Walraven van Hall-film ‘Bankier van het verzet’ in maart in bioscoop

De Nederlandse speelfilm over de Zaanse verzetsheld Walraven van Hall gaat in maart 2018 in première.

In januari en februari zijn persvoorstellingen gepland. Vanaf 8 maart draait de film in de bioscopen.

Barry Atsma speelt de Zaandamse bankier Walraven van Hall die in de Tweede Wereldoorlog zijn financiële contacten voor het verzet inzet. Samen met zijn broer, Gijs van Hall (gespeeld door Jacob Derwig), bedenkt hij constructies waarmee het verzet gefinancierd wordt.

Het resulteert in de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis: tientallen miljoenen guldens worden onder het oog van de bezetters de Nederlandse Bank uit gesluisd. Van Hall wordt aan het eind van de oorlog na verraad gearresteerd en op 12 februari van dat jaar gefusilleerd in Haarlem.

Verder zijn ook Pierre Bokma, Fockeline Ouwerkerk en Raymond Thiry in de film te zien. De regie was in handen van Joram Lürsen (Publieke Werken), NL Film (Knielen op een Bed Violen) produceerde de film. Hier de teaser van Bankier van het Verzet.

Meer informatie op de Facebook-pagina van de film, ook de bron voor afbeelding boven en poster hieronder. (Verhaal gaat door onder affiche.)

Ter gelegenheid van het uitbrengen van de film komt ook een 3e druk van het boek van Erik Schaap over Walraven van Hall uit. Schaap heeft al een voorstelling op uitnodiging van de producent bezocht, maar wilde – ook na sterk aandringen – niets verklappen over de inhoud of over wat hij vond van de film.

Monumenten Spreken maakte ook een film over (onder meer) de Zaanse verzetsheld.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Berry van Adrichem

  In ieder geval wel een mooie cast: Derwig en Atsma. Jammer dat Erik Schaap niks wil verklappen 😉

 • hans van loo

  Het boek over Walraven van Hall is aan te bevelen.Over werkelijk moedige mensen,die ieder een eigen boek hebben verdiend.Niet te vergelijken met hen die met de bevrijders in zicht opeens een blauwe overall in het openbaar droegen en zich regelmatig gedroegen op een manier die nog zo bekend was van de bezetter.

 • hans van loo

  En een boek over Rudolf Pel bij voorbeeld….

  • Goed idee. Over Robert Rudolf Pel valt een fantastische boek te schrijven, met uitzonderlijke belevenissen voor, tijdens en na de oorlog. De familie kiest er echter vooralsnog voor om hem in de luwte te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *