Waarheen? Halloween, Country K. en van Boon tot Bonbon…

Dit weekend o.a.: The Eagles Legacy (foto), Stromen van Inspiratie, Pennemes-Bazaar, Heksenheisa, Country K., abseilen van de Watertoren, Van Boon tot Bonbon, Andere Koek, Delirium, en Jerney Kate & de Zaanse Ambassade…

Verderop deze week: Boekpresentatie Marjolijn Hof, Open Huis IKC Toermalijn, In de Ban van Broadway en Sam Saxton.

Zaterdag 29 oktober

 • The Eagles Legacy in de Bullekerk om 20.00 uur. Kaarten kosten € 22,50 en zijn te reserveren via www.bullekerk.nl. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Facetten van Kunst viert jubileum in het Weefhuis met een gratis expositie en performances onder de naam ‘Stromen van Inspiratie’. Het weekend wordt om 12.00 uur geopend door Geke van de Kamp van Gemeentearchief Zaanstad. Premières van liederen van Julia Barnes, uitgevoerd door Julia Barnes (altviool), Elizabeth Ford (pianiste) en Caroline Stem (sopraan). Er is werk te zien van 12 kunstenaars. Van 11.00 – 17.00 uur. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Op de Pennemes Bazaar is van alles te koop, van serviesgoed tot textiel. Er zijn prijzen te winnen bij de loterij en het Rad van Fortuin. Met de opbrengst wordt het zorgcentrum ondersteund, 10.00 – 16.00 uur. Locatie: Bloemgracht 95, Zaandam.
Het Pennemes
 • Een once-in-a-lifetime ervaring: abseilen van de monumentale Watertoren in Assendelft (40 meter hoog). Vanaf 10 jaar met een minimum gewicht van 40 kg. Vandaag en morgen van 9.00 – 17.00 uur, onder toezicht van gediplomeerde professionals. Kaarten: € 50,00 te koop via www.klimparktwiske.nl/abseilen/. Locatie: Communicatieweg Oost 12, Assendelft.
 • ‘Vogelvrij’ is het vierde avondvullende cabaretprogramma van Fuad Hassan. Het is een stand-up show, die Fuad de ruimte geeft om een show te maken zoals hij dat echt wil. De voorstelling bij Podium Oost-Knollendam (POOK) begint om 20.30 uur. Kaarten kosten € 15,00. Locatie: Dorpsstraat 95, Oost-Knollendam.
 • De Historische Vereniging Koog-Zaandijk houdt vandaag en morgen een expositie over de geschiedenis van de cacao- en chocolade-industrie. In de seniorensoos van OFI (voorheen Olam) is de expositie Van Boon tot Bonbon te zien van 11.00 – 16.00 uur. Tijdens de expositie zijn er ook demonstraties. Locatie: Zaagselpad 1, Zaandijk.
 • De Poelboerderij organiseert een Heksenheisa. Van 11.00 –15.00 uur kun je vliegen op je bezemsteel, een toverdrankje brouwen, een toverstafje, heksenbutton of heksenfluitje knutselen. Of bij het heksenvuur opwarmen met een heksensoepje. De toegang is gratis. Locatie: Veerdijk 106, Wormer.
 • Buurt- en speeltuinvereniging Blok organiseert een darttoernooi. Het toernooi begint om 13.00 uur en rond 18.00 uur vindt de prijsuitreiking plaats. Deelname kost € 1,50 (voor leden € 1,00) en inschrijven kan op de dag zelf. Locatie: Doctor Kuijperkade 5, Krommenie.
 • Theatergroep Odion op het witte doek in de film ‘Andere Koek’ in de Fluxus. Het is een film vol humoristische scènes waarin absurde situaties en ontroerende momenten elkaar afwisselen. De voorstelling begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 7,50 (incl. een consumptie). Locatie: Westzijde 148, Zaandam (Pasveerzaal).
 • Jeugdharmonie NUEVO geeft in de Stoomhal een concert met het thema ‘helden’ zoals Robin Hood, James Bond, Queen en Ennio Morricone, 20.00 uur. Kaarten kosten € 12,50 voor volwassen en € 7,50 voor kinderen t/m 14 jaar (incl. pauzedrankje). Kaarten zijn te bestellen via www.harmonienuevo.nl. Locatie: Pakhuisplein 44, Wormer.
 • Finíster theaterproducties presenteert ‘Delirium’, een zorg-wekkende voorstelling over de ouderenzorg. Wat gebeurt er in een verpleeghuis als het bezoek weer naar huis gaat? Om 20.30 in broedplaats De Hellema. Kaarten kosten € 20,00. Locatie: Oostzijde 381, Zaandam.
 • Het afsluitingsfeestje van het HEM is ‘A What for Every When’ met optredens van Alec Mateo, Eloy Cruz del Prado, Frog Of Earth, Mary, Monique Todd & meer. Het feest duurt van 19.00 – 23.59 uur en kaarten kosten € 5,00. Locatie: Warmperserij 1, Zaandam.
 • Irene Waters (UK) exposeert met schilderijen en toegepaste kunst bij Zaans Groen. De expositie ‘Artifartiglitterati – In through the outdoor’ is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. Er is vandaag en morgen een vrije entree. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Irene Waters

Een overzicht van de Lichtjesavonden, Nacht van de Nacht en Halloween-vieringen dit weekend!

Fotograaf: Bart Homburg

Zondag 30 oktober

 • ‘Stromen van Inspiratie’ met o.a. een lezing door Aafke Steenhuis, die met haar woorden en schilderijen een licht schijnt op historische havens wereldwijd. Componiste Sasha Groep (16) heeft hiervoor een compositie gemaakt die tussen de lezingen door wordt gespeeld. Van 11.00 – 17.00 uur. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Het Zaanse gezelschap Country K. speelt muziek van Country Queens, zoals Tammy Wynette (Stand By Your Man), Patsy Cline (I Fall To Pieces), Loretta Lynn (You Ain’t Woman Enough). Het concert begint om 15.30 uur. Kaarten zijn te koop voor € 7,50 en zijn te reserveren via www.bullekerk.nl. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Country K.
 • Tijdens de Maand van de Geschiedenis is in filmtheater De Fabriek de korte film ‘Brand in het Zaansch Veem’ te bezoeken, over de grootste brand die ooit in Zaandam heeft gewoed. Gemeentearchivaris Frans Hoving geeft een toelichting. De film begint om 14.10 uur en kaarten kosten € 5,00. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Concert Maya Fridman in Czaar Peterhuisje. Vanaf 14.00 uur speelt ze muziek van Oekraïense en Russische componisten zoals Maxim Shalygin en Alexander Knaifel. Kaarten kosten € 5,00 voor volwassenen en € 2,50 voor kinderen van 4 t/m 17 jaar en 65+. Inloop met koffie en thee om 14.00 uur. Locatie: Krimp 23, Zaandam.
 • Najaarsoncert in de kerk van Krommeniedijk. Mirjam Betjes (sopraan) en Walther Deubel (tenor) zingen vanaf 15.00 uur aria’s en duetten uit bekende opera’s en operettes en musicalstukken. Begeleid op piano door Deborah Pardy. Kaarten kosten € 10,00 (incl. koffie/thee), reserveren: kerkvankrommeniedijk@live.nl. Locatie: Krommeniedijk 182, Krommenie.
Opera Musicala
 • Jerney Kate & de Zaanse Ambassade bij de Wormerveerse Vermaning. Pop, jazz & blues met een Zaans (groen) tintje. De Zaanse Ambassade bestaat uit René Nijenhuis (gitaar), Ruud Luttikhuizen (piano), Dave Besse (bas) en Carel Vrieling (drums). De zaal gaat om 14.30 uur open en het optreden begint om 15.00 uur. Kaarten kosten € 16,00 (25+ jaar), € 11,00 (tm 24 jaar) en kinderen tm 12 jaar gratis. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Lezing over 65 jaar Hongaarse vluchtelingen in Nederland door Éva Tuboly en Gerrit Valk in buurtcentrum de Vuister. Éva is zelf één van de vluchtelingen die in 1956 als kleuter met haar ouders naar Nederland kwam. Samen met Gerrit schreef ze het boek ’Een fier en frank volk’. Toegang: € 5,00. Locatie: Molenwerf 44, Koog aan de Zaan.
Éva Tuboly en Gerrit Valk
 • Lezing: Gustav Klimt bij de Bieb, met een overzicht van Klimts oeuvre, en van de tijd waarin hij leefde. De lezing van 12.00 – 14.00 uur wordt verzorgd door Wouter Maas, MA en drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin in samenwerking met De Bieb. Kaarten kosten € 12,00 (en voor leden van de Bieb € 9,00). Locatie: Westzijde 170A, Zaandam.
 • Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’ (RFGGJ) bij de KunstGreep. De Regimentsfanfare is een groot koperensemble met slagwerk. De belangrijkste taak is de begeleiding van militair ceremonieel, zoals commando-overdrachten. Het optreden begint om 14.00 uur. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’
 • Finíster theaterproducties presenteert ‘Delirium’, een zorg-wekkende voorstelling over de ouderen zorg. Wat gebeurt er in een verpleeghuis als het bezoek weer naar huis gaat? De voorstelling is ’s middags om 15.00 uur en ’s avonds om 20.00 uur in broedplaats De Hellema te bezoeken. Kaarten kosten € 20,00. Locatie: Oostzijde 381, Zaandam.
 • In het Natuurmuseum demonstreert een mandenvlechter hoe je kunt werken met wilgenenten. Kinderen kunnen een visje invlechten en mee naar huis nemen (tegen een kleine vergoeding). De middag begint om 13.00 uur. Kinderen vanaf 3 jaar betalen € 4,00 voor toegang (twee volwassen begeleiders gratis). Locatie: Thijssestraat 1, Zaandam.
 • Irene Waters (UK) exposeert met schilderijen en toegepaste kunst bij Zaans Groen. De expositie ‘Artifartiglitterati – In through the outdoor’ is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. Er is een vrije entree. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.

Op naar het licht! Alle lichtjesavonden, Allerzielen, Allerheiligen en Halloween-vieringen op 2 en 4 november.


Binnenkort kun je ook naar:

Woensdag 2 november

 • Boekpresentatie ‘De kaarten van madame Petrova’ geschreven door Marjolijn Hof. Vanaf 18.30 uur openen de deuren van boekhandel Stumpel in Krommenie. Tijdens de boekpresentatie, die van 19.00 – 20.30 uur duurt, zal Marjolijn Hof worden geinterviewd door Hans Kuyper en natuurlijk leest zijn ook voor. Locatie: Zuiderhoofdstraat 64, Krommenie.
 • Open Huis bij IKC Toermalijn voor oud leerlingen, buurtbewoners en geïnteresseerden. Tussen 15.30 – 16.30 uur is iedereen welkom om de nieuwe school te bewonderen. Locatie: Noordeinde 80, Wormerveer.

Vrijdag 4 november

 • Toneelgroep Morgana speelt de voorstelling ‘In de Ban van Broadway’ in Dorpshuis De Kwaker. De voorstelling begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 10,00 en zijn te reserveren via https://www.toneelgroepmorgana.nl/reserveren/. Locatie: J.J. Allanstraat 127, Westzaan.
 • Toneelgroep “Herleving 1898” speelt in De Lepelaar een komedie, die zich afspeelt in een klooster, waar de geldzorgen hoogtij vieren. De voorstelling begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 8,00 en kunnen op zaterdag 29 oktober van 15.00 – 16.00 uur in de Lepelaar en op 4/5 november voor de voorstelling worden gekocht. Locatie: Molenpad 2, Jisp.
 • Singer-songwriter Sam Saxton geeft een concert in Bullekerk. Begeleid door Bas Kors (gitarist/zanger) en Bram Slinger (toetsenist/zanger) brengt zij songs van haar nieuwe album ‘Take a ride’ ten gehore. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Zaterdag 5 november

 • Muziekvereniging Onderling Genoegen geeft een najaarsconcert in ‘De Stoomhal’ in Wormer. De voorstelling begint om 20:00 uur. Kaarten kosten € 10,00 en zijn te reserveren via www.ogkrommenie.nl. Ook zijn ze op de avond zelf vanaf 19:30 uur aan de kassa verkrijgbaar. Locatie: Pakhuisplein 44, Wormer.
Muziekvereniging Onderling Genoegen
 • Kennismakingsdag Justitieel Complex Zaanstad. Van 09.00 – 14.00 uur is iedereen welkom om achter de muren van het complex te kijken of het werk bij je past. Je kunt je aanmelden door een mail te sturen naar werken@dji.minjus.nl. Locatie: Smeet 1, Westzaan.
 • IGA FEST 2022 in Assendelft. In een mega feesttent kan iedereen verkleed een feestje vieren tussen 13.00 – 23.00 uur. Kaarten kosten € 15,00 (excl. € 1,00 fee). Locatie: Dorpsstraat 350, Assendelft.
 • Toneelgroep “Herleving 1898” speelt in De Lepelaar een komedie, die zich afspeelt in een klooster, waar de geldzorgen hoogtij vieren. De voorstelling begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 8,00 en kunnen op zaterdag 29 oktober van 15.00 – 16.00 uur in de Lepelaar en voor de voorstelling worden gekocht. Locatie: Molenpad 2, Jisp.
 • Expositie Geometrisch Abstract bij galerie Zaans Groen. Een abstracte kunstvorm waarbij de compositie wordt gemaakt met geometrische vormen zoals een rechthoek, cirkel of driehoek. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken bij Zaans Groen. Toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Expositie Geometrisch Abstract
 • Het Zaans Klarinet Kollektief geeft onder leiding van Simon Dubbeld een concert in de Kogerkerk. De kerk is vanaf 15.15 uur open en het concert begint om 16.00 uur. De toegang is vrij. Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan.
 • Een rondleiding bij het Fort van Krommeniedijk. De gidsen Hans en Theo vertellen van 13.30 – 14.45 uur anekdotes en weetjes over het Fort. Locatie: Lagendijk 22, Uitgeest.
 • Expositie ‘Welkom in de polder!’ in het Weefhuis. Stella Burggraaf schildert de polder en haar expositie is van 11.00 – 17.00 uur te bezoeken. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Griet op de Beeck bij de Culturele Raad in de Bullekerk. Standup comedian Tim Hartog en zangeres Miss Beulah treden deze avond op. De avond begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Zondag 6 november

 • Expositie Geometrisch Abstract bij galerie Zaans Groen. Een abstracte kunstvorm waarbij de compositie wordt gemaakt met geometrische vormen zoals een rechthoek, cirkel of driehoek. De expositie is dit weekend van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken bij Zaans Groen. Toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Het Zaans Symfonieorkest geeft een tweede jubileumconcert in de Maria Magdalenakerk. Het concert begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 17,50 (kinderen tot 12 jaar gratis). Locatie: Dorpsstraat 351, Wormer.
Zaans Symfonieorkest
 • Jos van Beest ontvangt ‘Aquarela do Brasil’ in de Wormerveerse Vermaning. Samen met zangeres Roxanne en gitarist Daniël de Moraes worden alle facetten van de rijke Braziliaanse muziekcultuur belicht. De zaal gaat om 14.30 uur open en het optreden begint om 15.00 uur. Kaarten kosten € 17,50. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Zangeres Anita Sanders geeft het optreden ‘Tribute Eva Cassidy & George Michael’ in de Vermaning Krommenie. Het optreden begint om 15.00 uur. Kaarten kosten € 15,00. Locatie: Noorderhoofdstraat 46, Krommenie.
 • Experimenteel theaterstuk Play Crowd in Museum of Humanity, waarbij bezoekers via een koptelefoon onderdeel worden van het optreden. Centraal thema is het oog in oog komen te staan met je medemens. De voorstelling is van 14.00 – 16.00 uur. Deelname is gratis, maar je moet je wel vooraf aanmelden via info@museumofhumanity.nl. Locatie: Ketelhuis 10, Zaandam.
 • Expositie ‘Welkom in de polder!’ in het Weefhuis. Stella Burggraaf schildert de polder en geeft een expositie van 11.00 – 17.00 uur te bezoeken. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • De Christelijke Oratorium Vereniging Zaanstreek geeft het Najaarsconcert Allerzielen in de Bullekerk. Het concert begint om 14.00 uur. Kaarten kosten € 22,50 (incl. consumptie en programmaboekje). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Check altijd:

Nog meer? Check de Zaanse Evenementen Kalender.

Langlopend

Tot 4 januari 2023: In de schatkamer van de Verkade Experience in het Zaans Musuem zijn de originele kunstwerken uit Verkade-album ‘Paddenstoelen’ uit 1929 te zien. De informatie over de groeiwijze, de verschillen tussen de soorten en de moeilijke Latijnse namen, wisselt auteur Jac. P. Thijsse af met grappige of opmerkelijke verhalen uit zijn eigen herinnering. Een kaartje voor het Zaans Museum kost € 12,50 voor volwassen, € 6,50 voor kinderen van 4 t/m 17 jaar) en gratis voor kinderen t/m 3 jaar. Locatie: Schansend 7, Zaandam.

De 12e editie van de jaarlijkse expositie ‘Natuurlijk Natuur’ is van 8 oktober tot 24 december te bezichtigen in Kunstgalerie en Lijstenmakerij Staphorsius. De galerie toont een uitgebreide collectie van beelden, tekeningen en schilderijen, allemaal geïnspireerd op de natuur, het landschap en het boerenleven. De expositie is vrij toegankelijk op dinsdag t/m zaterdag van 09.00 – 17.00 uur. Locatie: J.J. Allanstraat 287B, Westzaan.

Expositie in Chocolaterie De Cacaoboom: Schilderskring Zaanstreek Noord geeft van 12 oktober t/m 19 november een expositie in Chocolaterie De Cacaoboom. Van 15 leden van de Schilderskring hangt er werk. De diversiteit van werken is groot: er is gebruik gemaakt van potlood tot olie-, plakkaat- en aquarelverf en ze variëren van abstract tot realistisch en van modern tot traditioneel. Kortom: een bezoekje waard! De openingstijden zijn dinsdag t/m zaterdag van 10.30 – 16.30 uur. Locatie: Lagedijk 142b, Zaandijk.

‘Haaldersbroek’ Ine Wolthuis

Expositie Kunstgreep Oostzaan: de expositie ‘De natuur’ van Jan Kleijn en Tine Pauwels bestaat uit drie verschillende genres (fotografie, keramiek en schilderkunst) en is te bezoeken van 19 oktober tot 28 november. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.

Tentoonstelling ‘Diergeneeskunde in de Zaanstreek 1893-1975′ nog t/m 11 november in de publiekshal van het Stadhuis. De voorwerpen, foto’s en krantenartikelen in deze tentoonstelling laten zien hoe de behandelmethoden, medicijnen, het instrumentarium en de dierenartsenpraktijk zelf in deze periode zijn veranderd.

Komende maanden

Zaterdag 10 december

 • Roots aan de Zaan: Altan (Pasveerzaal/Fluxus, Westzijde 148, Zaandam)
Deel dit artikel:

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *