Dit weekend o.a.: Marjolein van Kooten (foto), Andries Tunru, Zaans Gezonde Tochie, rondleiding Fort K’IJK, Ekaterina Levental, ‘Huisvrouwen bestaan niet’, de Zaanse KunstSalon, de MuziekHaven. Barock Sommer, Duo Dyade, Jazz Inverdan, De Sekszusjes, Zaanse trio John Meijer en expositie bij Zaansgroen…

Verderop deze week: Lezingen, expositie Gerdien Biersteker & Thelma den Adel, ‘In de schaduw van Rembrandt’, de African Mamas en expositie ‘Aquarel, papier en plezier’ .

Zaterdag 4 februari

 • Marjolein van Kooten geeft de voorstelling ‘Hoe vind je het zelf gaan?’ in de Bullekerk. Ze vertelt in deze voorstelling over haar psychische problemen, met humor en liedjes. De voorstelling begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 18,50 (excl. € 1,50 servicekosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam. (foto boven)
 • Andries Tunru met de voorstelling ‘In Theorie’ bij Stichting Podium Oost-Knollendam (POOK). De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 16,00. Locatie: Dorpsstraat 95, Oostknollendam.
 • Het Zaans Gezonde Tochie. Van 11.00 – 14.30 uur ben je welkom op 25 gezonde locaties. Overal zijn workshops te doen en krijg je inspiratie voor een gezonde en sportieve lifestyle. Met je deelname help je mee aan het goede doel “Sporten voor Jongeren Zaanstreek”. Van 15.00 – 17.00 is er een eindfeest bij de Groote Weiver. Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.
 • De gidsen Hans en Theo vertellen anekdotes en bijzondere weetjes over Fort K’IJK. De rondleiding duurt van 13.30 tot 14.45 uur. Deelname kost € 7,00 voor volwassenen en € 3,00 voor kinderen en reserveren is verplicht. Locatie: Lagendijk 22, Krommeniedijk.
 • Harpiste/mezzosopraan Ekaterina Levental geeft een recital in de Zaandamse Vermaning. Zij zingt en speelt liederen en stukken van o.a. Anna Cramer, Benjamin Britten, Maurice Ravel en Dmirti Shostakovitsj. Het optreden begint om 20.00 uur. Locatie: Westzijde 80, Zaandam. (foto boven)
Ekaterina Levental
 • De voorstelling ‘Huisvrouwen Bestaan Niet’ door Anouk Maas, Rian Gerritsen en Lieneke Leroux in het Zaantheater. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten zijn te koop vanaf € 16,55. Locatie: Nicolaasstraat 3, Zaandam.
 • Dit jaar bestaat de Willem Jansen Stichting 50 jaar en organiseert als een van de jubileumactiviteiten ‘de Zaanse KunstSalon’ bij Galerie Staphorsius. De expositie is t/m 1 april te bezoeken op dinsdag t/m zaterdag van 09.00 – 17.00 uur. Locatie: J.J. Allanstraat 287-B, Westzaan.
 • Gerdien Biersteker & Thelma den Adel, leden van het Saens Kunst Collectief, geven de expositie ‘Kleurrijk’ bij Zaansgroen. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Gerdien Biersteker
 • De Sekszusjes, Krista en Marcelle Arriëns, geven de voorstelling ‘Ongelikt’ in het Zaantheater. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 22,50 (€ 20,00 jongeren t/m 21 jaar / CJP). Locatie: Nicolaasstraat 3, Zaandam.
 • De Neven van Ed treden op in Café de Melterij. Het optreden begint om 20.00 uur. Locatie: Wandelweg 76, Wormerveer.
 • Trio Roverde treedt op bij de MuziekHaven. Om het 150e geboortejaar van Rachmaninov te vieren spelen de musici het Trio Elegiaque n.2 en Trio van de Kroatische componiste Dora Pejacevic. Het concert is van 20.00 – 21.40 uur en kaarten kosten € 25,00. Locatie: Papenpad 12, Zaandam.
 • Een concert door Barock Sommer o.l.v. dirigent Simon Murphy, met muzikale medewerking door de Ierse fluitiste Emma Zoe Elkinson, in de Kogerkerk. Het concert is van 16.00 – 17.00 uur. De toegang is vrij, na afloop is er een collecte. Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan.
Simon Murphy en Emma Zoe Elkinson

Zondag 5 februari

 • Gerdien Biersteker & Thelma den Adel, leden van het Saens Kunst Collectief, geven de expositie ‘Kleurrijk’ bij Zaansgroen. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Duo Dyade met ‘Sketches of Spain & French Impressions’ bij theater de KunstGreep. Het duo, bestaande uit Colet Nierop en Marije Vijselaar, zal werk spelen van componisten als Bizet, Ravel en Albeniz. Het concert begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 17,50 (excl. € 1,00 reserveringskosten). Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Jazz Inverdan met een optreden van het kwartet Dalgoo. Het optreden begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 18,00. Locatie: Westzijde 80, Zaandam.
 • Een bridgedrive voor alle bridgers in buurtcentrum de Vuister. Er wordt van van 13.30 – 17.30 uur gespeeld. Bij voldoende belangstelling zijn er aparte groepen voor beginners en gevorderden. Deelname kost € 4,00 en aanmelden kan tot 11.00 uur op de dag zelf. Locatie: Molenwerf 44, Koog aan de Zaan.
 • Het Zaanse trio John Meijer, bestaande uit John Meijer (zanger/gitarist), Fred Snel (contrabassist/basgitarist) en Ruud Luttikhuizen (pianist/organist), treedt op in de Wormerveerse Vermaning. Het optreden begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 17,50. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
Trio John Meijer

Verderop deze week:

Maandag 6 februari

 • Een lezing over Johannes Vermeer bij het SCWO. De lezing is van 20.00 – 22.00 uur en toegang kost € 10,00 (incl. koffie/thee). Opgeven kan via kunstencultuur.wormer@gmail.com. Locatie: Faunastraat 62, Wormer.

Dinsdag 7 februari

 • Don Remkes geeft een lezing over exotische dieren in de Wormerveerse Vermaning. De lezing begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 7,50 (gratis voor leden van ’t NUT). Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Gerdien Biersteker & Thelma den Adel, leden van het Saens Kunst Collectief, geven de expositie ‘Kleurrijk’ bij Zaansgroen. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • De voorstelling ‘In de schaduw van Rembrandt’ door Julika Marijn in het Zaantheater. De voorstelling begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 20,00. Locatie: Nicolaasstraat 3, Zaandam.

Woensdag 8 februari

 • De African Mamas zijn terug naar het Zaantheater! In ‘Graceland the Concert’ laten zij het publiek het beroemde concert van Paul Simon uit de jaren 80 herbeleven. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten zijn te koop vanaf € 19,30. Locatie: Nicolaasstraat 3, Zaandam.

Donderdag 9 februari

 • De expositie ‘Aquarel, papier en plezier’ van de cursisten van Vera Van Heusden wordt om 19.00 uur feestelijk geopend op de FluXus-locatie Verkadefabriek .De toegang is gratis. De expositie is nog tot en met 23 februari te bezoeken tijdens openingstijden van FluXus. Locatie: Westzijde 168, Zaandam. 

Vrijdag 10 februari

 • Lenny Kuhr zingt  repertoire uit haar grote en levendige oeuvre in de Bullkerk. Mijn haar kompanen Mischa Kool *bas) en Reinier Voet (gitaar) combineert Lenny Kuhr werk uit haar nieuwe album met  eerder werk. Het optreden begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 21,00 (excl. € 1,50 reseveringskosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Poëzie en muziek komen samen bij BIND. Het optreden van de Nederlandstalige folkrockband De Harde Liefde wordt gecombineerd met de Zaanse dichter Babak Amiri. Het optreden begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 5,00. Locatie: Middenweg 107, Zaandam (Hembrugterrein).
 • Parkinsoncafé met Frank Schopman als gastspreker bij het Mennistenerf. Frank heeft zelf parkinson en geeft een dia-lezing over de parkinsonpandemie aan de hand van het gelijknamige boek. De middag begint om 14.00 uur. Locatie: H. Gerhardstraat 77, Zaandam.
 • Finalistentournee Cameretten Festival 2022 bij theater De Kaasfabriek. De finalisten van Camaretten (cabaretkweekvijfer) treden vanaf 20.00 uur op. Kaarten kosten € 19,50 (incl. consumptie. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • Camille Schneeganz en Carlos Marín Rayo geven een concert in het kerkje van Markenbinnen. ! Zij zullen vanaf 20.15 uur werken vertolken van o.a. Debussy, Tsjaikovski en Donatoni. De toegang is vrij, er wordt wel een vrijwillige bijdrage gevraagd t.b.v. het bekostigen van dit concert en de instandhouding van het kerkje. Locatie: Dorpsstraat 43, Markenbinnen.
Camille Schneeganz en Carlos Marín Rayo

Zaterdag 11 februari

 • Het Margriet Eshuis PopKoor treedt o.l.v. dirigente Jerney Molenaar op in de Vermaning Zaandam. De koorleden brengen een ode aan hun zang-juf, dirigente en oprichtster van het koor Margriet Eshuijs. Naast het zingen van haar favoriete nummers zullen er anekdotes uit de afgelopen jaren verteld worden. Het concert begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 15,00 (incl. koffie/thee) en zijn te reserveren via het Margriet Eshuis Popkoor. Locatie: Westzijde 82, Zaandam.
 • Tess Merlot (zang) brengt samen met Lars Visscher (accordeon) en Guillaume Marcenac (vleugel) ‘Voyages en chansons’ naar de Bullekerk. Vanaf 20.00 uur start een Franstalige reis met originele, vertaalde én eigen chansons. Kaarten kosten € 15,00 (excl. € 1,00 reserveringskosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Tess Merlot, Lars Visscher en Guillaume Marcenac
 • Kasper van der Laan geeft de voorstelling ‘Warm’ (try-out) bij de KunstGreep. De voorstelling begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 19,00 (incl. servicekosten en pauzedrankje). Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • In het Weefhuis komen de kunstwerken van Jan Schots en Vetart samen. Het werk van de inmiddels overleden Jan Schots (uit Krommenie), die zijn hele leven heeft geschilderd maar zijn werk nooit heeft geëxposeerd, is voor het eerst te zien. Samen met het werk van zijn kleinzoon Vetart (Maarten Vet). De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 19.00 uur te bezichtigen. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
Vader Schots – kerkje
 • Rob de Vries en zijn leerlingen geven een expositie bij Zaans Groen. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De entree is vrij. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • The Legendary Hangovers & Knees Up! treden op bij de Groote Weiver. Het optreden begint om 21.00 uur. Kaarten kosten € 5,00 in de voorverkoop en € 6,00 aan de deur. Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer. UITVERKOCHT
 • Een muzikale voorstelling rond het gelijknamige boek ‘Mijn avonturen met Ramses Shaffy’ door Gerard Alderliefste in theater De Kaasfabriek. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 19,50. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.

Zondag 12 februari

 • Rob de Vries en zijn leerlingen geven een expositie bij Zaans Groen. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De entree is vrij. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Drie orkesten van muziekvereniging Amicitia geven een gezamenlijk concert in de KunstGreep. Het concert begint om 14.30 uur en de toegang is gratis. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan. 
 • Het koperensemble Friday Brass treedt o.l.v. Klaas Peereboom op in de Zuidervermaning. Het optreden begint om 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Tussen 12.00 – 16.00 uur kan de Zuidervermaning ook worden bezichtigd. Toegang vrijwillige bijdrage. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
Friday Brass

Maandag 13 februari

 • De Gemeente, Politie Zaanstreek-Waterland en Buurtpreventie Zaanstad organiseren de bijeenkomst ‘Verklein de kans op een woninginbraak’ bij het Compaen. De bijeenkomst is van 19.30 – 21.00 uur. Aanmelden kan via OVV@zaanstad.nl. Locatie: Nieuwendamstraat 6, Zaandam.

Woensdag 15 februari

 • Alzheimer Café Zaanstad met het thema ‘Veiligheid en vrijheid bij dementie’ in Zorgcentrum Pennemes. Het programma begint om 19.30 uur en de toegang is gratis. Locatie: Bloemgracht 95, Zaandam.

Donderdag 16 februari

 • Het Werkgeversservicepunt Zaanstreek-Waterland en Pact Poelenburg Peldersveld organiseren het Banenfestival. Van 10.00 – 15.00 uur kun je kennismaken met werkgevers, je oriënteren op werkleertrajecten en opleidingen en praten met loopbaancoaches voor advies. Inschrijven kan tot 15 februari. Locatie: Barkstraat 1, Zaandam.
 • Het jonge ensemble Le Consort met het concert ‘Specchio Veneziano’ in de Zuidervermaning. Het concert begint om 20.15 uur. Kaarten kosten € 25,00 (€ 21,00 voor vrienden, € 10,00 voor CJP/studenten). Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
Le Consort

Vrijdag 17 februari

 • Theatervoorstelling ‘Poppenspeler van Warschau’, over moed en overlevingskunst in de Kogerkerk. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 7,50 (incl. consumptie). Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan.
 • Ter ere van de tweede druk van Pa(a)z op houdt Roselien Brondy een boekenfeest in de Groote Weiver. Roselien geeft een lezing over haar ervaringen in de Geestelijke Gezondheidszorg. Zij leest twee stukjes voor uit haar boek en er zal harp en gitaar muziek met zang te horen zijn tijdens de lezing. Iedereen is welkom, aanmelden kan via info@roselienbrondy.nl. Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.
Roselien Brondy  
 • Marjolein van Kooten geeft de theatervoorstelling ‘Ongestoord’ bij dorpstheater TOWN. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 19,50. Locatie: Wijdewormerplein 3, Wijdewormer.
 • Roos Nieuwenhuijs & Susan Meinen exposeren ‘Het Laatste Kwartier’ bij het Weefhuis. De expositie is dit weekend van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Opening Willem Jansenjaar met lezing Arjen van Ginkel in de Zuidervermaning. Willem Jansen (1892-1969) was kunstenaar in de eerste helft van de vorige eeuw en woonde met zijn gezin in Westzaan. De lezing begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 7,50. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
Willem Jansen ((1892-1969)

Zaterdag 18 februari

 • Kunstenares Els Borgesius is altijd op zoek naar onderwerpen, meestal mensfiguren, die haar raken: veraf of dichtbij. Dit weekend geeft zij een expositie bij Zaansgroen. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Kunstwerk van Els Borgesius
 • Concerten bij Kaarslicht met Duo Blaak in de kerk van Jisp. Op de vleugel spelen zij quatre-mains, pianovierhandig. Het concert begint om 20.15 uur. Kaarten kosten € 19,00 en zijn te reserveren via reserveren@concertjisp.nl. Locatie: Dorpsstraat 46, Jisp.
Duo Blaak – fotograaf Manfred Pollert
 • Cara Dillon & Sam Lakeman komen naar Roots aan de Zaan bij FluXus. Het concert begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 27,00 (€ 19,00 voor leden) en kunnen worden gereserveerd via rootsaandezaan@gmail.com. Locatie: Westzijde 148, Zaandam (Pasveerzaal).
 • Leadzanger en saxofonist Lo van Gorp en zijn band The Royal Dutch Scam met repertoire van Sting en The Police in de Bullekerk. Het concert ‘Things About Sting’ begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 22,50 (excl. € 1,50 servicekosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Zondag 19 februari

 • Kunstenares Els Borgesius is altijd op zoek naar onderwerpen, meestal mensfiguren, die haar raken: veraf of dichtbij. Dit weekend geeft zij een expositie bij Zaansgroen. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Astrid Cattel komt met haar theatervoorstelling ‘ECHT’ naar de Bullekerk. De voorstelling begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 17,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Astrid Cattel
 • ’t Nut en de Wormerveerse Vermaning organiseren samen literaire middagen. Schrijver Alfred Birney komt vandaag op bezoek en zal worden geïnterviewd door Eva Hoeke. De literaire middag is van 15.00 – 16.30 uur en kaarten kosten € 18,50 (€ 15,00 voor leden van ’t Nut). Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Festival ZIN is een nieuw festival speciaal voor Zaanse 60plussers en iedereen die van cultuur houdt. Van 14.00 uur tot 17.00 zijn er in het Zaantheater theatrale presentaties, concerten, workshops en proeverijen. De toegang is gratis. Locatie: Nicolaasstraat 3, Zaandam.
 • Wibi Soerjadi en Melissa Venema in Concert in de Maria Magdalenakerk. Het concert begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 20,00 (incl. pauzedrankje en servicekosten). Reserveren kan via www.concertenwormer.nl. Locatie: Dorpsstraat 351, Wormer.
Wibi Soerjadi en Melissa Venema

Woensdag 22 februari

 • Wouter Harbers geeft zijn vijfde koffieconcert in de Bullekerk. Vanaf 10.30 uur staat de koffie klaar en van 11.00 – 12.00 uur geeft Wouter Harbers zijn concert. De entree is gratis (collecte na afloop). Reserveren kan via www.koffieconcerten.nl. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • SING-IN met het Zaans Interkerkelijk Mannenkoor o.l.v. dirigent Hugo van der Meij in de Grote Kerk in Westzaan. Het concert begint om 20.00 uur en de toegang is gratis (collecte voor onkosten). Locatie: Kerkbuurt 37, Westzaan.
Het Zaans Interkerkelijk Mannenkoor
 • Bijeenkomst over de nut en noodzaak van flexwoningen in de Groote Weiver. De avond begint om 20.00 uur, waarbij er verschillende sprekers zijn, een film met interviews wordt vertoond en er een gesprek met de zaal is. Meer informatie en aanmelden kan hier. Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.
 • Lezing ‘De Weg Naar Succes’ – Kees Van Dongen in het Weefhuis. Van Dongen is een van de meest bekende kunstenaars van de twintigste eeuw. De lezing is van 20.00 – 21.00 uur. Kaarten kosten € 10,00 en vooraf reserveren is verplicht. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.

Donderdag 23 februari

 • Schrijfster Judith Koelemeijer vertelt in haar geboortedorp Wormer over haar biografie Etty Hillesum. De bijeenkomst begint om 20.00 uur in de Stoomhal en is gratis toegankelijk. Locatie: Pakhuisplein 44, Wormer.
Judith Koelemeijer, fotograaf Bob Bronshoff

Vrijdag 24 februari

 • Plaatjesmaatjes Rodney Williams, Jerome en Jeroen komen voor de eerste keer naar de Bullekerk. Een dansfeest met muziek en videoclips. Alle bekende hits worden live gemixt in beeld en geluid. De avond begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 8,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Zaterdag 25 februari

 • Snuffelmarkt van 09.00 – 16.00 uur in evenementenhal Taets in Zaandam met zowel tweedehands als nieuwe goederen. De toegang kost € 4,00 (parkeren gratis). Locatie: Hemkade 18, Zaandam (voormalig munitiefabriek).

Zondag 26 februari

 • Snuffelmarkt van 09.00 – 16.00 uur in evenementenhal Taets in Zaandam met zowel tweedehands als nieuwe goederen. De toegang kost € 4,00 (parkeren gratis). Locatie: Hemkade 18, Zaandam (voormalig munitiefabriek).
 • Herdenking Februaristaking in het Zaantheater. De herdenkingsbijeenkomst begint om 9.30 uur. Locatie: Nicolaasstraat 3, Zaandam.
 • Trio Saens Accent treedt op in het kerkje van Krommeniedijk. Ruud Luttikhuizen, Njola Ritzen en Andrine Stal spelen een licht klassiek programma. Het concert begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 10,00 (incl. koffie/thee). Locatie: Krommeniedijk 182, Krommenie.
Trio Saens Accent

Zaterdag 4 maart

 • Een barokconcert met orgel, zang, altviool, hobo en cello o.l.v. Nóra Dudás in de Kogerkerk. Het concert begint om 16.00 uur en de toegang is vrij (na afloop is er een collecte). Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan.  
 • Podium de Flux komt met Kieran Goss en Annie Kinsella naar de Bullekerk. Het concert begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 20,00. Reserveren kan via de Flux. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Zondag 5 maart

 • Het Nederlied Ensemble uit Amsterdam brengen het programma  ‘Liedjes die niet mochten’ in Dorpshuis De Kwaker. Het optreden is van 14.00 – 16.00 uur. Kaarten kosten € 19,80 en kun je reserveren via Nederlied. Locatie: J.J. Allanstraat 127, Westzaan.
 • Popup Choir Singalong – The Scene in de Bullekerk. In deze editie zing je driestemmig mee met het knallende ‘Iedereen is van de Wereld’. De singalong begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • De Engelse saxofonist Sam Newbould treedt samen met zijn internationaal samengestelde band ‘Sam Newbould Quintet’ op in de Doopsgezinde Vermaning. ‘Jazz Inverdan’ begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 18,00. Locatie: Westzijde 80, Zaandam.
Sam Newbould (foto: Karen van Gilst)

Maandag 6 maart

 • Marjan Minnesma vertelt… in de Wormerveerse Vermaning. Marjan Minnesma‚ directeur en oprichtster van stichting Urgenda, geeft om 20.00 uur een lezing. Kaarten kosten € 7,50 (gratis voor leden van ’t Nut). Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.

Woensdag 8 maart

 • Hannie Schaft Herdenking. De herdenking is bij het monument voor Hannie Schaft in de Westzijde. De start is om 11.00 uur. Tijdens deze bijeenkomst is het mogelijk bloemen te leggen. Locatie: Westzijde 39, Zaandam.

Vrijdag 10 maart

 • Laura Fygi treedt op in de Bullekerk. Het optreden is gebaseerd op haar in november 2022 gelanceerde boek “ALL OF ME”. Het optreden begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 20,00 (excl. € 1,50 reserveringskosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Laura Fygi
 • Expositie Ariane James – Infraroodfotografie bij Zaansgroen. Deze tentoonstelling gaat over verwevenheid met het landschap. De magie van zonlicht, schaduw, wind, regen en wisselende kleuren in het landschap vertaalt Ariane met infrarood fotografie naar een klein theater. De expositie is op 10/11/18 en 19 maart van 13.00 – 17:00 uur te bezichtigen. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.

Zaterdag 11 maart

 • Cabaretier André Manuel geeft de voorstelling ‘De zieke geest’ bij Pook Oostknollendam. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 17,50. Locatie: Dorpsstraat 95, Oostknollendam.
 • Expositie Ariane James – Infraroodfotografie bij Zaansgroen. Deze tentoonstelling gaat over verwevenheid met het landschap. De magie van zonlicht, schaduw, wind, regen en wisselende kleuren in het landschap vertaalt Ariane met infrarood fotografie naar een klein theater. De expositie vandaag en 18/19 maart van 13.00 – 17:00 uur te bezichtigen. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.

Vrijdag 17 maart

 • Voor de derde keer wordt de Zaanse Top 500 georganiseerd. De editie 2023 vindt dit weekend plaats in Dorpshuis De Kwaker. Vanaf 1 februari kan er de hele maand gestemd worden via de website van de Zaanse Top 500 www.zaansetop500.nl. Het uitzendschema wordt begin maart bekend gemaakt. Locatie: J.J. Allanstraat 127, Westzaan.
 •  Jimmy Duchateau geeft met zijn band een theaterconcert in de Bullekerk. Het concert is een eerbetoon aan de Amerikaanse countrylegende John Denver. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 22,50 (excl. € 1,50 reserveringskosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam. 

Zaterdag 18 maart

 • Concerten bij Kaarslicht met Matangi kwartet & Nikola Meeuwsen. Een combinatie van strijkkwartet en piano. Het concert begint om 20.15 uur. Kaarten kosten € 19,00 en zijn te reserveren via reserveren@concertjisp.nl. Locatie: Dorpsstraat 46, Jisp.
 • Expositie Ariane James – Infraroodfotografie bij Zaansgroen. Deze tentoonstelling gaat over verwevenheid met het landschap. De magie van zonlicht, schaduw, wind, regen en wisselende kleuren in het landschap vertaalt Ariane met infrarood fotografie naar een klein theater. De expositie vandaag en morgen van 13.00 – 17:00 uur te bezichtigen. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Victor Luis van Es geeft de voorstelling ‘Plan B’ in dorpstheater TOWN. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 19,50. Locatie: Wijdewormerplein 3, Wijdewormer.

Zondag 19 maart

 • Het ‘Interkerkelijk Gospelkoor Revival’ uit Zaandijk geeft o.l.v. dirigent Chris de Kroon een concert in de Maria Magdalena Kerk. Het concert begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Dorpsstraat 351, Wormer.
 • Het Ontroerend Goed Koor geeft een optreden in de Bullekerk. Het optreden begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Expositie Ariane James – Infraroodfotografie bij Zaansgroen. Deze tentoonstelling gaat over verwevenheid met het landschap. De magie van zonlicht, schaduw, wind, regen en wisselende kleuren in het landschap vertaalt Ariane met infrarood fotografie naar een klein theater. De expositie van 13.00 – 17:00 uur te bezichtigen. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.

Zaterdag 25 maart

 • Roots aan de Zaan met een optreden van MOTYK bij FluXus. Ze spelen nog een laatste maal Flairck-materiaal. Het optreden begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 22,00 (voor leden € 15,00) en kunnen worden gereserveerd via rootsaandezaan@gmail.com. Locatie: Westzijde 148, Zaandam (Pasveerzaal/Fluxus).
 • Expositie ‘Project Nederlands-Indië’ Herma van Bolhuis & Michelle van den Berg bij Zaansgroen. Michelle interviewde acht mensen die hun jeugd in Nederlands-Indië hebben doorgebracht. Herma maakte acht portretten, acht schilderijen van model in interieur en acht kleine Indische herinneringen. Vanaf 25 maart t/m 17 april op vrijdag en zaterdag van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is vrij. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Alexander Broussard geeft ‘The Billy Joel Experience!’ in de Bullekerk. De ode aan Billy Joel begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 22,50 (excl. € 1,50 reserveringskosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Tim Knol Solo ‘Lightyears Better’ in de Wormerveerse Vermaning. Amerikaans georiënteerde muziek: als Young, Petty, Sexsmith, Dylan, Tweedy. Songs met een goed verhaal. Het optreden begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 20,00. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.

Zondag 26 maart

 • Expositie ‘Project Nederlands-Indië’ Herma van Bolhuis & Michelle van den Berg bij Zaansgroen. Michelle interviewde acht mensen die hun jeugd in Nederlands-Indië hebben doorgebracht. Herma maakte acht portretten, acht schilderijen van model in interieur en acht kleine Indische herinneringen. De expositie is t/m 17 april op vrijdag en zaterdag van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is vrij. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Phemian (Femke, Mirthe en Anne) spelen jazzy, folk-pop, soulvolle, meerstemmige zang, cello, viool en ukelele in het kerkje van Krommeniedijk. Het optreden begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 10,00 (incl. koffie/thee). Locatie: Krommeniedijk 182, Krommenie.

Woensdag 29 maart

 • Het laatste koffieconcert van dit seizoen alweer in de Bullekerk. Wouter Harbers en Sytse Buwalda voeren samen het Erbarme Dich uit. Het concert begint om 11.00 uur en is gratis toegankelijk voor iedereen (collecte bij de uitgang). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Vrijdag 31 maart

 • Vandaag opent de expositie ‘Zinnenprikkelend’, de jubileumexpositie van stichting Het Weefhuis. De komende wekene staat het Weefhuis in het teken van de vijf zintuigen. Speciaal voor mensen met een visuele beperking, maar vooral ook voor iedereen die zich wil laten verrassen. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.

Zaterdag 1 april

 • Klein Klassiek Kinderconcert met het thema dieren in het clubgebouw Wormer Vendeliers. Het babyconcert (t/m 2 jaar) begint om 10.00 uur. Het peuterconcert (2 t/m 4 jaar) begint om 11.15 uur. Toegang is voor kinderen gratis en voor volwassenen € 15,00. Locatie: Knollendammerstraat 28, Wormer.
 • Popup Choir Singalong – Starship in de Bullekerk. We Build This City on Rock ’n Roll!  en andere hits uit de jaren tachtig worden driestemmig gezongen. De singalong begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Muziek in de Kogerkerk. Bas Westerhof brengt van 16.00 – 17.00 uur een gevarieerd orgelconcert ten gehore. De toegang is gratis. Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan.
 • Het eerste Monologen Festival in het Zaans Toneelhuis. Meedoen kan door voor 28 februari een video-opname (max. 1 minuut) van je monoloog naar Theatermijn te sturen. Er worden 10 inzendingen gekozen. Meer informatie vindt je op de website van Theatermijn. Locatie: Cornelis van Uitgeeststraat 2, Zaandam.

Zondag 2 april

 • Poëtische zondagmiddag in het Weefhuis, Zanger/gitarist Hans van Deelen treedt op en er zijn voordrachten van de Zaanse stadsdichters Lisa van Tongeren en Reinier Fosch. De middag is van 15.00 – 17.00 uur en de toegang is gratis. Vooraf reserveren is wel verplicht. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • De Chr. Oratorium Vereniging Zaanstreek (COVZ) brengt de muzikale vertelling De ‘Kleine’ Johannes naar de Bullekerk. Het wordt een Zaans verhaal met o.a. Bruun Kuijt (acteur/regisseur) in de rol van evangelist (verteller), jongeren van de Zaanse Theaterschool in de rol van Pilatus en natuurlijk het vierstemmig koor COVZ. De voorstelling begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 22,50 (incl. consumptie) en € 15 voor jongeren t/m 16 jr. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Zaterdag 15 april

 • Concerten bij Kaarslicht met Lidy Blijdorp & Tobias Borsboom. Ze spelen Beethoven, Brahms en Ravel in de Jisper Kerk.Kaarten kosten € 19,00 en zijn te reserveren via reserveren@concertjisp.nl. Locatie: Dorpsstraat 46, Jisp.
 • De Kift komt met de theatertour ‘Feest van het Hondsvot’ naar het Zaantheater (i.s.m. Podium de Flux). Muziek, film, literatuur, poëzie, theater, animatie- en tekenkunst komen samen. De voorstelling begint om 20.30 uur. Kaarten kosten € 21,00 in de voorverkoop en € 25,00 aan de deur. Locatie: Nicolaasstraat 3, Zaandam.
De Kift – fotograaf Christophe Vico

Zondag 16 april

 • Talentenconcert in de Vermaning in Koog aan de Zaan (i.s.m. Fluxus). Talenten krijgen een podium en de kans om met een symfonie orkest op te treden. Het concert begint om 14.30 uur. Kaarten kosten € 15,00 (kinderen tot 12 jaar € 5,00). Locatie: Lagendijk 34, Koog aan de Zaan. 

Maandag 17 april

 • Johan Lemmen geeft een lezing over ‘Geschiedenis van fotografie en de technieken van fotografie in het algemeen’ in de Wormerveerse Vermaning. De lezing begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 7,50 (gratis voor leden van ’t Nut). Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.

Maandag 29 en dinsdag 30 mei

 • Pinksterzaan, Zaanse schans

Check altijd:

Nog meer? Check de Zaanse Evenementen Kalender.

Langlopend

Van 8 januari tot 5 maart exposeren twaalf schilders in het BJC naast De Grote Kerk in Oostzaan. De schilders hebben het afgelopen jaar een driedaagse workshop gevolgd o.l.v. Ineke Kan met het thema ‘De Noord Hollandse kust’. De expositie is op vrijdag van 10.00 – 12.00 uur, zondag van 11.15 – 12.15 uur en iedere derde woensdag van de maand van 10.00 – 12.00 uur te bezoeken. Locatie: Kerkbuurt 12, Oostzaan.

Van 8 januari tot en met 12 maart is de expositie ‘De Zaanse Connectie’ te bezoeken bij Artzaanstad. De kunstenaars die aan deze expositie meewerken zijn Sabin Kech, Jarik Jongman, Peter de Lange, Aron Kroes, Ed Oosterhoorn en Studio Uiterwaal Kroes. Artzaanstad is geopend van woensdag t/m zaterdag van 10.00 -17.00 uur. Elke zondag van 12.00 – 17.00 uur. Locatie: Grote Hulzen 11, Zaandam.

Van 9 januari t/m 11 februari is de expositie ‘Paperwork’ van Ineke Ploeg te bezichtigen bij Chocolaterie De Cacaoboom. Ineke Ploeg heeft een manier gevonden om verschillende disciplines, zoals schilderen en textiele werkvormen, te combineren. Dit heeft geresulteerd in een unieke uiting gemaakt m.b.v. pulp van handgeschept papier dat vervolgens in reliëf wordt bewerkt en beschilderd. Ook het integereren van weefsels en stofstructuren wordt toegepast. Te bezoeken van dinsdag t/m zaterdag 10.30 – 16.30 uur. Locatie: Lagedijk 142b, Zaandijk.

Kunstwerk Ineke Ploeg – ‘Stekelvis op sokkel’

Van 26 januari tot en met 31 maart is de tentoonstelling ‘Poëzie in Zaanstad’ in de publiekshal van het Stadhuis te bezoeken. De tentoonstelling, in het kader van de Poëzieweek 2023, heeft dit jaar het thema vriendschap. De tentoonstelling  is te bezoeken tijdens de openingstijden van het Stadhuis. Locatie: Stadhuisplein 100, Zaandam.

Van 18 januari tot en met 5 maart is de expositie ‘Made Inn’ met 18de en 19de eeuwse kleding te bezoeken bij het Zaans Museum. Begin 2022 ontving het Zaans Museum een bijzondere schenking: een grote collectie 18de en 19de eeuwse kleding uit een Zaanse familie. Een Zaans kostuum is de streekdracht die door de vrouwen in Zaanstreek werden gedragen tussen 1750-1850. Kaarten voor het Zaans Museum kosten € 14,50 (0 t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 17 jaar € 7,50 en 65+ € 11,50) Locatie: Schansend 7, Zaandam.

Van 20 januari tot en met 19 februari is de internationale tentoonstelling ‘Geen Woorden’ te bezoeken bij Playroom. Een verscheidenheid aan kunstwerken met werk van o.a. Nurettin Dagdelen (Turkije), Hanna Ellolla (Finland), Pernille Lonstrup (Denemarken) en Xuân-Ha (Vietnam). Ieder weekend (vrijdag t/m zondag) te bezoeken van 13.00 – 18.00 uur. De toegang is vrij. Locatie: Westzijde 99, Zaandam.

Schilderij Jacqueline van der Plaat

Van 4 februari t/m 1 april is de expositie ‘De Zaanse KunstSalon’ te bezoeken bij galerie Staphorsius. In 2023 bestaat de Willem Jansen Stichting 50 jaar en opent het jubileumjaar met de verkoopexpositie De Zaanse KunstSalon, geheel samen te stellen met kunstwerken die door particulieren voor de verkoop worden aangeboden. De expositie is van dinsdag t/m zaterdag tussen 09.00 – 17.00 uur te bezoeken. Locatie: J.J. Allanstraat 287B, Westzaan.

Galerie Staphorsius

Van 6 februari tot 27 februari is er een expositie van Mea Stoeltjes in het Blauwe Pand. De expositie is iedere zaterdag en zondag van 12.00 – 16.00 uur te bezichtigen. Kijk voor meer informatie op https://www.hetblauwepand.nl/galerie-blauw/. Locatie: Aris van Broekweg 2, Zaandam.

Van 31 maart t/m 10 april is de jubileumexpositie ‘Zinnenprikkelend’ te bezoeken in het Weefhuis. Na 20 jaar exposities voor zienden, is deze expositie speciaal voor mensen met een visuele beperking, maar ook voor iedereen die zich wil laten verrassen. Doel is via voelen, horen, ruiken, proeven en zien, verbindingen te leggen tussen kunst en het publiek, d.m.v. een expositie, lezingen, voorstellingen, concerten, gedichten, proeverijen, voel- en geluidsexperimenten. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.