Waarheen? Superjuffie, Edwin Rutten, Kunstalliantie Krommeniedijk…

Vandaag o.a.: Superjuffie met ‘De toren van geluid’, kindervoorstelling ‘Het Spookje’, concert Molenaar Big Band, Jos van Beest ontvangt ….. Edwin Rutten (foto), ‘Kunstalliantie’ Krommeniedijk, vogelvoer maken, Blije keien bij Natuurmuseum E. Heijmans, bridgedrive en ‘Geen Woorden’ Playroom…

Verderop deze week: Opera voor Dummies, koffieconcert pianist Wouter Harbers, tentoonstelling ‘Poëzie in Zaanstad’, Jan James bij podium de Flux, een lezing door prof. dr. John Heise en de lezing “Een kleine eetbare tuin” door Groei & Bloei Zaanstreek Waterland.

Zondag 22 januari

 • Superjuffie komt met de voorstelling ‘De toren van geluid’ naar de KunstGreep. De voorstelling begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 13,50. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Kindervoorstelling ‘Het Spookje’ (vanaf 4 jaar) in De Pelikaan. De voorstelling begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 5,00. Locatie: Kervelstraat 185-A, Krommenie.
 • Het concert ‘The joy of playing big band’ van de 18 man sterke Molenaar Big Band o.l.v. Loet van der Lee met Denise Jannah bij Podium de Flux. Het concert begint om 15.30 uur en kaarten kosten € 15,00 in de voorverkoop (€ 17,50 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • Jos van Beest ontvangt ….. Edwin Rutten in de Wormerveerse Vermaning. Een swingende jazz-middag met Edwin Rutten (vocalen), Marco Kegel (saxen), Vincent Koning (gitaar) en Noah Nicoll (bas). De middag begint om 15.00 uur. en kaarten kosten € 17,50. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer. (foto boven)
Edwin Rutten
 • Met ‘Horen en zien onder een dak’ zijn twee kunstvormen samengebracht in het kerkje van Krommeniedijk. Vanaf vandaag staan de wanden bol van muziek en hangen ze vol met kunst. De kunstuitingen aan de wanden zijn van leden van de Krommenieër Schilderskring (KSK’80). Locatie: Krommeniedijk 182, Krommenie.
 • In de Heemtuin kan er vogelvoedsel, zoals pindasnacks, vetbollen en pindakettingen, worden gemaakt. De activiteit is van 11.00 – 17.00 uur. Deelname kost € 3,00. Als extraatje is er om 11.00 en 14.00 uur een tuinexcursie voor kinderen vanaf 6 jaar. Locatie: Heijermansstraat 74, Zaandam (Burg. In ’t Veldpark).
 • De activiteit ‘Blije keien’ bij het Natuurmuseum E. Heijmans. Er wordt vanaf 13.00 uur geschilderd op stenen in alle soorten en mate, zo worden blije keien gemaakt. Deelname aan de activiteit is gratis. Locatie: Thijssestraat 1, Zaandam.
 • Een bridgedrive voor alle bridgers in buurtcentrum de Vuister. Er wordt van van 13.30 – 17.30 uur gespeeld. Bij voldoende belangstelling zijn er aparte groepen voor beginners en gevorderden. Deelname kost € 4,00 en aanmelden kan tot 11.00 uur op de dag zelf. Locatie: Molenwerf 44, Koog aan de Zaan.

Verderop deze week:

Dinsdag 24 januari

 • In het Zaantheater toont sopraan Céline Janssen in ‘Opera voor Dummies’ aan dat opera hartstikke hip en toegankelijk is. Ze zingt niet alleen opera, maar ook jazz, pop en rock. De voorstelling begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 20,00 (incl. drankje en garderobe). Locatie: Nicolaasstraat 3, Zaandam (Forbo Flooringzaal).

Woensdag 25 januari

 • Het vierde koffieconcert van pianist Wouter Harbers in de Bullekerk. Deze keer een nieuwjaarsconcert met ‘Weense Pianopareltjes’. Het concert is van 11.00 – 12.00 uur. De toegang is gratis (met collecte na afloop). Reserveren kan via www.koffieconcerten.nl. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • De tentoonstelling ‘Poëzie in Zaanstad’ start in de Poëzieweek 2023. Het thema dit jaar is vriendschap. Vanaf 16.00 uur is de inloop en na een welkom van gemeentearchivaris Frans Hoving vindt om 16.15 uur de opening van deze tentoonstelling in de publiekshal van het Stadhuis plaats. Locatie: Stadhuisplein 100, Zaandam.
Tentoonstelling ‘Poëzie in Zaanstad’

Donderdag 26 januari

 • De Amerikaanse zangeres Jan James treedt op bij Podium de Flux. Het optreden begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 19,00 in de voorverkoop (€ 22,00 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • Prof. dr. John Heise geeft bij de Weer- en Sterrenkundige Kring Zaanstreek uitleg over de stelling ‘het absolute Niets in een zwart gat?’. De lezing begint om 19.45 uur en belangstellenden mogen twee lezingen gratis bijwonen. Locatie: Zuideinde 197, Oostzaan..
 • Groei & Bloei Zaanstreek Waterland organiseert de lezing “Een kleine eetbare tuin” door Madelon Oostwoud in De Stolp. Informatie over de lezing vind je op https://zaanstreek.groei.nl/activiteiten/standaard-titel-1. De lezing begint om 19.30 uur, deelname is gratis. Locatie: Kerkstraat 12, Koog aan de Zaan.

Vrijdag 27 januari

 • Dit weekend vindt de Nationale Tuinvogeltelling 2023 plaats. Iedereen wordt opgeroepen om een half uurtje de vogels in de tuin of op het balkon te tellen, en deze vervolgens door te geven. Dit helpt in het krijgen van inzicht in welke vogels zich in de tuinen begeven en hoe ze zich ontwikkelen. Doel is om de vogels beter te helpen en beschermen. Kijk voor meer informatie op de website van de Vogelbescherming.
 • Het Zweeds-Nederlandse kleinkunstduo De Andersons geven de voorstelling ‘Andere Wereld’ theater bij de Kaasfabriek. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 17,50 (incl. consumptie). Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • Om 12.00 uur vindt de Holocaust Memorial Day plaats op de Joodse Begraafplaats in Zaandam. De bijeenkomst wordt begeleid door Ruben Boas, voorzitter Joodse Gemeente Noord-Holland Noordwest. Leerlingen van basisschool De Dijk West dragen zelf geschreven gedichten voor. Rabbijn Shmuel Spiero zal een gebed voor de slachtoffers uitspreken en de Jizkor. Aan het eind is er gelegenheid om bloemen te leggen. (Mannen/jongens dragen een hoofddeksel op de begraafplaats.) Locatie: Westzanerdijk 310-312, Zaandam.
 • Op de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust vertoont filmtheater De Fabriek i.s.m. Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland de documentaire Between mountains and wars. De documentaire is Servo-Kroatisch gesproken en Engels ondertiteld. Na afloop is er een vraaggesprek met de joodse filmwetenschapper Lievnath Faber. De film begint om 19.30 uur. Locatie: Jan Sijbrandstraat 12, Zaandam.
Documentaire Between mountains and wars
 • Tijdens de Nationale Voorleesdagen kun je in het Natuurmuseum E. Heimans de tentoonstelling Kletsnat bezoeken en je laten voorlezen onder de museumboom. De middag is van 14.00 – 17.00 uur. Voor entree betaal je € 4,00. Locatie: Thijssestraat 1, Zaandam.
 • Dansavond ‘Friday Night Fever’ met DJ-Niece in de Bullekerk. Van 21.00 – 01.00 uur kun je swingen op muziek uit de jaren ’70 en ’80. Kaarten kosten € 8,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Een nieuwe editie van ‘Insanely Loud!’ in de Groote Weiver. Dit keer de beste Millennium Hardcore van 2000 tot 2011!  De avond begint om 21.00 uur en kaarten kosten € 5,00 in de voorverkoop (€ 7,50 aan de deur). Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.
 • Filmmarathon bij het Gemeentearchief. Van 08.30 – 17.15 uur draait het Gemeentearchief films uit de eigen collectie op de studiezaal. Er zijn films in zwartwit en in kleur, met en zonder geluid: de oudste uit 1922 en de jongste uit 2007. Bekijk het volledige programma op de website van het Gemeentearchief. De toegang is vrij. Locatie: Stadhuisplein 100, Zaandam.
Screenshot Bouwers van de toekomst

Zaterdag 28 januari

 • Nationaal Theaterweekend in het Zaantheater. Voor € 7,50 tot € 10,00 per kaartje kun je ontdekken wat het theater te bieden heeftVandaag is er Comedynight met Kim Schuddeboom, Fuad Hassen, Valentina Tóth en Luan Buleshkajen. Daarnaast is er Urban Dance. Locatie: Nicolaasstraat 3, Zaandam. UITVERKOCHT
 • Hemlab – IJzigkoud experimenteren! Waarom wordt er zout gestrooid in de winter? Hoe smelt ijs in zoet of zout water?Kinderen van 7 t/m 14 jaar kunnen zelf met water, ijs, zout, roeren en zwaaien of met chemie proberen hoe koud het lab wordt. De workshop wordt gegeven van 15.00 – 17.00 uur. Deelname kost € 12,00 en reserveren kan via www.hemlab.nl/reserveren/. Locatie: Barndegat 8, Zaandam.  
 • Expositie ‘Organisch’ van Mea Stoeltjes en Sacha Ofman bij Zaans Groen. De expositie is vandaag en morgen te bezichtigen van 13.00 – 17.00 uur. De entree is vrij. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Kaleidoscoop Vuur
 • Nol Havens brengt muziek met verhalen naar de KunstGreep. De voorstelling ‘Vanaf hier’ begint om 20.15 uur. Kaarten kosten € 17,50 (incl. consumptie). Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Culturele Raad Zaanstad presenteert schrijfster (van literaire non-fictie) Judith Koelemeijer in de Bullekerk. Comedian Emiel van der Logt is er bij. Wat er deze avond verder komt is nog een verrassing. De avond begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 15,00 (excl. € 1,00 reserveringskosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Zaanse Regenboogcafé 50+ bij Café Zaanzicht. Vinyl Singles & Speeddaten met muziek van DJ Ozzi. De middag is van 14.30 – 17.30 uur. Locatie: Oostzijde 209, Zaandam.
DJ Ozzi
 • Rommelmarkt bij buurtcentrum de Bovenkruier van 09.30 – 14.00 uur. Er zijn nog kramen te huur voor € 7,50. Locatie: Drielse Wetering 49, Zaandam.

Zondag 29 januari

 • Herdenking van de Holocaust met Job Cohen in de Bullekerk. Het programma start om 14.00 uur en de toegang is vrij. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Nationaal Theaterweekend in het Zaantheater. Vandaag zijn er  twee jeugdvoorstellingen te bezoeken. Om 14.00 uur en 16.00 uur begint de voorstelling ‘Wachten op Kado’ (vanaf 4 jaar). Kaarten kosten € 7.50. Om 13.30 en 15.30 uur begint de voorstelling ‘De waanzinnige boomhut van 52 verdiepingen’ (vanaf 7 jaar). Kaarten kosten € 10,00. Locatie: Nicolaasstraat 3, Zaandam.
 • Expositie ‘Organisch’ van Mea Stoeltjes en Sacha Ofman bij Zaans Groen. De expositie is te bezichtigen van 13.00 – 17.00 uur. De entree is vrij. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Hans Luiten geeft een lezing over Indonesië bij buurtcentrum de Vuister. In deze lezing geeft Hans een overzicht van de koloniale geschiedenis waarbij hij inzoomt op de periode in en vlak na de Tweede Wereldoorlog. De lezing is van 11.00 – 12.45 uur. Kaarten kosten € 8,00 en vooraf reserveren kan via info@devuister.nl. Locatie: Molenwerf 44, Koog aan de Zaan.
Lezing over Indonesië
 • Open podium Stadsdichters bij het Zaans Toneelhuis. Stadsdichters Reinier Fosch en Lisa van Tongeren luiden hun tweede jaar als stadsdichters van Zaanstad in. Verschillende deelnemers van (eerdere) schrijfsessies dragen hun werk voor. De middag duurt van 15.00 – 17.00 uur en kaarten kosten € 7,50. Locatie: Cornelis van Uitgeeststraat 2, Zaandam.
 • Een muzikale middag met Ruby and the Roosters in het Tolhuys. Het optreden begint om 16.30 uur en de toegang is gratis. Locatie: Westzijde 216, Zaandam.
 • Stand up Comedians in Buurthuis de Kolk (2e Try-out). Hans Fiere & Remko van Gerssen treden deze middag op. Van 14.00 – 16.00 uur kun je lachen, gieren en brullen. De toegang is gratis. Locatie: Klampersstraat 1, Zaandam.
 • Dekker en De Vries Groep treedt vanaf 16.00 uur op Proeflokaal De Kruis. Het optreden met gastmuzikanten Job Woudt (trombone) en Rob Stam (zanger) begint om 16.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 13, Zaandijk.
 • In de Kooger Vermaning kun je met de Historische Vereniging Koog-Zaandijk ‘Back to the sixties’ met toepasselijke muziek, de Koog-Zaandijkse jaren ’60 quiz met prijzen, hapjes en drankjes. De middag begint om 15.00 uur. Locatie: Lagedijk 34, Koog aan de Zaan.
 • Salonorkest Café Noir, bestaande uit 5 muzikanten op viool, cello en piano, geeft een concert in het kerkje van Krommeniedijk. Het concert begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 10,00 (incl. koffie/thee). Locatie: Krommeniedijk 182, Krommenie.
Salonorkest Café Noir

Maandag 30 januari

 • Historisch Zaandam Café bij buurtcentrum de Bovenkruier. Er worden drie films over oud Zaandam, waaronder de historische Dam tot Dam race in 1959, vertoond. De inloop is om 14.00 uur en toegang is gratis. Locatie: Drielse Wetering 49, Zaandam.
 • Zaanse Sportverkiezingen 2022 in het Zaantheater. Vanavond wordt bekend gemaakt wie zich een jaar lang sportman/-vrouw, sporttalent, sportcoach, parasporter, sportploeg of sportvrijwilliger van Zaanstad mogen noemen. Stemmen kan tot 27 januari. De avond begint om 20.00 uur. Locatie: Nicolaasstraat 3, Zaandam.
 • Inloopbijeenkomst MAAK.Noord tussen 19.00 – 21.30 uur in De Admiraal. Tijdens de bijeenkomst kunt u langslopen bij kraampjes met de speerpunten uit het Perspectief MAAK Noord: wonen, mobiliteit, maatschappelijke kracht, duurzaamheid, bedrijvigheid, toerisme en cultuurhistorie & natuur. U kunt in gesprek over deze thema’s met elkaar, met wethouders, wijkmanagers en andere mensen van de gemeente Zaanstad. Locatie: Dorpstraat 1056, Assendelft.

Donderdag 2 februari

 • Piet Kempenaar, gepensioneerd molenaar van verfmolen De Kat, geeft vanaf 20.00 uur een inspiratielezing bij FluXus. Piet neemt bezoekers mee in de wereld van pigmenten: de kleurstoffen die worden gebruikt voor het kleuren van allerlei materialen. Kaarten kosten € 10,00 en kunnen worden gereserveerd via klantenservice@fluxus.nl. Locatie: Westzijde 168, Zaandam.
 • Martijn Koning speelt de cabaretvoorstelling ‘Appeltjes Schillen’ in het Zaantheater. De voorstellig begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 23,00. Locatie: Nicolaasstraat 3, Zaandam.

Vrijdag 3 februari

 • Igone de Jongh geeft de balletvoorstelling ‘Zin in Liefde’ in het Zaantheater. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten zijn te koop vanaf € 21,55. Locatie: Nicolaasstraat 3, Zaandam.
 • Nol en Debora treden op tijdens de VrijdagMiddagBorrel in de Bullekerk. Het optreden begint om 16.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Rotary de Zaan-Zaandijk organiseert een Charity Disco Avond in de Bullekerk. Het doel is om geld in te zamelen voor Dierenzorg Zaanstreek. Dj Flyon zorgt voor deze avond voor muziek. De disco begint om 20.30 uur. Kaarten kosten € 25,00 en de volledige opbrengst komt ten goede aan Dierenzorg Zaanstreek. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Zaterdag 4 februari

 • Marjolein van Kooten met de voorstelling ‘Hoe vind je het zelf gaan?’  in de Bullekerk. De voorstelling begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 18,50 (excl. € 1,50 servicekosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Andries Tunru met de voorstelling ‘In Theorie’ bij Stichting Podium Oost-Knollendam (POOK). De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 16,00. Locatie: Dorpsstraat 95, Oostknollendam.
 • Gerdien Biersteker & Thelma den Adel, leden van het Saens Kunst Collectief, geven de expositie ‘Kleurrijk’ bij Zaansgroen. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Een concert door Barock Sommer o.l.v. dirigent Simon Murphy, met muzikale medewerking door de Ierse fluitiste Emma Zoe Elkinson, in de Kogerkerk. Het concert is van 16.00 – 17.00 uur. De toegang is vrij, na afloop is er een collecte. Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan.
Simon Murphy en Emma Zoe Elkinson

Zondag 5 februari

 • Gerdien Biersteker & Thelma den Adel, leden van het Saens Kunst Collectief, geven de expositie ‘Kleurrijk’ bij Zaansgroen. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Jazz Inverdan met een optreden van het kwartet Dalgoo. Het optreden begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 18,00. Locatie: Westzijde 80, Zaandam.
 • Het Zaanse trio John Meijer, bestaande uit John Meijer (zanger/gitarist), Fred Snel (contrabassist/basgitarist) en Ruud Luttikhuizen (pianist/organist), treedt op in de Wormerveerse Vermaning. Het optreden begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 17,50. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
Trio John Meijer

Dinsdag 7 februari

 • Don Remkes geeft een lezing over exotische dieren in de Wormerveerse Vermaning. De lezing begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 7,50 (gratis voor leden van ’t NUT). Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Gerdien Biersteker & Thelma den Adel, leden van het Saens Kunst Collectief, geven de expositie ‘Kleurrijk’ bij Zaansgroen. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.

Vrijdag 10 februari

 • Lenny Kuhr zingt  repertoire uit haar grote en levendige oeuvre in de Bullkerk. Mijn haar kompanen Mischa Kool *bas) en Reinier Voet (gitaar) combineert Lenny Kuhr werk uit haar nieuwe album met  eerder werk. Het optreden begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 21,00 (excl. € 1,50 reseveringskosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Camille Schneeganz en Carlos Marín Rayo geven een concert in het kerkje van Markenbinnen. ! Zij zullen vanaf 20.15 uur werken vertolken van o.a. Debussy, Tsjaikovski en Donatoni. De toegang is vrij, er wordt wel een vrijwillige bijdrage gevraagd t.b.v. het bekostigen van dit concert en de instandhouding van het kerkje. Locatie: Dorpsstraat 43, Markenbinnen.
Camille Schneeganz en Carlos Marín Rayo

Zaterdag 11 februari

 • Het Margriet Eshuis PopKoor treedt o.l.v. dirigente Jerney Molenaar op in de Vermaning Zaandam. De koorleden brengen een ode aan hun zang-juf, dirigente en oprichtster van het koor Margriet Eshuijs. Naast het zingen van haar favoriete nummers zullen er anekdotes uit de afgelopen jaren verteld worden. Het concert begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 15,00 (incl. koffie/thee) en zijn te reserveren via het Margriet Eshuis Popkoor. Locatie: Westzijde 82, Zaandam.
 • Tess Merlot (zang) brengt samen met Lars Visscher (accordeon) en Guillaume Marcenac (vleugel) ‘Voyages en chansons’ naar de Bulleker. Vanaf 20.00 uur start een Franstalige reis met originele, vertaalde én eigen chansons. Kaarten kosten € 15,00 (excl. € 1,00 reserveringskosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Rob de Vries en zijn leerlingen geven een expositie bij Zaans Groen. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De entree is vrij. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.

Zondag 12 februari

 • Rob de Vries en zijn leerlingen geven een expositie bij Zaans Groen. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De entree is vrij. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Het koperensemble Friday Brass treedt o.l.v. Klaas Peereboom op in de Zuidervermaning. Het optreden begint om 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Tussen 12.00 – 16.00 uur kan de Zuidervermaning ook worden bezichtigd. Toegang vrijwillige bijdrage. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
Friday Brass

Donderdag 16 februari

 • Het Werkgeversservicepunt Zaanstreek-Waterland en Pact Poelenburg Peldersveld organiseren het Banenfestival. Van 10.00 – 15.00 uur kun je kennismaken met werkgevers, je oriënteren op werkleertrajecten en opleidingen en praten met loopbaancoaches voor advies. Inschrijven kan tot 15 februari. Locatie: Barkstraat 1, Zaandam.
 • Het jonge ensemble Le Consort met het concert ‘Specchio Veneziano’ in de Zuidervermaning. Het concert begint om 20.15 uur. Kaarten kosten € 25,00 (€ 21,00 voor vrienden, € 10,00 voor CJP/studenten). Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
Le Consort

Vrijdag 17 februari

 • Theatervoorstelling ‘Poppenspeler van Warschau’, over moed en overlevingskunst in de Kogerkerk. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 7,50 (incl. consumptie). Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan.
 • Ter ere van de tweede druk van Pa(a)z op houdt Roselien Brondy een boekenfeest in de Groote Weiver. Roselien geeft een lezing over haar ervaringen in de Geestelijke Gezondheidszorg. Zij leest twee stukjes voor uit haar boek en er zal harp en gitaar muziek met zang te horen zijn tijdens de lezing. Iedereen is welkom, aanmelden kan via info@roselienbrondy.nl. Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.
Roselien Brondy  
 • Marjolein van Kooten geeft de theatervoorstelling ‘Ongestoord’ bij dorpstheater TOWN. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 19,50. Locatie: Wijdewormerplein 3, Wijdewormer.
 • Opening Willem Jansenjaar met lezing Arjen van Ginkel in de Zuidervermaning. Willem Jansen (1892-1969) was kunstenaar in de eerste helft van de vorige eeuw en woonde met zijn gezin in Westzaan. De lezing begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 7,50. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
Willem Jansen ((1892-1969)

Zaterdag 18 februari

 • Kunstenares Els Borgesius is altijd op zoek naar onderwerpen, meestal mensfiguren, die haar raken: veraf of dichtbij. Dit weekend geeft zij een expositie bij Zaansgroen. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Kunstwerk van Els Borgesius
 • Concerten bij Kaarslicht met Duo Blaak, piano vierhandig. Kaarten kosten € 19,00 en zijn te reserveren via reserveren@concertjisp.nl. Locatie: Dorpsstraat 46, Jisp.
 • Cara Dillon & Sam Lakeman komen naar Roots aan de Zaan bij FluXus. Het concert begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 27,00 (€ 19,00 voor leden) en kunnen worden gereserveerd via rootsaandezaan@gmail.com. Locatie: Westzijde 148, Zaandam (Pasveerzaal).
 • Leadzanger en saxofonist Lo van Gorp en zijn band The Royal Dutch Scam met repertoire van Sting en The Police in de Bullekerk. Het concert ‘Things About Sting’ begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 22,50 (excl. € 1,50 servicekosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Zondag 19 februari

 • Kunstenares Els Borgesius is altijd op zoek naar onderwerpen, meestal mensfiguren, die haar raken: veraf of dichtbij. Dit weekend geeft zij een expositie bij Zaansgroen. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • ‘t Nut en de Wormerveerse Vermaning organiseren samen literaire middagen. Schrijver Alfred Birney komt vandaag op bezoek en zal worden geïnterviewd door Eva Hoeke. De literaire middag is van 15.00 – 16.30 uur en kaarten kosten € 18,50 (€ 15,00 voor leden van ’t Nut). Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Festival ZIN is een nieuw festival speciaal voor Zaanse 60plussers en iedereen die van cultuur houdt. Van 14.00 uur tot 17.00 zijn er in het Zaantheater theatrale presentaties, concerten, workshops en proeverijen. De toegang is gratis. Locatie: Nicolaasstraat 3, Zaandam.
 • Astrid Cattel komt met haar theatervoorstelling ‘ECHT’ naar de Bullekerk. De voorstelling begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 17,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Wibi Soerjadi en Melissa Venema in Concert in de Maria Magdalenakerk. Het concert begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 20,00. Locatie: Dorpsstraat 351, Wormer.
Wibi Soerjadi en Melissa Venema

Woensdag 22 februari

 • Wouter Harbers geeft zijn vijfde koffieconcert in de Bullekerk. Vanaf 10.30 uur staat de koffie klaar en van 11.00 – 12.00 uur geeft Wouter Harbers zijn concert. De entree is gratis (collecte na afloop). Reserveren kan via www.koffieconcerten.nl. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • SING-IN met het Zaans Interkerkelijk Mannenkoor o.l.v. dirigent Hugo van der Meij in de Grote Kerk in Westzaan. Het concert begint om 20.00 uur en de toegang is gratis (collecte voor onkosten). Locatie: Kerkbuurt 37, Westzaan.

Zaterdag 25 februari

 • Snuffelmarkt van 09.00 – 16.00 uur in evenementenhal Taets in Zaandam met zowel tweedehands als nieuwe goederen. De toegang kost € 4,00 (parkeren gratis). Locatie: Hemkade 18, Zaandam (voormalig munitiefabriek).

Zondag 26 februari

 • Snuffelmarkt van 09.00 – 16.00 uur in evenementenhal Taets in Zaandam met zowel tweedehands als nieuwe goederen. De toegang kost € 4,00 (parkeren gratis). Locatie: Hemkade 18, Zaandam (voormalig munitiefabriek).
 • Herdenking Februaristaking in het Zaantheater. De herdenkingsbijeenkomst begint om 9.30 uur. Locatie: Nicolaasstraat 3, Zaandam.
 • Trio Saens Accent treedt op in het kerkje van Krommeniedijk. Ruud Luttikhuizen, Njola Ritzen en Andrine Stal spelen een licht klassiek programma. Het concert begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 10,00 (incl. koffie/thee). Locatie: Krommeniedijk 182, Krommenie.
Trio Saens Accent

Zaterdag 4 maart

 • Een barokconcert met orgel, zang, altviool, hobo en cello o.l.v. Nóra Dudás in de Kogerkerk. Het concert begint om 16.00 uur en de toegang is vrij (na afloop is er een collecte). Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan.  
 • Podium de Flux komt met Kieran Goss en Annie Kinsella naar de Bullekerk. Het concert begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 20,00. Reserveren kan via de Flux. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Zondag 5 maart

 • Het Nederlied Ensemble uit Amsterdam brengen het programma  ‘Liedjes die niet mochten’ in Dorpshuis De Kwaker. Het optreden is van 14.00 – 16.00 uur. Kaarten kosten € 19,80 en kun je reserveren via Nederlied. Locatie: J.J. Allanstraat 127, Westzaan.
 • Popup Choir Singalong – The Scene in de Bullekerk. In deze editie zing je driestemmig mee met het knallende ‘Iedereen is van de Wereld’. De singalong begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • De Engelse saxofonist Sam Newbould treedt samen met zijn internationaal samengestelde band ‘Sam Newbould Quintet’ op in de Doopsgezinde Vermaning. ‘Jazz Inverdan’ begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 18,00. Locatie: Westzijde 80, Zaandam.
Sam Newbould (foto: Karen van Gilst)

Maandag 6 maart

 • Marjan Minnesma vertelt… in de Wormerveerse Vermaning. Marjan Minnesma‚ directeur en oprichtster van stichting Urgenda, geeft om 20.00 uur een lezing. Kaarten kosten € 7,50 (gratis voor leden van ’t Nut). Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.

Woensdag 8 maart

 • Hannie Schaft Herdenking. De herdenking is bij het monument voor Hannie Schaft in de Westzijde. De start is om 11.00 uur. Tijdens deze bijeenkomst is het mogelijk bloemen te leggen. Locatie: Westzijde 39, Zaandam.

Vrijdag 10 maart

 • Laura Fygi treedt op in de Bullekerk. Het optreden is gebaseerd op haar in november 2022 gelanceerde boek “ALL OF ME”. Het optreden begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 20,00 (excl. € 1,50 reserveringskosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Expositie Ariane James – Infraroodfotografie bij Zaansgroen. Deze tentoonstelling gaat over verwevenheid met het landschap. De magie van zonlicht, schaduw, wind, regen en wisselende kleuren in het landschap vertaalt Ariane met infrarood fotografie naar een klein theater. De expositie is op 10/11/18 en 19 maart van 13.00 – 17:00 uur te bezichtigen. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.

Zaterdag 11 maart

 • Cabaretier André Manuel geeft de voorstelling ‘De zieke geest’ bij Pook Oostknollendam. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 17,50. Locatie: Dorpsstraat 95, Oostknollendam.
 • Expositie Ariane James – Infraroodfotografie bij Zaansgroen. Deze tentoonstelling gaat over verwevenheid met het landschap. De magie van zonlicht, schaduw, wind, regen en wisselende kleuren in het landschap vertaalt Ariane met infrarood fotografie naar een klein theater. De expositie vandaag en 18/19 maart van 13.00 – 17:00 uur te bezichtigen. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.

Vrijdag 17 maart

 • Voor de derde keer wordt de Zaanse Top 500 georganiseerd. De editie 2023 vindt dit weekend plaats in Dorpshuis De Kwaker. Vanaf 1 februari kan er de hele maand gestemd worden via de website van de Zaanse Top 500 www.zaansetop500.nl. Het uitzendschema wordt begin maart bekend gemaakt. Locatie: J.J. Allanstraat 127, Westzaan.
 •  Jimmy Duchateau geeft met zijn band een theaterconcert in de Bullekerk. Het concert is een eerbetoon aan de Amerikaanse countrylegende John Denver. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 22,50 (excl. € 1,50 reserveringskosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam. 

Zaterdag 18 maart

 • Concerten bij Kaarslicht met Matangi kwartet & Nikola Meeuwsen. Een combinatie van strijkkwartet en piano. Het concert begint om 20.15 uur. Kaarten kosten € 19,00 en zijn te reserveren via reserveren@concertjisp.nl. Locatie: Dorpsstraat 46, Jisp.
 • Expositie Ariane James – Infraroodfotografie bij Zaansgroen. Deze tentoonstelling gaat over verwevenheid met het landschap. De magie van zonlicht, schaduw, wind, regen en wisselende kleuren in het landschap vertaalt Ariane met infrarood fotografie naar een klein theater. De expositie vandaag en morgen van 13.00 – 17:00 uur te bezichtigen. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Victor Luis van Es geeft de voorstelling ‘Plan B’ in dorpstheater TOWN. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 19,50. Locatie: Wijdewormerplein 3, Wijdewormer.

Zondag 19 maart

 • Het ‘Interkerkelijk Gospelkoor Revival’ uit Zaandijk geeft o.l.v. dirigent Chris de Kroon een concert in de Maria Magdalena Kerk. Het concert begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Dorpsstraat 351, Wormer.
 • Het Ontroerend Goed Koor geeft een optreden in de Bullekerk. Het optreden begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Expositie Ariane James – Infraroodfotografie bij Zaansgroen. Deze tentoonstelling gaat over verwevenheid met het landschap. De magie van zonlicht, schaduw, wind, regen en wisselende kleuren in het landschap vertaalt Ariane met infrarood fotografie naar een klein theater. De expositie van 13.00 – 17:00 uur te bezichtigen. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.

Zaterdag 25 maart

 • Roots aan de Zaan met een optreden van MOTYK bij FluXus. Ze spelen nog een laatste maal Flairck-materiaal. Het optreden begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 22,00 (voor leden € 15,00) en kunnen worden gereserveerd via rootsaandezaan@gmail.com. Locatie: Westzijde 148, Zaandam (Pasveerzaal/Fluxus).
 • Expositie ‘Project Nederlands-Indië’ Herma van Bolhuis & Michelle van den Berg bij Zaansgroen. Michelle interviewde acht mensen die hun jeugd in Nederlands-Indië hebben doorgebracht. Herma maakte acht portretten, acht schilderijen van model in interieur en acht kleine Indische herinneringen. Vanaf 25 maart t/m 17 april op vrijdag en zaterdag van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is vrij. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Alexander Broussard geeft ‘The Billy Joel Experience!’ in de Bullekerk. De ode aan Billy Joel begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 22,50 (excl. € 1,50 reserveringskosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Zondag 26 maart

 • Expositie ‘Project Nederlands-Indië’ Herma van Bolhuis & Michelle van den Berg bij Zaansgroen. Michelle interviewde acht mensen die hun jeugd in Nederlands-Indië hebben doorgebracht. Herma maakte acht portretten, acht schilderijen van model in interieur en acht kleine Indische herinneringen. De expositie is t/m 17 april op vrijdag en zaterdag van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is vrij. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Phemian (Femke, Mirthe en Anne) spelen jazzy, folk-pop, soulvolle, meerstemmige zang, cello, viool en ukelele in het kerkje van Krommeniedijk. Het optreden begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 10,00 (incl. koffie/thee). Locatie: Krommeniedijk 182, Krommenie.

Woensdag 29 maart

 • Het laatste koffieconcert van dit seizoen alweer in de Bullekerk. Wouter Harbers en Sytse Buwalda voeren samen het Erbarme Dich uit. Het concert begint om 11.00 uur en is gratis toegankelijk voor iedereen (collecte bij de uitgang). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Zaterdag 1 april

 • Vandaag opent de expositie ‘Zinnenprikkelend’, de jubileumexpositie van stichting Het Weefhuis. De komende wekene staat het Weefhuis in het teken van de vijf zintuigen. Speciaal voor mensen met een visuele beperking, maar vooral ook voor iedereen die zich wil laten verrassen. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Popup Choir Singalong – Starship in de Bullekerk. We Build This City on Rock ’n Roll!  en andere hits uit de jaren tachtig worden driestemmig gezongen. De singalong begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Muziek in de Kogerkerk. Bas Westerhof brengt van 16.00 – 17.00 uur een gevarieerd orgelconcert ten gehore. De toegang is gratis. Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan.

29 & 30 mei

 • Pinksterzaan, Zaanse schans

Check altijd:

Nog meer? Check de Zaanse Evenementen Kalender.

Langlopend

Van 6 januari t/m 26 januari is er een verkoopexpositie met schilderijen van Joop Adan (1947-2020) in Café de Fabriek. Als autodidact heeft Joop Adan een eigen stijl ontwikkeld en geperfectioneerd. Eerst werd het leer zacht en soepel gemaakt en daarna bewerkt met zelfgemaakte stukken gereedschap. Zo bracht hij reliëf aan in het oppervlak en werden er lijnen in aangebracht die hij met acrylverf vulde waardoor er bijzondere afbeeldingen ontstonden. Het formaat varieert van grote stukken koeienhuiden, tot die van een medaillon, maar allemaal met een grote gedetailleerdheid. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Schilderij van Joop Adan (1947-2020)

Van 8 januari tot 5 maart exposeren twaalf schilders in het BJC naast De Grote Kerk in Oostzaan. De schilders hebben het afgelopen jaar een driedaagse workshop gevolgd o.l.v. Ineke Kan met het thema ‘De Noord Hollandse kust’. De expositie is op vrijdag van 10.00 – 12.00 uur, zondag van 11.15 – 12.15 uur en iedere derde woensdag van de maand van 10.00 – 12.00 uur te bezoeken. Locatie: Kerkbuurt 12, Oostzaan.

Van 8 januari tot en met 12 maart is de expositie ‘De Zaanse Connectie’ te bezoeken bij Artzaanstad. De kunstenaars die aan deze expositie meewerken zijn Sabin Kech, Jarik Jongman, Peter de Lange, Aron Kroes, Ed Oosterhoorn en Studio Uiterwaal Kroes. Artzaanstad is geopend van woensdag t/m zaterdag van 10.00 -17.00 uur. Elke zondag van 12.00 – 17.00 uur. Locatie: Grote Hulzen 11, Zaandam.

Van 09-01 t/m 11-02-2023 is de expositie ‘Paperwork’ van Ineke Ploeg te bezichtigen bij Chocolaterie De Cacaoboom. Ineke Ploeg heeft een manier gevonden om verschillende disciplines, zoals schilderen en textiele werkvormen, te combineren. Dit heeft geresulteerd in een unieke uiting gemaakt m.b.v. pulp van handgeschept papier dat vervolgens in reliëf wordt bewerkt en beschilderd. Ook het integereren van weefsels en stofstructuren wordt toegepast. Te bezoeken van dinsdag t/m zaterdag 10.30 – 16.30 uur. Locatie: Lagedijk 142b, Zaandijk.

Kunstwerk Ineke Ploeg – ‘Stekelvis op sokkel’

Van 26 januari tot en met 31 maart is de tentoonstelling ‘Poëzie in Zaanstad’ in de publiekshal van het Stadhuis te bezoeken. De tentoonstelling, in het kader van de Poëzieweek 2023, heeft dit jaar het thema vriendschap. De tentoonstelling  is te bezoeken tijdens de openingstijden van het Stadhuis. Locatie: Stadhuisplein 100, Zaandam.

Van 18 januari tot en met 5 maart is de expositie ‘Made Inn’ met 18de en 19de eeuwse kleding te bezoeken bij het Zaans Museum. Begin 2022 ontving het Zaans Museum een bijzondere schenking: een grote collectie 18de en 19de eeuwse kleding uit een Zaanse familie. Een Zaans kostuum is de streekdracht die door de vrouwen in Zaanstreek werden gedragen tussen 1750-1850. Kaarten voor het Zaans Museum kosten € 14,50 (0 t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 17 jaar € 7,50 en 65+ € 11,50) Locatie: Schansend 7, Zaandam.

Van 20 januari tot en met 19 februari is de internationale tentoonstelling ‘Geen Woorden’ te bezoeken bij Playroom. Een verscheidenheid aan kunstwerken met werk van o.a. Nurettin Dagdelen (Turkije), Hanna Ellolla (Finland), Pernille Lonstrup (Denemarken) en Xuân-Ha (Vietnam). Ieder weekend (vrijdag t/m zondag) te bezoeken van 13.00 – 18.00 uur. De toegang is vrij. Locatie: Westzijde 99, Zaandam.

Schilderij Jacqueline van der Plaat

Van 6 februari tot 27 februari is er een expositie van Mea Stoeltjes in het Blauwe Pand. De expositie is iedere zaterdag en zondag van 12.00 – 16.00 uur te bezichtigen. Kijk voor meer informatie op https://www.hetblauwepand.nl/galerie-blauw/. Locatie: Aris van Broekweg 2, Zaandam.

Van 31 maart t/m 10 april is de jubileumexpositie ‘Zinnenprikkelend’ te bezoeken in het Weefhuis. Na 20 jaar exposities voor zienden, is deze expositie speciaal voor mensen met een visuele beperking, maar ook voor iedereen die zich wil laten verrassen. Doel is via voelen, horen, ruiken, proeven en zien, verbindingen te leggen tussen kunst en het publiek, d.m.v. een expositie, lezingen, voorstellingen, concerten, gedichten, proeverijen, voel- en geluidsexperimenten. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *