Waarheen? Fotheringay, Parkpop, Bullebak, klassiek & jazz

Wekelijks in De Orkaan: de agenda en tips voor uitgaan, kunst, cultuur, tentoonstellingen, optredens, evenementen, films, activiteiten…

Deze week: Arnold de Lange (Zaans Groen), Fotheringay (Roots aan de Zaan), Parkpop Krommenie, Carla Westerbeek-Sikkes (Bruna), Saens Theaterfestival (Assendelft), Kikkerpad en Bullebakm, Eleonore Pameijer (Honig Breethuis), Jan Groenhart (Poelboerderij), Hembrughappening, Trio Les Amis (Vermaning Wormerveer).

Zaantheater: Festival Klassiek aan de Zaan, Swan Lake, The 7 Fingers & Theatre Republique.

De Fabriek: Absolutely Fabulous, Ma Loute, Race, Een man die Over heet, The Man Who Knew Infinity.

Langlopende evenementen: “Geloven in Amsterdam”, Natuurwandelen, Zaans Museum (originele plaatjes uit Verkade-album) en het Molenmuseum (Frans Mars).

We werken alvast een paar maanden vooruit. Tips en suggesties via Twitter, Facebook of mail De Orkaan.

DEZE WEEK

Zaterdag 24 september

 • Parkpop van 14.00 uur tot en met 23.00 uur, Agathepark aan de Parklaan te Krommenie.

parkpopposter-733x1024

 • Zaans Groen: Arnold de Lange, (1968, Wormerveer) laat zich als kunstschilder inspireren door de oude meesters uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Hij houdt zich voornamelijk bezig met het schilderen van figuratieve onderwerpen zoals landschappen, dorpsgezichten en prenten van het Zaanse en Noordhollandse land en ook veel maritieme werken met vooral scheepsportretten van Nederlandse klassieke schepen. 13.00-17.00 uur. (Ook wijnproeverij in Zaans Groen)

noorddijk-wormerveer-arnold-de-lange

 • Roots aan de Zaan: exclusief concert in Nederland van de legendarische Britse folkrock-band Fotheringay, met in de gelederen o.a. topgitarist Jerry Donahue en Fairport Convention/Cat Stevens/Jethro Tull drummer Gerry Conway, in de Verkadezaal van Fluxus

fotheringay

 • Zaansafari (tot eind oktober elke zaterdag)
 • Rommelmarkt Muziekvereniging Crescendo Assendelft (foto Pascal Fielmich van OogopAssendelft).

foto-rommelmarkt

carla westerbeek

 • Het Weefhuis: Fred’s Atelier. De kunstenaars van Fred’s Atelier exposeren in het weekend van 24 en 25 september en 1 en 2 oktober. Fred’s Atelier van Prinsenstichting Purmerend is een bijzondere vorm van dagbesteding voor kunstenaars met een verstandelijke handicap. De getoonde kunst bestaat uit recent werk van keramiek, tekeningen en schilderijen. Gedurende deze expositie zullen een paar kunstenaars aan het werk zijn.

freds-attelier

saentheaterfestival

 • Kwalificatie EK Volleybal in Sporthal de Koog.

volleybal-nh

Zondag 25 september

 • Heemtuin Zaandam: Kikkerpad, 11:00
 • Het Weefhuis: Fred’s Atelier
 • Fort aan Den Ham geopend voor bezoekers tussen 11 en 16 uur, Busch en Dam 13, tussen Uitgeest en Krommenie t/o wegrestaurant de Krokodil.

open25sep

bonifatiuskerk-vloer

 • Kwalificatie EK Volleybal in Sporthal de Koog.
 • Natuurmuseum (naast stadsboerderij Darwinpark): Bullebak in je schepnet. De meest wonderlijke schepsels zijn onder water te vinden! Bijvoorbeeld de Supertor: grote spinnende watertor, de grootste waterkever in ons land. Aanvang: 13.00 uur. Einde: 16.30 uur.

kalverkever

 • Zaantheater: 10e Festival Klassiek aan de Zaan met het Noordhollands Jeugdorkest, Rajakymoes, het Nieuw Zaans Klarinet Kollektief, accordeonorkest Con Piacere, Operettevereniging Czaar Peter en de jonge Zaanse zangtalenten Fee Suzanne de Ruiter en Sam Eggenhuizen (foto onder). Vanaf 14.00, gratis!

festivalklassiek_feeensam

 • Honig Breethuis: Eleonore Pameijer (fluit), 16:00

honig-breethuis

 • Poelboerderij Wormer, 13.30 uur: Kunstschilder Jan Groenhart vertelt over het veld als inspiratiebron.
 • Jazz Inverdan: Michiel Braam /Greetje Bijma /B0 vd Graaf, 16:00 uur, De Vermaning Westzijde, Zaandam.

aff-2016-09-25-braam-vd-graaf-braam-bijma-01-02-jpg

hembrug happening 2015

 • Zaantheater: 10e Festival Klassiek aan de Zaan (14:00). Noordhollands Jeugdorkest, Rajakymoes, Fee de Ruiter, Sam Eggenhuizen. Gratis toegang. Jonge talentvolle musici van het Noordhollands Jeugdorkest spelen in de grote zaal onder leiding van dirigent Bas Pollard. Op het programma staan de Symphonie Fantastique van Berlioz en de tweede symfonie van Borodin. Het orkest begeleidt ook de twee jonge Zaanse zangers Fee de Ruiter (sopraan) en Sam Eggenhuizen (bas) in twee duetten uit ‘Le Nozze die Figaro’ van Mozart. Fee en Sam zingen ook nog solostukken, begeleid door een pianist. In de kleine zaal speelt het jongerenorkest Rajakymoes! onder leiding van Erik van Deuren. Het Festival wordt om 14.00 uur geopend met het Nieuw Zaans Klarinet Kollektief onder leiding van Ilse Eijsink.
 • Zaans Groen: Arnold de Lange: landschappen, dorpsgezichten en prenten van het Zaanse en Noordhollandse land, scheepsportretten van Nederlandse klassieke schepen. 13.00-17.00 uur.
 • Muziekpodium Menno Simons Flaes (Vermaning Wormerveer): Trio Les Amis (mandoline, gitaar en accordeon): Van Vivaldi tot volksmuziek, 15:00

Trio Les Amis

Dinsdag 27 september

 • Nederlands korfbalteam oefent tegen een Zaanse selectie. Het Nederlands team bereidt zich voor op het Europees Kampioenschap. Aanvangstijd 20:00 uur. De toegang gratis! De Zaanse selectie bestaat uit Lisanne de Bruin, Marieke Duineveld (beiden GG), Deniece Derlagen (ZKV), Anna Kriek, Anouk Haars, Esther Cordus (allen KZ / Hiltex), Kevin Dik, Carlo de Vries (beiden GG), Niels Doeves (ZKV),  Emiel de Kruif, Erik de Vries, Rick Voorneveld (allen KZ / Hiltex). Scheidsrechters bij deze wedstrijd zijn Marcel Luttik en Joeri Kok (assistent). De aanvoerder van het Nederlands team is Tim Bakker (KZ / Hiltex) die zijn interlandcarrière na het EK zal beëindigen.

kz1

Woensdag 28 september

 • Zaantheater: Jakop Ahlbom / ICK Amsterdam – Swan Lake. Theatermaker Jakop Ahlbom (o.a. ‘Horror’) maakt zijn eerste avondvullende dansvoorstelling en baseert zich daarvoor op Het Zwanenmeer. Met acht dansers, een live band, dierenkoppen en messenwerpers, zet hij het wereldberoemde sprookje geheel naar zijn eigen hand.

Donderdag 29 september

 • Buurtfeest Russische Buurt in het Czaar Peterhuisje van 17:00 tot 19:30 uur. Russische muziek door accordeonist Igor Foersof, traditionele Russische dans door dansschool Moving Harmony, hapjes en drankjes, kinderen mogen Russische instrumenten als fluit en balalaika bespelen. Tijdens het feest onthullen kinderen uit de Russische buurt samen met ‘Peter de Grote’ een nieuw paneel in het museum: ‘Czaar Peterhuisjes wereldwijd’. (foto van Bart Homburg: binnenkant Czaar Pterhuisje.)

Foto 8 Czaar Peterhuisje, foto Bart Homburg copy

Vrijdag 30 september

 • Zaantheater: The 7 Fingers & Theatre Republique Kopenhagen met Bosch Dreams, “een show vol wonderlijke acts, verschijningen en verdwijningen.” De Canadese groep behoort tot de voorhoede van le nouveau cirque, het nieuwe circus, een combinatie van theater, dans, muziek en poëzie.
 • Cacaomaand bij IFIKZ: rondleidingen bij Royal Duyvis Wiener. De rondleidingen zijn gratis, maar vooraf aanmelden mét je naam en e-mail is noodzakelijk. Kijk op de site.

LANGLOPENDE PROJECTEN

Oktober. Het Kunstcentrum: Zaanse Pluimage. Martijn Couwenhoven toont zijn eigen werk en dat van Arnold Detz, Barbara Guldenaar, Martin Heijnen, Herman van der Hoff, Joke Konijn, Peter de Lange en Robert Roelink.

a0_def-uitnodiging-kaart-drukwerk1

T/m 10 oktober: “Geloven in Amsterdam” van de Zaanse fotograaf Friso Kooijman in de Stopera (stadhuis van Amsterdam). De Maandag t/m vrijdag van 8.00-18.00 uur.

communicantjes

Vanaf 7 september: Gezond Natuur Wandelen in Zaanstad en Wormerland. Elke woensdagochtend om 10.00 uur: Pennemes, ”De Koffiemolen” aan de Bloemgracht 95 Zaandam. Elke vrijdagochtend om 10.00 uur: De Poelboerderij aan de Veerdijk 106 in Wormer. Elke zaterdagochtend om 10.00 uur: Jagersplas, Bistro Bij de plas, Kuilpad 1, Zaandam.

Tot eind oktober zijn er elke zaterdag Zaansafari’s: vaartochten in de avond over de Zaan.

zaansafari

T/m 6 november: in de schatkamer van de Verkade Experience in het Zaans Museum worden de originele aquarellen van de bekende Verkade plaatjes en de daarbij behorende albums te bewonderen.

Waar wij wonen Verkadealbum copy

T/m 1 januari 2017: Molenmuseum: Midden in het molenpanorama. 75 jaar geleden begon Frans Mars aan het verwezenlijken van een droom: het schilderen van een Zaans molenpanorama. Wat zag Mars toen hij vanaf de plek waar nu het viaduct van de A8 de Zaan kruist naast het gemeentehuis in Koog aan de Zaan uitkeek?

fotos-molenmuseum-RG-009-001-682x388

KOMENDE MAANDEN

Zaterdag 1 oktober

 • Kermiswieleronde van Assendelft 2016, van 12.00 uur tot 16.00 uur op de Beemsterstraat, Twiskelaan, Scheibeekstraat, Delftsingel, Vlietlaan en Rietwijkstraat.
 • Cacao Foodmarket in Wormerveer.
 • Zaans Groen: Josien Geerdink maakt objecten en installaties van glas of glas in combinatie met andere materialen. 11.00 tot 17.00 uur

Whos-afraid-of-YELLOW-600

 • Culturele Raad Zaanstad: Annejet van der Zijl, één van de meest gelezen auteurs van Nederland.
  Naast De Amerikaanse Prinses en Sonny Boy schreef zij o.a. ook boeken over Gerard Heineken, Annie M.G. Schmidt en Prins Bernhard. Van Sonny Boy zijn er 500.000 boeken verkocht en de verfilming trok 400.000 bezoekers. Inntel Hotel, Provincialeweg 102, Zaandam, 20:30 uur. Zaal open 20:00 uur.

annejet

 • Zaans Groen: foto-expositie van Daniëlle van der Erve

danielle

 • Zaansafari (tot eind oktober elke zaterdag)
 • Stichting Tengel: atelierroute Zaanstreek/Wormerland
 • Het Weefhuis: Fred’s Atelier (Purmerend) exposeert met werk van haar deelnemende kunstenaars

Zondag 2 oktober

 • Zaans Groen: Josien Geerdink maakt objecten en installaties van glas of glas in combinatie met andere materialen. 11.00 tot 17.00 uur
 • Vlooienmarkt van 09.30 uur tot 16.00 uur in sporthal aan de Weer in Zaandam.
 • Zaans Groen: foto-expositie van Daniëlle van der Erve
 • Bonifatiuskerk: feestelijk herfstconcert t.g.v. de voltooiing van de vloerrestauratie. Het concert begint om 15 uur, met inloop vanaf 14.45 uur. Toegang is gratis, na afloop zal er worden gecollecteerd.

bonifatiuskerk

 • Stichting Tengel: atelierroute Zaanstreek/Wormerland
 • Het Weefhuis: Fred’s Atelier (Purmerend) exposeert met werk van haar deelnemende kunstenaars

Maandag 3 oktober

Dinsdag 4 oktober

 • Zaantheater: start van het vijfde seizoen van de Dinsdagmiddagserie.
 • Bullekerk: Nieuwe Huys Concerten, Orkest 18de Eeuw, Cappella Amsterdam, o.l.v. Daniël Reuss met Ludwig van Beethoven’s Missa Solemnis 20.00. vrij entree, collecte na afloop (graag reserveren).

18e-eeuw-bullekerk

Woensdag 5 oktober

 • Zaantheater: Kinderboekenweekfeest. Ted van Lieshout en Esther Miskotte geven een workshop. In de zalen zijn drie voorstellingen.

Donderdag 6 oktober

 • Zaantheater: ‘Lastige kinderen? Heb jij even geluk’ theatershow van Omdenken.

Vrijdag 7 oktober

 • Grote Zaanse Geschiedenisquiz. Iedere in geschiedenis geïnteresseerde club kan een team samenstellen en kennis over de Encyclopedie van de Zaanstreek spuien op de Grote Zaanse Geschiedenisquiz. Een team bestaat uit minimaal 3, en maximaal 5 personen. Het gaat allemaal gebeuren in de studiezaal van het Gemeentearchief Zaanstad, Stadhuisplein, Zaandam, na  de officiële lancering – om 15.30 uur – van de ZaanWiki, de digitale opvolger van de Encyclopedie van de Zaanstreek.

zaanse geschiedenis quiz

 • Zaantheater: de Zaanse Beursvloer voor actieve vrijwilligers en maatschappelijk betrokken bedrijven. (foto Sarah Vermoolen)

fotosarahvermoolen

 • Ruben Hoeke Band in de Flux

1305DeFluxRubenHoeke copy

Zaterdag 8 oktober

 • De Bullekerk, Collegium Vocale Zaandam, 17:00.
 • Zaansafari (tot eind oktober elke zaterdag)
 • Jisperkerk: Ierse Swingfolkband Unicorn met Keltische folk en swing, met Klezmer en Bluegrass uitstapjes.

Unicorn nieuwe pr foto 2014 zonder tekst

 • Het Weefhuis: Lia van Gullik
 • Zaans Groen: Simone Ronchetti’s Parijs – foto’s. “Bij mijn dwalingen door de stad, wijken en parken word ik continu geïnspireerd. De stad is in beweging in alle seizoenen van het jaar en op elk uur van de dag.”

Straatfotografie-Parijs-4-JPG-768x768Zondag 9 oktober

 • Heemtuin Zaandam: Paddenstoelen, 11:00 en 14:00
 • Vermaning, Wormerveer: Glaasje Erfgoed door Vereniging Zaans Erfgoed met Siem Kroeze van het Bezoekerscentrum Cacao de Zaan in Koog aan de Zaan en Thijs de Gooijer, auteur van het boek ‘Cacao langs de Zaan’. De lezingen starten om 15.30 uur. Opgeven tot uiterlijk vrijdag 7 oktober via een mail aan cacao@zaanserfgoed.nl.
 • Nieuwe Huys Concerten, Vermaning, Westzijde 80: Daniël Kramer piano met werk van Claude Debussy (Images II, Estampes, Suite Bergamasque, Préludes II). Entree €15 / €12.

danie%cc%88l-kramer

vicki swan

 • Zaans Groen: Simone Ronchetti’s Parijs – foto’s. “Bij mijn dwalingen door de stad, wijken en parken word ik continu geïnspireerd. De stad is in beweging in alle seizoenen van het jaar en op elk uur van de dag.”

