is geopend op dinsdag t/m zaterdag van 09.00 – 17.00 uur. De toegang is vrij. Locatie: J.J. Allanstraat 287b, Westzaan.

Paul van Ernich – Stilleven met broden

Tot 1 oktober is in het museum Zaanse Tijd de expositie ‘Koffietijd’ met typisch Nederlandse antieke wandklokken bezoeken. Er wordt aandacht besteed aan het klassieke jaren zeventig-klokkenservies van Nutroma. Mocht je eigen klokkenservies niet compleet zijn, in de winkel bij het museum zijn alle serviesdelen in voorraad – en ook volledige vintage klokkenserviezen zijn verkrijgbaar. De tentoonstelling ‘Koffietijd’ loopt nog tot 1 oktober en is dagelijks tussen 10.00 – 17.00 uur te bezoeken. Kaarten kosten € 11,00 (€ 5,50 voor kinderen van 4 t/m 17 jaar en t/m 3 jaar gratis). Locatie: Kalverringdijk 3, Zaandam.

Samenstelling, teksten en organisatie: Amy Schermer (De Orkaan).

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *