Dit weekend op vrijdag: Onthulling plaquette Gouwpark, Tribute band ST★RMAN, Rik Hoogendoorn, cabaretvoorstelling Femke Vernij (foto), Zaanse Regenboogborrel…

Zaterdag 0.a.: Sprookjes(Heem)tuin, Cinekid Festival, Halloween bij De Veldmuis, Sarah Kapustin en Shuann Chai, Ode aan Maria Concert, Javier Guzman, Metal Jam, IFIKZ (festival industriecultuur), Benefietconcert dag voor Stichting Vaarwens, BLINGBLING Intimi en een expositie in het Weefhuis…

Zondag 0.a.: IFIKZ (festival industriecultuur), Jazz Inverdan met Humph, het Oostzaanse pop-up Popkoor, premièrevoorstelling ‘Rappe en de Rots’, Theatergezelschap Project Wildeman en een expositie in het Weefhuis…

Verderop deze week: Boerenjongens Dag Oostzaan, Zaanse Herfst Experience, Happy Herfst en Herfstwandeling bij het Darwinpark, ‘Eurekamoment! Jouw onderzoek uit het slop’, Schaak simultaan voor kinderen (6–17 jaar), filmmiddag Historisch Genootschap Crommenie, Koffieconcert Wouter Harbers en Marianne Selleger, feest in Museum Zaanse Tijd, Mike Zito en Albert Castiglia, lezing door Henk Heijnen en Ron Couwenhoven en de Special ’50+ Anatomy of a Fall’ bij De Fabriek.

Vrijdag 20 oktober

 • Door het 4 en 5 mei Comité Zaanstad en de Contactgroep Verzetsgepensioneerden 1940-1945 wordt om 16.00 uur een plaquette onthuld in het Zaandamse Gouwpark. De plaquette vormt de afronding van een eerder initiatief om de straten in deze buurt te vernoemen naar acht Zaandamse verzetsstrijders die tijdens de Tweede Wereldoorlog de dood vonden. Locatie: hoek Josephus Swolfsstraat / Albert Huismanpad, Zaandam.
 • De tribute band ST★RMAN brengt een ode aan het leven van David Bowie met ‘The Dutch David Bowie Tribute’ in de Bullekerk. Het optreden begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 27,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam. Uitverkocht
 • Rik Hoogendoorn viert zijn vijftigjarige jubileum als singersongwriter met het theaterconcert ‘Donkerblauw Hotel’ bij BIND. Het concert begint om 19.30 uur en kaarten kosten € 7,50. Reserveren kan door een mail te sturen. Locatie: Middenweg 107, Zaandam (Hembrugterein).
 • Femke Vernij geeft de cabaretvoorstelling ‘Op volle kracht’ bij Dorpshuis De Kwaker. De voorstelling begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 17,50. Locatie: J.J. Allanstraat 127, Westzaan. (foto boven)
 • Zaanse Regenboogborrel van 15.00 – 17.00 uur in De Groote Weiver. Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.

Zaterdag 21 oktober

 • Vanaf vandaag t/m 26 oktober (herfstvakantie) wordt de Heemtuin omgetoverd tot een sprookjestuin. Je kunt tussen 10.00 – 16.00 uur bekende figuren tegenkomen, zoals Klein Duimpje en Roodkapje. Naast de bijenstal slaapt de snurkende reus en in het water ligt een draak. Kaarten kosten € 5,00 voor kinderen vanaf 2 jaar (volwassen begeleiders gratis). Kinderen krijgen een route voor een speurtocht, limonade en wat lekker bij het Kaboutercafé. Locatie: Heijermansstraat 74, Zaandam.
 • Het Cinekid Festival komt deze herfstvakantie naar De Fabriek. Een hele week lang vertoningen van vier films uit het Cinekid programma. Alle filmvoorstellingen van Cinekid zijn gratis voor kinderen t/m 12 jaar, voor hen dient wel een ticket gereserveerd te worden. Ouders en begeleiders betalen wel voor een ticket. Vandaag en morgen kunnen kinderen tussen 13.00 – 17.00 uur in een workshop leren hoe je een film maakt. Kijk voor het volledige programma en reservering op de website van De Fabriek. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Halloween bij kinderboerderij de Veldmuis. Van 17.00 – 20.00 uur kunnen kinderen tot 12 jaar griezelen. Daarna zijn van 20.00 – 22.00 uur kinderen vanaf 12 jaar aan de beurt. Kaarten kosten € 3,00. Locatie: Ilpendamstraat 38, Zaandam.
 • Concerten bij Kaarslicht met Sarah Kapustin en Shuann Chai in de kerk van Jisp. Het concert begint om 20.15 uur. Kaarten kosten € 20,00 en zijn te reserveren via reserveren@concertjisp.nl. Locatie: Dorpsstraat 46, Jisp.
Sarah Kapustin en Shuann Chai
 • In de Maria Magdalena kerk (‘Kalverkerk’) wordt een muzikale ode gebracht aan Maria. Vanaf 14.00 uur worden Ave Maria’s gezongen van meerdere componisten. Het wordt een reis door de tijd met heel diverse composities van Gregoriaans tot Herman Finkers. De toegang is gratis (collecte na afloop). Locatie: Kalf 162, Zaandam.
 • Javier Guzman geeft de cabaretvoorstelling ‘Laatste wissel (try-out)’ in theater De Kaasfabriek. De voorstelling (vanaf 16 jaar) begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 20,00. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • Schilderskring Zaanstreek-Noord, en kleine groep van enthousiaste amateurschilders die wekelijks bijeenkomen, exposeert bij het Weefhuis. De expositie is vandaag en morgen van 10.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
Expositie Schilderskring Zaanstreek-Noord
 • Metal Jam in De Groote Weiver. The Metal Jam een evenement met open podium dus inschrijven is niet nodig. Toegang en deelname zijn gratis. Neem wel je vuurvaste kleding mee want deze editie gaat Straight to HELL! Dat betekent Extreme riffs, Moshpits en stagediven waar mogelijk. De Metal Jam begint om 20.30 uur. Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.
 • IFIKZ (festival industriecultuur) met activiteiten in Wormerveer, op de Zaanse Schans en in Zaandam Centrum. Varen met verhaal, wandeltocht houtbouw, aan de slag met chocolade en nog veel meer. Het volledige overzicht met activiteiten, tijden en locaties vindt je op de website van IFIKZ.
 • In Het Pennemes wordt van 11.00 – 16.00 uur een Benefietconcert dag georganiseerd ten behoeve van Stichting Vaarwens. Verschillende zangkoren en artiesten verlenen hun medewerking en treden deze dag belangeloos op. Er is een tombola met leuke prijzen en er zijn door koorleden zelf gebakken lekkernijen. De toegang bedraagt € 2,50. Locatie: Bloemgracht 95, Zaandam.
 • BLINGBLING Intimi bij De Kleine Waarheid. Het restaurant wordt omgetoverd tot een oude discotheek met gezellige hoekjes en natuurlijk een dansvloer. Er zijn van 20.00 – 02.00 uur optredens van diverse DJ’s. Kaarten kosten € 26,00. Locatie: Klauwershoek 4-8, Zaandam.

Zondag 22 oktober

 • Schilderskring Zaanstreek-Noord, en kleine groep van enthousiaste amateurschilders die wekelijks bijeenkomen, exposeert bij het Weefhuis. De expositie is van 10.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • IFIKZ (festival industriecultuur) met activiteiten in Wormerveer, op de Zaanse Schans en in Zaandam Centrum. Varen met verhaal, wandeltocht houtbouw, aan de slag met chocolade en nog veel meer. Het volledige overzicht met activiteiten, tijden en locaties vindt je op de website van IFIKZ.
 • De drie musici Nard Reynders, Edwin Schimscheimer en Maaike Widdershoven maken samen een muzikale reis in de Bullekerk. Je kunt muziek van Puccini, Debussy, Bernstein, Nelson Mandela, Toon Hermans als ook een Oekraïens lied verwachten. Het optreden begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 25,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam. Geannuleerd
 • Jazz Inverdan met een optreden van Humph. Ter ere van het twintigjarig bestaan is de groep Humph de afgelopen zomer de studio in gedoken. Ze hebben het debuutalbum Klankzand geproduceerd en presenteren deze vandaag. Het optreden begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 10,00 (incl. exemplaar van de cd). Locatie: Westzijde 80, Zaandam.
 • Onder leiding van dirigent Ferdinand Beuse en pianist Kees van Zantwijk geeft het Oostzaanse pop-up Popkoor een uitvoering in de Grote Kerk van Oostzaan. Het optreden begint om 15.30 uur. Locatie: Kerkbuurt 12, Oostzaan.
 • Het Zaanse theatergezelschap Tg. Winterberg speelt de première van de beeldende voorstelling ‘Rappe en de Rots’ (vanaf 4 jaar) met live muziek, film en poppen. De voorstelling gaat om 15.00 uur in première in het Zaantheater. Kaarten kosten € 12,00 (€ 9,50 voor jongeren t/m 21 jaar). Locatie: Nicolaasstraat 3, Zaandam.
 • Theatergezelschap Project Wildeman speelt de voorstelling Lichtstilte in het Zaans Toneelhuis. Tijdens de voorstelling daalt het publiek steeds langzamer af naar het ultieme nulpunt: het binnenste van een zwart gat, het allerdonkerste mysterie van het universum. Voorafgaand aan de voorstelling is er een korte introductie over zwarte gaten door Mark Kristel van Volkssterrenwacht Vesta. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Cornelis van Uitgeeststraat 2, Zaandam.

Verderop deze week:

Maandag 23 oktober

 • De Boerenjongens Dag Oostzaan – de dag die in het teken staat van de korte keten en duurzaamheid – is terug. De dag bestaat uit twee onderdelen; een challenge en een markt. Voor de challenge gaan zes professionele chefkoks een menu serveren. De ingrediënten worden op de boerenmarkt gehaald en een vakjury zal de menu’s beoordelen. De boerenmarkt is tussen 13.00 – 16.00 uur open. De markt biedt de gelegenheid om kennis te maken met streekproducten. Locatie: Ambacht 14, Oostzaan.
 • De Zaanse Herfst Experience gaat van start. Vanaf vandaag t/m vrijdag 27 oktober kunnen kinderen van 6 t/m 17 jaar sporten, spelen, ontdekken en genieten. Meer informatie over de activiteiten, tijden en locaties vind je op de website van Sportbedrijf Zaanstad.
 • In de herfstvakantie organiseert het HEMLAB – Jeugdlab verschillende workshops voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. Onder andere een linosnede maken en afdrukken of een eigen huis-kabelbaan maken. Meer informatie, tijden en aanmelden vind je op de website van het HEMLAB. Locatie: Barndegat 6-8, Zaandam.

Dinsdag 24 oktober

 • Happy Herfst activiteiten bij de Stadsboerderij Darwinpark. Vandaag kunnen kinderen sprookjes knutselen of met pijl en boog op pompoen schieten. Op woensdag komen er spannende dieren (o.a. wurgslang, baardagamen en schildpadden) naar de stal. Op vrijdag is het Knalgekke Knutseldag, met speksteen sierraden maken of met deeg broodjes bakken. Op de activiteitenfolder vind je nog meer activiteiten. Locatie: De Weer 31, Zaandam
 • Maand van de Geschiedenis ‘Eurekamoment! Jouw onderzoek uit het slop’ bij het Gemeentearchief Zaanstad. Tijdens deze 1-op-1 sessie maak je samen met archiefmedewerker Emmie Snijders je vraagstelling helder en brengen jullie in kaart wat je al hebt gezocht en gevonden. Vanaf dat punt gidst zij je door de opties die er mogelijk nog zijn. De middag is van 14.00 – 16.30 uur en deelname is gratis. Ook op26 oktober. Vooraf aanmelden kan via het Gemeentearchief. Locatie: Stadhuisplein 100, Zaandam.
 • De Zaanse schaakgemeenschap organiseert een schaak simultaan voor 150 kinderen. Kinderen van 6 – 17 jaar kunnen gratis meedoen. De middag is van 13.00 – 16.00 uur in Topsportcentrum Koog aan de Zaan. Locatie: Wezelstraat 7, Koog aan de Zaan.

Woensdag 25 oktober

 • Filmmiddag Historisch Genootschap Crommenie bij Huize Barkeloo. De middag begint om 14.00 uur. Voor de pauze gaat de film over Padlaan 12 en na de pauze volgt een powerpoint presentatie Hoe het dorp Krommenie veranderde. Vooraf aanmelden is verplicht. Locatie: Vlusch 8A, Krommenie.
 • Koffieconcert met Wouter Harbers en Marianne Selleger in de Bullekerk. Op het programma staat van Bach tot Brel. Het concert begint om 11.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Donderdag 26 oktober

 • Herfstwandeling bij Stadsboerderij Darwinpark. Tussen 10.30 – 11.30 uur kun je meewandelen, buurtgenoten leren kennen en na afloop koffie/thee. Deelname is gratis. Locatie: De Weer 31, Zaandam.
 • Feest in Museum Zaanse Tijd vanaf 16.00 uur. Het museum heeft de Willem Wolff prijs 2023 gekregen. Vandaag wordt de prijs uitgereikt en worden twee recent verworven bijzondere Zaanse klokken gepresenteerd. Het is daarnaast de laatste mogelijkheid om een kijkje te nemen bij de nostalgische jaren zeventig-tentoonstelling over het klokkenservies van Nutroma. Deelnemen kan door een mail te sturen (voor 20 oktober). Locatie: Kalverringdijk 3, Zaandam.
 • Ter ere van hun gezamenlijke album ‘Bloedbroeders’ brengen Mike Zito en Albert Castiglia hun twee krachtige bands samen tijdens hun tour. Naast hun eigen rock-, blues- en rootsnummers zal het grootste deel van de set bestaan uit nummers van het Bloedbroeders-album. Het optreden begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 18,00 in de voorverkoop (€ 21,00 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • Henk Heijnen en Ron Couwenhoven geven een lezing in de Zuidervermaning. Ze deden drie jaar onderzoek naar de schilderijen, het verblijf van Monet in Zaandam en de kunstschilders die later op de zogenaamde Monet-locaties schilderden. Vandaag vertellen ze over hun ontdekkingen en tonen ze beelden. De lezing begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 7,50. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
Claude Monet Westzijderveld
 • De film ’50+ Anatomy of a Fall’ is vanmiddag de Special bij De Fabriek. De film begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 10,50 (€ 8,00 voor 50+). Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Kanovereniging De Geuzen organiseert een romantische tocht door de slootjes en watertjes van Oostzaan. Vanaf 18.30 uur gaat iedereen de boten versieren en verlichten, dan begint de tocht als het donker is. Na afloop is er chocolademelk en glühwein. Locatie: Geuzenpad 1, Zaandam.
 • Maand van de Geschiedenis ‘Eurekamoment! Jouw onderzoek uit het slop’ bij het Gemeentearchief Zaanstad. Tijdens deze 1-op-1 sessie maak je samen met archiefmedewerker Emmie Snijders je vraagstelling helder en brengen jullie in kaart wat je al hebt gezocht en gevonden. Vanaf dat punt gidst zij je door de opties die er mogelijk nog zijn. De middag is van 14.00 – 16.30 uur en deelname is gratis. Vooraf aanmelden kan via het Gemeentearchief. Locatie: Stadhuisplein 100, Zaandam.
 • Vogelvereniging De Paradijsvogel houdt per 31 december op te bestaan en organiseert daarom voor de laatste keer haar laatste jaarlijkse vogelshow (tentoonstelling). Bij Buurt- en Speeltuinvereniging Het Havenkwartier zijn van 26 t/m 29 oktober 475 vogels te bewonderen. Meer informatie over de tijden op de website van De Paradijsvogel. Locatie: Havenstraat 71, Zaandam.

Vrijdag 27 oktober

 • Maand van de Geschiedenis – Eureka! bij het Gemeentearchief Zaanstad. In de workshop Bouwtekeningen en blauwdrukken van 10.00 – 12.00 uur ontdek je hoe je zelf kunt zoeken naar een bouwvergunning. Je gaat ook zelf aan de slag om een blauwdruk te maken. Met potjes, kwasten en cyanidezouten maak je zelf een afdruk ter grootte van een ansichtkaart. Deelname is gratis. ooraf aanmelden kan via het Gemeentearchief. Locatie: Stadhuisplein 100, Zaandam.
Workshop Bouwtekeningen en blauwdrukken
 • Lichtjesavond op de begraafplaats bij de hervormde kerk van Assendelft. De begraafplaats is vanaf 19.00 uur open om dierbaren te herdenken. Hierbij wordt muziek ten gehore gebracht. Locatie: Dorpsstraat 364, Assendelft.
 • Dansavond Saensation White met dj D-Niece bij de Bullekerk. De avond begint om 21.00 uur en kaarten kosten € 8,50 in de voorverkoop (€ 10,00 aan de deur). De dresscode is uiteraard wit. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • De maandelijkse popquiz bij De Fabriek. Op deze avond kan je met je team strijden voor eeuwige roem. Deelname is gratis. (vol is vol) Locatie: Jan Sijbrandsteeg 42, Zaandam.
 • Muziektheatervoorstelling met Jack Wouterse en accordeonduo TOEAC bij de KunstGreep. De voorstelling ‘Bloedkoraal’ begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 22,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Vandaag start de expositie Katrien van Klaveren, gecureerd door Kinga Wieczorek Art, bij De Fabriek. De expositie is t/m 30 november tijdens openingstijden van De Fabriek te zien. De toegang is gratis. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 42, Zaandam.
schilderij Katrien van Klaveren
 • Brenda Bee komt met haar viervoeter Bailey naar Dorpshuis De Kwaker voor een pianoconcert. Het concert begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 17,50. Locatie: J.J. Allanstraat 127, Westzaan.
 • Jazz in de Winkel met Rosenberg Trio (en support act) bij Podium de Flux. Het optreden begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 19,00 in de voorverkoop (€ 21,50 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
The Rosenberg Trio (fotograaf Jim-Knopf)

Zaterdag 28 oktober

The Wicker Man 50th Anniversary
 • De nachtelijke natuur in het Guisveld beleven tijdens de Nacht van de Nacht. Een lichtjestocht met een zelfgemaakte lampion, ontdekken wat je allemaal kunt zien en horen in het donker en afsluitend een kampvuur met verhalenverteller. Deelname voor kinderen t/m 12 jaar € 7,50 (vanaf 5 jaar). Aanmelden kan via de website van Staatsbosbeheer. Locatie: Middel 180a, Westzaan.
 • Nacht van de Nacht op de Rodenburghoeve met lezingen, een informatiestand over astronomie en sterrenkijken door telescopen. De inloop is vanaf 18.30 uur in de kantine met een kleine expositie. Hierna begint de avond tussen de hooibalen van de boerderijcamping. De toegang is gratis. Locatie: Busch en Dam 22, Uitgeest/Krommeniedijk.
 • Excursievaartocht ‘Nacht van de Nacht’ door het Wormer- en Jisperveld. De excursievaartocht met gids begint om 19.00 uur en deelname kost € 17,50 voor volwassen (€ 5,00 kinderen t/m 12 jaar). Vooraf reserveren is noodzakelijk. Locatie: Veerdijk 106, Wormer (Bezoekerscentrum Poelboerderij).
 • Een magische ervaring bij Birdlive’s ‘Het mysterie van mevrouw de uil’ in houtzaagmolen Het Jonge Schaap. Er zijn drie verschillende sessies om 19.00 uur, 20.00 uur en 21.00 uur. Kaarten kosten € 10,00 (€ 5,00 voor jongeren tot 18 jaar). Inschrijven kan via de Zaansche Molen. Locatie: Kalverringdijk 31A, Zaandam (Zaanse Schans).
 • De tributeband Diva Turner treedt op in de Bullekerk. Vanaf 20.00 uur kun je genieten van de grootste hits van Tina Turner zoals ‘Proud Mary’, ‘Nutbush City Limits’ en ‘Private Dancer’. Kaarten kosten € 25,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Diva Turner – The Tribute show (fotograaf William Rutten)
 • In het Weefhuis presenteren 50 kunstenaars ‘Het verhaal erachter’. Bezoekers krijgen de kans om de persoonlijke, emotionele of conceptuele verhalen achter de kunstwerken te ontdekken. De expositie (georganiseerd door Tengel) is vandaag en morgen van 11.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Captain Albatross met ‘Nirvana Unplugged 30 jaar’ bij Podium de Flux. Het optreden begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 15,00 in de voorverkoop (€ 18,00 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • Nieuw in Oostknollendam: het Oktoberfest. Op initiatief van Nova Vita-jeugd is er vanavond vanaf 21.00 uur een Oktoberfest in het Dorpshuis. Kaarten kosten € 40,00 (incl. drankjes en broodje bradwurst, let op: vol is vol. Locatie: Dorpsstraat 95, Oostknollendam.
 • MIX UP – OPEN MIC avond in PLAY room, in samenwerking met De Zaanse Regenboog. De avond is van 19.00 – 22.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Westzijde 99, Zaandam.
 • Het Zaanse Regenboogcafé is van 14.30 – 17.30 uur in Café Zaanzicht. Deze middag is er een optreden van zanger Jarko. Locatie: Oostzijde 209, Zaandam.
 • Gemeente Zaanstad doet weer mee aan de Duurzame Huizen Route op 28 oktober en 4 november. Tijdens deze open dagen stelt een deel van de huiseigenaren haar woning open voor bezoekers om uitleg te geven over duurzaam wonen. Op de website Duurzame Huizen Route vind je een overzicht van alle deelnemende huizen en kun je je inschrijven voor een bezoek.
Nationale Duurzame Huizen Route

Zondag 29 oktober

 • In het kader van de Maand van de Geschiedenis – Eureka! (bij het Gemeentearchief Zaanstad) vertoont De Fabriek in samenwerking met het Gemeentearchief Zaanstad een speciale film. Er wordt een ode gebracht aan de makers van de vooruitgang, de architecten van de wereld van morgen. Deze middag is er een compilatie te zien van historische filmbeelden van de Zaanse industrie over de periode 1925 – 1960. De film begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 6,00. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • In het Weefhuis presenteren 50 kunstenaars ‘Het verhaal erachter’. Bezoekers krijgen de kans om de persoonlijke, emotionele of conceptuele verhalen achter de kunstwerken te ontdekken. De expositie (georganiseerd door Tengel) is van 11.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Een dag vol reuring op het terrein van de Kunstgenieloods. Van 14.00 – 17.00 uur zijn de ateliers geopend. Iedereen is welkom om de ateliers en het werk van de kunstenaars te bekijken. Locatie: Busch en Dam 13, Krommenie/Uitgeest.
 • Het Rondo Ensemble treedt op in het kerkje van Krommeniedijk. Het operaconcert met klassieke hoogtepunten uit romantische opera’s van o.a. Mozart, Rossini, Vivaldi etc. begint om 14.30 uur. Kaarten kosten € 10,00. Locatie: Krommeniedijk 182, Krommenie.
 • Theater Gnaffel geeft de voorstelling ‘Weet je nog, Sammie 6+’ bij theater de KunstGreep. De voorstelling begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Excursie ‘Stilte beleving in de natuur van het Twiske’. Op de dag van de stilte verzorgt Pieter Hottentot deze excursie van 10.00 – 12.00 uur. De start is bij de sporthal in Oostzaan, deelname is gratis (vrijwillige bijdrage is altijd welkom). Vooraf aanmelden is verplicht. Locatie: Twiskeweg 107, Oostzaan.
 • Muziekfeest in Poelenburcht met optredens van verschillende artiesten. Het feest is van 13.30 – 17.00 uur en kaarten kosten € 7,50. Locatie: Weerpad 1 A, Zaandam.

Maandag 30 oktober

 • Maand van de Geschiedenis – Eureka! bij het Gemeentearchief Zaanstad. In Gemeentearchief Zaanstad zijn deze maand Archiefqueeste (escaperoom, puzzeltocht en schatzoeken. Zelf in een kleine groep op zoek naar het verloren handvest van hertog Jan van Beieren. De Queeste leidt je door ruimtes van het archief die normaalgesproken verboden terrein zijn voor bezoekers. Locatie: Stadhuisplein 100, Zaandam.
 • De geschiedenis van de Nederlandse politie staat centraal in de lezing die Paul Tjeertes vanmiddag komt geven bij het Historisch Café in buurtcentrum De Bovenkruier. Inloop is vanaf 13.30 uur en de toegang is gratis (vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld). Locatie: Drielse Wetering 49, Zaandam.
Gemeentepolitie H.J. Claassens met motor (GAZ 21.30168)

Dinsdag 31 oktober

 • Een nieuwe Babel Cinema bij de Fabriek. De Canadese documentaire ‘City Dreamers (2018)’ wordt vertoond met na afloop een nagesprek met Marian van der Waals en Madeleine Steigenga. De film begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 10,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Woensdag 1 november

 • De Bullekerk zet van 19.00 – 20.30 uur de deuren van de kerk open voor Allerzielen. Bezoekers kunnen langskomen voor het herdenken van een overleden dierbare door het aansteken van een kaarsje. Met medewerking van het Zaans Interkerkelijk Mannenkoor. De toegang is gratis. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Alexander Broussard geeft ‘The Billy Joel Experience!’ bij theater de Kaasfabriek. De ode aan Billy Joel begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 18,50. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
Alexander Broussard

Donderdag 2 november

 • Lichtjesavond voor Allerzielen van 18.00 – 20.30 op de begraafplaats van Koog aan de Zaan gelegen naast de Kogerkerk. Tussen 19.00 – 20.00 uur vindt in de Kogerkerk een wens/herinneringsconcert plaats. Bas Westerhof speelt op het orgel verzoeknummers. Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan.
 • Alzheimer Café Zaanstad in Buurtcentrum de Bovenkruier. Het thema is ‘Dementie en rechtsbescherming, bewindvoering en mentorschap?’. Het café begint om 19.30 uur en de toegang is gratis. Locatie: Drielse Wetering 49, Zaandam.

Vrijdag 3 november

 • Lichtjesavond op de Oude Begraafplaats West in Wormerveer en op de begraafplaats in Krommenie.
 • Een nieuwe editie van de KunstFilmFabriek, in samenwerking met Artzaanstad, met deze keer een uniek portret van Anselm Kiefer. De film wordt ingeleid door kunstenaar, met werk in de collectie van Artzaanstad, en kunstcriticus Mattijs Wolthaus. De film begint om 19.00 uur en kaarten kosten € 10,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Noord Hollandse Indie Hiphoptour in De Groote Weiver in Wormerveer, met Middenweg (Zaanstad), Wallplug (Hoorn) en Kompas (Purmerend), support acts: Engel (underground hiphoplegende) en Woord Omhoog (Zaans hiphopcollectief). Entree: € 10 Deur open: 20.30. Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.
Middenweg (Ron Koffeman)
 • VrijdagMiddagBorrel met Cecilia (zang) en Sybren (gitaar) in de Bullekerk. De borrel is van 16.00 – 17.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • The CineMusic Experience in de Bullekerk. Het is filmmuziek Live in Concert met beelden van 5 wereldberoemde films op groot scherm, gespeeld door het 36-koppige CineMusic orkest. René Mioch presenteert het programma, welke van 20.00 – 22.30 uur duurt. Tickets zijn vanaf € 39,50 verkrijgbaar. Locatie: Westzijde 75, Zaandam. Uitverkocht
 • Alex Roeka met de voorstelling ‘Nieuwe dromen’ bij theater de KunstGreep. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 21,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Jazz in de winkel Clubshow met Steffen Morrison bij Podium de Flux. Het optreden begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 19,00. Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
Steffen Morrison

Zaterdag 4 november

 • The CineMusic Experience in de Bullekerk. Het is filmmuziek Live in Concert met beelden van 5 wereldberoemde films op groot scherm, gespeeld door het 36-koppige CineMusic orkest. René Mioch presenteert het programma, welke van 20.00 – 22.30 uur duurt. Tickets zijn vanaf € 39,50 verkrijgbaar. Locatie: Westzijde 75, Zaandam. Uitverkocht
 • Tim Knol & Nico Dijkshoorn met ‘Gedeelde passies’ in de Wormerveerse Vermaning. De voorstelling begint om 20.15 uur en kaarten kosten €24,50. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
Tim Knol & Nico Dijkshoorn
 • Presentatie van het jubileumboek ‘Hoe was het ook al weer’ van de Historische Vereniging Wormerveer in De Kosterij. Het boek is gemaakt vanwege het twintigjarig jubileum van de vereniging en gaat over het veranderde beeld van Westknollendam en Wormerveer. De presentatie begint om 14.00 uur en is voor iedereen gratis toegankelijk. Locatie: Noordeinde 20A, Wormerveer.
 • Roots aan de Zaan organiseert een dubbelconcert van twee nieuwe parels in de Britse folk: Katie Spencer en Iona Lane. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 15,00 (gratis voor leden). Locatie: Westzijde 148, Zaandam (Pasveerzaal).
 • Rommelmarkt bij Buurtcentrum de Bovenkruier. Iedere laatste zaterdag van de maand is de rommelmarkt van 09.30 – 14.00 gratis te bezoeken. Locatie: Drielse Wetering 49, Zaandam.
 • De jaarlijkse Pennemes Bazaar bij zorgcentrum Pennemes. Van 10.00 – 15.00 uur kun je voor een klein prijsje van alles verkrijgen, zoals serviesgoed, elektrische spullen, woondecoratie en speelgoed. Er zijn prijzen te winnen bij de loterij en het Rad van Fortuin. De opbrengst komt volledig ten goede aan zorgcentrum. Locatie: Bloemgracht 95, Zaandam
 • Kindertheatervoorstelling ‘Ik zou wel een kindje lusten! (4+)’ naar het gelijknamige boek in de Zuidervermaning. De voorstelling voor kleuters begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 7,50. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
 • Zaankanter Dick Karman (1948) wil met de expositie ‘Retrospectief’ bij Zaansgroen zijn ’loopbaan als schilder’ op gepaste wijze afsluiten. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Werk van Dick Karman
 • Vincent Bijlo geeft de voorstelling ’ Laat dat nou maar aan mij over (try-out)’ bij Podium Oost-Knollendam (POOK). In deze voorstelling neemt neemt Bijlo de zienden bij de hand. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Dorpsstraat 95, Oost-Knollendam.
 • In de reeks Kogerkerkconcerten treedt het Zaans Klarinet Kollectief op in de Kogerkerk. Het concert, onder leiding van Simon Dubbeld, begint om 16.00 uur en de toegang is gratis (collecte na afloop). Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan.
 • Gemeente Zaanstad doet weer mee aan de Duurzame Huizen Route. De eerste dag vond plaats op 28 oktober. Vandaag stelt een deel van de huiseigenaren opnieuw haar woning open voor bezoekers om uitleg te geven over duurzaam wonen. Op de website Duurzame Huizen Route vind je een overzicht van alle deelnemende huizen en kun je je inschrijven voor een bezoek.

Zondag 5 november

 • Zaankanter Dick Karman (1948) wil met de expositie ‘Retrospectief’ bij Zaansgroen zijn ’loopbaan als schilder’ op gepaste wijze afsluiten. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Pianiste Marietta Petkova geeft een klassiek concert in theater de KunstGreep. Het concert begint om 14.30 uur en kaarten kosten 19,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Schubert en Breet door Marian Dragt (zang) en Violetta Fialko (pianoforte) in het Honig Breethuis. Het huiskamerconcert in winterse sferen begint om 16.30 uur en kaarten kosten € 17,50. In verband met het beperkt aantal zitplaatsen is het raadzaam tijdig te reserveren. Locatie: Lagedijk 80, Zaandijk.
 • De Zaanse artiest Danny Loef  komt met zijn muziekale project ‘Dark Bird’ naar Podium de Flux. Vandaag vindt de release van de videoclip op groot scherm plaats. Support act is singer-songwriter Luca Takes (17) uit Zaandam. De middag begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 8,00 in de voorverkoop (€ 10,00 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • Het Trio Bienvenue brengt met ‘Willkommen, Bienvenue’ musicalsongs naar de Wormerveerse Vermaning. Judith Petra en haar collega’s van het Groot Omroepkoor brengen een licht klassiek programma met hoogtepunten uit grote musicals. Het optreden begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 18.50. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Rondleiding met gids op het Hembrugterrein. De rondleiding is van 11.00 – 12.30 uur en eindigt bij Artzaanstad met een gratis kopje koffie of thee. Deelname kost € 11,50. Locatie: Kanonnenloods 14, Zaandam.
 • Jazz Inverdan met een optreden van saxofonist/componist Ben van Gelder. Zijn nieuwste project ‘Manifold’ erwijst naar meerstemmigheid, zowel letterlijk als figuurlijk. Het optreden begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 18,00. Locatie: Westzijde 80, Zaandam.
Ben van Gelder (foto Boas Reisel)

Maandag 6 november

 • In de Wormerveerse Vermaning wordt Erik Schaap geïnterviewd door Ed Pielkenrood over zijn boek “De Verraadster”. De avond begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 7,50 (gratis voor leden van ’t Nut). Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Extinction Rebellion (XR) Zaanstreek-Waterland staat van 11.45 – 12.15 uur weer op het Stadhuisplein om de eis voor een eerlijk klimaatbeleid te onderstrepen. Om 11.45 uur wordt het nummer ‘People have the Power’ van Patti Smith gezongen. Locatie: Stadhuisplein, Zaandam.

Woensdag 8 november

 • Stichting Historisch Oost-Knollendam organiseert een filmavond. In het Dorpshuis wordt de film “Van Voetveer naar Brugverbinding” met historische filmbeelden van de Zaanbrug vanaf 1889 tot 1965 getoond. Na de pauze komt oud-inwoner Arjan Postma als spreker. De film begint om 20.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Dorpsstraat 95, Oostknollendam.
Zaanbrug
 • Pier van Leeuwen geeft de lezing ‘Zaans Papier’ in het Weefhuis. In zijn lezing resumeert hij de Zaandijker familiebedrijven die tussen ca. 1675 en 1875 hoogwaardig witpapier produceerden, dat wereldwijd aftrek vond. De lezing is van 20.00 – 21.00 uur en kaarten kosten € 10,00. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
Lezing ‘Zaans Papier’

Vrijdag 10 november

 • De band Lesoir geeft een optreden bij Podium de Flux. Het optreden begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 15,00 in de voorverkoop (€ 18,00 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • Faulty Towers The Dining Experience in de Bullekerk. Je gaat dineren in de Bullekerk en laat je bedienen door ‘s werelds beste imitatoren van het illustere trio uit de bekende televisiekomedie. De komedieavond begint om 19.00 uur en is geheel in het Engels. Kaarten kosten € 75,00 (incl. driegangendiner) Locatie: Westzijde 75, Zaandam. Uitverkocht

Zaterdag 11 november

 • Irene Waters geeft de expositie ‘Curiouser and Curiouser’ bij Zaansgroen. De expositie met schilderijen en weer tot leven gewekte meubeltjes is op 11/12/18 en 19 november van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
expositie ‘Curiouser and Curiouser’
 • Bokketocht Krommenie-Assendelft vanaf 14.00 uur op 8 locaties. Meer informatie nog niet bekend.
 • Karin Bloemen Solo met muziek en conferences uit haar repertoire in de Wormerveerse Vermaning. De voorstelling begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 24,50. Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Jasper van der Veen geeft de cabaretvoorstelling ‘Niet gehinderd door enige kennis’ bij theater de KunstGreep. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 19,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Crescendo Oostzaan en bet Opstaporkest Oostzaan geven onder leiding van Bart Koning een Winterparade Concert in de Grote Kerk in Oostzaan. De Grote Kerk wordt verlicht met honderden lichtjes om alvast in de winterstemming te komen. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 10,00. Reserveren kan per e-mail. Locatie: Kerkbuurt 12, Oostzaan.

Zondag 12 november

 • Irene Waters geeft de expositie ‘Curiouser and Curiouser’ bij Zaansgroen. De expositie met schilderijen en weer tot leven gewekte meubeltjes is van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Ook op 18/19 november. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Acteur en poppenspeler Alexander Brouwer brengt prachtige prenten uit kinderboeken tot leven in de fysieke theatervoorstelling ‘Hé, wie zit er op de wc?’. De voorstelling bij theater De Kaasfabriek wordt om 11.00 uur en om 14.00 uur gegeven. Kaarten kosten € 8,00. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • In de Wormerveerse Vermaning wordt de voorstelling ‘Liefste Jan’ gegeven voor kinderen tussen 9 en 11 jaar. De voorstelling begint om 11.00 uur en is gebaseerd op de liefdesbrieven ten tijde van de Tweede Wereldoorlog van de grootouders van Linda Willemszoon: Jan en Duifje Dupon. Kaarten kosten € 10,00. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • De Zaanse musici Julia Barnes (altviool), Joke van der Bunt (piano) en Damiano Rizzato (fluit) geven het concert ‘Autumn Leaves’ in de Wormerveerse Vermaning. Het concert begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 18,50. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Ar Keltia sleept bezoekers mee in Keltische sferen in de Zuidervermaning. Het concert begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
 • Popup Choir Singalong ‘David BowieHeroes’in de Bullekerk. Maarten Bos en Tijmen de Koning nemen het publiek mee met alle hits. De singalong begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Maarten Bos en Tijmen de Koning

Woensdag 15 november

 • Alzheimer Café Zaanstad in zorgcentrum Het Pennemes. Het thema is ‘Dementie en rechtsbescherming, bewindvoering en mentorschap’. Het café begint om 19.30 uur en de toegang is gratis. Locatie: Bloemgracht 95, Zaandam.

Vrijdag 17 november

 • Boban Benjamin Braspenning met de muzikale cabaretshow ‘Boompje, Beestje’ bij theater De Kaasfabriek. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 18,50. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.

Zaterdag 18 november

 • Irene Waters geeft de expositie ‘Curiouser and Curiouser’ bij Zaansgroen. De expositie met schilderijen en weer tot leven gewekte meubeltjes is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Theatergroep Assendelft speelt in het Zaans Toneelhuis de première van de toneelvoorstelling “Een van de zeven…”. De voorstelling, met een lach en een onverwachte serieuze wending, begint om 20.15 uur. Kaarten kosten € 12,50. Ook te zien op 19 november om 14.00 uur. Locatie: Cornelis van Uitgeeststraat 2, Zaandam.
 • Concerten bij Kaarslicht met Dimitry Ferschtman, Mila Baslawskaja & Mara Mostert in de kerk van Jisp. Deze avond een familiefeestje: Dmitry en Mila treden op met hun kleindochter Mara als pianotrio. Het concert begint om 20.15 uur. Kaarten kosten € 20,00 en zijn te reserveren via reserveren@concertjisp.nl. Locatie: Dorpsstraat 46, Jisp.
 • Nieuwe Huys Concerten ‘Voices of the Violin’ met Joe Puglia in de Doopsgezinde Vermaning Zaandam. Het concert begint om 20.00 uur. De entree is vrij, u kunt zelf een bijdrage kiezen. Reserveren kan via Nieuwe Huys Concerten. Locatie: Westzijde 80, Zaandam
 • The Rocket Guy komt (opnieuw) naar de Bullekerk met Guy Harris als Sir Elton John. Het concert is een ‘Tribute to Elton John’ en begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 22,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
The Rocket Guy

Zondag 19 november

 • Irene Waters geeft de expositie ‘Curiouser and Curiouser’ bij Zaansgroen. De expositie met schilderijen en weer tot leven gewekte meubeltjes is van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Theatergroep Assendelft speelt in het Zaans Toneelhuis de première van de toneelvoorstelling “Een van de zeven…”. De voorstelling, met een lach en een onverwachte serieuze wending, begint om 14.00 uur. Kaarten kosten € 12,50. Locatie: Cornelis van Uitgeeststraat 2, Zaandam.
 • Fabriek Comedy Night: schuif aan voor een komische try-out Stand Up Comedy Show! In de show wisselen 5 tot 7 verse talenten en professionele comedians elkaar af met korte shows. De avond begint om 20.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 42, Zaandam.
 • Een zondamiddagconcert door Kaskedieze met intermezzo in de Maria Magdalena kerk in Wormer. Het optreden van Barry Krom (piano) en Merlijn Vos (slagwerk) begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 12,50 (incl. pauzedrankje). Locatie: Dorpsstraat 351, Wormer.
 • Derde Zondag met expositie Laurien Sneep in de Zuidervermaning Westzaan. Van 12.00 – 16.00 uur kun je een kijkje nemen in het monumentale gebouw en de expositie bezichtigen. De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
 • Zaans Symfonieorkest, met Joep van Beijnum als solist. Onder leiding van dirigent Jakob Gaede. Het concert begint om 14,30 uur in de Kogerkerk. De toegangsprijs is € 15,00 (kinderen tot 12 jaar gratis). Werken van Beethoven, vioolconcert in D, opus 61 en Symfonie nr. 6 in F, opus 68, ‘Pastorale’. Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan.

Donderdag 23 november

 • Zaanse Business Talk & More 2023 in de Bullekerk. Tijdens dit initiatief van De Maatschappij en De Corner gaan de aanwezigen, onder leiding van Julia Wouters, in gesprek met schrijver en ondernemer Sander Schimmelpenninck. Onderwerpen als vermogens- en kansongelijkheid en de woningmarkt komen aan bod. De middag is van 14.00 – 18.00 uur en kaarten kosten € 37,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Sander Schimmelpenninck

Vrijdag 24 november

 • Een avond vol woorden, taalkunst, poëzie, spoken word, rap en muziek bij BIND. De avond met o.a. Lisa van Tongeren, Jorgen Gario en Marvin Adam begint om 19.30 uur. Locatie: Middenweg 107, Zaandam.

Zaterdag 25 november

 • Café De Melterij organiseert een veiling, waarvan de opbrengst ten goede komt aan Stichting Opkikker. Stichting Opkikker verzorgt Opkikkerdagen voor gezinnen met een langdurig ziek kind, zodat na veel vervelende dagen de leuke dagen toch nét iets langer duren. De veiling begint om 20.00 uur met en er zijn optredens van zangersduo Peter & Arie. Locatie: Wandelweg 76, Wormerveer.
 • De Culturele Raad presenteert Arthur Japin in de Bullekerk. Deze avond vol verrassingen is van 20.00 – 22.30 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Arthur Japin
 • De tweede editie van het festival Cirque Mystique op het Hembrugterrein. Het terrein wordt omgetoverd tot een muzikaal circus. Het festival is een mix van elektronische muziek met bijzondere acts is. Een belevingsfestival met onder andere circusartiesten, vuurspuwers en een human discoball. Het festival is vandaag van 13.00 – 02.00 uur en morgen van 13.00 – 23.00 uur. Kaarten zijn te koop vanaf € 44,50. Locatie: Hemkade 16, Zaandam.

Zondag 26 november

 • De Special ‘Callas – Paris, 1958’ bij De Fabriek. Deze concertfilm van bijna 65 jaar geleden wordt tweemaal teruggebracht op het grote doek. De film begint om 14.10 uur en kaarten kosten € 15,50. Ook te zien op 2 december om 19.00 uur. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • De Franklin Beaufort International (FBI) Jazzband treedt op in het kerkje van Krommeniedijk. De jazzband brengt diverse stijlen, eigen arrangementen, verrassende solo’s en hilarische zangpartijen. Het concert begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 10,00. Locatie: Krommeniedijk 182, Krommenie.
 • Orkest ZFC Zaandijk presenteert Avalon in de Kogerkerk. De voorstelling begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 15,00 (kinderen t/m 17 jaar € 2,50). Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan.

Maandag 27 november

 • Een nieuwe Vonk Debat met als thema ‘AI: een vloek of een zegen?’ in café De Fabriek. Is AI een existentieel risico of biedt het de samenleving juist volop kansen? Krijg meer achtergrond informatie over kunstmatige intelligentie en praat mee, Het debat begint om 20.00 uur en de toegang is gratis (aanmelden via website van De Vonk). Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
Eerdere editie van het Vonk De Debat

Woensdag 29 november

 • Het Zaans Interkerkelijk Mannenkoor geeft een jubileumconcert in verband met het 40-jarig bestaan van het koor in de Bullekerk. Het concert begint om 19.45 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Het maandelijkse koffieconcert van Wouter Harbers. Samen met de Oekraïense accordeonist Oleg Lysenko verzorgt hij vandaag een Oekraïens Herdenkingsconcert. De situatie in Oekraïne vormt het vertrekpunt voor een uur troostrijke klanken. Het concert is van 11.00 – 12.00 uur en de toegang is gratis (vrijwillige bijdrage na afloop). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Vrijdag 1 december

 • De Queen tribute band ‘Queen Must Go On’ treedt op in de Bullekerk. De vier bandleden Ward Palmen (zang), Ralph Derksen (gitaar), Geert Horvers (bas), Mick Gravéé (drums) maken voor de echte Queen-sound gebruik van dezelfde instrumenten en versterkers zoals Queen die ook gebruikte. Het staconcert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 27,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam. Uitverkocht

Zaterdag 2 december

 • Jazz in de Winkel 2023 met optredens van Trijntje Oosterhuis, Maite Hontele & NJJO, ZO! Gospel Choir en Zuco 103. Vanaf 15.00 uur wordt nieuw talent en gevestigde namen gepresenteerd op de pop-up locaties Westzijde, Bullekerk, Zaanse Vermaning, Playroom en Fluxus Pasveerzaal. Kijk voor meer informatie en kaarten op Jazz in de Winkel.

Zondag 3 december

 • Jazz Inverdan met een optreden van het ‘Spoken Quartet’. Het kwartet bestaat uit Gijs Levelt, Stefan Schmid, Mark Haanstra en Joost Lijbaart. Het optreden begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 18,00. Locatie: Westzijde 80, Zaandam.
Spoken Quartet – fotograaf Thomas Huisman
 • Zangeres en cabaretière Mylou Frencken geeft de voorstelling ‘Minnares’ in de Bullekerk. De voorstelling begint om 15.00 uur en kaarten kosten €18,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Mylou Frencken – fotograaf Anne van Zantwijk

Donderdag 7 december

 • In het kader van de Internationale dag voor de rechten van de mens komt Sinan Çankaya op uitnodiging van Bureau Discriminatiezaken (BD) Zaanstreek/Waterland naar De Fabriek. Hij vertelt over zijn boek ‘Mijn ontelbare identiteiten’. Voorafgaand wordt de documentaire ‘De Blauwe Familie’, over uitsluiting bij en door de politie, vertoond. Het programma begint om 17.00 uur en de toegang is gratis. Vooraf reserveren is verplicht. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Vrijdag 8 december

 • Dansavond met dj Patrick in de Bullekerk. Van 20.30 – 00.00 uur swingen op muziek uit de jaren ’70 en ’80. Kaarten kosten € 8,50 in de voorverkoop (€ 10,00 aan de deur). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Zaterdag 9 december

 • Terugkeer naar Roots aan de Zaan van een band die in de jaren zeventig middeleeuwse-Renaissance-muziek versmolt met folk en (later) prog rock: Gryphon. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 27,00 (€13,50 voor jongeren tot 18 jaar). Locatie: Westzijde 148, Zaandam (Pasveerzaal).

Zondag 10 december

 • Christelijke Oratorium Vereniging Zaanstreek (COVZ) voert in de Bullekerk een Zuid-Amerikaans programma uit met de missen van Ramirez en Palmeri, afgewisseld met twee instrumentale stukken van Piazolla. Het concert begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 27,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Check altijd:

Nog meer? Check de Zaanse Evenementen Kalender.

Langlopend

Van 14 september t/m 25 oktober exposeert Fotoclub Zaanland in De Poelboerderij. Eén keer in de maand gaan de leden van de club met elkaar op pad om op zeer uiteenlopende locaties te fotograferen. De expositie heeft het thema ‘Natuur’ en is dagelijks van 09.30 – 16.00 uur te bezichtigen. Locatie: Veerdijk 106 in Wormer. 

Foto van Fotoclub Zaanland

Tot en met 4 november is een schilderijententoonstelling van Marijke Habernickel te zien in Chocolaterie De Cacaoboom. Er worden regelmatig andere schilderijen opgehangen. De tentoonstelling is van dinsdag t/m zaterdag tussen 10.30 – 16.30 uur te bezichtigen. Locatie: Lagedijk 142, Zaandijk.

Lady in bleu

Van 23 september t/m 5 november is de expositie ‘KUNST & KLEUR’ te bezichtigen bij Artzaanstad. Werk van o.a. Louise te Poele, Merette Uiterwaal, Charlotte Burgmans, Patricia Derks, Diederik Kraaijeveld, Ingrid Roos en Gertjan Scholte-Albers. Locatie: Grote Hulzen 11 , Zaandam (Hembrugterrein).

Van 13 oktober t/m 30 november geeft de Samenwerkende Oostzaanse Kunstenaars (SOK) de jubileumtentoonstelling ‘Het rijk der fabelen’ in verband met het 25-jarig bestaan van de vereniging. De 16 actieve leden beheersen allerlei technieken en hebben zo ieder hun eigen kleurenpalet. Voor de expositie hebben zij zich laten inspireren door fabeldieren en Mythologie. De expositie is op 2 locaties te bezoeken. In het Bartel Jacobsz Centrum op vrijdagmorgen van 10.00 – 12.00 uur waarbij een kunstenaar aanwezig is. In theater de KunstGreep van 17 oktober t/m 27 november op maandag t/m donderdag van 09.00 – 17.00 uur en op vrijdag van 09.00 – 12.00 uur. Locatie: Kerkbuurt 12 / Kerkbuurt 4, Oostzaan.

Van 27 oktober t/m 30 november is de expositie van Katrien van Klaveren, gecureerd door Kinga Wieczorek Art, te zien bij De Fabriek. De werken zijn gemaakt in corona tijd en geschilderd over on-affe schilderijen op foam, van leerlingen van het Zaanlands Lyceum. Kunstdocente Katrien van Klaveren vond het zonde om dat weg te gooien. Bij alle werken zie je fragmenten van die schilderijen van leerlingen. Het zijn een soort dagboeken geworden. De expositie is te bezichtigen tijdens openingstijden van De Fabriek en de toegang is gratis. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 42, Zaandam.

Van 7 oktober tot 9 december is de nieuwe UNKnowN expo met werk van van Sara van Vliet (1998), Cees Krijnen (1969) en Tim Wunderink (1991) te bezoeken. De tentoonstelling YOLO: The Transience of life is een reminder dat het leven kort en kostbaar is. Het is een oproep om je leven ten volle te leven en het meeste uit elk moment te halen. De galerie is geopend van vrijdag tot en met zondag van 13.00 – 18:00 uur. Locatie: Oostkade 10-12, Zaandam.

Van 12 oktober t/m 14 januari 2024 zijn de werken van 4 Zaanse kunstenaars te zien in het kabinet van het Zaans Museum. De werken zijn van Kinga Wieczorek, Bert van Santen, Teppo Korte en Jaap Stellaart. De expositie maakt onderdeel uit van het evenement ‘Zaanse Glorie. Verbonden met de wereld’. Meer informatie vind je op de website van het Zaans Museum. Locatie: Schansend 7, Zaandam.

Schommel van Kinga Wieczorek

Van half augustus 2023 tot half januari 2024 exposeert Louis Breeuwer in de Wormerveerse Vermaning. Hij heeft een expositie samengesteld van ‘en plein-air’ gemaakte oudere en recente Zaanse landschappen. De expositie is te bekijken tijdens evenementen en op de dinsdag- en donderdagochtend van 10.00 – 12.00 uur. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.

Van 29 september 2023 t/m 31 maart 2024 presenteert het Zaans Museum de nieuwe tentoonstelling ‘Stroom. De Zaan in beweging.’ Documentair fotografen Bert Verhoeff en David Galjaard laten de veranderingen zien in het oudste industriegebied van Europa. Architect en rijksbouwmeester Floris Alkemade en muzikant Tim Knol spreken ieder een audiotour in. Kaarten voor het Zaans Museum kosten € 14,50 (t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 17 jaar € 7,50).Locatie: Schansend 7, Zaandam (Zaanse Schans).

De Zaanwerf – Bert Verhoeff

Samenstelling: Merel Kan & Piet Bakker (De Orkaan) op basis van informatie van culturele instellingen en lezers. Ook activiteit op laten nemen? Mail naar agenda@deorkaan.nl