Maandag 10 oktober

 • Hans Kuyper, schrijver van het kinderboek ‘De molens van meneer Mars’ zal tijdens een speciale voorstelling voor scholen in het Zaantheater Frans Mars (22 februari 1903 – 26 mei 1973) interviewen. Op deze dag wordt ook het boek officieel gepresenteerd.

Zaterdag 15 oktober

 • Zaans Groen: Lichtkunstenaar Frans Room (1939, Wormer), 11:00 – 17:00.

spiegel frans room

Zondag 16 oktober – vrijdag 21 oktober

 • Heemtuin Zaandam: Herfstvakantie Sprookjestuin, 10:00-16:00
 • Zaans Groen: Lichtkunstenaar Frans Room, 11:00 – 17:00.
 • Het Weefhuis: Schilderijen en beelden van Ruud Helmers
 • Zaantheater: theatraal driegangendiner, voorstelling met diner, de acteurs koken.

Maandag 17 oktober

 • Zaandijk voetbaldagen in de herfstvakantie. Voor elke voetballer van 6 t/m 13 jaar, lid of geen lid. Drie dagen voetballen, pret en vrienden maken. Thuis slapen maar voor de rest de gast van ZVV Zaandijk (ook 18 en 19 oktober).
 • Eerste dag Zwemvierdaagse. Georganiseerd door Zwemvereniging AZVD in zwembad Zaangolf, tijdens de herfstvakantie. Zwemmen in de avonduren van 18:15 uur tot 19:15 uur: baantjes zwemmen voor de zwemvierdaagse medaille. Kinderen tot en met 10 jaar en 65 plussers zwemmen dagelijks 250 meter (10 baantjes), iedereen vanaf 11 jaar 500 meter (20 baantjes). Inschrijven kan via www.zwemvierdaagse.nl of op maandag 10 oktober en donderdag 13 oktober tussen 18:00 en 19:00 uur nabij de kassa van zwembad Zaangolf te Koog aan de Zaan. De kosten voor deze vier avonden zijn € 10,00 per persoon.

zwemvierdaagse

Dinsdag 18 oktober

 • Zaantheater: Niet Meer Zonder Jou. Over de schurende, huiverige, soms angstige én dierbare ontmoetingen tussen een lid van de traditionele moslimgemeenschap, moeder Havva, en een vrijgevochten familielid, dochter Nazmiye. Een openbaar gesprek over dat waar vroeger in het gezin nooit over gesproken werd. Nazmiye Oral ontwikkelde het concept voor Niet Meer Zonder Jou op grond van haar eigen ervaring. In de voorstelling vertellen acteurs samen met hun dierbaren hoe ze hun eigen weg zijn gegaan terwijl ze tegelijk weigerden zich te vervreemden van hun gemeenschap.

nazmiyehavva_nmzj

 • Zwemvierdaagse in zwembad Zaangolf, dag 2

Woensdag 19 oktober

 • Zwemvierdaagse in zwembad Zaangolf, dag 3

Donderdag 20 oktober

 • Zwemvierdaagse in zwembad Zaangolf, dag 4

Zaterdag 22 oktober

 • Project.Fabriek op het Hembrugterrein vanaf 18:00 met concerten van o.a. Lavalu, Rajakymoes! en het Ensemble Rei, poëzie van Arjen Duinker en Kees ’t Hart, videokunst van BringYourOwnBeamer.
 • Zaans Groen: Nora van Klingeren. Combinaties van materiaal en technieken. Zeefdruk met de zachte stoffen zijde en vilt, 13:00 – 11:00.

610-speurtocht-in-het-bos

 • Zaansafari (tot eind oktober elke zaterdag)
 • Het Weefhuis: Groeps-expositie Mien Tijssen, Corrie Keessen, Truus Pot, Jeanette van Zanten (beelden en schilderijen).
 • Bullekerk: Nieuwe Huys Concerten, Orkest 18de Eeuw met solisten, dirigent Kenneth Montgomery. Werken van Haydn, Brahms e.a., cello-concerten, dubbelconcert, Westzijde 75, vrij entree, collecte na afloop, graag reserveren.

Zondag 23 oktober

 • Zaans Groen: Nora van Klingeren. Combinaties van materiaal en technieken. Zeefdruk met de zachte stoffen zijde en vilt, 13:00 – 11:00.
 • Het Weefhuis: Groeps-expositie Mien Tijssen, Corrie Keessen, Truus Pot, Jeanette van Zanten (beelden en schilderijen).

Maandag 24 oktober

Woensdag 26 oktober

 • Zaantheater: Teatro Delusio een woordloze voorstelling, die zich afspeelt achter de schermen van een theatervoorstelling. Het wordt uitgevoerd door een Berlijns gezelschap, Familie Flöz en het is een betaal-na-afloop-wat-je-het-waard-vond-voorstelling. Iedereen kan een kaartje kopen voor € 3,50 (de prijs voor drankje en garderobe) en doet pas na afloop een bedrag in een pot, het bedrag dat zij ervoor over hebben.

Zaterdag 29 oktober

 • Zaansafari (tot eind oktober elke zaterdag)
 • Het Weefhuis: Monique Scheers (schilderijen)
 • Nacht van de Nacht van 19.00 uur tot 22.30 uur op de Zaanse Schans.

Zondag 30 oktober

 • Muziekpodium Menno Simons Flaes (Vermaning Wormerveer): Henk Verhoef en Franc Polman, orgel en viool, 15:00

Henk Verhoef en Franc Polman

Zaterdag 5 november

 • Het Weefhuis: Echt Zaans (Atelier Marijke, De 4 Musketiers exposeert met fotografie en schilderijen.)

Zondag 6 november

 • Het Weefhuis: Echt Zaans (Atelier Marijke, De 4 Musketiers exposeert met fotografie en schilderijen.)

Vrijdag 11 november

 • Try-out Freek de Jonge, De Kunstgreep, Oostzaan.

freek de stemming

Zaterdag 12 november

Zondag 20 november

 • Muziekpodium Menno Simons Flaes (Vermaning Wormerveer): Nederlands Kodaly Koor o.l.v. Takashi Mizumotu. Het Requiem van Gabriel Fauré en ander werk, 15:00

kodalykoor

 • Het Weefhuis: Kunstenaar Henk den Os exposeert met objecten van glas
 • Sinterklaasintocht Assendelft, van 12.30 uur tot 16.00 uur.

Zaterdag 19 november

Zondag 20 november

Zaterdag 26 november

Zondag 27 november

Donderdag 1 december

Zaterdag 3 december

 • Het Weefhuis: Barbara van Marle, winnaar van de publieksprijs 2015 exposeert met schilderijen

Zondag 4 december

 • Het Weefhuis: Barbara van Marle, winnaar van de publieksprijs 2015 exposeert met schilderijen

Zaterdag 10 december

 • Het Weefhuis: Joyce van den Engel, Nirak en Yvonne, exposeren met keramiek en schilderijen

Zondag 11 december

 • Het Weefhuis: Joyce van den Engel, Nirak en Yvonne, exposeren met keramiek en schilderijen

Zaterdag 17 december

Zondag 18 december

Maandag 19 december

 • De Bullekerk, Collegium Vocale Zaandam: A Festival of Lessons and Carols

Zaterdag 24 december

 • Het Weefhuis: Jaarlijks expositie tijdens de kerstdagen van De Zaanse Schilderskring

Zondag 25 december

 • Het Weefhuis: Jaarlijks expositie tijdens de kerstdagen van De Zaanse Schilderskring

2017

20 en 21 mei

24 en 25 juni

 • Zaantheater: Code Monet.

castfoto-code-monet-in-lijst

 

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *